revista presei pe energie 3 decembrie

2010/12/03

Bursa: Reglementările pentru Legea energiei regenerabile, aprobate în trei săptămâni

Reglementările secundare necesare aplicării Legii 220 privind energia din surse regenerabile vor fi aprobate în două – trei săptămâni, însă actul normativ va putea fi aplicat după ce va primi avizul Comisiei Europene, a declarat, ieri, Zoltan Nagy Bege, director în cadrul ANRE (reglementatorul pieţei de energie). Domnia sa a precizat, potrivit Agerpres: “Nu vor exista norme metodologice pentru aplicarea Legii 220. Sunt câteva reglementări. Acestea sunt elaborate deja, am avut dezbateri publice, iar în două – trei săptămâni vor fi aprobate. Este adevărat că am depăşit termenul, dar această lege nu va fi aplicată până când nu va primi aprobarea Comisiei Europene. Nu vrem să ieşim deocamdată cu reglementările pentru a nu crea confuzie în piaţă. Aşadar, Legea nu se aplică nu pentru că lipseşte legislaţia secundară, ci din cauza lipsei avizului CE”.
De asemenea, el a adăugat că actul normativ ar mai putea fi modificat, în perioada următoare: “Vor mai exista solicitări de clarificare din partea CE. Legea ar mai putea fi modificată în cazul în care CE va solicita acest lucru”. Până în prezent, au fost acordate avize tehnice de racordare la sistemul naţional pentru 5.000 MW energie eoliană, pentru 153 MW hidro, 62 MW solar, 20 MW biomasă şi 16 MW biogaz.

Hotnews: Ministerul Economiei: Romania si Bulgaria au semnat un memorandum pentru “cuplarea pietelor de energie”

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri din Romania si Ministerul Economiei, Energiei si Turismului din Bulgaria au semnat un memorandum privind pregatirea si implementarea unui proiect de cuplare a pietelor de energie electrica, informeaza Ministerul Economiei. “Acesta este un pas important facut de cele doua parti in directia eficientizarii procesului de alocare de capacitati de energie electrica, in asigurarea unui pret competitiv si real, precum si in asigurarea securitatii alimentarii cu energie electrica in regiune”, se precizeaza in comunicat.

Cu aceasta ocazie Ion Ariton, ministrul Economiei, si omologul sau bulgar, Traycho Traykov, au discutat si despre realizarea proiectului de interconectare a sistemelor nationale de gaz la Giurgiu-Ruse, oportunitatea realizarii unei hidrocentrale pe fluviul Dunarea si despre disponibilitatea partii romane de export de electricitate, spre sud-estul Europei.

In ceea ce priveste conducta de interconectare Giurgiu-Ruse, Transgaz a finalizat proiectul tehnic privind constructia conductei de gaze naturale dintre Romania si Bulgaria.

Romania si Bulgaria au un acord in privinta interconectarii retelelor de gaze naturale. Potrivit autoritatilor, conducta Giurgiu-Ruse ar putea fi finalizata la sfarsitul anului viitor.

* “In prezent, Transgaz a finalizat proiectul tehnic pentru partea romana, respectiv statia de masurare gaze (SMG) Giurgiu si segmentul terestru situat intre SMG Giurgiu si punctul de subtraversare a Dunarii de pe tarmul romanesc”, sustine Ministerul Economiei.
* Proiectul de Interconectare Bulgaria – Romania, pe directia Giurgiu – Ruse vizeaza, in primul rand, diversificarea surselor de gaze naturale destinate Romaniei si Bulgariei.
* Conducta are o capacitate maxima de transport de 1,5 mld. mc/an, capacitate minima de transport – 0,5 mld. mc/an, presiune maxima – 40 bar, presiune minima – 29 bar, diametrul conductei de interconectare – DN 500 mm.
* Valoarea totala estimata a proiectului (cu valori eligibile pentru cofinantare europeana) este de 23.823.836 euro, din care TRANSGAZ S.A. -10.093,952 euro si BULGARTRANSGAZ E.A.D. – 13,729.884 euro.

Romania a reusit, in octombrie, sa inaugureze o alta conducta de interconectare: Arad-Szeged. Autoritatile din Romania si cele din Ungaria au inaugurat, cu o intarziere de 10 luni, conducta de gaze Arad-Szeged, aparand astfel premisele unei piete concurentiale.

Bursa: Ion Ariton va semna, în Bulgaria, un Memorandum de înţelegere pe teme energetice

Ministrul economiei, comerţului şi mediului de afaceri, Ion Ariton, se află astăzi în Republica Bulgaria, la invitaţia omologului său Traycho Traykov, ministrul bulgar al economiei, energiei şi turismului, pentru a participa la Conferinţa “Energia în Sud-Estul Europei: Energia fără frontiere – de la abordare naţională la abordare regională”.
Scopul reuniunii este acela de a analiza măsurile comune de dezvoltare a sectorului energetic în Sud-Estul Europei, în concordanţă cu prevederile Uniunii Europene şi obiectivul de asigurare a securităţii regionale.
Agenda vizitei de lucru în Bulgaria a ministrului Ion Ariton cuprinde şi o înâlnire bilaterală cu ministrul bulgar al economiei, energiei şi turismului, Traycho Traykov.
Cei doi omologi vor semna, cu acest prilej, “Memorandumul de Înţelegere între Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri din România şi Ministerul Economiei, Energiei şi Turismului din Republica Bulgaria privind pregătirea şi implementarea proiectului de cuplare a pieţelor de energie electrică”.
Documentul stabileşte cadrul legislativ care să faciliteze integrarea regională a pieţelor de energie electrică din cele două ţări şi cuplarea pieţelor de electricitate dintre ţara noastră şi Bulgaria.

Tags:

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter