revista presei pe energie 26 noiembrie

2010/11/26

ziare.com: Romania va avea 70% din capacitatea totala instalata in eolian, pana in 2020

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei, estimeaza ca, pana in anul 2010, in Romania va fi instalata o capacitate totala in energie regenerabila de 4.800 MW, cea mai mare parte in eolian (70%), iar efectul in pretul final al energiei ar putea fi intre 2 si 33 euro/MWh sau mai mare.

“In Romania, pana in 2020, va fi instalat un total de capacitati in regenerabile de 4.800 MW, dintre care 70% in eolian, 14% in hidro, 12% in biomasa si 4% in energie solara. Efectul schemei de sprijin in pretul final al energiei va fi intre 2 si 33 euro MWh. Este o estimare care s-ar putea sa nu se confirme, si ar putea fi mai mare”, a afirmat, joi, intr-o conferinta de specialitate, Zoltan Nagy-Bege, director general al Departamentului Reglementare in Domeniul Eficientei Energetice din ANRE.

Reprezentantul ANRE a readus in discutie tintele asumate de Romania in relatia cu Uniunea Europeana in privinta producerii de energie electrica din surse regenerabile si scaderea emisiilor de gaze cu efect de sera. Acesta a adaugat ca, pana in luna iunie a anului viitor, Romania trebuie sa elaboreze un nou Plan National de Actiune in Domeniul Eficientei Energetice, pe care il va prezenta la Bruxelles.

Potrivit statisticilor, Romania are cel mai mare potential de energie eoliana din Europa de sud-est. Un studiu realizat de Erste Bank pozitioneaza tara noastra si, in special zonele Dobrogea, Constanta si Tulcea, pe locul 2 la nivel european in ceea ce priveste locatia ideala pentru constructia unui parc eolian.

In prezent, Romania dispune de 14 MW capacitate de energie eoliana instalata, dar, conform unui raport publicat recent de Asociatia Europeana de Energie Eoliana (AEEE), aceasta va creste pana la 3.500 MW, energie eoliana onshore.

La sfarsitul lunii octombrie, Marian Cernat, director in cadrul CN Transelectrica S.A., a declarat ca Romania poate accepta o putere instalata in centralele eoliene de maxim 8.000 MW, insa cifra poate fi actualizata an de an, si ca in prezent exista un total de 31.000 MW in cereri de instalatii eoliene dintre care au fost acordare avize pentru 4.600 MW.

money.ro: Rompetrol Rafinare a construit un nou terminal de GPL

Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a anunţat joi finalizarea construcţiei unui terminal de gaz petrolier lichefiat (GPL) în portul Midia, valoarea totală a investiţiei ridicându-se la aproximativ 3,8 milioane dolari.

“Terminalul face parte din strategia Grupului Rompetrol de extindere a capacităţilor de import-export ale platformei Petromidia, acesta alăturându-se proiectelor finalizate în 2008: extinderea cu 350% a capacităţii de transfer prin portul Midia pentru livrarea produselor finite şi finalizarea terminalului marin din largul Mării Negre pentru aprovizionarea cu ţiţei. Noul obiectiv va asigura o reducere cu peste 20% a costurilor aferente activităţilor de import-export GPL, dar şi a timpului de livrare şi implicit a numărului de operaţiuni” a declarat directorul general al Rompetrol Rafinare, Arman Kairdenov.

Amplasat în cadrul terminalului petrolier si de gaze lichefiate din Dana 9 a portului Midia – proprietate a Rompetrol Rafinare, noua investiţie are o capacitate de aproximativ 3.000 de tone/transport, fiind conectat direct la două din rezervoarele de GPL ale rafinăriei (aproximativ 3.600 metri cubi). Lucrările realizate de companie pentru dezvoltarea danei au permis atât triplarea capacităţii de transfer a produselor finite (de la 90.000 tone/lună la 310.000 tone/lună), cât şi acostarea navelor maritime cu o capacitate maximă de 10.000 tdw şi a barjelor de tip tanc de maxim 2.000 tdw.

“Acesta va fi operat de Midia Marine Terminal şi va susţine obiectivele Grupului Rompetrol pentru dezvoltarea reţelei de distribuţie a GPL-ului (casnic, auto) din România şi Republica Moldova” a adaugat Kairdenov.

Lucrările aferente noului obiectiv au durat aproximativ 14 luni şi au fost realizate de Rominserv – contractorul general al Grupului, companie ce a coordonat în perioada 20 septembrie – 1 noiembrie şi revizia generală a Rompetrol Rafinare şi Rompetrol Petrochemicals.

Pe fondul opririi pentru revizie a activităţilor de pe platforma Petromidia, Rompetrol Rafinare şi-a diminuat în primele nouă luni ale anului producţia de gaz petrolier lichefiat cu aproximativ 5% faţă de perioada similară din 2009, până la un nivel de peste 187.000 tone.

În aceaşi perioadă, exporturile de GPL ale Rompetrol Rafinare, prin subsidiara sa – Rompetrol Gas, s-au ridicat la peste 39,3 milioane dolari, în creştere faţă de valoarea de 19,6 milioane dolari în perioada similară din 2009. Astfel, valoarea totală a exporturilor realizate de Rompetrol Rafinare, împreună cu Rompetrol Petrochemicals şi Rompetrol Gas, s-au ridicat în primele nouă luni la un nivel de peste 774 milioane dolari, cu 10% mai mult faţă de cel atins în ianuarie – septembrie 2009.

Rompetrol Gas are în România trei staţii de îmbuteliere la Năvodari, Arad şi Bacău (capacitate anuală totală de îmbuteliere – 60.000 de tone GPL şi de depozitare – 3.500 metri cubi), peste 260 de skiduri şi peste 6.000 de puncte de vânzare butelii aragaz. Compania este prezentă şi în Republica Moldova, unde operează o reţea de staţii de distribuţie autogaz, puncte de vânzare butelii, o staţie de îmbuteliere, precum şi capacităţi de stocare la Ungheni (pentru importurile din vest) şi Tîrnova (pentru importurile din est).

Rompetrol Rafinare deţine companiile Rompetrol Rafinare S.A. (rafinăria Petromidia şi rafinăria Vega Ploiesti), Rompetrol Petrochemicals, Rom Oil, Rompetrol Downstream, precum si Rompetrol Logistics si subsidiara acesteia, Rompetrol Gas.

Bursa: Primele contracte cu furnizorii de gaze pentru “Nabucco”, încheiate până la jumătatea lui 2011

Primele contracte cu furnizorii de gaze pentru Nabucco vor fi încheiate până la jumătatea lui 2011, având în vedere că negocierile cu Azerbaidjanul s-au intensificat, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al consorţiului, Christian Dolezal, transmite agenţia Reuters, citată de Mediafax. “Acţionarii Nabucco negociază intens. Primele contracte pentru gaze sunt aşteptate la jumătatea lui 2011, cel mai probabil cu Azerbaidjanul”, a afirmat Dolezal, care participă la un forum economic la Sofia.
El a spus că toţi cei şase acţionari ai proiectului gazoductului sunt implicaţi în negocieri pentru asigurarea gazelor pentru Nabucco. RWE şi OMV speră să obţină livrări de 10 miliarde de metri cubi de gaze din Azerbaidjan, pentru a asigura volumul minim necesar exploatării gazoductului, care este concurat de proiectul rusesc South Stream.
Dolezal şi-a exprimat încrederea că Nabucco este un proiect competitiv, iar primele livrări vor fi efectuate la începutul lui 2015. El a mai spus că, după asigurarea livrărilor, contractele de achiziţie a gazelor vor fi încheiate cu uşurinţă, astfel încât decizia finală de investiţie să fie luată până la sfârşitul lui 2011.

money.ro: Gazprom: Construcţia South Stream prin România este fezabilă

Gazprom şi Transgaz au ajuns la concluzia că este fezabilă construirea unei părţi a gazoductului South Stream prin România, a anunţat compania rusă joi, într-un comunicat.

Gazprom şi Transgaz au încheiat studiul de fezabilitate cu privire la construirea unui tronson din South Stream pe teritoriul românesc.

La 13 octombrie, Gazprom şi Transgaz au semnat un memorandum de intenţie pentru a pregăti un studiu de fezabilitate privitor la construirea unui tronson din South Stream prin România.

O delegaţie a Gazprom a fost în vizită în România şi a purtat negocieri cu Liviu Pintican, director general-adjunct la Transgaz S.A., precum şi cu alţi experţi români, afirmă monopolul rus, care nu precizează data acestei vizite, dar arată că s-a soldat cu încheierea studiului de fezabilitate. Cele două părţi au convenit că sunt motive pentru a aprofunda proiectul construirii gazoductului prin România, spune Gazprom.

Următoarea etapă ar fi ca Rusia şi România să semneze un acord pentru construirea unei secţiuni din South Stream prin România.

South Stream, considerat un rival al gazoductului Nabucco susţinut de UE, este un proiect al Gazprom şi al companiei italiene Eni S.p.A. vizând transportarea gazului rusesc şi din Asia Centrală către Europa. Conducta ar urma să treacă pe sub Marea Neagră, pornind de pe litoralul rus până în oraşul bulgăresc Varna, unde se va ramifica în două – un segment va merge spre sud-vest către Italia şi celălalt către nord-vest, spre Austria.

Gazoductul South Stream ar urma să fie gata până în 2015. Construcţia ar urma să coste între 19 miliarde şi 24 miliarde de euro. South Stream va transporta 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, adică 35% din exporturile totale anuale ale Rusiei către Europa. Secţiunea submarină a conductei ar urma să aibă o lungime de 900 de kilometri.

Rusia livrează gaze naturale României din 1979. În 2009, Gazprom a furnizat ţării noastre 2,5 miliarde de metrei cubi de gaz. Gazul rusesc este importat în România prin intermediari care au două contracte pe termen lung, ce expiră în 2030.

Pe de altă parte, România este ţară de tranzit pentru gazul rusesc destinat Bulgariei, Macedoniei, Turciei şi Greciei. În 2009, volumul gazului natural tranzitat către aceste ţări s-a ridicat la 12,5 miliarde de metri cubi, potrivit datelor publicate de Gazprom.

Anunţul Gazprom privind fezabilitatea trecerii South Stream prin România intervine în condiţiile în care în urmă cu aproape două săptămâni Bulgaria şi Rusia au semnat acordul interguvernamental pentru construirea tronsonului bulgar al South Stream, în prezenţa premierilor Boiko Borisov şi Vladimir Putin. Acordul stipulează formarea unui joint-venture, South Stream AD, care se va ocupa de construirea şi operarea tronsonului bulgar al gazoductului. Compania bulgară Energy Holding şi Gazprom vor avea fiecare câte 50% în această companie mixtă.

Discuţiile pe care Gazprom le-a iniţiat cu România în privinţa South Stream au fost considerate de unii analişti drept o pârghie pe care Rusia ar folosi-o ca să flexibiliteze poziţia Bulgariei în negocieri. Mult timp reticentă în ceea ce priveşte South Stream şi o ferventă susţinătoare a proiectului Nabucco, România a declarat în ultimii ani că nu se va lăsa ocolită de niciun proiect energetic major din regiune.

Tags: , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter