Revista Presei Pe Energie – 3 februarie 2012 – part II

2012/02/03

Hotnews: Traian Basescu: Ne incalzim acum cu gazele din Rusia, dar speram sa gasim alta solutie

Gazele importate din Rusia sunt folosite pentru incalzire pe vremea friguroasa de acum, insa se spera in gasirea unei alte solutii in perioada urmatoare, a declarat, vineri, presedintele Traian Basescu, conform Mediafax. Seful statului a spus, la inceputul unei intalniri cu Ian Fisher, director general al sucursalei ExxonMobil Explorare si Productie Romania, si Mariana Gheorghe, director general executiv al Petrom, ca nu ar vrea sa piarda ocazia de a vizita vasul Deepwater Champion, care executa forajul in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre. Basescu a afirmat ca a auzit ca la bordul lui este o tehnologie “ca in Star Trek”, transmite Agerpres.

“Incercam sa supravietuim vremii foarte friguroase cu gazele din Rusia, dar sper sa gasim alta solutie in perioada urmatoare”, a spus Basescu.

Mediafax a precizat ca ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited (EEPRL), o filiala a companiei Exxon Mobil, impreuna cu Petrom, au inceput forajul de explorare la sonda Domino1, prima sonda de explorare in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre.

Presedintele Basescu a afirmat ca blocul Neptun in care foreaza acum ExxonMobil si Petrom este situat pe teritoriul recuperat acum doi ani de la Ucraina, de la sud-est de Insula Serpilor: “Sonda Domino 1 este situata in blocul Neptun, la 170 kilometri de tarm, in ape cu adancimea de aproximativ 1000 de metri si va fi forata cu tehnologie de ultima generatie. Forajul va fi executat de catre vasul ultramodern de clasa mondiala Deepwater Champion, care a sosit recent in apele romanesti dupa finalizarea programului de foraj offshore din Turcia. Se estimeaza ca operatiunile de foraj vor dura aproximativ 90 de zile”.

Romania importa gaze prin companii intermediare de la grupul rus Gazprom, si de la companii din vestul Europei, prin conducta Arad-Szeged (Ungaria).

Pe de alta parte, Basescu a spus ca nu ar vrea sa piarda ocazia de a vizita vasul Deepwater Champion, care executa forajul in ape de mare adancime din sectorul romanesc al Marii Negre. El a afirmat ca a auzit ca la bordul lui este o tehnologie “ca in Star Trek”, transmite Agerpres.

In replica, Fisher a afirmat ca tehnologia s-a schimbat foarte mult, in ultimii ani: “Sunt in acest domeniu de 34 de ani si schimbarile tehnologice in timp au fost fenomenale, acum este ca pe nava Enterprise, se foreaza cu ajutorul joystick-urilor. Este incredibil sa vezi schimbarile care se intampla. Cand am inceput prima data, nu se fora la mai mult de 200 de metri, acum se foreaza si la trei mii de metri”.

Deepwater Champion a fost construit in Coreea de Sud si a fost proiectat special pentru un acces facil in si din Marea Neagra. Vasul are o turla dubla de foraj si poate efectua simultan o varietate de operatiuni, inregistrand o eficienta crescuta. Construit cu coca dubla, vasul este autopropulsat si capabil sa isi mentina pozitia in larg in conditii de valuri de 9 metri si la o viteza a vantului de 60 noduri (70 mile/h).

Hotnews: Importurile de gaze sporesc de la o zi la alta

Consumul de gaze naturale inregistrat miercuri, 1 februarie 2012, la nivel national a fost de 72,7 milioane metri cubi. Aceasta dupa ce cu o zi in urma consumul a fost de 71,5 milioane metri cubi, valoare considerata record. In aceste conditii, importurile sunt din ce in ce mai mari. Pe 1 februarie, s-au folosit pentru consum 19,1 milioane metri cubi din import, dupa ce cu o zi in urma, cantitatile importate au fost de 17,5 milioane metri cubi.

Din productia interna s-au folosit 30.8 milioane metri cubi, iar din depozite 22,8 milioane metri cubi.

Pentru joi, 2 februarie, Ministerul Economiei estimeaza un consum asemanator cu cel din ziua precedenta. “Toate sursele sunt asigurate. Alimentarea cu gaze naturale se desfasoara in intreaga tara fara probleme deosebite. Presiunile in Sistemul National de Transport au valori normale. Pentru urmatoarele zile sunt asigurate sursele necesare de gaze naturale, astfel incat alimentarea consumatorilor sa se deruleze fara sincope”, mai arata Ministerul Economiei.

Gerul extrem de puternic din ultima vreme a dus la o crestere cu  30% a consumului de gaze, a informat compania GDF Suez. In aceste conditii, GDF SUEZ Energy Romania sustine ca a triplat cantitatile zilnice de gaze naturale preluate din import. Importurile de gaze naturale au crescut, in medie, in perioada 23-31 ianuarie de la 3 milioane metri cubi la 11 milioane metri cubi zilnic pentru clientii GDF SUEZ Energy Romania, cifra care reprezinta peste 60% pe zi din totalitatea cantitatilor de gaze importate la nivel national.

Si E.On a anuntat ca a sporit importurile de gaze.

Hotnews: Ministerul Economiei: Dintr-un consum de 71,5 milioane de metri cubi de gaze, 17,5 milioane au reprezentat importuri

Consumul de gaze naturale inregistrat marti, 31 ianuarie 2012, la nivel national, un record, cifrandu-se la 71,5 milioane metri cubi (mc), informeaza Ministerul Economiei. Potrivit acestuia, din aceasta cantitate, productia interna a reprezentat 31 milioane mc, extractie din depozite – 23 milioane mc, importuri- 17,5 milioane mc.

“Facem precizarea ca productia interna si extractia din depozite sunt la valorile maxime permise din punct de vedere tehnic, astfel incat completarea consumului se face din import”, mai arata Ministerul Economiei.

In cursul zilei de miercuri, alimentarea cu gaze naturale s-a desfasurat in intreaga tara fara probleme deosebite, sustine ministerul. Presiunile in Sistemul National de Transport au valori normale, iar pentru urmatoarele zile sunt asigurate sursele necesare de gaze naturale.

Tags:

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728