Revista presei pe energie – 27 ianuarie 2012

2012/01/27

Fin.ro: Seful Gazprom: „Gazul rusesc nu e foarte scump”

Seful companiei ruse Gazprom, Aleksei Miller, nu este de acord cu afirmatiile unora si altora despre pretul exageralal gazelor naturale livrate de concern in Europa .

Intr-un interviu acordat publicatiei Suddeutsche Zeitung, Miller a afirmat plin de convingere ca, in ultima instanta, gazul rusesc nu este foarte scump.

„In ultimii zece ani, pretul acestui carburant a crescut, la fel ca preturile multor altor materii prime. Iar gazul rusesc nu este deloc scump.Dimpotriva, el este prea ieftin”, a declarat Miller.

Respingand cu fermitate ipoteza potrivit careia Gazprom exploateazapozitia de monopol pe care o detine pe piata pentru a impune preturi ridicate, Miller a recunoscut ca este in negocieri cu numeroase firme exportatoare privind structura de formare a tarifului la gazele naturale.

Dar, s-a grabit el sa explice, pentru o modificare a pretului este nevoie de argumente serioase si obiective, precum producerea unor schimbari radicale pe piete. Iar pentru moment, Miller nu vede semnele unor asemenea schimbari.

La 17 ianuarie, Gazprom a anuntat o reducere de pret de aproximativ 10-15% pentru cinci companii europene: Sinergie Italiane (Italia), GDF Suez (Franta), SPP (Slovacia), Wingas (Germania) si Econgas (Austria). La acea data, diferenta dintre pretul practicat de Gazprom pe piata europeana (o medie de 435-460 dolari/1000 mc) si cel de pe piata spot a atins peste 150 dolari/1000 mc.

Jurnalul de Chisinau: Transnistria recunoaşte datoria pentru gaz faţă de „Gazprom”

Noul lider al regiunii transnistrene, Evghenii Şevciuk, a declarat că noua conducere recunoaşte datoria de peste 2 miliarde de dolari SUA pentru gazul natural faţă de concernul rus „Gazprom”.

Şevciuk a precizat că se vor întreprinde un şir de acţiuni pentru a negocia restructurarea datoriilor. Vor fi iniţiate consultări cu conducerea „Gazprom” pentru elaborarea unui plan de achitare a datoriilor.

Potrivit pretinsului prim-ministru al Transnistriei, Piotr Stepanov, datoriile s-au acumulat din cauza diferenţei dintre preţul gazului livart şi tarifele la gaz.

Transnistria achiziţionează gaze naturale prin intermediul întrepridnerii SA „Moldovagaz” la preţul de 400 de dolari pentru mia de metri cubi, în timp ce populaţia plăteşte pentru consumul de gaz un tarif de 5 ori mai mic.

Fostul lider separatist, Igor Smirnov, refuza categoric să recunoască datoria Transnistriei faţă de „Gazprom”.

Tags: ,

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter