Revista Presei Pe Energie 27 Octombrie 2011

2011/10/27

Fin.ro: Gazprom: unda verde pentru preluarea grupului german Envacom

Compania rusa Gazprom a primit aprobarea autoritatilor germane antimonopol pentru achizitionarea grupului Envacom, specializat in energie alternativa.

Gazprom finalizeaza operatiunea de preluare a intreprinderii germane Evancom, scrie publicatia Handelsblatt. Pentru societatea rusa, aceasta tranzactie reprezinta un pas simbolic, Gazprom obtinand pentru prima data accesul pe piata de desfacere a Germaniei.

„Compania rusa este interesata sa cumpere in totalitate Envacom Service GmbH, precizeaza ziarul citat. In urmatoarele 30 de zile vor aparea date concrete privind amploarea afacerii”. Reprezentantii partii ruse au refuzat sa ofere alte detalii.

Creata in 1999, Envacom este una dintre cele mai mari companii independente a Germaniei din domeniul telecomunicatiilor si energiei, cu peste 500.000 de clienti. Pe piata energetica, Envacom a intrat numai in 2008, cifra de afaceri pe acest segment de activitate cifrandu-se, potrivit Handelsblatt, la 75 de milioane de euro. Envacom s-a profilat pe surse alternative de energie si investitii in instaltii eoliene si biogaz.

Analistul Dmitri Aleksandrov, de la firma de consultanta Univer Capital, estimeaza valoarea afacerii la 45 de milioane de euro. In opinia lui, pentru Gazprom nu conteaza, de fapt, nici starea de sanatate a intreprinderii germane, nici rezultatele ei financiare.

Esential este faptul ca „acest activ este asociat, de regula, cu ultimele inovatii din domeniul energiei. In plus, este vorba de accesul oferit pe piata de desfacere a Germaniei”, a subliniat expertul.

Vocea Rusiei: Gazprom va cumpăra un operator de telefonie mobilă din Germania

Concernul rusesc „Gazprom” a depus cerere la organele antimonopol din Germania de cumpărare a acţiunilor companiei locale Envacom Service GmbH, a cărei acţiune este legată de producerea de energie pură din punct de vedere ecologic, de asemenea, de serviciile de telefonie mobilă şi Internet.

Compania Envacom Service GmbH a fost înfiinţată în 1999. Ea are în Germania deja peste jumătate de milion de clienţi. Indicii financiari ai activităţii companiei nu sunt comunicaţi.

ProTv Moldova: Gazprom face abuz de pozitia sa pe piata europeana? Sediile companiei, perchezitionate!

Sediile companiei Gazprom din Europa au fost perchezitionate pe neasteptate in urma unei dispozitii a Comisiei Europene.

Inspectorii au vrut sa verifice daca Gazprom nu face abuz de pozitia sa dominanta pe piata europeana. Au fost controlate in special sediile Gazprom din Germania si Cehia.

Inspectorii inda nu au descoperit incalcari ale regulilor concurentei pe piata energetica. Gigantul rus Gazprom livreaza 25 la suta din totalul de gaze furnizate in Europa.

fin.ro: Perchezitii la sediile Gazprom din Europa

Comisia Europeana a efectuat vizite surpriza la sediile companiilor de gaze naturale din Europa, o ancheta care vizeaza in primul rand gigantul rus Gazprom.

Grupul energetic condus de Aleksei Miller a confirmat ca respectivele localuri au facut obiectul unor inspectii „in mai multe tari europene”, in special in Germania si Cehia. Un purtator de cuvant al filialei cehe a grupului german RWE a spus ca ancheta vizeaza „un posibil abuz de pozitie dominanta pe piata europeana de catre societatea Gazprom”.

Potrivit unor surse europene contactate de agentia France Presse, Gazprom a intrat in colimatorul Comisiei, care suspecteaza intreprinderea rusa de acord de partajare a pietei si de clauze de restrictii teritoriale, practici ce contravin regulilor comunitare ale concurentei. In comunicatul sau oficial, Executivul UE s-a limitat sa precizeze ca investigatiile „au in vedere eventuale practici anticoncurentiale in furnizarea de gaze naturale in Europa Centrala si de Est”.

incont.ro: Tranzactia anului? Gazprom intra in Romania prin achizitia a 130 de benzinarii OMV Petrom. Chiar Basescu a spus ca in spatele OMV ar fi si rusii

Petrom, cea mai mare companie locala, este in negocieri cu sarbii de la NIS, controlati de Gazprom, pentru vanzarea a 130 de unitati. Petrom, companie controlata de austriecii de la OMV, analizeaza varianta vanzarii a circa 130 de benzinarii, aproape un sfert din intreaga sa retea de distributie a carburantilor.
Potrivit unor surse din piata, producatorul de petrol si gaze local este chiar intr-un proces de due diligence cu sarbii de NIS, grup petrolier controlat de rusii de laGazprom, dar nu se stie daca acest proces va rezulta si intr-o tranzactie, noteaza Ziarul Financiar.
Reprezentantii Petrom nu au comentat pe marginea acestei informatii pana la inchiderea editiei.
In mod normal, investitia intr-o benzinarie se ridica la aproximativ 1 milion de euro, ceea ce inseamna ca valoarea acestei tranzactii, in cazul in care ea ar fi finalizata, ar putea ajunge la circa 100 de milioane de euro.
Informatia vine in contextul in care, saptamana trecuta, noul sef al OMVGerhard Roiss, cel care l-a inlocuit dupa un mandat de aproape un deceniu pe omul care a cumparat Petrom, Wolfgang Ruttenstorfer, a anuntat ca pana in 2014 austriecii vor renunta la active de un miliard de euro din segmentul de rafinare si marketing la nivel de grup.
Daca in ceea ce priveste segmentul de rafinare Roiss a declarat ca investitiile in Petrobrazi, singura rafinarie care mai functioneaza in portofoliul Petrom dupa inchiderea Arpechim, vor continua, pe partea de marketing seful OMV a precizat doar ca vrea ca Petrom sa-si pastreze pozitia de lider de piata.
In prezent, prin cele aproximativ 550 de benzinarii Petrom controleaza o cota de piata de circa 40%, urmatorii clasati fiind Rompetrol si Lukoil.
Totodata, Roiss a evitat sa raspunda cand a fost intrebat care sunt pietele, din cele 13 in care OMV este activ, la care grupul intentioneaza sa renunte pana in 2014.
In Romania, in ultima perioada doua companii petroliere si-au anuntat intentia ferma de extindere: azerii de la SOCAR si sarbii de la NIS, companie care este controlata de rusii de la Gazprom.

regiuneadevest.ro: Gazprom vrea sa preia paltforma Solventul Timisoara! Va investi 20 de milioane de euro si va construi depozite de carburanti

Una dintre cele mai mari tranzactii este pe cale sa se incheie la Timisoara! Gazprom vrea sa intre pe piata romaneasca si sa investeasca pana in 2015 cateva sute de milioane de euro.

Una dintre locatiile vizate de rusii de la Gazprom este chiar platforma industriala Solventul Timisoara, un colos dezafectat, aflat de ani buni in conservare.

Potrivit unor surse apropiate diviziei petroliere a Gazprom Neft/NIS rusii intentioneaza sa curete complet locul pe care se mai gasesc constructiile de metal de altadata ale combinatului chimic timisorean, iar aici sa ridice mai multe depozite de titei si gaz. Din acestea se vor alimenta mai multe statii de benzina din Romania si Serbia si chiar Bulgaria si Bosnia.

De altfel, o echipa manageriala si de specialisti ai Gazprom a vizitat platforma Solventul si urmeaza sa inspecteze si conducta de combustibil care lega Timisoara de Pancevo pentru a vedea daca mai este in stare de functionare si ce lucrari de reabilitare ar necesita. Valoarea investitiei, care ar asigura revigorarea zonei industriale si crearea unui numar important de locuri de munca in Timisoara, sustin aceleasi surse, este de aproximativ 20 de milioane de euro.

Aceasta preluare face parte dintr-o operatiune mai ampla a Gazprom de a intra pe piata romaneasca. De altfel, o delegatie importanta de reprezentanti ai Gazprom Neft, divizia petroliera a gigantului rus, si cei ai NIS, subsidiara lor din Serbia, s-au intalnit ieri la Palatul Victoria cu premierul Emil Boc, caruia i-au spus  ca vor sa includa Romania in planul lor de a deveni o companie energetică importanta in sud-estul Europei.

Divizia petroliera a Gazprom vrea sa investeasca pana in 2015 cateva sute de milioane de euro in Romania, a anuntat Guvernul dupa intalnirea premierului. Pe partea petroliera, compania intentioneaza sa investeasca in explorare si exploatare si in constructia a 70-80 de benzinarii noi. De asemenea, NIS ar putea sa se dezvolte si in sectorul energiei electrice, transformandu-se in companie integrata.

Compania sarba Naftna Industrija Srbije (NIS), detinuta in majoritate de Gazprom, a semnat in luna mai un acord cu o companie canadiana, East West Petroleum Corp (EWP), care a obtinut de la Agentia Nationala pentru Resurse Minerale concesiunea a patru perimetre petroliere: EX-2 (Tria), EX-3 (Baile Felix), EX-7 (Periam) si EX-8 (Biled), informeaza Reuters.

Potrivit unui comunicat al celor doua companii, acordul prevede cooperarea in vederea dezvoltarii celor patru blocuri. Acordul trebuie aprobat de Guvernul Romaniei.

RFI: Gaze mai scumpe în Republica Moldova

Preţul la gazul natural urmează să crească în Republica Moldova cu peste 23%, începând cu 1 octombrie. Aceste scumpiri au survenit după ce Rusia a majorat preţul la gazul exportat pe piaţa moldoveană cu aproape o treime.

Agenţia Naţională pentru Reglementări în Energetică de la Chişinău a acceptat să majoreze preţul, după ce concernul rus Gazprom a anunţat că va vinde din octombrie Republicii Moldova gaze naturale cu peste 31% mai scumpe.

Astfel, preţul la gaze ar urma să ajungă până 6.700 de lei moldoveneşti, adică aproximativ 415 euro pentru o mie de metri cubi.

Experţii afirmă că această majorare va provoca, inevitabil, un nou val de scumpiri, în primul rând, la căldură, în condiţiile în care salariul mediu pe economie este în Republica Moldova de numai 200 de euro.

Administraţia companiei Moldova-gaz, companie în care majoritatea acţiunilor îi aparţine  Gazprom-ului, s-a arătat însă numulţumită de decizia ANRE, întrucât ceruse o majorare de aproape 30%.

Reprezentanţii Moldovagaz au spus că întrucât majorarea este mai mică decât s-au aşteptat, ei nu vor mai avea posibilităţi financiare să construiască noi conducte de gaze între localităţi.

Republica Moldova depinde în totalitate de gazul importat, iar singurul furnizor este concernul rus Gazprom.

enen.ro: Presa rusa: Gazprom, Eni, Wintershall si EdF au incheiat ieri un acord de parteneriat cu privire la South Stream

Presa rusa considera ca incheierea parteneriatului reprezinta un succes extraordinar al politicii si diplomatiei rusesti in sfera energetica.

Este prea devreme de a vorbi despre o victorie deoarece investitiile directe vor veni abia peste un an.

La forumul de la Soci “pe teren propriu” Rusia a luat un avans in fata lui Ettinger, a Ucrainei, a proiectului Nabucco cu GTI, fara a mai vorbi depsre proiectul Transcaspic, scrie presa rusa.

Potrivit acordului semnat se va crea compania South Stream Transport, in care partile se impart in modul urmator: Gazprom – 50%, Eni – 20%, Wintershall – 15%, EdF – 15%.

Anume aceasta companie va realiza partea maritima a proiectului. Conducta va trece pe fundul Marii Negre, de la statia Russkaia din Novorossiisk pana la portul bulgar Varna. Lungimea conductei va fi de 900 km.

A. Miller: “In South Stream au intrat doi actionari noi din Germania si Franta. Alaturarea marilor companii energetice europene demonstreaza recunoasterea clara de catre tarile UE a modernitatii si necesitatii acestuia”.

P. Scaroni: “Alaturarea Germaniei si Frantei la proiect reprezinta inca un pas pe calea consolidarii relatiilor de parteneriat dintre Europa si Rusia”.

A. Prolio: “Semnarea acestui acord a devenit piatra de fundament a proiectului South Stream, care in deplina masura va primi toate avantajele de pe urma colaborarii stranse cu patru dintre cei mai mari jucatori mondial in domeniul energetic”.

 

De ce este prea devreme de a vorbi despre o victorie?

In primul rand, in prezent situatia cu livrarea gazului rusesc in Europa doar s-a inrautatit.

Nabucco si proiectul Transcaspic nu au fost stopate.

In al doilea rand, Turcia inca nu si-a dat acordul pentru constructia conductei in apele sale teritoriale.

In al treilea rand, V. Yazev inca nu a demonstrat UE ca “South Stream este demn de statutul TEN-E de proiect prioritar al UE”.

In sfarsit, Ucraina, vecina si stat infratit cu Rusia. In cazul in care South Stream va fi totusi construit, Ucraina intr-adevar va pierde statutul de stat tranzitar. Capacitatea South Stream este de 65 de miliarde de metri cubi pe an. Ucraina transporta in jur de 110 miliarde de metri cubi de gaz rusesc anual. Dupa deschiderea conductei Ucraina nu va mai avea ce tranzita.

Cum trebuie apreciate cuvintele lui Putin spuse la forumul de la Soci: “Ucraina pur si simplu nu a calculat inca avantajele de pe urma intrarii sale in Uniunea Vamala”? Presa rusa considera ca anume acum, dupa semnarea acordului, Ucraina va fi de acord cu unificarea Naftogazului cu Gazpromul, va putea intra in Uniunea Vamala, si multe altele.

Este evident ca nu se va analiza propunerea lui Yanukovici, de trecere a conductei prin Crimeea. La fel de evident este si faptul ca europenii, indiferent de motive, vor construi o conducta alternativa.

De ce este vorba despre un succes al politicii si diplomatiei ruse in sfera energetica, se intreaba jurnalistii rusi.

Deoarece nu se stie care au fost motivele care au convins 3 companii europene in timpul unei presiuni extraordinare, fara precedent, exercitate de Europa, sa semneze acordul, iar apoi sa mai si faca declaratii publici cu privire la perspectivele South Stream.

Presa rusa spune ca evenimentul a fost asteptat de tari ca Azerbaidjanul, Turkmenistanul si Kazahstasnul, iar acum Gazpromului ii va fi foarte usor sa ajunga la o intelegere cu ele in privinta gazului, concluzioneaza reprezentantii mass-media rusesti.

wall-street.ro: Gazprom a oficializat acordul pentru constructia South Stream

Trei mari companii energetice europene, Eni din Italia, EDF din Franta si BASF din Germania, s-au alaturat oficial grupului rus Gasprom ca actionari ai proiectului gazoductului South Stream, care va concura conducta Nabucco sustinuta de UE, transmite Novinite preluat deMediafax.

Eni, EDF si BASF, prin intermediul subsidiarei Wintershall, au semnat un acord prin care vor detine o participatie cumulata de 50% la tronsonul submarin al South Stream.

“Este un acord angajant intre actionari, oficializarea colaborarii dintre companii pentru concretizarea proiectului South Stream”, a declarat un purtator de cuvant al proiectului.

Pentru tronsonul terestru al gazoductului, Gazprom a infiintat companii mixte cu companii din Austria, Bulgaria, Croatia, Grecia, Ungaria, Serbia si Slovenia.

South Stream, care va transporta gaze rusesti catre sudul si centrul Europei via Marea Neagra si Bulgaria, ocolind Ucraina, a fost initial o companie mixta intre Gazprom si Eni, cu participatii egale, dar compania italiana a acceptat ulterior sa cedeze o parte din actiuni altor parteneri.

Potrivit acordului semnat vineri, Eni va pastra o participatie de 20%, iar Electricite de France (EDF) si Wintershall vor avea cate 15%. Gazprom detine o cota de 50%.

Participantii la proiect vor prezenta bancilor planul de investitii in trimestrul al doilea din 2012, a declarat Paolo Scaroni, director general al Eni.

Scaroni a confirmat ca tronsonul submarin al conductei, din Rusia pana la Varna, in Bulgaria, va costa 10 miliarde de dolari, iar costul total al proiectului este estimat la 21,5 miliarde de dolari.

Rusia intentioneaza sa puna in exploatare South Stream in 2015. Conducta va transporta pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaze anual, pe sub Marea Neagra catre Europa Centrala si de Sud, diversificand rutele de tranzit, precum Ucraina, cu care Rusia este in prezent in conflict din cauza pretului gazelor.

In prezent, 80% dintre gazele livrate de Rusia statelor europene tranziteaza Ucraina.

South Stream va porni din Novorosiisk, de pe coasta ruseasca a Marii Negre, si va ajunge la Varna, sectiunea submarina urmand sa aiba 900 de kilometri.

In Bulgaria, conducta se va bifurca, iar un tronson va merge in Grecia si sudul Italiei si un altul in Austria si nordul Italiei, prin Serbia, Croatia si Slovenia.

Ziarul de Garda: «Nu filmaţi! Teritoriul din faţa MoldovaGaz aparţine Gazprom»

Reporterii ZdG numiţi «paparazzi vaniucie» de către reprezentanţii Moldova Gaz, pentru faptul că după câteva zile de insistenţe telefonice de a obţine un interviu, au mers cu camera în faţa acestei organizaţii pentru a lua cadre de rutină.

Reprezentantul MoldovaGaz şi-a permis mai multe expresii necenzurate, intimidări şi fraze agresive şi acuzatorii, vorbind exclusiv în limba rusă şi lăsând să se înţeleagă că teritoriul din faţa clădirii Moldova Gaz aparţine structurii moscovite Gazprom.

Joi, la 21.40, «Reporter de Gardă» — despre preţul politic şi social al gazelor ruseşti în Moldova.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter