revista presei pe energie 26 iulie

2010/07/26

Bursa: Asalt cu energie la Bursă

Adriean Videanu, ministrul economiei şi comerţului, vorbeşte, într-un interviu acordat ziarului BURSA, despre interesul extraordinar stârnit de decizia statului de a-şi vinde participaţia din “Petrom”, despre stadiul proiectului de vânzare pe Bursă a unor pachete minoritare de acţiuni deţinute de stat în companiile energetice. Ministrul Videanu ne-a dezvăluit şi că s-a înţeles cu Fondul Proprietatea asupra participaţiei din “Nuclearelectrica”, dar şi că intenţionează să negocieze un câştig mai mare pentru stat în afacerea aurului de la Roşia Montană. De asemenea, minele noastre de cupru stârnesc interesul investitorilor străini.

*  Cum şi când vor fi vândute pachetele companiilor energetice pe piaţa de capital
*  Interes major pentru noi proiecte în industria metalelor
*  Analiză la Roşia Montană asupra reducerii participaţiei statului în proiectul aurului şi al transferului licenţei
*  Ministerul Economiei vrea să ia locul Minvest în afacerea Gold Corporation
Reporter: Domnule ministru, în ce stadiu este proiectul de vânzare a pachetului de 11,84% din acţiunile deţinute de stat la “Petrom”? Dar vânzarea pe Bursă a unor participaţii minoritare ale statului la “Transelectrica”, “Transgaz” şi “Romgaz”?
Adriean Videanu: Proiectul de Hotărâre de Guvern privind vânzarea a 11,84% din acţiunile statului la “Petrom” are, în prezent, toate avizele şi a fost deja analizat, într-o primă lectură, în şedinţa de Guvern. Am elaborat şi proiectele de hotărâre pentru vânzarea pe Bursă a unor pachete de câte 15% din acţiunile “Transelectrica” şi “Transgaz”, dar şi proiectul de listare a “Romgaz”, cu vânzarea unui pachet de acţiuni tot de 15%. Şi acestea au fost prezentate Executivului într-o primă lectură şi, probabil, miercuri le vom înainta spre aprobare în şedinţa de Guvern.
Ne dorim să fim un jucător activ pe piaţa de capital, în ideea de a participa la creşterea atractivităţii acesteia. Astfel, atragem fonduri de la investitori de portofoliu, întrucât companiile energetice sunt extrem de atractive, dar aducem şi resursele financiare de care avem atâta nevoie la buget pentru investiţii.
Reporter: Este adevărat că BERD ar vrea să-şi majoreze participaţia în “Petrom”, fie prin aport de capital, fie în contul creditelor acordate companiei?
Adriean Videanu: Pot să vă spun doar atât: există un interes extraordinar în jurul acţiunilor “Petrom”. Este un moment optim să vindem un pachet semnificativ din acţiunile deţinute de stat la această companie. Există interes nu numai de la BERD, ci şi de la importante fonduri de investiţii. mai mult

Adevarul: Gazprom: Preţul gazelor va continua să crească

Preţul gazelor naturale îşi va continua trendul ascendent şi pe viitor, chiar dacă în următorii zece ani scumpirile vor fi moderate, au declarat, pentru „Adevărul“, reprezentanţii Gazprom. Dependenţa de capriciile naturii nu le va permite niciodată regenerabilelor să devină surse de bază pentru producţia de energie.

Următorii zece ani vor aduce creşteri moderate pentru preţul gazelor naturale, în concordanţă cu dinamica tarifelor practicate pe piaţa petrolului şi a altor produse energetice, au declarat, pentru „Adevărul”, experţi din cadrul gigantului rus Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume.

Întrebaţi când se va apropia de final era petrolului şi gazelor ieftine, specialiştii ruşi ne-au răspuns: „Este imposibil de estimat când va creşte în mod dramatic preţul petrolului şi gazelor. Însă tendinţa este de creştere, fără nicio îndoială”.

Resursa energetică a secolului

Pe ce se bazează calculele experţilor Gazprom? „Haideţi să ne uităm la rezervele globale în cazul ambelor resurse. Avem puţin petrol şi mult gaz. Astăzi, energia produsă pe gaz este subevaluată faţă de cea produsă din petrol. O calorie generată de gaze naturale costă cu 30% mai puţin decât aceeaşi calorie produsă din ţiţei”, arată ei.

Următorii zece ani vor aduce creşteri moderate pentru preţul gazelor naturale, în concordanţă cu dinamica tarifelor practicate pe piaţa petrolului şi a altor produse energetice, au declarat, pentru „Adevărul”, experţi din cadrul gigantului rus Gazprom, cel mai mare producător de gaze din lume.

Întrebaţi când se va apropia de final era petrolului şi gazelor ieftine, specialiştii ruşi ne-au răspuns: „Este imposibil de estimat când va creşte în mod dramatic preţul petrolului şi gazelor. Însă tendinţa este de creştere, fără nicio îndoială”.

Resursa energetică a secolului

Pe ce se bazează calculele experţilor Gazprom? „Haideţi să ne uităm la rezervele globale în cazul ambelor resurse. Avem puţin petrol şi mult gaz. Astăzi, energia produsă pe gaz este subevaluată faţă de cea produsă din petrol. O calorie generată de gaze naturale costă cu 30% mai puţin decât aceeaşi calorie produsă din ţiţei”, arată ei. mai mult

money.ro: Guvernul a aprobat reorganizarea Electrica Serv, vor fi înfiinţate cinci societăţi de servicii

Guvernul a aprobat, în şedinţa din 22 iulie, reorganizarea Electrica Serv, filiala de întreţinere şi servicii energetice a Electrica SA, prin care urmează să fie înfiinţate cinci societăţi comerciale de servicii energetice în Banat, Dobrogea, Moldova, Oltenia şi Muntenia.

“Reorganizarea Electrica Serv a fost aprobată în şedinţa de Guvern din 22 iulie. Se încheie astfel un proiect care dă şansa sucursalelor din zonele unde filialele Electrica SA au fost privatizate să se adapteze în piaţă. În următoarele două săptămâni, decizia va fi publicată în Monitorul Oficial, iar la 60 de zile după aceea, cele cinci societăţi urmează să fie înregistrate la Registrul Comerţului”, a declarat, pentru NewsIn, directorul general al Electrica Serv, Nicolae Şerban.

Acţionarul unic al acestor societăţi (SC Servicii Energetice Banat SA, Servicii Energetice Dobrogea, Servicii Energetice Moldova, Servicii Energetice Oltenia şi SC Servicii Energetice Muntenia SA) va fi distribuitorul şi furnizorul de electricitate Electrica SA, deţinut de Ministerul Economiei. mai mult

Adevarul: Băsescu: România susţine proiectul Nabucco, nu va balansa între acesta şi South Stream

România va rămâne un susţinător ferm al proiectului Nabucco, pentru că doar acest gazoduct creează alternative de aprovizionare cu energie, şi nu va balansa între Nabucco şi South Stream, a declarat astăzi preşedintele Traian Băsescu, prezent la un seminar al Universităţii de Vară “Tusvanyos”, de la Băile Tuşnad.

“Am convingerea că, în perioada următoare, proiectele pe care Europa le susţine vor fi realitate. Aici o să fiu extrem de sincer. În momentul de faţă, dacă discutăm despre proiecte energetice europene, discutăm de South Stream şi Nabucco. România va rămâne ferm un susţinător al proiectului Nabucco şi nu va balansa între South Stream şi Nabucco, pentru că doar Nabucco este varianta care ne creează alternative de aprovizionare cu energie”, a explicat şeful statului.

Traian Băsescu a adăugat că securitatea energetică este un proiect la care statele din centrul Europei pot lucra împreună.

South Stream, proiect dezvoltat de ruşii de la Gazprom şi italienii de la Eni, este considerat concurent proiectului european Nabucco, care va aduce în Europa gaze caspice şi care urmăreşte reducerea dependenţei de gazele ruseşti.

România este singura ţară din proiectul Nabucco ce nu este implicată şi în South Stream sau care nu colaborează cu ruşii pentru alte gazoducte.. Totuşi, România ar putea fi invitată şi în proiectul rusesc, în funcţie de studiul de fezabilitate al South Stream, care va fi finalizat spre sfârşitul anului. mai mult

Bursa: Azerbaidjanul va construi uzine de gaz lichefiat pentru Europa

De proiect este interesată şi România
Italienii vor participa la exploatarea zăcămintelor de gaz din sectorul azer al Mării Caspice, unele de mare perspectivă. Asupra acestui lucru a convenit, în cadrul unei recente vizite la Baku, directorul general al companiei italiene Eni, Paolo Scaroni. Singurul lucru care ar putea împiedica realizarea iniţiativei Eni este absenţa în Azerbaidjan a unei uzine pentru producţia de gaz lichefiat. Însă, Baku studiază deja posibilitatea construcţiei unei asemenea uzine, iar interes pentru acest proiect au manifestat inclusiv România şi Bulgaria, informează Agerpres.
Săptămâna trecută, Scaroni a purtat negocieri cu reprezentanţi ai conducerii Companiei Petroliere de Stat a Republicii Azerbaidjan (GNKAR), s-a întâlnit cu ministrul azer al Industriei şi Energeticii, Natik Aliev, precum şi cu preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, notează, vineri, cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.
În ultima vreme, compania italiană Eni a început din nou să manifeste interes pentru proiecte în domeniul petrolului şi gazului în cooperare cu Azerbaidjanul. Negocieri la nivel de experţi între Eni şi GNKAR se des-făşoară de mai multe luni şi sunt aproape de final.
Potrivit unei surse de informaţie a cotidianului rus în cadrul guvernului azer, principalele teme de dezbatere în cadrul acestor negocieri au vizat interesul Eni faţă de participarea la exploatarea zăcămintelor Dan Ulduzu şi Ashrafi, în sectorul azer al Mării Caspice, precum şi proiectul italian privind transportarea de gaz turkmen prin Azerbaidjan spre Europa. Esenţa acestui proiect este următoarea: 6-8 miliarde mc de gaz turkmen lichefiat vor fi transportate cu nave de-a lungul coastei azere, iar apoi prin conducta Azerbaidjan-Georgia-Turcia-Grecia va fi adus în Europa. mau mult

money.ro: O companie din Turcia va construi un gazoduct de un miliard de euro în colaborare cu Iranul

Compania turcă Som Petrol a semnat un contract în valoare de un miliard de euro cu Iranul pentru construcţia, în trei ani, a unui gazoduct care să transporte gaze naturale iraniene către Turcia, transmite Reuters.

“Contractul pentru construcţia unui gazoduct de 660 de kilometri a fost semnat joi în timpul vizitei ministrului iranian al Petrolului la Ankara”, potrivit unui comunicat al instituţiei de la Teheran.

Iranul va plăti Turciei o taxă de tranzit pentru exporturile către Europa, a afirmat un oficial iranian.

“Gazoductul va permite Iranului să exporte 50-60 de milioane de metri cubi pe zi. Construcţia va fi finalizată în trei ani”, potrivit unui comunict postat p site-ul Ministerului Petrolului de la Teheran.

Preşedintele Som Petrol, Sitki Ayan, a declarat, vineri, că gazoductul va avea o capacitate zilnică de 110 milioane de metri cubi.

Turcia este dependentă de importurile de hidrocarburi, iar Iranul, cu livrări de zece miliarde de metri cubi anul trecut, este al doilea mare furnizor de gaze naturale, după Rusia. mai mult

inforusia.ro: Azerbaidjanul va construi uzine de gaz lichefiat pentru tarile europene

talienii vor participa la exploatarea zacamintelor de gaz din sectorul azer al Marii Caspice, unele de mare perspectiva. Asupra acestui lucru a convenit, in cadrul unei recente vizite la Baku, directorul general al companiei italiene Eni, Paolo Scaroni. Singurul lucru care ar putea impiedica realizarea initiativei Eni este absenta in Azerbaidjan a unei uzine pentru productia de gaz lichefiat.

Insa, Baku studiaza deja posibilitatea constructiei unei asemenea uzine, iar interes pentru acest proiect au manifestat inclusiv Romania si Bulgaria, titreaza Agerpres.

Saptamina aceasta, Scaroni a purtat negocieri cu reprezentanti ai conducerii Companiei Petroliere de Stat a Republicii Azerbaidjan /GNKAR/, s-a intalnit cu ministrul azer al Industriei si Energeticii, Natik Aliev, precum si cu presedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, noteaza  cotidianul rus Nezavisimaia Gazeta.

Negocieri la nivel de experti intre Eni si GNKAR se desfasoara de mai multe luni si sunt aproape de final, lucru dovedit si de vizita intreprinsa saptamana aceasta de Scaroni la Baku.

Cotidianul rus sustine ca in cadrul guvernului azer, principalele teme de dezbatere in decursul acestor negocieri au vizat interesul Eni fata de participarea la exploatarea zacamintelor Dan Ulduzu si Ashrafi, in sectorul azer al Marii Caspice, precum si proiectul italian pivind transportarea de gaz turkmen prin Azerbaidjan spre Europa.

Vocea Rusiei: La Milano s-au desfăşurat tratative între Medvedev şi Berlusconi

Preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, şi premierul Italiei, Silvio Berlusconi, au examinat problematica internaţională. Potrivit lui Medvedev, în ciuda schimbărilor din lume, „temele rămân aceleaşi: situaţiile conflictuale, problemele legate de terorismul internaţional, problemele statelor care nu-şi îndeplinesc întotdeauna obligaţiile internaţionale”.

În acest sens, el a enumerat temele pe care liderii le-au discutat: Orientul Mijlociu, Iran, Afganistan. De asemenea, preşedintele a menţionat că s-a dezbătut şi reforma ONU. „Poziţiile noastre nu coincid în toate, dar suntem dispuşi să modernizăm activitatea ONU şi a Consiliului de Securitate”, a spus el. Potrivit lui Medvedev, a fost vorba şi despre activitatea în formatul G-8.

Medvedev şi Berlusconi au examinat şi problemele legate de dezvoltarea economiilor celor două ţări şi participarea Italiei la modernizarea Rusiei. Preşedintele rus a invitat companiile italiene la cooperare în sfera tehnologiilor avansate, inclusiv să participe la proiectul „Skolkovo”. El a menţionat că aceste sfere se referă la farmaceutică, tehnologii cosmice, atomice, telecomunicaţii etc. Medvedev a dat drept exemplu pozitiv de colaborare proiectele comune în construcţia de automobile.

Premierul Italiei consideră posibilă anularea vizelor între Rusia şi UE, în pofida împotrivirii unor ţări din comunitatea europeană, în principal a celor din Europa de Est. Potrivit acestuia, este necesar să se găsească cât mai urgent posibil rezolvarea acestei probleme. O atenţie deosebită s-a acordat culturii. 2011 va fi Anul Limbii Ruse în Italia şi Anul Limbii Italiene în Rusia.

ITAR TASS: Putin’ says Russia & Ukraine will solve economic problems

Russian Prime Minister Vladimir Putin said on Saturday that he was sure that Russia and Ukraine would be able to solve all economic problems in bilateral relations despite the fact that the two countries had plenty of them.

“The trade turnover has reached its pre-crisis levels but we still have many problems,” the Russian prime minister said summing up the results of his brief talks with Ukrainian President Viktor Yanukovich.

“As for the current plans, they are linked to our trade turnover, we are carrying out a number of anti-dumping investigations, investigations are under way in Ukraine although we agreed not to do that. We discussed the possibility of imposing limitations on exports of Russian glass to Ukraine. Ukraine is asking our oil and gas companies to increase or not to reduce the amount of pipe products purchased in Ukraine,” Putin went on to say.

“These are current problems but their solution is important for economic activities and for individual enterprises,” the Russian prime minister said.

“Yes, there are contradictions between our enterprises and our ministries but these are everyday problems: we find mutually acceptable solutions,” Putin explained.

According to him, the merger of Ukraine’s Naftogaz and Russia’s Gazprom was not on the agenda of his meeting with Yanukovich.

“We spoke about problems in our relations in the energy sector, about the development of pipeline transport and the gas transportation system in Ukraine and discussed the possibility of Russia’s participation in various project,” Putin went on to say. However, he added that those subjects were still “raw”.

The Russian Black Sea fleet was not the subject of the talks in Foros. The only thing Putin said with regards to it was that Russian State Duma Speaker Boris Gryzlov would go to Sevastopol on Sunday to attend the celebrations of the Russian Navy Day, following orders from the president of Russia.

Putin said that one of the purposes of his brief visit to Ukraine was to personally greet Viktor Yanukovich on his birthday.

ITAR TASS: Kazakhstan, Russia set up JV to build NPP in Mangystau region

Kazakhstan and Russia have set up a joint venture for the construction of a nuclear power plant in the Mangystau region of that Central Asian republic, Director of the Atomic Energy and Industry Department Mazhit Sharipov said during a Friday meeting of the Kazakhstani Ministry of Industry and High Technologies’s board.

In his words, Kazakhstan is carrying out preparations for the development of the atomic energy industry and construction of a nuclear power plant in the Mangystau region. “We have already created a joint venture with Russia. The new company will be involved in the designing of the NPP. In addition, we worked out feasibility study for the construction of an NPP in Aktau,” the official said.

In Sharipov’s words, as many as a one-fourth of Kazakhstan’s energy sector should fall at the atomic energy industry, because about 46 percent of the republican energy resources (in a fuel equivalent) are accounted for uranium.

“Our task is to build the nuclear power plant, diversify our energy resources and achieve a 20-percent share for our atomic energy sector in the republic’s total energy industry,” he said.

According to Sharipov, Kazakhstan plans to produce 18,000 tonnes of uranium. In 2009, the country was the world’s leader in terms of uranium output.

In his words, it is yet unclear if the republic needs to produce so much uranium.

“Kazakhstan can fully spend up its uranium resources within 70-80 years, if such an intensive development of its uranium deposits continues,” he said.

“While understanding that the atomic energy is the energy sector of the future [for Kazakhstan], we should be very careful,” Sharipov said.

Novinite: Socialists, Russians Blast Bulgarian Govt for Stalling Belene NPP

The Belene Nuclear Power Plant project is vastly beneficial to Bulgaria but is delayed by the Borisov government for political reasons, according to Socialist MP Rumen Petkov.

Speaking in the northern city of Pleven Sunday, Petkov, a local MP and a former Interior Minister, declared that the German energy company RWE was interested anew in the Belene project, as cited by Darik Radio.

In 2008, Bulgaria’s National Electric Company NEK selected RWE as a strategic foreign investor and the shareholder of a 49% stake in Belene in exchange of about EUR 2 B. Subsequently, however, in the fall of 2009, the Germany energy giant backed out. Petkov did not provide specifics about RWE’s alleged renewed interest in the project.

He gave a news conference in Pleven together with Prof. Zahari Zahariev, chair of the Federation for Friendship with the People of Russia and the Commonwealth of Independent States, and Vyacheslav Shtelkov, head of the Russian scientific center Rokor.

“The problem with the Belene nuclear plant at the moment is not finding money. It is not about economic feasibility, or financial resources, or safety requirements, it is a political matter,” stated Zahariev while claiming that two US companies were ready and even competing to get a stake of up to 40% in the future plant. However, he refused to disclose their names or the source of his information.

Russian energy expert Vyacheslav Shtelkov said in turn that the future 1000 MW nuclear reactor to be constructed in Belene was extremely environment-friendly, and could work for 50 years.

Socialist MP Petkov defended the Belene project by saying that it is going to reduce Bulgaria’s greenhouse gas emissions by 40%, which would allow the country to meet EU’s environment regulations.

In his words, the Belene NPP will provide employment for as many as 42 000 people. In the first five years it will employ 6 000-8 000 people. After that their number will grow to 15-20 000. He estimated that BGN 2.5 B will be invested directly in the Bulgarian economy in the first 4 years of the project.

Petkov declared that the delay of the start of the construction by one more year will send a very negative message, and will the project more expensive.

He said that nuclear energy was becoming more and more popular even in European countries which deemed it unacceptable.

Speaking on Nova TV Sunday, Bulgaria’s Prime Minister Boyko Borisov declared that the government was convinced that the Belene plant will be beneficial to Bulgaria, and that it was going to go for it as soon as it could find a strategic investor from Western Europe that would help out with the funding.

Novinite: ‘Political’ Appointment Said to Stall Further Burgas-Alexandroupolis Pipeline

The acting Director of the Bulgarian branch of the Trans-Balkan Pipeline companyPlamen Rusev has told Novinite.com (Sofia News Agency) his expected replacement will stall and possibly alter substantially the Burgas-Alexandroupolisoil pipeline project.

Novinite.com asked Rusev to comment on the news broken Thursday night byVladislav Emelyanov, the CEO of theTrans-Balkan Pipeline company which is in charge of constructing and running the future Burgas-Alexandroupolis pipeline, that the Bulgarian government has nominated another person to replace him.

The Bulgarian Finance Ministry has suggested that Denitsa Beyazovabecome the Director of the Burgas-Alexandroupolis Pipeline Project Company BG EAD, the Bulgarian partner in theTrans-Balkan Pipeline company, a joint venture with Russia and Greece. The position is currently occupied by Plamen Rusev.

“I was aware of the preparations for my replacement. To be honest, this sounds a little flaky because to appoint a person as the head of such a project, they should have the respective engineering and economic knowledge and experience. I believe that Ms. Beyazova has a total working experience of 6-7 years after she received her law degree,” Rusev said while pointing out that the decision to replace him with Beyazova will first have to be approved by the TBB shareholders.

“The decision for my replacement is completely political. But the Bulgarian Finance Minister, who has become the person responsible for the Bulgarian participation in the Burgas-Alexandroupolis project, has the right to do this,” he explained.

According to the Director of the Bulgarian branch of TBB, the appointment of a new person in his place will lead to a new great delay of the progress of the pipeline, specifically of the submission of all necessary documentation by the project company for the carrying out an environmental assessment.

“I will not do anything without an international environmental assessment of the Burgas-Alexandroupolis project. I won’t let them use monobuys in our rough Black Sea so that when these get torn, Bulgaria will suffer. Neither Russia, nor Greece – only Bulgaria will suffer. And there won’t be anybody who would sign a positive environmental assessment. But we need to have it because if we say now, “We won’t do it!”, we are going to pay huge penalties,” explained Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov on the national TV Friday night.

The internationally sanctioned environmental assessment is the key condition of the Bulgarian government before it decides on whether it wants to kill the project or to go ahead with it. The relevant environmental documentation was supposed to be submitted by September – a hope expressed by the TBB CEO Emelyanov on Thursday – so that the assessment could be ready in February 2011.

However, Plamen Rusev is positive that, while the relevant documents are almost ready, the taking over of the Bulgarian branch of the TBB by the new nominee will delay their submission beyond September.

“What is more, I have concerns of my own that the appointment of the new director is an indication that the nature of the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline in Bulgaria will be changed – from the monobuoy oil unloading technology that we have put forth as more environment-friendly – to the unloading of the tankers straight in the Port of Burgas. The reason to appoint a new person is to change the existing plans. It is only natural that I have been committed to this project, and that I am concerned that after the new nominee takes over the project won’t go the right way,” Rusev declared.

He further expressed his regret that the preparation of the Burgas-Alexandroupolisproject in Bulgaria had been delayed for more than a year – first, because the project company stopped promoting it publicly because of the political tensions before the 2009 elections, and focused on carrying out all necessary technical surveys; second, because from August 2009 till February 2010, the Regional Development Minister Rosen Plevneliev, who was in charge of the project, disregarded it in anticipation of transferring it to the Finance Ministry; and finally, because the transfer to the Finance Ministry announced in the spring of 2010 took a long time.

“The potential switching of the technology for the realization of the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline – from monobuoy unloading to unloading inside the Port of Burgas – will lead to the total collapse of the schedule. What is worse, it is going to be catastrophic about the local people, the local environment and tourism,” Rusev forecast.

Novinite.com’s interview with Rusev in which he argues in favor of the monobuoy technology and discusses in detail the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline READ HERE

Novinite: Bulgarian PM Declares Burgas-Alexandroupolis Oil Pipeline Dead

There is no way that the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline project can be realized, according to Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov.

“The position of our government is clear – we need to see the internationalenvironmental assessment,” Borisov said Sunday night while also explaining that there is no way that the assessment will be positive.

“If I pull Bulgaria out of the project, we are going to have to pay all penalties, and Prime Minister Papandeou of Greece and Putin will be mad at us. Once the environmental assessment comes out, we will be able to pull out without having to bear all negatives for killing the project,” explained the Prime Minister.

He is convinced that the environmental assessment of the Burgas-Alexandroupolisproject, a pipeline, which is supposed to transfer Russian and Caspian gas from the Black Sea to the Mediterranean by going around the Turkish straits, will not be positive because the route of the pipe is planned to go through protected areas from the NATURA 2000 network.

energia.gr: Vitol to Build Oil Products Terminal in Cyprus

Vitol, the world’s largest energy trader, plans to build an oil import and distribution terminal in Cyprus, it said on Thursday.

Vitol Tank Terminals International (VTTI), a wholly owned subsidiary of Vitol Group, said it expects the project to be completed by 2012 at an initial cost of more than 100 million euros ($127.6 million).

The terminal in the southern coastal region of Vassiliko would provide 340,000 cubic metres of storage for gasoline, diesel, jet fuel and fuel oil.

‘This terminal will turn Cyprus into a regional oil product hub allowing us to export products from this terminal into other parts of the east Med,’ VTTI CEO Rob Nijst told a news conference in the Cypriot capital Nicosia.

The terminal facility would hold 20 tanks and construction was expected to be complete in the second half of 2012, VTTI said. In addition to storage tanks, a jetty would also be constructed to handle seagoing vessels.

Vassiliko is already an industrialised area and will be the hub of a liquefied natural gas regasification facility and storage terminal managed by the island’s electricity authority, EAC. The EAC is seeking a strategic partner for that project.

Worldwide, VTTI owns more than 5 million cubic metres of storage, which it hopes to grow to exceed 8 million cubic metres by 2013, Nijst said.

Last month Vitol agreed to sell 50 percent of VTTI to Malaysia’s MISC Bhd, an international shipping line, for $735 million. The deal had yet to close as of July 21.

energia.gr: Turkey: No Gas Pipeline Deal Signed With Iran – IHA

Turkish Energy Minister Taner Yildiz said Friday that neither the Turkish government or state-owned pipeline and gas company Botas have signed a EUR1 billion gas pipeline deal with Iran , the Ihlas News Agency, or IHA, reported.

Iran earlier Friday said it has agreed withTurkey to build a EUR1 billion pipeline that may export natural gas to Europe .

today.az: Azerbaijan, Georgia to discuss future energy cooperation

The parties intend to discuss the current energy projects and prospects of energy cooperation between the parties during a meeting of the Azerbaijani-Georgian intergovernmental commission on economic cooperation, to be held today in Baku, Georgian Energy Minister Alexander Khetaguri said in Baku today.

“We will discuss current issues, including the gasification of Georgian villages today, because SOCAR deals with it. SOCAR invests in Georgian petrol stations. SOCAR also owns oil terminal in Kulevi. Gradually, the company is developing in Georgia. We have very friendly and partnership relations, and we will develop them in future, ” Khetaguri said.

He said that views will be exchanged between the parties on SOCAR’s investments in Georgia in a meeting of intergovernmental commission. Georgian Prime Minister Nika Gilauri arrived in Baku to participate in the meeting of the Azerbaijani-Georgian intergovernmental commission. The commission co-chairman from the Azerbaijani side is Prime Minister Artur Rasizade.

The trade turnover between the countries amounted to 175.4 million in January-May 2010, reducing by 20.7% compared to the same period of last year. Import operations decreased by 18.4%, and export – by 20.9%.

The countries have the potential to expand the range of goods, promote cooperative ties in the sphere of small and medium entrepreneurship, attract investors to implement mutually beneficial projects and strengthen direct ties between economic entities. In this regard, possibilities of expanding trade between the countries will be also discussed.

gazeta.kz: In Asia, a Gulf’s Worth of Oil Awaits Transport

But 30 years after its discovery, this field, known as the Tengiz, is still running at only about half speed. Blame geopolitics, not geology.

The problem with the Tengiz field, whose lead operator is the American company Chevron, is not a matter of extracting the oil. More than 100 working wells have already been successfully drilled into the scrub brush desert of western Kazakhstan, near the Caspian Sea.

The challenge is getting the oil to the market.

The Tengiz field, one of the world’s largest known petroleum reservoirs, is tied to a 935-mile pipeline to the Black Sea that the Russian government has declined for years to expand. That refusal has held even though Chevron is a minority partner in the Russian-led pipeline, the Caspian Pipeline Consortium, or C.P.C., which agreed a dozen years ago to more than double its carrying capacity when demand required.

As a result, instead of the 600,000 barrels a day from the Tengiz field that the planners had envisioned by now, Chevron has been limited to pumping about 420,000 barrels through the C.P.C. pipeline to the Black Sea — the nearest entry point to international sea lanes. And Chevron has held off on further production investment that would raise the daily total to about a million barrels. (By comparison, the Gulf of Mexico’s daily output is about 1.5 million barrels.)

For now, some of the Tengiz oil that cannot be accommodated by the pipeline moves via a costly bucket brigade of ships on the Caspian and overland railway tankers to the Black Sea. The effort has required Chevron to become Kazakhstan’s largest railroad operator.

“If Chevron had our way and everything worked beautifully, we would have C.P.C. expanded five years ago,” said Guy Hollingsworth, managing director for Chevron in Europe and Asia, referring to the pipeline.

But Chevron does not decide. As the pipeline’s controlling partner, Russia has declined to expand it while trying to line up investors and international rights-of-way for a second, separate pipeline that would provide the next leg of the oil’s journey by an overland link between the Black Sea and the Mediterranean.

Besides further controlling the transport of oil in the region, Russia is seeking to bypass shipping through the Bosporus Straits in Turkey, the typical passage out of the Black Sea, which is a potential bottleneck already operating at full capacity for oil tankers. Russian pipeline negotiations have long been led by the former president and now prime minister, Vladimir V. Putin, who has taken a keen personal interest in Eurasian energy politics.

The standoff over the C.P.C. expansion is a reminder that while environmental concerns pose a big risk to oil production in the United States and its waters, global politics can pose their own business risks to the industry.

In the years immediately after the breakup of the Soviet Union, many in the industry hoped the Caspian region could become a second Persian Gulf, lifting the fortunes of companies and countries and helping shift world oil supplies away from the Middle East.

The Caspian basin “has been a success, but it hasn’t lived up to the exaggerated expectations,” Svante E. Cornell, research director for the Central Asia-Caucasus Institute at the School for Advanced International Studies at Johns Hopkins University, said.

“One of the problems has been the Russian government’s unwillingness to expand the flow of oil,” Mr. Cornell said.

Chevron is hardly the only company in the Caspian region plagued with transportation woes. Finding an outlet to world markets is a consuming headache of all the companies working in this foreboding, landlocked oil basin in Central Asia.

The operator of a separate, gigantic Caspian oil field — a group whose partners include Exxon Mobil, Shell, ConocoPhillips, Total and Eni — has yet to negotiate a suitable route for exports. Neither has BP, which is managing a major gas field in this region.

By comparison, Chevron’s troubles are more subtle. The Tengiz field is productive and profitable, but is not yielding nearly as much oil and money as it could be. Chevron executives emphasize, too, that while exports by rail are more expensive, there is value in having a diversified transportation system.

Chevron won the Tengiz contract in 1993, signing a deal with Kazakhstan’s government, whose national oil company has a minority stake in the investor group developing the field. (Besides Chevron, with its 50 percent stake, Exxon Mobil and the Russian oil company Lukoil are also shareholders.)

Despite the state oil company’s involvement, the group is periodically squeezed by the Kazakh government for additional taxes and fines to prop up the national budget — something that became more common during the recession. Just this month, for example, Kazakh authorities announced a new export tax of $2.73 a barrel, which will cost Chevron and its partners $1.6 million a day. The government also said it was conducting an investigation into illegal drilling, which could bring huge fines. The consortium has denied it deviated from the state-approved drilling plan.

Back in the mid-’90s, a plan took shape for an overland pipeline through Russia to the port of Novorossiysk on the eastern shore of the Black Sea. From there it could move by tanker ships, either to other Black Sea countries or, in most cases, through the Bosporus Straits in Turkey, down to the Mediterranean and from there, various ports around the world.

Under a 1998 deal, the Russian government agreed to the pipeline’s being built in two phases. — the first, at a capacity of 650,000 barrels a day. The second phase would more than double it to exceed 1.4 million barrels a day “when shareholder forecasts required the capacity,” according to a C.P.C. fact sheet.

Phase 1 was completed in October 2001. Phase 2, despite pent-up demand by Chevron and its partners, has yet to begin.

On the basis of the 1990s-era pipeline plans, the Chevron group invested hundreds of millions of dollars drilling wells and bringing them online. The even bigger expense, though, was constructing massive multibillion-dollar processing plants to remove the lethally poisonous hydrogen sulfide gas from the petroleum to make it fit for sale on the global market. Six such plants are now up and running.

The last to be built, at a cost of $7.4 billion, is a behemoth of pipes and tanks that, in a recent visit here, shimmered in the desert heat and occasionally issued a hissing burst of flame from one of its towers. The complex separates oil from vast quantities of hydrogen sulfide, then re-injects some of the gas into the earth. It is so huge that at one point during construction, completed two years ago, 18,000 laborers were clambering over the sand, welding and hammering it all together.

Yet even before the plant was finished, Chevron learned that the pipeline expansion, which would enable the company to export the plant’s output — 285,000 barrels of processed oil per day — would not be done in time.

As Russia has sought investors for the second pipeline, analysts say it needs to promise that there will be enough oil running through it to justify the cost of construction. Chevron’s Tengiz oil has thus became one of its negotiating chips.

Chevron has already agreed to use this second pipeline. But determining the route has become a matter of international negotiations.

Russia initially proposed running it from the Bulgarian Black Sea port of Burgas to the Greek city of Alexandroupolis. But after a change in Bulgaria’s government soured relations with Russia, the focus shifted to running a pipeline across Turkey instead — stretching from the Black Sea port of Samsun to the Mediterranean port of Ceyhan. Various oil companies are now in talks about ensuring supplies for that pipeline.

Mikhail V. Barkov, a spokesman for Transneft, Russia’s state pipeline company, said the government never formally linked expansion of the C.P.C. pipeline to a favorable resolution of this second pipeline plan. It was only a factor among several, he said.

In any case, Russian officials now say a final decision on the timing of the C.P.C. pipeline expansion will come in the fall. Ian MacDonald, Chevron’s vice president for transportation in Europe and the Middle East, said contracts for the pipeline expansion work were already being negotiated.

When the pipeline expansion is approved, he said, Chevron will commit to additional work on the Tengiz field to elevate its output close to a million barrels of oil a day.

But meanwhile, Chevron’s Tengiz field is not living up to its potential.

No new wells are being drilled here. And of the 107 prolific wells already in place, nine are simply left idle. Their stubby pipes protrude from the sand, covered in valves and gauges, like the tips of long straws, waiting to suck up the oil underneath.

Eurasia Daily Monitor: Moscow Promises Increased “Energy Efficiency”

Moscow has reiterated plans to improve its energy efficiency by pledging huge investments aimed at developing its power supply networks. However, the economic viability of Russia’s proposed capital-intensive solutions apparently remain far from certain. The country’s energy efficiency challenges have recently become a matter of high-level concern. On July 19, the Russian government issued an order to make the governmental commission on fuel and energy sector responsible for energy efficiency matters. The commission is headed by first Deputy Prime Minister, Igor Sechin, who had received an order from President, Dmitry Medvedev, in March 2010 to oversee energy efficiency issues (Interfax, RIA Novosti, July 19).

The Russian authorities have voiced expectations that energy efficiency projects could eventually bring significant rewards. Energy saving measures would allow Russia to save up to 65 million tons of fuel per annum, or some 15 percent of domestic energy consumption, according to Russian Energy Minister, Sergei Shmatko (Interfax, ITAR-TASS, RIA Novosti, July 15). Shmatko made such claims during a meeting with Russian energy executives in Yekaterinburg on July 15.

However, executives warned that energy efficiency projects could prove very costly. Nikolai Shvets, head of the country’s power distribution grid holding MRSK, told Shmatko that half the company’s 2 million kilometers (km) of power transmission lines are worn out. The renovation of the grid, needed to reduce power distribution grid losses, would require 2.8 trillion rubles ($92 billion) over the next ten years, Shvets said (Interfax, RIA Novosti, July 15).

The Russian authorities have long pledged to replace obsolete and wasteful Soviet-era energy technologies and solutions by what the officials describe as “energy-efficient” facilities. On July 3, President Medvedev urged prioritizing energy saving projects as an important factor in the country’s modernization efforts (Interfax, RIA Novosti, July 3).

In November 2009, the Russian government announced plans to spend 1.8 trillion rubles ($59 billion) from the federal and local budgets to finance energy-saving projects by 2020. However, these projects would allow saving up to 10 trillion rubles ($329 billion) in 2010 to 2020 by making the economy more energy-efficient, according to government planners. The plans were supported by legislative initiatives, designed to promote energy saving. In 2009, Russian lawmakers adopted new legislation on energy saving and energy efficiency, apparently designed to replace wasteful and outdated technologies. The new energy efficiency law, effective from January 1, 2010, introduced tax and other financial incentives to encourage energy saving projects.

Last year, Russian authorities also adopted a long-term blueprint entitled “Russia’s energy strategy through 2030” that stipulates 60 trillion rubles ($2.1 trillion) in investments in the energy sector by 2030. Russia’s energy strategy through 2030, adopted by the government in August 2009, envisaged the continued increase of the country’s oil and gas production. Moreover, the blueprint targets cutting power distribution grid losses from 12 percent this year down to 8 percent by 2030. The goal was supposed to be achieved due to the use of advanced technologies and know-how.

Meanwhile, Russian officials apparently remain skeptical regarding renewable energy. Any type of massive use of renewable energy is unlikely in Russia, Energy Minister Shmatko announced in Yekaterinburg on July 15. These sources may provide no more than 4.5 percent of domestic energy consumption by 2015, he said (Interfax, ITAR-TASS, RIA Novosti, July 15).

The government’s ambitious plans were apparently based on the projection that the country’s energy sector would become increasingly attractive to private investors. According to the blueprint, up to 90 percent of the planned 60 trillion rubles in investments in the Russian energy sector by 2030 would come from private sources. In 2022-2030, the government anticipates more than $500 billion to be invested in the electricity sector.

However, the government planning has been slow to address the question as to how the country’s energy facilities might attract huge inflows of new private investments. Russian authorities previously hoped the sector’s de-regulation could serve to encourage private investors. However, the Kremlin has apparently backed down on earlier de-regulation pledges. On July 9, the Russian State Duma, the lower house of parliament, adopted a federal law aimed at continuing direct state regulation of electricity and heating supply prices offered by Russian utility companies to domestic consumers. According to the bill, prices would remain regulated beyond 2011, following the expiry of the current law on the state regulation of electricity and heating prices on January 1, 2011.

The country’s energy blueprints appear to rely on assumptions that huge private investments could become readily available to support the governmental planning. However, these assumptions, as well as the country’s moves towards energy efficiency, will inevitably face a reality check.

Tags: , , , , , , , , ,

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter