revista presei pe energie 29 iulie

2010/07/29

Bursa: CNVM ţine delistarea “Rompetrol Rafinare” în stand-by

Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a sus pendat, ieri, dreptul acţionarului majoritar al “Rompetrol Rafinare”, respectiv “The Rompetrol Group”, să solicite acţionarilor minoritari, care nu au subscris în oferta de preluare derulată în această primăvară, să îi vândă acţiunile RRC pe care le mai deţin. Acest drept rămâne suspendat până la clarificarea situaţiei juridice a obligaţiunilor în sumă de circa 600 de milioane de dolari deţinute de Ministerul de Finanţe la “Rompetrol Rafinare”, în urma conversiei datoriilor istorice ale companiei.
Ordonanţa Comisiei blochează planurile Grupului Rompetrol de a se delista “Rompetrol Rafinare” de la Bursa de Valori Bucureşti, după ce a ajuns să deţină 98,63% din acţiunile RRC în urma unei oferte de preluare obligatorie încheiată la începutul lunii aprilie.
Arbitrul pieţei de capital a invocat, în motivarea Ordonanţei, poziţia Ministerului Finanţelor Publice, potrivit căreia “retragerea acţiunilor RRC de la tranzacţionare ar conduce la prejudicierea interesului statului român, în sensul că, în lipsa unei cotaţii a acţiunilor pe piaţa reglementată, evaluarea acţiunilor va fi dificil de realizat”.
Ministerul de Finanţe a mai precizat că “raportat la procedurile iniţiate de Rompetrol Rafinare şi aflate în derulare pe piaţa de capital, care urmăresc delistarea societăţii, statul român, prin Ministerul de Finanţe, este lezat în drepturile sale de actual creditor obligatar şi de viitor acţionar al Rompetrol Rafinare”. mai mult

money.ro: Franţa şi Germania ne presează să scumpim gazele

GDF Suez şi E.ON, cei doi mari operatori de pe piaţa locală de gaze, vor obţine, în curând, o majorare de aproape 6% a tarifului reglementat. Reprezentanţii lor ceruseră o majorare de cel puţin două ori mai mare.

Preţul gazelor pentru populaţie se va scumpi, cel mai probabil, cu 5,6% în perioada imediat următoare însă aceasta va fi singura scumpire din acest an, a declarat, pentru Money.ro, Petru Lificiu, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie.

Potrivit acestuia există presiuni foarte mari pentru majorarea tarifelor din partea ambasadorilor Franţei şi Germaniei ţările de origine ale celor doi mari operatori de pe piaţa românească de gaze GDF Suez şi E.ON.

“Într-adevăr am înaintat o scrisoare către Parlament în care recomandam să se aprobe o majorare a tarifului reglementat cu 5,6%. Este vorba de recunoaşterea unor costuri pe care cei doi operatori le au. Acum se analizează propunerea în Consiliul de Reglementare iar dacă se va aproba va fi sufiecient pentru 2010. Nu va mai exista o altă majorare de tarife în acest an. Ambasadorii Franţei şi Germaniei fac presiuni serioase asupra instituţiilor de stat ca să se realizeze această scumpire. Nu poţi să nu ţii seama de ei. Totuşi GDF Suez şi E.ON sunt cei mai mari contribuabili la bugetul Europei unite”, a spus oficialul citat. Scumpirea gazelor este deja inclusă în ţinta de inflaţie din acest an stabilită împreună cu BNR, mai spune Lificiu.
Majorarea tarifelor la gaze va afecta semnificativ bugetul românilor în prag de iarnă. De aceea trebuie gândit un program de într-ajutorare a celor mai săraci dintre ei, spune preşedintele ANRE. El crede că acest ajutor ar trebui să vină sub forma unei subvenţii directe. Nu s-a ajuns încă la o concluzie care să se poată transforma într-o lege şi, tocmai din acest motiv, se amână o decizie oficială privind majorarea preţurilor la gaze, spune acesta.

În decursul anului curent, GDF Suez şi E.ON au cerut, în repetate rânduri, majorări ale tarifului reglementat la gaze. Grupul german ar fi dorit o scumpire cu 17%, încă din aprilie, în timp ce francezii au cerut un preţ mai mare cu 20% de la 1 iulie. ANRE a răspuns, până acum, negativ solicitărilor celor doi operatori deşi E.ON ameninţase chiar că va disponibiliza un sfert dintre angajaţi dacă nu i se va aproba o majorare de preţ la gaze dar şi la electricitate. mai mult

ziare.com: Franta si Germania ne preseaza sa scumpim gazele

Ambasadorii Frantei si Germaniei in Romania preseaza autoritatile de la Bucuresti sa scumpeasca gazele. Deocamdata, GDF Suez si E.ON, cei doi mari operatori de pe piata locala de gaze au obtinut o scumpire de aproape 6%, desi cerusera cel putin de doua ori mai mult.

Petru Lificiu, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Energie, a declarat ca gazele se vor scumpi, cel mai probabil cu 5,6%, dar aceasta va fi singura scumpire din acest an, potrivitMoney.ro.

El a precizat, insa, ca Romania este presata de tarile din care vin cei doi operatori de gaze, iar scumpirea gazelor a fost deja inclusa in tinta deinflatie stabilita cu BNR.

“Ambasadorii Frantei si Germaniei fac presiuni serioase asupra institutiilor de stat ca sa se realizeze aceasta scumpire. Nu poti sa nu tii seama de ei. Totusi GDF Suez si E.ON sunt cei mai mari contribuabili la bugetul Europei unite”, a spus Petru Lificiu, presedintele ANRE.

Acesta a adaugat ca scumpirea gazelor ii va afecta pe romani, in special pe cei saraci, asa ca e nevoie de un program de sprijin pentru ei. Lificiu crede ca acest ajutor ar trebui sa vina sub forma unei subventii directe, dar deocamdata nu s-a ajuns la o concluzie care sa se poata transforma intr-o lege.

Adevarul: FMI a aprobat un nou acord cu Ucraina, după ce statul reduce preţul la gaze

Dacă Ungaria a rupt acordul cu Fondul Monetar Internaţional după ce a refuzat să impună noi măsuri de austeritate, Ucraina a cedat presiunilor instituţiei şi a majorat preţul gazelor pentru a reduce deficitul bugetar.

Board-ul Fondului Monetar Internaţional  a aprobat, joi, un acord pe doi ani şi jumătate cu Ucraina pentru un împrumut de 15,2 miliarde de dolari.

FMI va acorda imediat prima tranşă, de 1,9 miliarde de dolari, următoarele plăţi urmând să fie condiţionate de misiuni trimestriale de evaluare, transmite Bloomberg. “Ucraina iese dintr-o perioadă dificilă, în care economia a fost lovită sever de şocuri externe, ale căror efecte au fost accentuate de vulnerabilităţi pe plan intern. Autorităţile s-au angajat să soluţioneze dezechilibrele existente şi să împingă economia pe calea creşterii sustenabile, prin reforme importante în finanţele publice, energie şi sectorul financiar”, a declarat într-un comunicat John Lipsky, first deputy managing director la FMI.

Ucraina creşte preţul gazelor cu 50%

Executivul de la Kiev a cedat presiunilor FMI și va majora preţurile la gaze naturale destinate populaţiei cu 50%. Majorarea preţurilor la gaze va tăia cheltuielile guvernului pe aceste subvenţii, dar va stârni nemulţumire în rândul populaţiei. Creşterea preţurilor va afecta circa 18 miliarde de metri cubi de gaze pe an, folosite de populaţie, din consumul total de 47-50 miliarde metri cubi de gaze pe an al Ucrainei.

Ucraina a mai încheiat în 2008 cu Fondul un acord de finanţare pe doi ani, pentru 16,4 miliarde de dolari. Acest acord a fost îngheţat în noiembrie 2009 în urma refuzului guvernului de a reduce cheltuielile publice înaintea alegerilor de la începutul acestui an, după ce statul primise deja 10,6 miliarde de dolari.

Executivul de la Kiev speră să foloească circa două miliarde de dolari de la FMI pentru finanţarea deficitului bugetar din acest an, a declarat miercuri vicepremierul Serghei Tigipko. Potrivit condiţiilor acordului, statul trebuie să reducă deficitul bugetar la 5,5% din PIB în acest an, de la proiecţia iniţială de 6,3% din PIB.

money.ro: Rusia vinde o parte din companiile energetice. Cea mai mare privatizare din 1990

Rusia îşi vinde o parte din companiile energetice, sperând să strângă 30 de miliarde$. Aceasta este cea mai mare privatizare din 1990 încoace. Statul va păstra acţionariatul majoritar la toate companiile.

Rusia şi-a anunţat intenţia de a vinde pachete de acţiuni la 11 companii de stat în valoare de 30 de miliarde de dolari, informează BBC.

Privatizarea este cea mai mare din 1990 încoace şi va include Sberbank şi compania petrolieră Rosneft. În ultimii zece ani politica Rusiei a fost de a evita privatizarea companiilor de stat. Vor fi vândute şi părţi din operatorul conductelor deenergie Transneft, din banca de stat VTB şi din compania hidroelecrică Rushhydro, dar nu au fost date încă detalii despre mărimea pachetelor de acţiuni care vor fi vândute. Gazprom nu este inclusă în pachet.

Vocea Rusiei: Primul tronson al conductei Nord Stream a ajuns la tarmul Rusiei

Compania Nord Stream a scos pe malul rusesc, in golful Portovaia din regiunea Leningrad,  primul tronson al gazoductului care va trece pe sub  Marea Baltica, din Rusia pana in Germania, se anunta intr-un comunicat al companiei, citat de RIA Novosti.

Tronsonul a fost adus la tarm de catre nava speciala Castoro Sei. Al doilea tronson va fi adus pe mal saptamana viitoare. Tevile, lungi de 12 metri si cu o greutate de aproximativ 24 de tone fiecare, sunt sudate pe nava Castoro Se i, iar apoi sunt trase la mal cu ajutorul unor troliuri puternice si cabluri retractabile.

Golful Portovaia, de langa Portul Viborg este punctul de plecare al conductei Nord Stream, prin Marea Baltica. In acest punct, ea va fi conectata la conducta terestra de gaz “Gryazovets- Viborg” – parte din sistemul de transport de gaze din Rusia. Gazul va fi livrat in conducte de la statia de compresoare “Portovaia”, situata la aproximativ 3 kilometri de tarm. Gazoductul “Gryazovets- Viborg” si statia de compresoare “Portovaia” vor fi exploatate de catre compania “Gazprom”.

rt.com: Dudley’s Russian toil ensures TNK joint venture will stay with BP

Russian shareholders of TNK-BP last saw Robert Dudley two years ago when a corporate row led to him leaving the country, but now he’s back as head of the global operation.

The name Bob Dudley prompts mixed memories in Russia. His departure from the post of TNK-BP CEO – accused of acting against the interests of Russian shareholders back in 2008 – left a bitter taste. But no-one would underestimate his part in building Russia’s third largest oil producer, or his managerial skills, according to Chris Weafer, Chief Strategist at Uralsib.

“He’s the right person for the job now for BP. Clearly the situation in BP demanded change at the top. It’s quite obvious that BP is not going to be able to address the problems in the United States with Tony Hayward still in charge, so to that extent changing Hayward was no choice. Bob Dudley, a lot has been made of the fact that he is American and knows that region well, but also the fact that he was the chief executive of TNK-BP during a very contentious period of that company’s history, in 2008. BP think s that he has the right credentials to take on this challenge for BP, particularly in the United States.”

They key priority he faces in moving on from the Transocean-Macondo oil disaster is finding an estimated $30 billion to fund costs relating to it. The company has already has recently announced deal to sell $7 billion in North American and Egyptian assets to Apache, and ExxonMobile and Chevron are believed to be in talks. Peter Necarsulmer, Chairman and CEO of the PBN Company says the importance of Russia to BP means that its stake in the TNK-BP joint venture is unlikely to be on the table, despite the events of two years ago.

“Russia is extraordinarily important to BP from every perspective, the excellent financial results for the first half of the year, coming out of TNK today, is over 2 billion in profit, just underscores.  As a CEO Mr Dudley will have no choice but to spend considerable effort and energy. There is now way this can sort of be delegated. Bob actually became kind of a scapegoat by a lot of people at BP, quite frankly, for the dispute. The fact that he is now taking over as captain of the ship and will be ultimately responsible for BP’s posture, policy, for BP’s negotiations with the Russian government and the Russian partners. It would end up being one of the great corporate stories to be told.”

Outgoing BP CEO, Tony Hayward, is going to be nominated for a board seat at TNK-BP, which analysts believe will not rekindle the dispute. Hayward’s post as non-executive director won’t require his presence in Russia, with any greater role for him, in the Russo-British consortium, having been ruled out.

Novinite: Melrose Finds New Natural Gas Deposits in Bulgaria

Natural gas prices in Bulgaria will go down in the fall of 2010 as a result of extraction from three new deposits discovered by UK-based company Melrose resources.

The three new natural gas deposits – KaliakraKavarna, and Karvana East – are located in the very northeast of Bulgaria, in the Black Sea off the Kaliakra Cape.

The discovery of the new deposits was announced Wednesday by Bulgaria’s Economy Minister Traicho Traikov together with the CEO of Melrose David Archer and UK Ambassador to Bulgaria Steve Williams.

Archer has pointed out that the new deposits are a real commercial discovery, and that the company will start laying pipes for the extracting of the natural gas in August.

The price of the natural gas will be negotiated between Melrose and the Bulgarian government. However, the UK company has made it clear that it will be a lot under USD 300 per 1000 cubic meters of gas, which is the price that the Bulgarian government is currently trying to get from Gazprom, the country’s only natural gas supplier.

“Our own production will reduce the average price of natural gas in Bulgaria. This will be in addition to the reduction of the price of the Russian natural gas that we may achieve in our talks with Gazprom. The natural gas from these new deposits will be 5%-10% cheaper than the price that we will request from Russia,” explained Bulgaria’s Economy Minister Traikov.

The three new deposits discovered by Melrose contain over 3 billion cubic meters ofnatural gas which will guarantee 20% of Bulgaria’s annual consumption (20% = 500 million cubic meters) over a period of 6 years.

Minister Traikov promised that during its sitting next week the government is going to grant Melrose a concession for the newly found deposits.

He has pointed out that the strategy of the Cabinet provides for developing Bulgaria’s own production of natural gas, and that he expected the discovery of new deposits, including of shale gas, in the northern part of the country.

Melrose is also cooperating with the Bulgarian government for constructing the futureGalata natural gas storage facility, which will be the second of its kind in the country in addition to the existing storage facilities at Chiren. The Galata facility is located close to the spot where the Russian-sponsored gas transit pipeline South Stream is expected to enter Bulgarian territory after starting at Novorossyisk in Russia, and going through the Black Sea for about 900 km.

Melrose Resources plc is an Edinburgh-based oil and gas exploration, development and production company with interests in Egypt, Bulgaria, Romania, United States, France and Turkey.

trend.az: Minister: Azerbaijan, Turkey must invest in third countries

Azerbaijan and Turkey reached development in all sectors of the economy. New areas have been determined to intensify cooperation, Azerbaijani Minister of Economic Development Shahin Mustafayev said at the Azerbaijani-Turkish business forum in Baku.

Azerbaijan has great potential. We are ready to support the participation of Turkish businessmen in the agricultural industry of the country – from agricultural production to transportation, refining and storage, information technology, transit, tourism, minister said.

It is time for joint investments in third countries.

Azerbaijan has a leading position in the region on the volume of foreign investments. The foundation was laid to attract investments to the Republic. It is the realization of large energy projects and acceptable investment climate for sustainable economic growth.

Minister said that now Azerbaijani economy hits 75 percent of the economy of the South Caucasus. Taking it into account, international rating agency Fitch Ratings has assigned an investment rating to Azerbaijan, despite the continuing global financial crisis.

Mustafayev said that Azerbaijan also prefers regional cooperation. Local companies are actively investing in the economy of Turkey and Georgia.

An interesting point to expand cooperation is an agreement providing for transportation of Azerbaijani gas to Europe via Turkey. Azerbaijan and Turkey have great transit potential. The construction of the Baku-Tbilisi-Kars railway will expand this cooperation.

It is important to expand cooperation between Azerbaijan and Turkey to gain positions in the world economy. Now it is time for this, Turkish State Foreign Trade Minister Zafar Caglayan said.

“Our strength is our unity. I hope that today’s business forum will help to expand trade and economic cooperation. We intend to demonstrate the power of Azerbaijan and Turkey in all countries. Businessmen must develop joint activity in third countries together with the implementation of major investment projects,” Turkish State Minister said.

We must make every effort to increase trade turnover between Azerbaijan and Turkey from $2.2 billion to $5 billion, Caglayan said.

news.az: Azerbaijan constitutes 75% of South Caucasus economy

There are more than 300 Turkish companies in Azerbaijan.

Azerbaijan attaches special importance to the bilateral development of relations with Turkey, said Azerbaijan’s Economic Development Minister Shahin Mustafayev speaking at the Azerbaijani-Turkish business forum in Baku.

‘We are interested in the further development of these relations and I think the current visit of Zafer Caglayan (State Minister of Turkey) to Baku will attach a greater stimulus to this process’, he said.

Meanwhile, the minister said Azerbaijan is a country with a rapidly developing economy, which takes much efforts to develop all economic spheres. Mustafayev also said Baku and Ankara have always protected each other’s interests and will continue doing so,

‘The words “One nation – two states” pronounced by national leader of Azerbaijan Heydar Aliyev are a basis for these relations’, the minister said.

He noted that Azerbaijan constitutes 75% of South Caucasus economy.

‘We attach special importance to development of nonoil economic sector. Our countries have a big potential to develop cooperation in light industry, agriculture, information and communication technologies, tourism and so on’, Mustafayev said stressing the need to unite the investment capacities of the two countries.

The minister also said that Azerbaijan outlined new priorities of economic cooperation with Turkey. There are more than 300 Turkish companies in Azerbaijan.

‘Meanwhile, Azerbaijan and Turkey are among the most important countries in the region, closely cooperation in implementation of big projects including Baku-Tbilisi-Ceyhan, Baku-Tbilisi-Erzirum, Baku-Tbilisi-Kars’, Mustafayev said.

He believes that despite close cooperation, the current trade turnover cannot satisfy both countries and it is necessary to increase it.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter