revista presei pe energie 27 octombrie

2010/10/27

ziare.com: CNH va fi despartita in doua societati, iar una va fi inchisa

Compania Nationala a Huilei (CNH) ar putea fi impartita in doua societati, iar una din ele ar putea fi inchisa, a declarat, marti, Mihai David, directorul general al Hidroelectrica.

Una din societati ar urma sa detina minele Petrila, Uricani si Petrosani, care ar urma sa fie, ulterior, inchise, a spus David, citat de Mediafax.

Cealalta societate ar prelua minele Lonea, Livezeni, Vulcani si Lupeni, Hidroelectrica urmand sa aiba contracte pe termen lung cu acestea, pentru achizitia de carbune destinat productiei deelectricitate.

“Hidroenergetica fie va prelua aceste patru mine in structura sa, fie va lucra cu ele in parteneriat”, a spus David.

In Romania ar urma se existe doua societati energetice nationale. Din Electra vor face parte complexurile energetice Turceni si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.

Din Hidroenergica vor face parte Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina.

Hotnews: Contractele cu baietii destepti din energie:De ce unii cumpara mai ieftin, iar altii mai scump, si de ce nu este vanduta energia de la Hidroelectrica pe bursa

Aproape jumatate din cele 17 contracte bilaterale incheiate de Hidroelectrica cu cei care si-au castigat numelel de “baieti destepti” au fost prelungite pana  in 2017-2018, a declarat directorul general al Hidroelectrica, Mihai David. Unul dintre contractele prelungite este cel cu Energy Holding, cel mai mare trader de energie de pe piata. Potrivit directorului Hidroelectrica, pretul mediu la care este vanduta energia, fara a lua in calcul contractul cu Alro, este de 130 de lei/MWh,  in conditiile in care costul de productie ajunge la circa 90 lei/Mwh. In ceea ce priveste Alro, preturile variaza de la luna la luna, intre 98 lei si 120 lei  MWh. Pe de alta parte, Hidroelectrica a fost obligata de Vosganian si de Videanu sa cumpere energie termo scumpa pentru a ajuta termocentralele Paroseni si Deva. Vedeti in text de ce nu este vanduta energia hidro in mod transparent-Explicatia lui Mihai David.

In cazul contractelor directe, pentru energia vanduta in 2010, a avut loc o majorare a pretului cu 28-31% fata de anul trecut, a mai spus David. Acesta nu a  vrut sa precizeze care va fi ajustarea pentru 2011. Preturile au crescut, insa si costurile de productie au fost mai mari. Potrivit unor informatii detinute  de HotNews.ro, pretul de productie a crescut de la 70 la 93 lei/ MWh. In total sunt 17 contracte directe, a spus directorul Hidroelectrica.  Contractele care nu au fost prelungite vor expira in 2011-2012. Un caz aparte il reprezinta doua contracte pe care Hidroelectrica a incercat sa le rezilieze  deoarece “nu au vrut sa renegocieze pretul”. Este vorba de contractele cu Elsid si Electrocarbon care sunt detinute de Mihai Tufan si familia Anastasescu,  parteneri de afaceri aflati pe locul 135 in „Forbes 500 miliardari”. Contractele cu aceste firme au fost incheiate pentru o cantitate de 200 MWh, respectiv  250 MWh.

Potrivit directorului Hidroelectrica, s-a ajuns cu cele doua contracte in instanta. “Am castigat pe Electrocarbon, dar am pierdut pe Elsid, desi contractele  sunt la fel”, a afirmat David. Astfel, daca unul dintre contracte a fost “oprit”, in cazul celui de-al doilea, Hidroelectrica a fost obligata sa accepte sa  vanda energie la pret nemajorat. Astfel, David incearca sa demonstreze ca rezilierea contractelor bilaterale nu este o solutie. “Ce s-ar fi intamplat daca mi  s-ar fi intamplat lucrul acesta pe contractele mai mari?“. mai mult

Adevarul: De ce are nevoie Hidroelectrica de contracte pe termen lung

Singura modalitate ca Hidroelectrica să obţină finanţare de la bănci pentru proiectele de investiţii este existenţa unor contracte pe termen lung de vânzare a energiei, a declarat Mihai David, directorul general al companiei. El a răspuns astfel acuzaţiilor potrivit cărora contractele pe termen lung ar fi păguboase pentru cel mai mare şi cel mai ieftin producător de energie din România.

Astfel că toate contractele pe termen lung moştenite din anii 2001-2005 au fost renegociate, iar preţul de vânzare a energiei a fost majorat de două ori, o dată în toamna 2009, apoi în 2010. Unele dintre aceste contracte au fost prelungite cu maximum cinci ani, în schimbul majorării preţului, iar cel mai lung contract expiră în 2018.

Preţuri mai mari, termen mai lung

O altă renegociere va avea loc la începutul anului viitor, când vor fi înfiinţate cele două companii energetice naţionale-gigant.

David a explicat că, la preluarea mandatului de director general al Hidroelectrica, în vara anului 2009, a avut două posibilităţi de a gestiona problema contractelor pe termen lung.

„Ca să ridicăm nivelul veniturilor companiei, erau două variante: fie să oprim contractele şi să ne asumăm procese care ne-ar fi costat foarte mult, fie să aducem preţurile din aceste contracte cât mai aproape de nivelul pieţei”, a spus David.

Preţul din aceste contracte este acum în medie de 130 de lei pe MWh, după o creştere de 28-30% în acest an. Spre comparaţie, costul de producere a energiei hidro este de 90 de lei pe MWh.

Doar două din cele 17 companii cu care Hidroelectrica avea contracte pe termen lung s-au opus majorării preţului, respectiv Electrocarbon şi Elsid. Un contract a fost stopat, iar pentru cel de-al doilea este pe rol un proces.

„În momentul în care s-au opus renegocierii, le-am spus că întrerup contractul. Ei au scos două ordonanţe prezidenţiale de la judecător prin care Hidroelectrica era obligată să continue contractul până la soluţionarea pe fond a cazului. Am contestat aceste ordine. O contestaţie am câştigat-o şi am oprit contractul, iar celălalt se derulează în continuare la preţul de anul trecut. Deci vă daţi seama ce ar fi însemnat să opresc toate contractele – am fi fost obligaţi să îngheţăm preţul la toate până la rezolvarea în instanţă”, a arătat oficialul Hidroelectrica.

OPCOM nu este o soluţie pentru energia hidro

„Cazul ideal pentru Hidroelectrica sunt contractele pe termen foarte lung, cu posibilitate de creştere a preţului mai mare decât creşterea costurilor de producţie. Pentru noi, singura posibilitate de a obţine finanţare de la bănci sunt contractele pe termen lung, pentru că noi avem doar turbinele, nu şi apa”, a explicat Mihai David.

Potrivit acestuia, Hidroelectrica nu a vândut niciodată energie sub costurile de producţie, aşa cum s-a vehiculat în ultimele zile la unele emisiuni televizare, cu excepţia contractelor reglementate, pentru populaţie.

David a mai spus că scoaterea la vânzare e energiei hidro pe bursa de specialitate OPCOM nu este o soluţie, pentru că pe OPCOM pot fi încheiate contracte pe maximum un an.

Alro – o excepţie

În ceea ce priveşte contractul cu Alro – pentru care fostul consilier prezidenţial Teodor Stolojan ar fi intervenit pentru ca producătorul de aluminiu să obţină energie hidro – , acesta a fost renegociat în acest an în sensul introducerii unei formule de preţ care ţine cont de cotaţiile internaţionale ale aluminiului.

În acest an, preţul din contractul cu Alro a variat între 100 şi 120 de lei pe MWh.

Alro Slatina este cel mai mare consumator de energie din România, iar electricitatea reprezintă o materie primă în procesul de producţie a aluminiului, adică circa o treime din costurile de producţie.

„Alro este printre puţinele lanţuri industriale pe care le mai are statul român. Nicăieri în lume industria de aluminiu nu e alimentată cu energie direct de pe bursă. 80% din energia oricărui producător de aluminiu din lume este hidro (cea mai ieftină – n.r.), altfel nu rezistă în piaţă”, a mai spus David.

Vosganian a obligat Hidroelectrica să cumpere energie scumpă de la Paroşeni

În ceea ce priveşte poziţia fostului ministru al Economiei Varujan Vosganian, care a blamat într-o emisiune televizată existenţa contractelor pe termen lung în energie, David a arătat că şi fostul ministru liberal a obligat Hidroelectrica să semneze un contract pe termen lung în timpul mandatului său.

Este vorba de un contract semnat între Hidroelectrica şi termocentrala Paroşeni în 2008, potrivit căreia producătorul de energie hidro se obliga să cumpere timp de zece ani un TWh de energie de la Paroşeni, pentru ca termocentrala să-şi poată asigura finanţarea necesară realizării investiţiilor de mediu, fără de care s-ar fi închis.

Preţul din acest contract este reglementat în prezent la 230 de lei pe MWh şi a crescut de la 180 de lei în 2008.

Hidroelectrica oricum este nevoită să cumpere energie termo, pentru a-şi completa cantităţile de energie contractate, mai ales în perioadele secetoase.

„Implicit, Vosganian recunoaşte că singurul mod de finanţare este contractul pe termen lung”, a subliniat David.

Coşul pentru populaţie

Oficialul Hidroelectrica a mai arătat că populaţia nu plăteşte mai mult pentru energie din cauza contractelor pe termen lung ale Hidroelectrica.

Aceasta deoarece Hidroelectrica asigură o treime din consumul populaţiei la preţul de 72 de lei pe MWh, în timp ce coşul de energie pentru populaţie are un preţ de 157 de lei pe MWh.

„Cel mai mare efort pe care Hidroelectrica îl face în piaţă este să susţină coşul reglementat pentru populaţie, unde asigură patru TWh la 72 de lei pe MWh – sub costurile sale de producţie. Coşul pleacă de la suportabilitatea populaţiei. Întâi intră energia în cogenerare, apoi energia termo scumpă, complexurile energetice, energia nucleară, iar tot coşul se închide pe energia hidro. Adică Hidroelectrica primeşte diferenţa de preţ până la media de 157 de lei pe MWh, cât este acum preţul reglementat”, a completat David.

Profit în creştere

Hidroelectrica a obţinut în primele nouă luni ale acestui an un profit brut de 414 milioane de lei, faţă de pierderea de 106 milioane de lei din aceeaşi perioadă a anului trecut, cauzată de perioadele de secetă. Profitul din perioada ianuarie-septembrie 2010 este de şase ori mai mare decât câştigul din întregul an 2009, de 65 de milioane de lei.

Profitul operaţional EBITDA s-a ridicat la 1,1 miliarde de lei în primele nouă luni, faţă de 396 de milioane de lei în aceeaşi perioadă din 2009.

Producţia de energie a fost de 14,9 TWh, faţă de 12 TWh în perioada ianuarie-septembrie 2009, datorită ploilor abundente din acest an.

ziare.com: Mihai David: Hidroelectrica vinde sub costuri doar pe piata reglementata

Directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, a declarat marti ca societatea vinde energie electrica sub costuri doar pe piata reglementata, nu si prin contractele bilaterale directe cu furnizorii privati.

“Cel mai mare efort al companiei este sa sustina cosul de consum pentru populatie si micii agenti economici. Pretul cosului pleaca de la gradul de suportabilitate al consumatorilor captivi”, a declarat David

Potivit acestuia, pentru 2010, Hidroelectrica livreaza pentru piata reglementata 4TWh la un pret sub costurile de productie, de circa 84 lei pe MWh.

“Aceste pierderi inregistrate de societate pe piata reglementata sunt acoperite de profitul obtinut din vanzarea energiei prin contractele bilaterale directe. Hidroelectrica are in derulare 17 contracte bilaterale negociate direct cu furnizorii privati la un pret mediu de 130 lei pe MWh. Acest pret de 130 lei pe MWh l-am negociat anul trecut cu furnizorii, operand o majorare de circa o treime fata de pretul la care am livrat energia acestor companii in 2009. Furnizorii care au acceptat majorarea de pret ne-au solicitat prelungirea contractului. Am acceptat doar ca sa obtinem un profit mare pentru Hidrolelectrica si negocierea anuala a tarifelor”, a spus David.

Pe de alta parte, acesta a mai precizat ca Alro a cumparat de la Hidroelectrica energie la preturi cuprinse intre 105 si 120 lei pe MWh. Potrivit acestuia, este falsa ideea ca populatia plateste un pret foarte mare pentru energia electrica din cauza ca Hidroleectrica are contracte directe cu furnizorii privati.

Hidroelectrica este cel mai mare producator de energie electrica si servicii tehnologice de sistem din Romania. Compania este detinuta de statul roman, prin Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri. Compania are peste 5.000 angajati.

Hidroelectrica a acoperit anul trecut 27% din productia de energie electrica a tarii si foloseste sursele regenerabile. Compania administreaza 326 centrale hidroelectrice si statii de pompare, ce insumeaza o putere instalata de peste 6.300 MW.

Bursa: Profit brut de 414 milioane lei pentru Hidroelectrica la 9 luni

Hidroelectrica a înregistrat, pe primele nouă luni, un profit brut de 414 milioane lei, faţă de pierderea de 106 milioane lei raportată în perioada similară a anului trecut. Mihai David, directorul genral al Hidroelectrica a declarat astăzi, într-o întâlnire cu presa, că veniturile totale ale companiei au fost de 2,53 miliarde lei în primele nouă luni ale anului curent faţă de 1,82 miliarde lei în primele nouă luni din 2009.
EBITDA (profit operaţional) a fost de 1,1 miliarde lei la finele trimestrului trei 2010 faţă de 396 miliooane lei în perioada similară din 2009. Cheltuielile totale ale companiei au fost de 2,12 miliarde lei în primele nouă luni ale acestui an, perioadă în care producţia de electricitate a fost de 15 TWh, cu 3 TWh peste producţia realizată în primele trei trimestre din 2009.

money.ro: David, Hidroelectrica: Vosganian a obligat compania să cumpere energie scumpă de la Paroşeni

Fostul ministru al Economiei Varujan Vosganian a obligat Hidroelectrica, în 2008, să cumpere, pentru o perioadă de zece ani, electricitate scumpă de la termocentrala Paroşeni, care are “costuri marginale”, a declarat, marţi, directorul general al companiei, Mihai David.

David a prezentat presei o solicitare în acest sens a Termoelectrica, semnată la 15 iulie 2008 de Vosganian, prin care care Hidroelectrica era obligată să cumpere energia de la Paroşeni, pentru ca termocentrala să aibă fonduri pentru investiţiile de mediu.

Directorul general al Hidroelectrica a adăugat că în urma acestei note Hidroelectrica este obligată să cumpere anual 1 TWh de electricitate de la Paroşeni, unitate deţinută de Termoelectrica, la preţuri reglementate care variază între 179 lei şi 230 lei pe MWh, mult mai mari decât cele de pe piaţa de energie OPCOM. Comparativ, Hidroelectrica are costuri de producţie de 90 lei pe MWh şi preţuri medii de vânzare de 130 lei pe MWh

Tags:

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter