revista presei pe energie 27 august

2010/08/27

Bursa: Statul vrea plata cash a datoriei “Rompetrol Rafinare”

Guvernul ar prefera plata cash şi nu conversia în acţiuni a datoriei “Rompetrol Rafinare”, a declarat, ieri, ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, citat de Bloomberg. Astfel, Guvernul ar fi mai degrabă dispus să extindă termenul de răscumpărare a obligaţiunilor, a precizat Vlădescu, într-un interviu.
Domnia sa a subliniat: “Suntem deschişi la negocieri, dar nu la ideea de a redeveni acţionari în Rompetrol Rafinare. O negociere a plăţii datoriei convertite în obligaţiuni într-o anumită perioadă de timp ar fi o opţiune. Preferăm să extindem termenul de răscumpărare şi să primim cash decât să fim, din nou acţionari. Nu cred că o poziţie de acţionar minoritar în Rompetrol Rafinare ar fi avantajoasă pentru stat”.
Conducerea grupului “Rompetrol” a anunţat că nu dispune de suficiente lichidităţi pentru răscumpărarea, până la 30 septembrie, a obligaţiunilor în valoare de aproape 600 milioane de dolari. Aşa că grupul controlat de “KazMunaiGaz” a plătit, la începutul lunii, în contul datoriei, suma de circa 71 milioane de dolari. “Rompetrol” doreşte ca restul obligaţiunilor să fie convertite în acţiuni, subliniind că poate apela la această soluţie combinată de achitare a datoriei, conform contractului cu statul român.

money.ro: Vlădescu cere bani kazahilor de la Rompetrol, nu vrea acţiuni

Rompetrol trebuie să îşi plătească datoriile către statul român cash, nu în acţiuni, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, citat de Bloomberg.

Vlădescu a precizat că statul s-a arătat dispus să negocieze prelungirea datei-limită pentru plată dincolo de 30 septembrie.Rompetrol a anunţat că va plăti maximum 100 de milioane de dolari cash statului român în contul obligaţiunilor emise în 2003. Restul datoriei, care totalizează 600 de milioane de dolari ar urma să fie convertită în acţiuni. ÎnsăMinisteul Finanţelor nu vrea să redevină actionar laRompetrol, cu atât mai puţin acţionar minoritar, a mai spus Vlădescu.

Valoarea actualizată a datoriilor Petromidia către statul român, preluate deKazMunaiGaz după cumpărarea companiei de la Dinu Patriciu, se ridică la circa 600 de milioane dolari şi sunt scadente la 30 septembrie.

evz.ro: Cum a scăpat Dinu Patriciu de datoriile Petromidiei

Omul de afaceri a cumpărat rafinăria cu 50 de milioane de dolari, în 2000, tocmai pentru că şi-a asumat plata restanţelor ei la stat, transformate însă de guvernarea PSD în obligaţiuni.
Termenul final până la care grupul Rompetrol are de achitat 603 milioane de dolari asumate în 2003 expiră la 30 septembrie. 

Mâna largă a statului

În luna august, Rompetrol, controlat din 2007 de grupul petrolier de stat din Kazahstan KazMunaiGaz, a achitat deja în conturile statului suma de 71 de milioane de dolari, sumă care îi permite să păstreze controlul asupra companiei, în cazul în care, pentru restul datoriei, statul ar fi devenit acţionar la Rompetrol Rafinare (Petromidia).

Povestea Petromidiei şi a datoriilor acesteia este extrem de încâlcită. Începe din octombrie 2000, când Dinu Patriciu, prin Rompetrol Group Olanda, câştigă privatizarea rafinăriei.

“În contractul de privatizare dintre Fondul Proprietăţii de Stat (FPS) şi Rompetrol, Rompetrol s-a angajat să plătească integral datoriile Petromidiei la buget şi fosta Bancorex, de aceea a cumpărat rafinăria la preţ mai mic”, ne-a declarat Radu Sârbu, preşedintele de atunci al FPS. mai mult

zf.ro: Petrom pregăteşte oferta pentru acţionarii care vor să se retragă din companie

Acţionarii OMV Petrom (SNP) care au votat împotriva operaţiunii de desprindere a activităţii de marketing şi transferul unei părţi din patrimoniul companiei către OMV Petrom Marketing pot cere până la 3 septembrie retragerea din acţionariatul grupului petrolier.
În cazul în care mai mulţi acţionari îşi vor exercita acest drept, compania poate strânge un pachet semnificativ de acţiuni fără să facă ofertă publică de cumpărare, ceea ce ar permite austriecilor de la OMV să-şi consolideze controlul asupra companiei.
Acţionarii Petrom au aprobat la 3 august desprinderea reţelei de distribuţie din patrimoniul companiei şi transferul acesteia către o societate controlată în proporţie de 100% de Petrom. Conform legislaţiei, investitorii care s-au opus acestei decizii sau cei care s-au abţinut de la vot sau au lipsit de la AGA pot cere retragerea din acţionariatul companiei.
De la AGA au lipsit ac ţio nari care deţin circa 5,51% din companie şi au votat împo triva deciziei ac ţio nari care deţin 25,6 milioane de acţiuni, adică 0,04% din ca pi talul Petrom. Fondul Proprietatea, care deţine 20,1%, s-a abţinut.
Preţul pe care Petrom îl va plăti acţionarilor care vor depune cereri de retragere nu este cunoscut şi va fi stabilit de un expert autorizat independent, urmând să fie făcut public după data de 3 septembrie când expiră termenul de depunere a cererilor.
Unii acţionari ar putea încerca să folosească acest prilej pentru a specula posibilitatea de a obţine un preţ maimare decât cel actual de pe Bursă, de 0,33 lei/acţiune. Investitorii nu pot cere însă doar o răscumpărare parţială, fiind obligaţi să opteze între răscumpărarea întregului pachet de acţiuni sau păstrarea acestuia în portofoliu. mai mult

Bursa: Statul rămâne majoritar în proiectul Unităţilor 3 şi 4 Cernavodă

Statul îşi va menţine participaţia de 51% la reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă dacă partenerii implicaţi în proiect nu vor face o ofertă avantajoasă, dar nu este exclusă încă varianta reducerii participaţiei, susţin surse guvernamentale citate de Mediafax. Guvernul a discutat, miercuri, posibile variante de renegociere a participaţiei statului la reactoarele 3 şi 4, iar ministrul Economiei, Adriean Videanu, a fost mandatat să accepte reducerea participaţiei de 51% doar în cazul unor oferte extrem de competitive.
“Majoritatea membrilor Cabinetului au fost de părere că Guvernul nu va trebui să accepte reducerea participaţiei de 51% decât în cazul în care ceilalţi parteneri se vor prezenta cu o ofertă deosebită, avantajoasă pentru partea română. În acest din urmă caz, nu este exclusă reducerea participaţiei statului la cele două reactoare”, au mai afirmat sursele citate. mai mult

mediafax.ro: Transgaz face modificări la acordul pentru Nabucco, pentru adaptarea la faza actuală a proiectului

Consiliul de Administraţie al Transgaz (TGN) propune operarea unor modificări la acordul şi articolele de asociere privind realizarea conductei Nabucco, în vederea simplificării procesului decizional şi adaptarea documentelor constitutive la etapa actuală de dezvoltare a proiectului.

Propunerea de modificare a “Acordului de Asociere privind realizarea conductei de gaze Nabucco” şi a actului constitutiv “Articolele de Asociere” ale companiei Nabucco Gas Pipeline International Gmbh va fi analizată de acţionarii companiei Transgaz la 5 octombrie.

“Modificările vor permite fluidizarea procesului decizional şi vor permite rezolvarea mai rapidă a eventualelor situaţii de blocaj şi culpă”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Sorin Keszeg, şeful biroului de relaţii internaţionale al Transgaz.

Astfel, comitetul de conducere va avea un rol decizional clar asupra companiei Nabucco Gas Pipeline International, iar eventualele situaţii de blocaj şi culpă vor putea fi rezolvate rapid, prin proceduri explicite, conform sursei citate.

Keszeg a mai spus că modificările au fost deja agreate în unanimitate de comitetul de conducere comun, urmând ca fiecare acţionar să obţină aprobările interne necesare.

“Aceste modificări aduse actelor constitutive ale companiei de proiect vor oferi un confort creditorilor, pregătind astfel demararea procesului de finanţare pentru procentul de 70% din valoarea totală a proiectului, în perioada imediat următoare”, a mai spus el. mai mult

Vocea Rusiei: Proiectul Nabucco bate pasul pe loc

Potrivit majorităţii experţilor, lupta dintre proiectul rusesc South Stream, aparţinând companiei Gazprom, şi grupul companiilor europene participante la construirea conductei Nabucco se află într-un stadiu decisiv.

La şedinţa comisiei coordonatoare, desfăşurată la Ankara, participanţii la proiectul Nabucco au convenit asupra modificării concepţiei cu privire la linia de aprovizionare cu gaze. Între altele, au fost aprobate două linii: de la graniţele turco-georgiană şi turco-irakiană. Aceste trasee presupun livrările de gaze din Azerbaidjan, Turkmenistan şi Irak. S-a decis ca a treia „ramificaţie”, din Iran în Turcia, să nu fie folosită din cauza „situaţiei politice existente”. Se au în vedere sancţiunile adoptate împotriva Teheranului. Unii specialişti au declarat deja că renunţarea la gazul iranian pune de fapt cruce întregului proiect.

Însă concluzia comunicatului final al şedinţei de la Ankara sună optimist: „Nabucco, proiect cu multe surse de aprovizionare, nu se va baza pe o singură sursă sau pe un singur furnizor. Regiunea caspică şi Orientul Mijlociu, care deţin un potenţial mare pentru exportul de gaz în Europa, vor juca rolul-cheie în proiect”, afirmă autorii documentului. Cât este de întemeiat un astfel de optimism? După părerea lui Valeri Nesterov, cunoscut analist rus în sfera gazelor şi petrolului de la compania „Troika-Dialog”, aici este mai mult politică decât calcul real.

„Nu s-a întâmplat nimic neobişnuit. Este un fel de tribut adus conjuncturii politice. În ansamblu, în proiect există multe lucruri neclare. Este clar doar faptul că el se bucură de un sprijin politic considerabil, de acţionari destul de serioşi. Anul acesta, poate să se recurgă la o decizie principială în privinţa proiectului sau poate că ea va fi amânată. Însă, în ansamblu, perspectivele proiectului rusesc South Stream sunt preferabile”.

În orice caz, Gunther Oettinger, comisarul european pe probleme de energie, a declarat recent următoarele: „Gazoductul Nabucco, prioritar pentru noi, va fi obligatoriu construit”. Pe de altă parte, Uniunea Europeană este supusă criticii datorită tergiversării. De exemplu, preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a subliniat că UE trebuie să abordeze „cu toate seriozitatea” concurenţa dintre Nabucco şi Gazprom. Iar în timpul vizitei din iulie a cancelarului german, Angela Merkel, în Kazahstan preşedintele Nursultan Nazarbaev a declarat iritat că „în Europa se vorbeşte mult despre Nabucco, însă în practică se fac puţine”.

Aşa că deocamdată tentativa politică de a face cu ajutorul Nabucco concurenţă Rusiei pe piaţa mondială a gazului bate pasul pe loc.

inforusia.ro: Terminalul de gaze lichefiate este o prioritate a Ucrainei

Guvernul Ucrainei acorda prioritate terminalului care sa permita transportul gazelor naturale lichefiate pe mare, implicit reducerea dependentei de Rusia.

Miercuri au fost prezentate, la Kiev, nu mai putin de zece proiecte nationale in domeniile economic, social si protectia mediului, recomandate de insusi presedintele Viktor Ianukovici ca fiind extrem de importante pentru securitatea economica a Ucrainei. Dintre aceste proiecte face parte cel numit „Noua energie”, care se refera la construirea unui terminal pentru gaze lichefiate.

Scopul este ca Ucraina sa nu mai depinda de o sursa unica de import, dupa cum declara oficialul guvernamental Vladislav Kaskov, directorul grupului de lucru din cadrul Comisiei de stat pentru reforme economice.

De asemenea, ministrul ucrainean al energiei Iuri Boiko a declarat ca terminalul de la Marea Neagra va permite reducerea cu 25 la suta a pretului gazelor din import. Tot in aceste zile, o alta republica ex-sovietica, Belarus a anuntat un plan de reducere a dependentei de Rusia prin construirea terminalului maritim. Terminalul de gaze lichefiate din tara vecina ar asigura Belarus pana la 10 miliarde metri cubi de gaze pe an, in primul rand din Venezuela, conform strategiei energetice a guvernului de la Minsk.

inforusia.ro: Gazprom spera ca pana in 2012 preturile la gaze se vor dubla

Compania Gazprom, care a inregistrat  pierderi importante in urma crizei economice internationale, spera ca pana in anul 2012 preturile la produsele energetice sa se dubleze, scrie RBK-daily.
Vicepresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev este convins ca tarile consumatoare de gaz rusesc din UE isi vor mari volumul de gaze cumparate si preturile vor atinge nivelul de pana la inceperea crizei.
RBK-daily aminteste ca pretul actual nu depaseste 300-310 dolari per mia de metri cubi, iar in iunie 2008 media pretului era de 600 dolari. Expertii pun la indoiala optimismul reprezentantilor companiei energetice. Potrivit acestora, Gazprom la ora actuala se afla intr-o situatie dificila pe piata europeana, intrucat principalului ei concurent, compania norvegiana Statoil Hydro este gata sa vanda gaze cu 25 la suta mai ieftine decat ale companiei ruse. La inceputul acestui an, mai multi cumparatori i-au cerut Gazpromului reduceri de pret, iar in urmatorii 3 ani companiile E.On si GDF Suez vor primi gaze rusesti cu 15 la suta mai ieftine decat preturile contractate.

RIA Novosti: Ukrainian energy minister to arrive in Moscow for gas talks

A Ukrainian delegation headed by the country’s energy minister, Yury Boiko, is to arrive in Moscow on Friday for talks with Gazprom’s management, the Russian gas monopoly’s spokesman said.

Ukrainian Prime Minister Mykola Azarov said earlier in the week that Ukraine is seeking to revamp the current gas contract it has with Russia as it is “enslaving” and could possibly lead the country into an economic collapse.

“Cooperation in the gas sphere is to be discussed,” Sergei Kupriyanov said.

Russia’s Gazprom and Ukraine’s Naftogaz signed two 10-year contracts in January 2009, one of which deals with purchase and supply, the other with exchanges and conditions for gas transit via Ukraine to European consumers. That same year Russia allotted a 20% discount to Ukraine from the European price on gas. However, at the beginning of 2010, both parties opted for a market price on gas, which would vary according to the market price of oil.

In April, Russian President Dmitry Medvedev and his Ukrainian counterpart Viktor Yanukovych agreed during their meeting in Kharkov in east Ukraine that Russia would grant Ukraine a 30% discount on the gas price of $330 per 1,000 cu m over the next ten years.

Novinite: Bulgarian Economy Minister: Nuclear Plant Cost Up to EUR 9 B

Bulgaria’s Economy and Energy Minister, Traicho Traikov, announced Thursday the price for the project to build a second Nuclear Power Plant in the Bulgarian Danube town ifBelene has reached EUR 9 B.

Traikov informed Bulgaria is holding negotiations with Russia with the hope to lower the price. When asked by a reporter if Greece has been invited to participate in the project, during bilateral cabinet talks, the Minister confirmed the proposal was first voiced precisely during this meeting, but was unofficially put on the table last year. Greece is interested, according to him.

In the spring, the Russian government, whose company Atomstroyexport was supposed to construct the Belene plant, offered Bulgaria a state loan of EUR 2 B in order to keep the construction going until Bulgaria finds an investor. Prime Minister, Boyko Borisov, however, has made it clear on several occasions that Bulgaria will not construct the new plant unless it finds a strategic investor from Western Europe. The July report of Borisov’s ruling, center-right Citizens for European Development of Bulgaria (GERB) party for the first year of their term listed among the cabinet’s top priorities finding a strategic investor for the BeleneNPP.

Serbia also expressed interest in the NPP, especially after recent talks between Borisov and Serbian President, Boris Tadic.

On another subject, regarding the much criticized lately investment program of the National Electric Company (NEK), which is partially blamed for the recent blackouts on the southern sea coast in the peak of the summer season, Traikov announced the NEK new policy for the next 2 years aims at improving quality and security of supplies.

When asked if there would be sanctions over the power outages triggering losses for the tourist industry, the Minister said: “Sanctions are sanctions, but if we follow this logic, it means we must fine for years back all those who built hotels on the beach, those who allowed this to happen and tarnished the image of our summer resorts.”

apa.az: Turkish Minister of Energy and Natural Resources: “Opinions about keeping Iran outside the Nabucco project is a hasty decision”

The opinions about keeping Iran outside the Nabucco project is a hasty decision and not reality, Turkish Minister of Energy and Natural Resources Taner Yildiz told journalists.

According to him Turkey takes Azerbaijan, Iraq, Turkmenistan and Iran as main suppliers of Nabucco gas pipeline: “Our efforts about gas purchase are based on three entrances. One of these is Azerbaijan gas entrance, the second Iran entrance and the third Iraq entrance.”

“I hope that our efforts about the determining of main gas sources for Nabucco pipeline will be finished by the end of the year.”

apa.az: Iran has halted natural gas supplies to Turkey, spokesman for the National Iranian Gas Company Majid Bujarzade declared, Aysor reported.

Iran has halted natural gas supplies to Turkey, spokesman for the National Iranian Gas Company Majid Bujarzade declared, Aysor reported.

According to the Bujarzade, gas supplies were stopped at Turkish side’s request, “due to technical problems in the territory of Turkey.”

Gas supplies will be restored after the problems are eliminated, spokesman stressed as reported by ITAR-TASS.

Last night, an explosion hit a pipeline carrying natural gas from Iran to Turkey, in the Argi province of Turkey, near the city of Eleskirt. Turkish sources say it was a diversion and blame militants of the separatist Kurdistan Workers’ Party, or PKK, for the blast.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter