revista presei pe energie 29 noiembrie

2010/11/29

Bursa: Intermediarul vânzării acţiunilor “Petrom”, cunoscut în ianuarie

Selectarea intermediarului care se va ocupa de vânzarea pe Bursa de la Bucureşti a unui pachet minoritar de 9,84% din acţiunile deţinute de stat la “OMV Petrom” va fi finalizată în ianuarie, a declarat, într-un interviu acordat ziarului “BURSA”, ministrul Economiei, Ion Ariton. Intermediarul va fi ales, în urma unei licitaţii, de Ministerul Economiei, împreună cu o societate civilă de avocaţi, care nu a fost încă selectată.
Termenul limită pentru depunerea, de către casele de avocatură, a scrisorilor de interes pentru participarea la procesul de selectare a serviciilor de consultanţă juridică pentru intermedierea financiară necesară vânzării acţiunilor deţinute de stat la “Petrom” a fost 28 octombrie.
De asemenea, listarea “Romgaz” la Bursa de Valori Bucureşti va avea loc la finele anului viitor, ministerul urmând să vândă un pachet de 15% din participaţiile sale în companie.
Deţineri minoritare, de câte 15%, din “Transelectrica” şi “Transgaz” vor fi vândute pe Bursă, cel mai devreme în a doua parte a lui 2011. Ion Ariton a precizat că în cazul “Trans-electrica”, procedurile necesare aces-tor valorificări de acţiuni vor fi declanşate spre sfârşitul anului curent, iar pentru “Transgaz”, procedurile vor fi declanşate în primul trimestru al anului următor.
* Optimism privind înfiinţarea companiilor energetice
Ministrul Economiei este optimist privind înfiinţarea celor două mari companii energetice “Electra” şi “Hidroenergetica”, chiar dacă şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor (AGEA) “Complexului Craiova” privind înfiinţarea “Electra” a fost amânată până la soluţionarea cauzei introduse de Fondul Proprietatea la Tribunalul Dolj. Ion Ariton ne-a spus: “Eu sunt optimist şi cred că vom putea înfiinţa companiile în timp util, după ce instanţa se va pronunţa asupra problemei ridicate de Fondul Proprietatea”.
Fondul Proprietatea a introdus două acţiuni în instanţă, la Bucureşti şi Dolj, pentru a bloca înfiinţarea “Electra” şi “Hidroenergetica”. Demersul Fondului a fost respins la Bucureşti, dar a fost admis în Dolj, unde instanţa a suspendat AGEA de la “Complexul Craiova”. Pe 19 noiembrie 2010, au avut loc Adunările Generale Extraordinare ale Acţionarilor la societăţile ce urmează să facă parte din “Electra” şi “Hidroenergetica”. În urma acestor şedinţe, a fost aprobat procesul de reorganizare şi înfiinţare a celor două companii de către adunările generale ale tuturor societăţilor, cu excepţia “Com-plexului Craiova”.
* Ministrul susţine că este receptiv la ideile de îmbunătăţire a reorganizării sectorului energetic
Ion Ariton ne-a spus că va continua discuţiile cu Federaţia “Hidrosind” din cadrul “Hidroelectrica” SA, care se opune în instanţă înfiinţării celor două companii: “Eu am analizat cererea lor şi, dacă voi constata că aduce îmbunătăţiri proiectului de reorganizare a producţiei noas-tre de energie, atunci nu voi ezita să le preiau doleanţele”.
“< Hidrosind > se opune divizării < Hidroelectrica >, din care se vor rupe câteva filiale pentru a intra în < Electra >. Sindicaliştii consideră că fuziunea < Hidroelectrica > SA cu termocentralele Paroşeni şi Doiceşti şi cu < Electrocentrale Bucureşti > va conduce la subvenţii încrucişate şi la diminuarea investiţiilor în hidrocentrale”.
* Negocierile cu “Gazprom”, pe ultima sută de metri
Întrebat dacă România a ieşit din joc pentru proiectul gazoductului rusesc “South Stream”, având în vedere faptul că “Gazprom” a încheiat un acord cu Bulgaria, ministrul Ariton ne-a răspuns: “Nicidecum. Discuţiile noastre au continuat în ritmul prevăzut, după anunţarea acordului cu Bulgaria. Chiar joi o delegaţie a < Gazprom > a fost la < Transgaz > Mediaş. < Gazprom > a primit toate datele tehnice pentru a analiza dacă implicarea României în proiect este fezabilă”.
Domnia sa a subliniat că, până la sfârşitul anului cel târziu, partenerii ruşi trebuie să finalizeze studiul de fezabilitate şi să dea un verdict. Tot în această perioadă, “Gazprom” trebuie să se pronunţe şi asupra parteneriatului cu “Romgaz” pentru construcţia depozitului de gaze de la Roman – Mărgineni.

Adevarul: Kazahii cer rezultate pozitive la Rompetrol

După ce au văzut, de la cumpărarea Rompetrol, doar pierderi în rapoartele anuale, kazahii de la KazMunaiGaz vor să înceapă recuperarea investiţiilor. Însă Rompetrol va continua să genereze pierderi la nivel de grup şi anul viitor, iar profitul ar putea apărea abia în 2012, spune directorul financiar al companiei.

Compania kazahă de stat KazMunaiGaz, unicul acţionar al grupului Rompetrol, presează compania petrolieră să revină pe profit, în condiţiile în care împrumutul de un miliard de dolari primit de Rompetrol de la compania-mamă anul trecut trebuie returnat până în august 2011.

Rompetrol are în plan investiţii de 350 de milioane de dolari până în octombrie anul viitor la rafinăria Petromidia, pentru creşterea capacităţii de prelucrare cu 25%, la cinci milioane de tone de ţiţei pe an. Grupul a reuşit totuşi să taie cheltuieli de 50-60 de milioane de dolari. De când au preluat Rompetrol, în 2007, kazahii spun că au investit în companie 1,8 miliarde de dolari.

Profit abia peste doi ani

„Există anumite presiuni din partea acţionarului nostru să performăm mai bine decât o facem în prezent, pentru recuperarea împrumutului pe care ni l-a acordat. Întrucât este o problemă gravă să investeşti şi să nu recuperezi bani, facem tot ce este posibil şi chiar imposibil pentru a ne îmbunătăţi rezultatele operaţionale”, a spus Dmitry Grigoryev, directorul financiar al Rompetrol Group, citat de Bloomberg.

Ultimul an când Rompetrol a obţinut profit a fost 2005, atât pe partea de rafinare, cât şi la nivelul întregului grup. Totuşi, Grigoriev recunoaşte că Rompetrol va continua să genereze pierderi şi anul viitor, chiar dacă acestea se vor reduce, la nivel de grup, la 40 de milioane de dolari de la 120 de milioane în acest an, iar profitul ar putea apărea abia în 2012.

Temerile kazahilor sunt însă mai vechi. În vară, Kairat Kelimbetov, şeful fondului naţional Samruk-Kazyna, care controlează KazMunaiGaz, a declarat că ultimele achiziţii străine, în special grupul Rompetrol şi o altă companie de distribuţie din Georgia, au fost o greşeală. În opinia reprezentantului Samruk-Kazyna, ar fi fost preferabil ca investiţiile companiei să se concentreze pe piaţa kazahă. Ca răspuns la întrebările ziariştilor, care i-au cerut să comenteze aceste declaraţii, preşedintele KazMunaiGaz, Kairgeldi Kabildin, a arătat că achiziţiile din afara ţării sunt parte a strategiei de dezvoltare a companiei.

Mai multă motorină la Petromidia

Dmitry Grigoryev a mai spus că marjele de rafinare vor rămâne în plaja de 2-5 dolari pe baril anul viitor, însă a anticipat o creştere la şapte dolari în 2012. Pentru al treilea trimestru al anului, activitatea de rafinare a raportat pierderi consolidate de 20,6 milioane de dolari, faţă de 39 de milioane în acelaşi interval al anului trecut, întrucât perioada de 42 de zile de revizie a rafinăriei a permis tăieri de costuri.

Potrivit lui Grigoryev, după ce planurile de modernizare vor fi încheiate, rafinăria va produce mai multă motorină, pentru a se plia pe cererea de carburanţi din România, care se înclină în defavoarea benzinei.

Problema datoriei persistă

Guvernul român a iniţiat mai mult de 20 de procese împotriva Rompetrol, iar convenţia prin care datoria istorică a rafinăriei Petromidia a fost transformată în obligaţiuni este în prezent interpretată în instanţă.

Grupul Rompetrol a plătit 54 de milioane de euro din totalul de 570 de milioane de euro, pentru a-şi păstra participaţia majoritară. În contul obligaţiunilor nerăscumpărate, în urma unei hotărâri a Adunării Generale a Acţionarilor din 30 septembrie 2010 (data scadentă a obligaţiunilor), statul român a primit un pachet de 44,69% din Rompetrol Rafinare. Statul contestă însă această decizie şi interpretează altfel convenţia dintre cele două părţi, susţinând că, din moment ce Rompetrol a ales să plătească o parte din sumă, toate obligaţiunile trebuie răscumpărate.

KazMunaiGaz vrea să cumpere înapoi acţiunile primite de statul român, însă nu a avut un feedback oficial până acum din partea autorităţilor. Totodată, Rompetrol s-a oferit să plătească în avans 100 de milioane de dolari de îndată ce părţile vor ajunge la o înţelegere.

Sorin Blejnar, şeful Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, declara luna trecută, pentru „Adevărul”, că este exclus un asemenea acord cu kazahii, din moment ce statul nu recunoaşte că ar avea în portofoliu aceste acţiuni. Mai mult, Fiscul a pus sub sechestru activele rafinăriei Petromidia, pentru a împiedica o eventuală înstrăinare a lor, în condiţiile în care Rompetrol a garantat cu activele din rafinare împrumutul luat de la KazMunaiGaz.

Petromidia îşi extinde capacităţile de export

Rompetrol a anunţat, la finele săptămânii trecute, că a finalizat construcţia unui terminal de gaz petrolier lichefiat în portul Midia, investiţie de 3,8 milioane de dolari. Terminalul permite creşterea importurilor şi exporturilor pe platforma Petromidia şi reduce cu 20% costurile acestor activităţi. Exporturile Rompetrol Rafinare au crescut cu 10% în primele nouă luni.

Bursa: Primele contracte cu furnizorii de gaze pentru “Nabucco”, încheiate până la jumătatea lui 2011

Primele contracte cu furnizorii de gaze pentru Nabucco vor fi încheiate până la jumătatea lui 2011, având în vedere că negocierile cu Azerbaidjanul s-au intensificat, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al consorţiului, Christian Dolezal, transmite agenţia Reuters, citată de Mediafax. “Acţionarii Nabucco negociază intens. Primele contracte pentru gaze sunt aşteptate la jumătatea lui 2011, cel mai probabil cu Azerbaidjanul”, a afirmat Dolezal, care participă la un forum economic la Sofia.
El a spus că toţi cei şase acţionari ai proiectului gazoductului sunt implicaţi în negocieri pentru asigurarea gazelor pentru Nabucco. RWE şi OMV speră să obţină livrări de 10 miliarde de metri cubi de gaze din Azerbaidjan, pentru a asigura volumul minim necesar exploatării gazoductului, care este concurat de proiectul rusesc South Stream.
Dolezal şi-a exprimat încrederea că Nabucco este un proiect competitiv, iar primele livrări vor fi efectuate la începutul lui 2015. El a mai spus că, după asigurarea livrărilor, contractele de achiziţie a gazelor vor fi încheiate cu uşurinţă, astfel încât decizia finală de investiţie să fie luată până la sfârşitul lui 2011.

Hotnews: Gazprom considera necesara trecerea conductei South Stream pe teritoriul Romaniei

​Expertii au finalizat studiul de fezabilitate privind tranzitul gazoductului South Stream pe teritoriul Romaniei, au anuntat surse din cadrul Gazprom dupa discutiile dintre concernul rus si compania romana Transgaz S.A. Partea rusa a recunoscut ca preconizata conducta poate traversa Romania si ca lucrurile in cazul acestui proiect trebuie continuate.

RBK Daily aminteste ca lungimea magistralei de transport al gazelor naturale pe portiunea sa maritima este de aproximativ 900 km, capacitatea de 63 mld. mc de gaze pe an. In ceea ce priveste costul proiectului, cifrele oscileaza de la 8 la 24 miliarde de euro. Pentru realizarea partii terestre a proiectului, Rusia a semnat acorduri interguvernamentale cu Austria, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Romania, Slovenia si Croatia, mentioneaza sursa citata.

In acest context, Deutsche Welle scrie ca proiectul South Stream are toate sansele sa ramana in afara parantezelor. Problema este ca Uniunea Europeana a dat de inteles ca nu este foarte interesata de cresterea pe viitor a importurilor de resurse energetice din Rusia.

La recenta lor intalnire de la Bruxelles, comisarul european al energiei, Gunther Oettinger, si ministrul rus al energiei, Sergei Shmatko, nu au facut un secret din faptul ca scenariile lor de dezvoltare a colaborarii difera.

In pofida tuturor argumentelor prezentate, de-a lungul timpului, de Shmatko si vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev, UE nu intentioneaza sa includa South Stream printre proiectele prioritare sau sa il sustina intr-un fel sau altul.

„Dependenta UE de resursele energetice rusesti este si asa destul de ridicata”, a replicat Oettinger. Potrivit spuselor sale, „30% din totalul importurilor de gaze si 27% din cele de petrol brut revin Rusiei”, a explicat comisarul.

money.ro: Gazprom: Construcţia South Stream prin România este fezabilă

Gazprom şi Transgaz au ajuns la concluzia că este fezabilă construirea unei părţi a gazoductului South Stream prin România, a anunţat compania rusă joi, într-un comunicat.

Gazprom şi Transgaz au încheiat studiul de fezabilitate cu privire la construirea unui tronson din South Stream pe teritoriul românesc.

La 13 octombrie, Gazprom şi Transgaz au semnat un memorandum de intenţie pentru a pregăti un studiu de fezabilitate privitor la construirea unui tronson din South Stream prin România.

O delegaţie a Gazprom a fost în vizită în România şi a purtat negocieri cu Liviu Pintican, director general-adjunct la Transgaz S.A., precum şi cu alţi experţi români, afirmă monopolul rus, care nu precizează data acestei vizite, dar arată că s-a soldat cu încheierea studiului de fezabilitate. Cele două părţi au convenit că sunt motive pentru a aprofunda proiectul construirii gazoductului prin România, spune Gazprom.

Următoarea etapă ar fi ca Rusia şi România să semneze un acord pentru construirea unei secţiuni din South Stream prin România.

South Stream, considerat un rival al gazoductului Nabucco susţinut de UE, este un proiect al Gazprom şi al companiei italiene Eni S.p.A. vizând transportarea gazului rusesc şi din Asia Centrală către Europa. Conducta ar urma să treacă pe sub Marea Neagră, pornind de pe litoralul rus până în oraşul bulgăresc Varna, unde se va ramifica în două – un segment va merge spre sud-vest către Italia şi celălalt către nord-vest, spre Austria.

Gazoductul South Stream ar urma să fie gata până în 2015. Construcţia ar urma să coste între 19 miliarde şi 24 miliarde de euro. South Stream va transporta 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, adică 35% din exporturile totale anuale ale Rusiei către Europa. Secţiunea submarină a conductei ar urma să aibă o lungime de 900 de kilometri.

Rusia livrează gaze naturale României din 1979. În 2009, Gazprom a furnizat ţării noastre 2,5 miliarde de metrei cubi de gaz. Gazul rusesc este importat în România prin intermediari care au două contracte pe termen lung, ce expiră în 2030.

Pe de altă parte, România este ţară de tranzit pentru gazul rusesc destinat Bulgariei, Macedoniei, Turciei şi Greciei. În 2009, volumul gazului natural tranzitat către aceste ţări s-a ridicat la 12,5 miliarde de metri cubi, potrivit datelor publicate de Gazprom.

Anunţul Gazprom privind fezabilitatea trecerii South Stream prin România intervine în condiţiile în care în urmă cu aproape două săptămâni Bulgaria şi Rusia au semnat acordul interguvernamental pentru construirea tronsonului bulgar al South Stream, în prezenţa premierilor Boiko Borisov şi Vladimir Putin. Acordul stipulează formarea unui joint-venture, South Stream AD, care se va ocupa de construirea şi operarea tronsonului bulgar al gazoductului. Compania bulgară Energy Holding şi Gazprom vor avea fiecare câte 50% în această companie mixtă.

Discuţiile pe care Gazprom le-a iniţiat cu România în privinţa South Stream au fost considerate de unii analişti drept o pârghie pe care Rusia ar folosi-o ca să flexibiliteze poziţia Bulgariei în negocieri. Mult timp reticentă în ceea ce priveşte South Stream şi o ferventă susţinătoare a proiectului Nabucco, România a declarat în ultimii ani că nu se va lăsa ocolită de niciun proiect energetic major din regiune.

ziare.com: Iran reduce dependenta de benzina din import

Ministrul petrolului din Iran a spus ca s-au obtinut pana in prezent peste un miliard de litri de benzina, zadarnicind eforturile comunitatii internationale de a interzice vanzarea de benzina catre aceasta tara.

“Trebuia sa importam intre 20 si 22 de milioane de litri de benzina zilnic,” a spus ministrul Masoud Mirkazemi, potrivit PressTV.

Dar hegemonia mondiala a mers mai departe pentru a interzice vanzarile de benzina catre Iran, a adaugat acesta. Aceasta a facut Iranul sa-si construiasca instalatii pentru a obtine benzina necesara, a spus Mirkazemi.

In final, a adaugat acesta, Iran a reusit sa obtina benzina de calitate, fapt care este o palma data “arogantei mondiale”, “luandui prin surprindere” in acelasi timp. Mirkazemi a mai spus ca se fac investitii importante in campul petrolifer South Pars. “O noua era vine pentru industria petroliera,” a spus acesta.

Acesta a subliniat faptul ca dusmanul se concentreaza asupra sectorului energetic. Mirkazemi a spus ca ministerul sau va continua eforturile pentru a contracara orice intrerupere in furnizarea combustibililor, adaugand “ca un viitor mai bun asteapta industria petroliera in ciuda opozitiei rauvoitorilor.”

ziare.com: Gazoduct turkmeno-iranian de mare capacitate, inaugurat duminica

Presedintele iranian Mahmud Ahmadinejad si omologul sau turkmen Gurbanguli Berdimuhamedov au inaugurat, duminica, ultimele doua tronsoane ale unui gazoduct de mare capacitate, care va permite cresterea cantitatii de gaz turkmen furnizate in nord-estul Iranului, transmite AFP, citand agentia oficiala iraniana Irna.

Cei doi presedinti au inaugurat la Sarakhs, oras iranian aflat la granita cu Turkmenistanul, cele doua tronsoane, cu o lungime totala de 500 de kilometri, ale gazoductului de peste 1.000 kilometri ce leaga regiunea Teheranului de rafinaria Khangiran, langa Sarakhs.

Gazoductul va avea o capacitate de 58 de milioane de metri cubi/zi (peste 20 miliarde de metri cubi/an) si va permite distribuirea de gaz turkmen in toata zona de nord-est a Iranului, a declarat viceministrul iranian al petrolului, Javad Oji.

Gazoductul Sarakhs-Teheran, cu un cost total de 1,2 miliarde de dolari, prelungeste o alta conducta transfrontaliera inaugurata in ianuarie intre campul gazeifer turkem de la Dovletabad si rafinaria din Khangiran.

Tags: , , ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728