revista presei pe energie 3 noiembrie

2010/11/03

Hotnews: Ministerul Economiei despre conducta de gaze Giurgiu-Ruse: Transgaz a finalizat proiectul tehnic/ Finantarea europeana nu este periclitata

Transgaz a finalizat proiectul tehnic privind constructia conductei de gaze naturale dintre Romania si Bulgaria, informeaza Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, finantarea europeana privind interconectarea sistemelor de gaze ale celor doua tari nu este periclitata. Acesta este un raspuns la un articol aparut in ziarul “Dnevnik Daily Bulgaria” care sustine faptul ca Bulgaria ar putea pierde fondurile europene pentru interconectarea retelei de gaze cu cea a Romaniei.

Romania si Bulgaria au un acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale. Potrivit autoritatilor, conducta Giurgiu-Ruse ar putea fi finalizata la sfarsitul anului viitor.

  • “In prezent, Transgaz a finalizat proiectul tehnic pentru partea romana, respectiv statia de masurare gaze (SMG) Giurgiu si segmentul terestru situat intre SMG Giurgiu si punctul de subtraversare a Dunarii de pe tarmul romanesc”, sustine Ministerul Economiei.

Reprezentantii Transgaz si ai Bulgarian Energy Holding impreuna cu Bulgartransgaz au convenit, pe 5 si 26 octombrie, cativa pasi care vor fi facuti pana la sfarsitul anului. “Primul element, semnarea si expedierea catre potentialii shipperi a Scrisorii de sondare a pietei a fost realizat”, mai spun reprezentantii Ministerului Economiei.

Planul pentru lunile noiembrie si decembrie:

  • intocmirea si expedierea catre UE a Raportului asupra stadiului de implementare a proiectului;
  • intocmirea si expedierea catre UE a cererii de prefinantare de 30%;
  • stabilirea modalitatii de achizitie comuna Transgaz-Bulgartransgaz a serviciului de proiectare aferent subtraversarii Dunarii;
  • desfasurarea formalitatilor de achizitie comuna a contractelor de proiectare a sectiunii de subtraversare a Dunarii;
  • desfasurarea formalitatilor de achizitie a materialului tubular pentru segmentul terestru al Romaniei.

Finantarea europeana privind interconectarea sistemelor de gaze ale celor doua tari nu este periclitata, derularea in comun a implementarii proiectului facandu-se in conformitate cu prevederile Deciziei de finantare a UE“, mai arata Ministerul Economiei.

  • Proiectul de Interconectare Bulgaria – Romania, pe directia Giurgiu – Ruse, vizeaza, in primul rand, diversificarea surselor de gaze naturale destinate Romaniei si Bulgariei.
  • Conducta are o capacitate maxima de transport de 1,5 mld. mc/an, capacitate minima de transport – 0,5 mld. mc/an, presiune maxima – 40 bar, presiune minima – 29 bar, diametrul conductei de interconectare – DN 500 mm.
  • Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare europeana) este de 23.823.836 Euro, din care TRANSGAZ S.A. -10.093,952 Euro si BULGARTRANSGAZ E.A.D. – 13,729.884 Euro.

Romania a reusit, luna trecuta, sa inaugureze o alta conducta de interconectare: Arad-Szeged. Autoritatile din Romania si cele din Ungaria au inaugurat, cu o intarziere de 10 luni, conducta de gaze Arad-Szeged, aparand astfel premisele unei piete concurentiale.

Bursa: Bulgaria ar putea pierde fondurile europene pentru interconectarea cu România

Bulgaria ar putea pierde fondurile europene destinate construirii unei legături între reţeaua locală de gaze naturale şi cea a României, dacă proiectul nu intră în faza de investiţii până la sfârşitul anului şi o sumă minimă de 2,5 milioane de euro nu este absorbită, potrivit publicaţiei Dnevnik, citată de Mediafax. Bulgaria nu a început, încă, să elaboreze proiectul interconectării reţelei locale de gaze naturale cu cea din România şi nu a cheltuit nicio sumă în acest scop, deşi mai sunt două luni înaintea expirării termenului în care are la dispoziţie fonduri europene. Comisia Europeană a anunţat la începutul lunii martie că Uniunea Europeană va contribui cu cel mult 8,9 milioane de euro la interconectarea reţelelor de gaze naturale dintre România şi Bulgaria, proiect dezvoltat de Transgaz şi Bulgartransgaz EAD.

ziare.com: Ioan Niculae isi inchide combinatele din cauza gazelor scumpe

Omul de afaceri Ioan Niculae a declarat ca trebuie sa inchida cele sase combinate pe care le detine, din cauza faptului ca nu mai primeste gaze romanesti, mai ieftine.

“De saptamana viitoare, vom incepe notificarea pentru trimiterea in somaj definitiv a angajatilor de la trei fabrici – GA&PRO CO Piatra-Neamt, unde sunt 750 de angajati, NitroPoros Fagaras, care are 600 de oameni, si Viromet Victoria, care va mai functiona pana pe 7 noiembrie, unde sunt aproximativ 550 de persoane”, a declarat Niculae pentru Evenimentul Zilei.

Niculae a adaugat ca Amurco Bacau va mai functiona pana pe 25 noiembrie, iar Donau Chem Turnu Magurele si Chemgaz Slobozia – pana la sfarsitul lunii, cand se vor finaliza unele contracte.

La 31 octombrie a expirat facilitatea acordata de stat, prin care consumatorii intreruptibili, cum sunt combinatele lui Niculae, pot cumpara gaze romanesti, de doua ori mai scumpe decat cele rusesti.

Sindicatele din chimie au solicitat guvernantilor prelungirea facilitatii, pichetand recent sediul Ministerului Economiei si Palatul Victoria.

“Guvernul trebuie sa ia o decizie pentru prelungirea termenului pana in aprilie 2011. Deocamdata mai asteptam o zi-doua, apoi o sa ne stabilim pozitia”, a declarat Achille Dutu, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Chimie si Petrochimie. Reprezentantii Ministerului Economiei spun ca nu s-a luat nicio decizie.

Adevarul: Combinatele de îngrăşăminte chimice încep să se închidă, pentru că nu mai primesc gaze ieftine

Grupul Interagro, care deţine şase din cele şapte combinate de îngrăşăminte chimice din ţară, a închis deja producţia la unitatea pe care o deţine în Piatra Neamţ, iar în următoarele zile va sista activitatea şi în restul combinatelor, a declarat astăzi, pentru „Adevărul”, Ioan Niculae, proprietarul Interagro.

La 31 octombrie a expirat perioada în care combinatele chimice au putut cumpăra gaze la preţ de producţie internă, care este la jumătate faţă de preţul de import. Achiziţia gazelor reprezintă 75% din costurile de producţie ale combinatelor de îngrăşăminte chimice.

În vara 2009, pentru a relansa sectorul industrial, Guvernul a decis ca marii consumatori de gaze, printre care combinatele chimice şi unele termocentrale, să primească doar gaze din producţia internă.

Aceasta în condiţiile în care, potrivit Legii gazelor, toţi consumatorii din România, inclusiv populaţia, primesc acelaşi coş de gaze intern-import.

Derogarea de la Legea gazelor a fost prelungită în Parlament, astfel că industria consumatoare de gaze a cumpărat aceste resurse la preţ de producţie internă în perioada iunie 2009-octombrie 2010.

Industriaşii au cerut Guvernului şi Parlamentului prelungirea acestei facilităţi.

„Nu ni s-a dat niciun răspuns până acum. Faptul că nu mai putem cumpăra gaze la preţ de producţie internă ne scoate practic din piaţă. Nu am ce să fac, trebuie să închid combinatele”, ne-a declarat Niculae.

Grupul Interagro deţine combinatele Amurco Bacău, Donau Chem Turnu Măgurele, Viromet Victoria, Ga&Pro Co Piatra Neamţ, Amonil Slobozia şi Nitroporos Făgăraş.

Potrivit lui Niculae, în perioada iunie 2009 – septembrie 2010, grupul Interagro a plătit către bugetul statului taxe şi impozite în valoare de 142,5 milioane de euro şi către Romgaz – 250 de milioane de euro. Plăţile către Transgaz s-au ridicat la 53 de milioane de euro. În total, grupul a avut o contribuţie la PIB-ul ţării de 594 de milioane de euro în această perioadă.

De aceeaşi facilitate la Legea gazelor au mai beneficiat combinatul de îngrăşăminte chimice Azomureş şi producătorul de energie electrică şi termică de stat Electrocentrale Bucureşti.

money.ro: Profitul net al Romgaz scade cu 20%

Afacerile Romgaz, unul din cei mai mari producători de gaze naturale din România, au crescut cu 14 la sută la 9 luni, în timp ce profitul net a scăzut cu peste 20 de procente, potrivit datelor furnizate de companie.

În primele nouă luni, compania de stat a avut o cifră de afaceri de 2,5 miliarde lei, în creştere cu 14,5 la sută faţă de aceeaşi perioadă din 2009. Avansul este datorat creşterii cantităţii de gaze naturale din import livrate, potrivit Romgaz.

De cealaltă parte, profitul net al companiei la 9 luni a scăzut cu 23,2 procente până la 322 milioane lei. De vină este volumul de cheltuieli nedeductibile înregistrate.

Datele mai arată că, la 30 septembrie, Romgaz avea creanţe restante de circa 82 milioane lei, mai mari cu 21,8 procente faţă de aceeaşi perioadă de anul trecut. Motivul: dificultăţile financiare şi reducerea lichidităţilor.

În primele nouă luni, Romgaz a produs 4,2 miliarde de metri cubi de gaze, din cantitatea estimată de 5,65 miliarde metri cubi. Producţia din 2009 s-a ridicat la 5,7 miliarde metri cubi. Romgaz, alături de OMV Petrom, asigură circa două treimi din producţia anuală de gaze naturale a României.

money.ro: Sterling nu mai vinde operaţiunile din platoul continental al Mării Negre

Compania Sterling Resources a anunţat că acordul prin care dorea să cedeze 32,5% din opraţiunile petroliere pentru două blocuri din Marea Neagră companiei Melrose Resources a fos rupt.

Compania a retras cererea pe care o trimisese în primăvara lui 2009, autorităţilor române, referitoare la aprobarea cesiunii către Melrose.

“Imposibilitatea obţinerii aprobǎrii transferului (de la Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale-ANRM) a împiedicat continuarea operatiunilor privind descoperirile  Ana şi Doina, la fel şi a altor activitaţi de explorare si evaluare în perimetrele în cauză. Sterling are în vedere acum sǎ continue în mod activ desfǎşurarea operaţiunilor off-shore, de comun acord cu celelalte companii cu care poate intra în acorduri de cesiune, respectiv PetroVentures Europe BV şi Gas Plus International BV”, a anunţat firma canadiană.

Sterling a primit dreptul de concesiune exlcusivă a perimetrelor Pelican şi Midia din Marea Neagră la sfârşitul anului 2008, printr-o decizie adoptată pe ultima sută de metri a guvernului Tăriceanu. Actul, care a fost urmat de un imens scandal presupunea modificarea acordului iniţial de împărţire a producţiei, prin care statul primea cotă-parte din ţiţeiul şi gazele extrase, într-o concesiune, din care statul primeşte doar redevenţe.

Hotnews: Rusia va suplimenta livrarile de gaze in Polonia

Rusia si Polonia au incheiat un protocol in privinta tranzitului de gaze naturale, care prevede majorarea graduala a livrarilor catre Polonia de la 9,7 miliarde de metri cubi in acest an la 11 miliarde de metri cubi in 2012, informeaza Ria Novosti. Acest protocol pune capat unei dispute care dureaza de circa patru ani pe tema tranzitului de gaze naturale.

Moscova a promis autoritatilor de la Varsovia reduceri de tarife in cazul in care va fi cumparata o cantitate mai mare de gaze, a declarat, vineri, vice-premierul Igor Secin in urma unei intalniri cu omologul sau polonez Waldemar Pawlak. “O reducere este posibila in cazul in care volumul livrarilor de gaz creste”, a spus Secin.

Pawlak a spus ca Varsovia va adopta acordul cu Rusia privind livrarile de gaze, doar in cazul in care Moscova ii va oferi o reducere de 10% a pretului gazului rusesc.

Noul acord spune ca Rusia va creste livrarile la 11 miliarde de metri cubi incepand cu 2012 pana in 2022, de la 9,7 miliarde de metri cubi in 2010. Tarifele de tranzit vor fi stabilite de catre EuRoPolGaz, o societate ruso-poloneza de operare in reteaua de conducte Yamal – Europa, care transporta gaz din peninsula Yamal spre Europa.

Uniunea Europeana, catre care Rusia furnizeaza un sfert din necesarul sau de gaz, si-a exprimat ingrijorarea ca noul acord ruso-polonez nu ar fi conform cu legislatia UE.

“Acordul ia in considerare noi elemente legate de reglementarea pietei UE”, a spus Pawlak.

Tags: , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter