revista presei pe energie 29 septembrie

2010/09/29

ziare.com: Guvernul va vinde 15 la suta din Transelectrica pana in mai 2011

Romania va vinde 15 la suta din compania de stat Transelectrica pana in mai 2011, in vederea acoperirii deficitului bugetar si pentru finantarea investitiilor, potrivit lui Adrian Baicusi, directorul executiv al companiei.

“Ne asteptam sa efectuam vanzarea prin intermediul unei oferte publice secundare, pana in mai, daca se vor respecta termenele limita”, a declarat Adrian Baicusi, intr-un interviu pentru Bloomberg.

Guvernul Romaniei, care detine 73,7 la suta din companie, intentioneaza sa listeze pe Bursa de Valori Bucuresti 27,8 la suta, potrivit lui Baicusi.

De asemenea, Guvernul intentioneaza sa vanda pachete minoritare din celelalte companii de utilitati, dar si din OMVPetrom, cea mai mare companie petroliera din tara, pentru a indeplini conditiile deficitului bugetar impuse in cadrul acordului cu Fondul Monetar International, Banca Mondiala si Comisia Europeana, dar si pentru a finanta investitii.

Marti, pretul maxim pe unitate atins de actiunile Transelectrica pe bursa a fost de 18,8 lei, evaluand compania la pretul de 1,38 de miliarde de lei (324 de milioane de euro).

money.ro: Chinezii sunt interesaţi să participe la proiectele nuclerare ale Bulgariei

Companii chineze sunt interesate să participe la proiectele nucleare ale Bulgariei privind construcţia centralei de 2.000 de MW de la Belene şi adăugarea de reactoare la cea de la Kozlodui, a afirmat ambasadorul chinez la Sofia, Guo Yezhou.

Investitorii chinezi intenţionează, însă, să implementeze tehnologii proprii în cele două proiecte, a declarat Yezhou pentru postul de televiziune BTV, preluat de publicaţia locală Dnevnik.

Bulgaria a prevăzut în proiectul pentru Belene să utilizeze tehnologie nucleară rusească.

Declaraţia ambasadorului vine după ce premierul bulgar, Boiko Borisov, s-a întâlnit cu omologul său chinez, Wen Jiabao. Oficialul bulgar a afirmat, după întrevedere, că statul asiatic şi-a exprimat interesul pentru investiţii în Bulgaria, inclusiv în infrastructură, aeroporturi, porturi, terminale de containere, dar şi domeniul nuclear.

Bursa: România ar putea exporta mai multă energie către Bulgaria

România ar putea exporta mai multă electricitate către Bulgaria, ca urmare a conectării Turciei în luna septembrie la reţeaua electrică europeană, a declarat, ieri, directorul general al “Transelectrica”, Adrian Băicuşi. “În următoarea perioadă schimburile cu vecinii se vor intensifica, pentru că Turcia a intrat în zona de sincronizare cu UCTE şi vor importa mai multă energie din Bulgaria. Probabil vom exporta mai mult către Bulgaria”, a afirmat Băicuşi, citat de Mediafax.
El a arătat că sectorul privat de producţie a energiei va deveni tot mai important, comparativ cu unităţile de stat, pe măsură ce vor fi finalizate mai multe proiecte care vizează termocentrale şi unităţi eoliene. “În viitor vom avea schimbări notabile în zona de producţie, cu termocentrala de la Brazi a OMV Petrom, cu eoliene. Vom vedea, încet-încet, cum sectroul privat va deveni din ce în ce mai important”, a mai spus Băicuşi.
În acelaşi timp, producătorii români ar putea fi concuraţi de cei din state est-europene, precum Ucraina, care au preţuri de vânzare mai mici. “Avem presiune din Est, unde se produce energie ieftină şi companiile de acolo fac presiuni mari să intre în zona europeană. Deci, este presiune pentru producătorii români”, afirmă directorul general al “Transelectrica.

money.ro: Multinaţionalele elimină firmele româneşti de pe piaţa energiei cu sprijinul statului

Micii furnizori de electricitate ar putea fi obligaţi să lase la dispoziţia distribuitorilor sume de bani care să acopere anticipat  trei luni de distribuţie. Măsura este iniţiată de ANRE şi ar putea duce la monopolizarea pieţei de către multinaţionale care pot, ulterior, să pună presiuni şi asupra preţului la electricitate.

Furnizorii de electricitatevor trebui să constituiegaranţii bancare care să poată fi executate dedistribuitori în caz de întârzieri la plata facturilor de distribuţie, potrivit unei proceduri elaborate de Agenţia Naţională de Reglementare în Energie. Garanţia pusă la dispoziţia distribuitorului va trebui să acopere echivalentul a trei luni de distribuţie şi ar putea duce la eliminarea de pe piaţă a micilor furnizori. Pe termen mediu, se poate ajunge la majorarea artificială a preţului la electricitate pentru agenţii economici. Prevederea se va aplica, însă, numai pieţei concurenţiale şi nu afectează, cel puţin deocamdată, consumatorii casnici.

Nu toţi furnizorii vor fi afectaţi de această procedură. Distribuitorul va face o analiză, pe ultimele 12 luni, a tuturor clienţilor săi şi îi va soma să depună la bancă garanţia de neplată numai pentru cei care figurează cu întârzieri la plata serviciului de distribuţie pentru două luni consecutiv. Cum însă cei mai mici dintre ei sunt şi cei care au probleme financiare, ei sunt şi cei mai afectaţi. Termenul de constituire a garanţiei financiare în favoarea distribuitorului este de 10 zile financiare de la notificarea transmisă către client.

În situaţia în care clientul nu constituie garanţia financiară în termenul prevăzut, distribuitorul va emite notificare de sistare temporară a serviciului de distribuţie, până la constituirea garanţiei. Notificarea va fi transmisă clientului şi, „spre ştiinţă”, consumatorilor deserviţi de acesta, dar şi către ANRE. Sistarea serviciului de distribuţie nu poate depăşi două luni. Dacă în acest interval garanţia nu a fost constituită, distribuitorul poate decide să rezilieze unilateral contractul cu furnizorul lipsindu-i, astfel, de electricitate şi pe clienţii deserviţi de acesta.

Potrivit actorilor din piaţă, ANRE a conceput procedura citată la presiunea multinaţionalelor care deţin monopulul distribuţiei de electricitate în ţară. Efectele negative pe care le-ar aduce adoptarea documentului ANRE sunt recunoscute inclusive de reprezentanţii Electrica, companie de stat care asigură şi distribuţia de electricitate. “Foarte posibil ceilalţi distribuitori s-au vorbit între ei şi au înaintat propunerea asta către ANRE. Noi n-am avut nicio legătură cu asta. De fapt credem că furnizorii sunt într-o mare jenă financiară acum şi, să le mai ceri şi garanţii financiare, înseamnă să-i distrugi. Chiar dacă ar fi să se aprobe măsura asta cred că ar trebui să se limiteze la garanţiile pe o lună. Oricum cei de la Autoritate vor primi cu siguranţă observaţii pe acest subiect”, a spus, pentru Money.ro, Ioan Silvaş, director comercializare energie la Electrica. Potrivit acestuia, iniţiativa ANRE se poate motiva prin încercarea de a lichidiza piaţa, însă momentul de faţă nu este deloc unul bine ales.

Documentul ANRE a atras atenţia şi deputatului Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor. Acesta vede un pericol mare pentru funcţionarea întregii pieţe de electricitate pentru că eliminarea micilor furnizori şi concentrarea acestei activităţi în mâinile multinaţionalelor care deţin şi distribuţie poate duce la scumpirea curentului chiar şi pentru consumatorii casnici.

“Aplicarea unei asemenea măsuri va sufoca micii furnizori şi va aduce piaţa la mâna marilor companii care au şi distribuţie pentru că doar n-o să ceară aceste garanţii tocmai de la o filială de-a lor. Ideea e să se ajungă la monopol pe furnizare aşa cum este şi la distribuţie. Pe termen mediu restrângerea pieţei la doar câţiva furnizori poate pune presiune inclusiv pe preţul energiei pentru locuinţe”, susţine Iancu care afirmă că va ridica această problemă în cadrul Comisiei şi va cere explicaţii de la ANRE.

În România există aproape 80 de furnizori licenţiaţi. Piaţa este dominată de furnizorii aparţinând multinaţionalelor E.ONCEZ, Enel dar şi de filiala de stat de comercializare a energiei Electrica. Un alt mare furnizor este şi producătorul de aluminiu Alro Slatina care nu este însă afectat de procedura ANRE pentru că primeşte curent direct de la Transelectrica fără a avea nevoie de vreun distribuitor.

Cea mai mare parte a furnizorilor sunt din categoria celor mici care au cote de piaţă de 1% sau chiar sub 1%. Aceştia vor fi cei mai afectaţi de prevederile ANRE mulţi dintre ei putând fi puşi în situaţia de a fi decapitalizaţi sau chiar falimentaţi. Procedura primeşte adnotări, completări şi observaţii până la 3 septembrie pe adresa ANRE.

Tags: , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter