Revista Presei Pe Energie – 28 Martie 2012

2012/03/28

CriticAtac: Gazele de şist vindecă dependența de ruşi

Acest titlu apărea în cotidianul „Adevărul” (citiți aici) şi mai târziu în retorica preşedintelui Băsescu. Articolul din „Adevărul” susținea că gazele de şist reprezintă 50% din consumul de gaze din SUA. Cum să fie atunci periculoase gazele de şist dacă americanii le folosesc pe scară largă?

Nu ştiu de unde avea ziarul „Adevărul” informația despre consumul de gaze de şist în SUA, dar cel mai probabil de pe pagina Wikipedia în engleză, unde informația cu 50% era un link mort la un ziar canadian care vorbea despre estimări asupra a cât o să reprezinte gazele de şist în producție în anul 2020.

Gazele de şist nu au cum să fie 50% din consumul SUA din câteva motive simple:

Toată producția internă de gaze de şist a SUA reprezenta cam 13% din consumul intern în 2009 , faceți calculele şi dumneavoastră (link aici şi aici) . Chiar şi dacă toate importurile din Canada ar fi gaze de şist, importurile reprezintă doar 14% din consumul american conform datelor din sursa citata in link, deci drum lung până la 50%. Canadienii au destule gaze naturale iar producția lor de gaze de şist este nesemnificativă, citiți aici.

Nu ar fi prima dată când un jurnalist de business ia date de pe Wikipedia şi tuturor ni se poate întâmpla să greşim. Problema este că ziarul Adevărul ține steagul sus pentru jurnalismul lor de business capitalist rapace în România.

Când dezinformează că 50% din consumul de gaze din SUA e din gaze de şist, “Adevarul” îi face în mod surprinzător jocurile lui Băsescu. România a rămas de la începutul anilor 2000 prietenă cu Haliburton, Bechtel şi toate companiile texane . Ambasadorul american se interesează activ de afacerile Bechtel şi Chevron în România. Este de altfel foarte atractiv să zicem : vrem să scăpăm de ruşi şi de Gazprom.

Câteva probleme rămân: pentru că în România Chevron vrea să exploateze gazele de şist pe lângă Bârlad, riscurile asupra comunității trebuie evaluate şi clarificate de Băsescu şi strategii lui americani în energie. Diferența dintre Gazprom şi Chevron e că gazul ruşilor ne vine pe conductă şi nu vedem ce se întâmplă cu mediul în Siberia, în schimb Chevron vrea să exploateze în inima Moldovei cand în SUA sute de oraşe au interzis exploatările de gaze de şist, citiți aici.

Ciprian Domnisoru pe VoxPublica

România trebuie să afle dacă are rezerve de gaze de şist însă guvernul ar trebui să liniştească oamenii de la Bârlad şi să înțeleagă că dacă oraşe din SUA pot să zică NU exploatării gazelor de şist lângă ele aşa au dreptul să zică şi Bârladul, Adamclisi, Costineştiul sau Vama Veche, oraşe din zonele unde Chevron are perimetre de explorare.

Blackjack’s Blog: GAZELE DE ŞIST: Un nou act de trădare? România este servită “pe masa” americanilor de la Chevron

 De anul asta, Chevron va începe extracţia gazului de şist in România folosind o metoda (fisurare hidraulică) ce polueaza panza de apa freatica.

Chevron a primit undă verde pentru începerea explorării pe cele trei perimetre din Dobrogea, în suprafaţă totală de aproximativ 300.000 de hectare. Gigantul american a fost singura companie pentru care Guvernul a aprobat acordurile petroliere în şedinţa de marţi, deşi mai stau la coadă şi alte companii.

Aprobările vin în contextul în care locuitorii din Bârlad şi zona înconjurătoare, unde Chevron deţine alt perimetru, au protestat ieri împotriva exploatării gazelor de şist prin fracturare hidraulică. De asemenea, vin după ce oficialii companiei americane s-au întâlnit în urmă cu câteva săptămâni cu premierul Mihai Răzvan Ungureanu, ministrul Economiei, Lucian Bode, şi ministrul Dezvoltării, Cristian Petrescu.

Bulgaria a oprit de curând inițiativa corporației din cauza protestelor legate de riscurile de mediu. De asemenea, Franta a interzis aceasta metoda de extragere a gazului. Statele americane New Jersey si New York au aplicat si ele interdicția pentru o perioadă de un an, pentru a se putea evalua mai întâi impactul acestei metode asupra mediului.

Odată ce va începe extracţia în România, acesta va fi foarte greu de oprit. În unele zone,forajul e programat să înceapă din luna februarie.

Tehnologia pe care o vor folosi cei de la Chevron consta in pomparea a milioane de litri de apa, amestecate cu substanțe chimice care dizolva rocile, pentru a elibera gazele prinse in ele. Aceasta tehnologie este extrem de nociva pentru mediul inconjurator, lucru ce a facut ca mai multe state din Europa sa o interzica.

Apa care este injectata la adancimi de pana la trei kilometri este amestecata cu o multitudine de substanțe toxice. “Pericolele de mediu asociate utilizării substanţelor chimice în lichidele folosite pentru fracturarea hidraulică nu sunt cunoscute pe deplin, însă cel puţin 260 de substanţe chimice sunt folosite în 197 de astfel de produse şi unele dintre acestea sunt cunoscute ca fiind toxice, cancerigene şi mutagene. Aceste substanţe pot contamina pânza freatică din cauza fisurilor la nivelul puţului de exploatare şi a migrării agenţilor contaminanţi.

Fluidul folosit în fracturare revine la suprafaţă în proporţie de 15%-80%, restul rămâne în subteran. Când revine la suprafaţă, acesta conţine aditivi şi produşi de transformare, substanţe dizolvate din formaţiunea de şist, în timpul fracturării, cum ar fi metale grele, hidrocarburi şi elemente natural radioactive.

Apa reziduală, ce rezultă din procesul de fracturare, este stocată în “gropi de evaporare”, iar vaporii emanaţi conţin benzen, o substanţă puternic cancerigenă.

Procedeul de fracturare consumă cantităţi uriaşe de apă. Estimările indică faptul că numai pentru un singur puţ de exploatare se folosesc între 9.000 şi 29.000 de metri cubi de apă. Acest lucru poate ridica probleme de sustenabilitate în zonele aride”, au anunţat reprezentanţii Greanpeace. Sursa : financiarul.ro

Cum “se fac cărţile” în Occident: La noi nu merge, dar pe români îi putem contamina!

Zonele din România programate pentru exploatare prin fisurare hidraulică:

BARLAD (VASLUI)
VOIVOZI (BIHOR)
TRIA (BIHOR)
BĂILE FELIX (BIHOR)
TULCA (BIHOR)
ADEA (ARAD)
CURTICI (ARAD)
PERIAM (TIMIȘ)
BILED (TIMIȘ)
PAULIS (TIMIȘ)
PARȚA (TIMIȘ)
BUZIAȘ (TIMIȘ)
CRAI (TIMIȘ)

MACIN (TULCEA)
BABADAG (TULCEA)
CAPIDAVA (CONSTANTA)
EFORIE (CONSTANTA)
COSTINESTI (CONSTANTA)
VAMA VECHE (CONSTANTA)
ADAMCLISI (CONSTANTA)

Tags:

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter