revista presei pe energie 27 octombrie – part II

2010/10/27

Bursa: Nabucco, o prioritate indiscutabilă a României pe coridorul energetic sudic

Regiunea extinsă a Mării Negre şi Caucazului, cu trecere în Marea Caspică are un rol din ce în ce mai important în asigurarea securităţii energetice europene. Mihnea Constantinescu, reprezentantul Ministerului de Externe în probleme de securitate energetică a declarat astăzi, într-un seminar organizat de Ambasada Azerbaidjan la Bucureşti că Nabucco rămâne o prioritate indiscutabilă a României pe acest coridor energetic sudic, unde proiectele AGRI şi PEOP joacă un rol complementar foarte important în diversificarea resurselor energetice. AGRI este un proiect de gazoduct care va aduce gaze din Azerbaidjan prin Georgia în România iar PEOP este un oleoduct care va conecta portul Constanţa de Trieste (Italia).
Domnul Constantinescu apreciază că voinţa politică nu mai este suficientă în realizarea acestor proiecte ale căror costuri sunt uriaşe. Domnia sa a subliniat că Europa a ajuns într-un punct în care trebuie să aleagă între acele proiecte care îşi dovedesc eficienţa şi rentabilitatea economică şi care au un rezultat bun în evaluarea riscurilor pe termen lung.
Oficialul Ministerului de Externe a subliniat că în următoarele luni consorţiul care dezvoltă în Azerbaidjan zăcământul de la Shah Deniz 2 va trebui să ia decizii importante cu privire la alocarea exporturilor şi şi-a exprimat încrederea că Nabucco va propune oficialilor azeri o ofertă competitivă în acest sens. Următoarea reuniune a consorţiului Nabucco va avea loc luna viitoare la Ankara urmând ca toate statele care vor fi tranzitate să semneze un acord de sprijin politic pentru acest proiect.

money.ro: Transgaz: România trebuie să pună pe masă 2 mld. euro pentru proiectul Nabucco

n 2011, România va trebui să pună banii pe masă în proiectulNabucco, a declarat pentru The Money Channel şeful biroului relaţii internaţionale al TransgazSorin KESZEG. Construcţia gazoductului Nabucco, în care România este partener cu alţi şase acţionari, va demara în 2012. Costul aproximativ al proiectului este de 7,9 miliarde de euro.

“Aş spune că vorbim de 2 miliarde de euro pe toată perioada de construire a conductei. În această sumă fiind incluse şi partea de equity pe care trebuie să o aducă acţionarul Transgaz şi partea de garanţii de prefinalizare care sunt solicitate de către creditori. Pentru 2011, în primul rând e momentul în care se pun banii pe masă. Vor trebui să existe aceste garanţii”, a spus şeful biroului de relaţii internaţionale Transgaz Sorin Keszeg.

Tot în 2011 vor începe negocierile privind rezervările de capacitate.

“Se vor încheia contractele care sunt o cerere pentru realizarea acestui proiect pentru că nimeni nu o să crediteze Nabucco dacă nu are încheiate contractele de transport astfel încât să demonstreze că este un proiect fezabil care realizează venituri, poate rambursa toate creditele şi rămâne şi cu un profit”, a mai adăugat oficialul Transgaz.

Gazoductul Nabucco, o investitie evaluata la 7,9 miliarde euro, va alimenta cu gaze din regiunea Caspica si Orientul Mijlociu pietele din Europa. Proiectul este derulat de un cosortiu format din companiile OMV (Austria), RWE (Germania), MOL (Ungaria), Botas (Turcia), Bulgargas (Bulgaria), Transgaz (Romania). Fiecare companie are o participatie de 16,67%.

Bursa: AGRI trebuie să asigure paza şi securitatea transportului de gaz lichefiat pe Marea Neagră

Compania de proiect pentru gazoductul AGRI (Azerbaidjan-Georgia-România) nu a abordat, deocamdată, problema asigurării securităţii navelor care vor tranzita Marea Neagră cu gaz natural lichefiat, a declarat astrăzi, într-un semninar organizat de Ambasada Azerbaidjan în România, Iulian Chifu, directorul Centrului de Prevenţie a Conflictelor. Domnia sa a subliniat că sunt mai multe acorduri în vigoare privind transportul şi tranzitul Mării Negre şi că viitoarele nave care vor aduce gazul lichefiat din Georgia în portul Constanţa vor trebui să aibă în vedere acest lucru.
Domnul Chifu a spus că este posibil ca NATO să se ocupe de securitatea transporturilor dar că trebuie ţinut cont şi de interesele şi drepturile Turciei în această regiune. Directorul Centrului de Prevenţie a Conflictelor a mai ridicat problema securităţii zonei Caspice având în vedere avansul luat în ultima vreme de gazoductul Nabucco. Domnia sa a subliniat că problema securităţii aprovizionării cu gaze din Turkmenistan va trebui luată în considerare de partenerii din cadrul proiectului Nabucco.

Tags: , ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728