Revista Presei Pe Energie – 3 februarie 2012

2012/02/03

capitalul.ro: Presedintele Gazprom: Gazele rusesti nu sunt inca destul de scumpe

Aleksei Miller, directorul general al companiei Gazprom, respinge acuzatiile conform carora pretul gazelor rusesti vandute tarilor din Europa ar fi prea mare. Gazele rusesti sunt “chiar un pic prea ieftine” comparativ cu pretul ridicat al petrolului, cu care acestea sunt in stransa legatura, sustine Miller.

“Pretul gazelor naturale este legat de petrol. In ultimii ani, pretul acestuia a crescut la fel ca cel al altor materii prime. Gazele noastre nu sunt scumpe, chiar as spune ca, dimpotriva, sunt un pic prea ieftine”, a explicat Aleksei Miller intr-un interviu aparut joi in Süddeutsche Zeitung. El considera ca pretul la furnizarile de gaze poate fi schimbat doar din motive “grave, obiective”, cum ar fi de exemplu schimbari radicale intervenite pe piata. Acum nu exista astfel de motive, a specificat el.

Seful Gazprom prognozeaza o crestere a consumului de gaze in Europa, in timp ce extractia de petrol se va diminua, motiv pentru care piata de gaze are mare viitor. “Gazele naturale in urmatorii 20 de ani vor reprezenta sursa cu cea mai ridicata cerere. Asa-numitele economii in tranzitie, precum si statele industriale din regiunea Asia-Pacific sunt gata sa cumpere orice cantitate de gaze disponibile pe piata”, anticipeaza presedintele Gazprom, potrivit Agerpres.

Aleksei Miller nu crede ca Rusia ar putea pierde pozitia de lider mondial in ceea ce priveste productia de gaze. Mai mult, monopolul rus de gaze are de gand sa vanda Europei nu doar gaze, ci si energie electrica. La mijlocul lunii noiembrie 2011, concernul rus a achizitionat compania germana de energie si telecomunicatii Envacom Service, obtinand astfel acces la consumatorul final de curent electric din Germania.

Potrivit acestuia, Gazprom este dispus sa investeasca in continuare in constructia de centrale electrice, in ciuda faptului ca in luna decembrie discutiile cu RWE /Germania/ au fost suspendate. Cele doua companii incercau sa convina asupra crearii unui joint-venture in domeniul productiei de energie pe baza de carbune si gaze naturale in Europa de Vest, dar nu au reusit sa ajunga la un acord in aceasta privinta.

Agerpres: Gazprom susţine că şi-a majorat livrările către Europa în timpul valului de frig

Directorul diviziei export a Gazprom, Aleksandr Medvedev, s-a declarat joi ‘uimit’ de ştirile potrivit cărora livrările de gaze naturale ruseşti către Europa au fost reduse în ultimele zile, adăugând că de fapt grupul rus şi-a majorat exporturile în condiţiile în care Europa a fost afectată de temperaturi extrem de scăzute, transmite Reuters.

La începutul acestei săptămâni Comisia Europeană a anunţat că livrările de gaze naturale spre Italia via graniţa cu Austria au fost reduse cu 10% comparativ cu nivelul normal. De asemenea, grupul austriac OMV a anunţat că livrările de gaze naturale ruseşti spre centrul european de la Baumgarten erau joi cu 30% mai mici decât nivelul normal.

‘Compania noastră a majorat livrările de gaze, atât cât a fost posibil, nu numai spre statele din Europa dar şi spre ţările din CSI, precum Belarus şi Ucraina, pe fondul unei ierni severe în Rusia şi Europa’, a anunţat Aleksandr Medvedev într-un comunicat.

El a adăugat că, în prezent, livrările Gazprom destinate Europei au ajuns la un echivalent anual de 180 miliarde metri cubi, comparativ cu 150 miliarde metri cubi în 2011. De asemenea, Aleksandr Medvedev a precizat că Gazprom a majorat de patru ori livrările de la facilităţile sale de stocare subterane din Europa.

Directorul Gazprom Export a apreciat că consumul excesiv de gaze al Ucrainei ar putea fi responsabil pentru reducerea livrărilor spre Uniunea Europeană. ‘În prezent, Ucraina consumă gaze naturale la un ritm anual de 60 miliarde metri cubi, mult peste nivelul contractat’, a declarat Aleksandr Medvedev.

Ucraina este principala ţară de tranzit pentru gazele naturale ruseşti cu destinaţia Europa. Luna trecută, autorităţile de la Kiev au anunţat că vor să reducă importurile de gaze naturale ruseşti până la 27 miliarde metri cubi în acest an, de la 40 miliarde metri cubi în 2011. AGERPRES

rtv.net: Gazprom reduce livrările de gaze spre Europa din cauza frigului

Grupul rus Gazprom îşi va reduce livrările de gaze naturale destinate Europei, principala sa piaţă de export, pentru a putea face faţă creşterii cererii interne ca urmare a temperaturilor scăzute din ultima perioadă, scrie presa rusă citând o sursă din industria gazelor naturale.

Potrivit acestei surse, aproximativ 8% din cererea Italiei pentru gaze naturale ruseşti nu a putut fi îndeplinită marţi, în timp ce livrările prin conducta Yamal-Europe (care traversează Polonia şi aprovizionează piaţa germană) sunt mai mici cu 10% comparativ cu nivelul din ultima perioadă.

În 2011, Gazprom a exportat 150 miliarde metri cubi de gaze naturale spre Europa, acoperind aproximativ un sfert din cererea Europei, iar Germania, Turcia şi Italia au fost principalele destinaţii de export ale grupului rusesc.

În ultimele zile, mari părţi din teritoriul Rusiei au fost lovite de temperaturi neobişnuit de scăzute, în capitala Moscova termometrul coborând până la 15-22 de grade Celsius în timpul zilei şi 22-29 de grade noaptea. Meteorologii estimează că şi în următoarele 10 zile temperaturile vor rămâne sub media normală.

Capacitatea Gazprom de a acoperi o cerere ridicată provocată de temperaturile extreme este limitată de ritmul cu care grupul de stat poate pompa gaze din depozitele sale subterane pentru a suplimenta producţia de la câmpurile sale din Siberia.

Anul trecut, Gazprom a produs 510 miliarde metri cubi de gaze naturale, în condiţiile în care producţia totală a Rusiei a fost de 671 miliarde metri cubi.

Realitatea.net: Gigantul energetic Gazprom strânge robinetul pentru Europa. Italia susţine că în ultima zi a lui ianuarie a primit cu 10 procente mai puţin gaz de la ruşi.


Tags: ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter