Revista Presei Pe Energie 26 Ianuarie 2012

2012/01/26

Fin.ro: Gazprom are nevoie de alt model de business pentru Europa

Compania rusa Gazprom trebuie sa-si schimbe modelul debusiness aplicat in relatiile din Europa, a declarat intr-un interviu acordat publicatiei electronice Gazeta.ru,economistul sef al Agentiei Internationale a Energiei (AIE), Fatih Birol.

„Orice companie care activeaza pe o anumita piata, trebuie sarespecta regulile acelei pieti. Mai mult, orice companie trebuie sa se adapteze noilor conditii, sa foloseasca noi tehnologii. Europa construieste o piata unica, integrata si concurentiala a gazelor naturale. In paralel se modifica structura consumului de carburant:el este folosit in energia electrica sau ca varianta de rezerva in cazul defectarii a sursei alternative de energie. O companie care furnizeaza gaze naturale in UE, trebuie sa-si croiasa un model de business care sa raspunda noilor realitati”, a spus Birol.

Potrivit spuselor sale, dependenta pretului la gaze de cel al petrolului si produselor petroliere se mentine pe pietele din regiunea Asia-Pacific, dar lipseste in America si Marea Britanie.

„Prezenta contractelor pe termen lung la gaze naturale in Europa occidentala s-a aflat in ultimii ani sub o presiune dura din cauza existentei pe aceasta piata a unui gaz mai ieftin si a posibilitatii de a importa gaze lichefiate”, a constatat Birol.

„O serie de contracte pe termen lung au fost deja revizuite din punctul de vedere al parametrilor de pret. Dar nu este inca foarte clar daca este vorba de o masura temporara sau o tendinta”, a mentionat responsabilul AIE.

La 17 ianuarie, Gazprom a anuntat modificarea contractelor cu companiile GDF Suez (Franta), Wingas (Germania), SPP (Slovacia), Sinergie Italiane (Italia) si Econgas (Austria). Acesti consumatori reprezinta aproximativ 25% din exporturile de gaze rusesti in Europa de Vest.

Yahoo News: Gazprom grabeste constructia gazoductului South Stream: Lucrarile vor incepe in decembrie 2012

Actionarii South Stream au decis sa accelereze implementarea proiectului in asa fel incat constructia gazoductului sa fie demarata in decembrie 2012, nu in 2013 asa cum se stabilise initial, a anuntat Alexei Miller, presedintele Gazprom. “Gazprom a facut tot ce este necesar pentru a avansa in mod semnificativ data demararii constructiei South Stream. Avem deja un cadru juridic international, interesul imens al tuturor participantilor din Europa, resursele financiare necesare, precum si experienta unica de punerea in aplicare a unor proiecte de mari dimensiuni in acest domeniu. Proiectul este necesar si asteptat”, a spus a Alexei Miller.

Programul de constructie a South Stream va fi prezentat la Consiliul de Administratie al South Stream AG in luna februarie.

Gazprom a decis sa puna bazele South Stream cu scopul de a diversifica rutele de transport al gazelor naturale rusesti destinate Europei de Sud si Centrale.

In acest sens, au fost semnate acorduri interguvernamentale cu Bulgaria, Serbia, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croatia si Austria.

Pe 16 septembrie 2011, a fost semnat un acord al actionarilor South Stream. Potrivit documentului, Gazprom detine 50% din actiuni, compania italiana ENI – 20%, compania germana Wintershall Holding GmbH si cea franceza EDF – 15% fiecare.

Se presupune ca South Stream va fi compus din patru tronsoane a cate 15,57 miliarde mc de gaze fiecare, prima urmand sa fie pusa in functiune in decembrie 2015, capacitatea maxima a gazoductului, de 63 miliarde mc, urmand sa fie atinsa in 2018.

Costul estimativ al proiectului fiind de 15,5 miliarde de euro.

South Stream este considerat un proiect rival al Nabucco. Insa, spre deosebire de South Stream, Nabucco pare sa treneze. Proiectul Nabucco se afla la stadiul de semnare a Cadrului legal pentru Gazoductul Nabucco a fost finalizat prin semnarea, in Kayseri, Turcia, a Acordurilor de Sprijin al Proiectului intre NABUCCO Gas Pipeline International GmbH si ministerele implicate din cele cinci tari de tranzit (Austria, Bulgaria, Ungaria, Romania si Turcia). Pentru Nabucco, lucrarile sunt programate sa inceapa anul viitor.

Mediafax: Gazprom accelerează proiectul South Stream şi ar putea începe construcţia gazoductului în acest an

Construcţia gazoductului rusesc South Stream ar putea începe în luna decembrie a acestui an şi nu în 2013, aşa cum era planificat anterior, a anunţat grupul rus Gazprom, care dezvoltă proiectul.

Gazoductul, care concurează proiectul Nabucco susţinut de UE, este conceput să asigure livrări de gaze ruseşti către Europa ocolind Ucraina. Anunţul grupului rus, de stat, are loc în contextul negocierilor cu Ucraina privind preţul gazelor şi controlul asupra sistemului de gazoducte al fostului stat sovietic.

South Stream ar trebui să exporte anual 63 de miliarde de metri cubi de gaze naturale către sudul Europei începând din 2015.

“Vom putea începe construcţia gazoductului cel mai devreme în decembrie 2012 şi nu în 2013, cum era planificat anterior”, potrivit Gazprom. Noul calendar al construcţiilor va fi prezentat consiliului director al consorţiului South Stream Transport AG în februarie.

Gazprom nu a precizat dacă 2015 rămâne în continuare anul stabilit pentru începerea livrărilor de gaze naturale.

Grupul rus deţine 50% din proiectul South Stream, estimat să coste peste 15 miliarde de euro. Eni (Italia) are o participaţie de 20%, iar EDF (Franţa) şi Wintershall (Germania) câte 15% fiecare.

Analiştii consideră că South Stream este un proiect prea scump, iar Gazprom ar face mai bine să ajungă la un acord cu Ucraina asupra exporturilor de gaze.

În noiembrie, Rusia a început livările directe de gaze naturale prin gazoductul Nord Stream, pe sub Marea Baltică. Prima fază a proiectului are o capacitate de 27,5 miliarde de metri cubi pe an, circa o cincime din exporturile anuale de gaze ale Rusiei către Uniunea Europeană.

Gazoductul Nabucco este proiectat să transporte gaze naturale pe o distanţă de peste 3.900 de kilometri, din Turcia în Austria, pe traseul Bulgaria – România – Ungaria. La proiect participă RWE (Germania), Transgaz (România), OMV (Austria), Botas (Turcia), Bulgargaz (Bulgaria) şi MOL (Ungaria)

Lucrările de construcţie a gazoductului, care va avea o capacitate de 31 miliarde de metri cubi pe an, sunt planificate să aibă loc în perioada 2013-2017.

Fin.ro: Gazprom a pierdut batalia cu Occidentul pentru pretul la gaze

Companiile europene de gaze naturale au reusit sa obtinamodificarea contractelor cu gigantul rus Gazprom. Ca atare, pretul la carburantul livrat europenilor nu va fi mai fix, ci unul adaptat la oscilatiile pietei.


Gazprom a cedat. Nu a mai rezistat presiunii exercitate de partenerii europeni. Sunt deja ani buni de cand societatea condusa de Aleksei Miller si folosita de conducerea de la Moscova, inspecial de premierul Vladimir Putin, drept instrument pentru realizarea unor jocuri politice pe Batranul continent si in fostul spatiu sovietic, se cearta pe tema preturilor la gazul livrat.

Daca pana la criza financiara mondiala, Gazprom a tratat cu oarecare indiferenta aceste discutii, considerand pretentiile clientilor sai drept tentativa de subminare a prestigiului companiei, in plina ascesiune pe atunci, acum intreprinderea lui Miller a acceptat conditiile impuse.

Astazi, societatea Gazprom eksport a semnat cu o serie de mari cumparatori europeni de gaze rusesti documente care prevad adaptarea pretului la carburant, cumparat pe baza contractelor pe termen lung, la conditiile pietelor din tarile UE.

Potrivit agentiei Interfax, astfel de documente au fost incheiate cu grupurile german Wingas, francez GDF Suez, italian Sinergie Italiane, slovac SPP si austriac Econgas.

Pe fondul crizei datoriilor din zona euro, pretul la gaze pe piata spot este substantial mai mic decat cel fixat in contractele pe termen lung cu Gazprom. Astfel, potrivit datelor Sanford C. Bernstein, la sfarsitul anului trecut, tariful Gazpromului, calculat in functie de cotatiile petrolui, s-a cifrat la aproximativ 480 de dolari/1000 mc, in timp ce pe piata spot, „aurul albastru” s-a vandut cu aproape 300 de dolari/1000 mc. 

Mediafax: Gazprom reduce preţurile gazelor pentru mai multe companii europene mari

Grupul rus Gazprom a redus preţurile gazelor pentru mai multe companii europene mari, precum GDF Suez din Franţa, în încercarea de a-şi păstra cota de piaţă în condiţiile scăderii cererii de carburanţi din cauzadificultăţilor economice din regiune.

Astfel, Gazprom a “ajustat” contractele cu GDF Suez, Wingas (Germania), SPP (Slovacia), Sinergie Italiene şi EconGas (Austria).

Reprezentanţii Gazprom au refuzat să precizeze reducerile acordate clienţilor, dar o sursă apropiată discuţiilor dintre grupul rus şi Sinergie Italiane a spus că preţurile au au fost revizuite semnificativ în scădere.

“Condiţiile au fost îmbunătăţite pentru Sinergie Italiane. Volumul nu a fost afectat”, a spus sursa.

Gazprom şi divizia Gazpromexport au fost implicate în negocieri de lungă durată referitoare la preţuri cu companii din Europa, unde Rusia asigură un sfert din necesarul de gaze.

“La sfârşitul lui 2011 şi începutul lui 2012, Gazpromexport a încheiat acorduri cu unii cumpărători europeni mari pentru anumite ajustări ale preţurilor gazelor”, a declarat directorul diviziei de exporturi, Alexandr Medvedev.

El a adăugat că aceste ajustări au fost făcute “pentru a ţine cont de evoluţia pieţei europene a gazelor şi de situaţia economică a unor ţări din Europa”.

Săptămâna trecută, o sursă apropiată Gazprom a declarat că preţul mediu al gazelor ruseşti în Europa a fost anul trecut de circa 390 de dolari pentru o mie de metri cubi, comparativ cu 308 dolari în 2010.

Gazprom a livrat anul trecut peste 150 de miliarde de metri cubi de gaze în Uniunea Europeană.

Grupul rus negociază preţul gazelor şi cu Ucraina, iar o nouă rundă de discuţii ar putea avea loc în cursul zilei de marţi.

inforusia.ro: Companii energetice europene au obtinut modificarea contractelor cu Gazprom

Gazprom export, compania „fiica” a gigantului Gazprom, a modificat contractele cu o serie de companii europene. Potrivit Interfax, de acum incolo pretul la gaz in contractele pe termen lung ale Gazprom va fi adaptat la preturile pietei, noteaza Agerpres.

Potrivit agentiei de presa ruse, au fost modificate contractele cu Wingas (Germania), GDF Suez (Franta), Sinergie Italiane (Italia), SPP (Slovacia) si Econgas (Austria).

Companiile europene in domeniu au cerut in repetate randuri Gazprom modificarea contractelor in asa fel incat costul combustibilului sa corespunda preturilor de pe piata. In conditiile diminuarii semnificative a preturilor la gaz pe piata, pentru consumatorii europeni este mai avantajos sa cumpere combustibil la bursa, nu de la Gazprom, insa ei nu pot face acest lucru, deoarece au obligatii asumate in fata Gazprom in ceea ce priveste cantitatile contractate.

Gazprom negociaza de ani buni cu partenerii sai europeni. Inca la inceputul lui 2010, cand vicepresedintele Consiliului de administratie al Gazprom, Aleksandr Medvedev, a declarat ca timp de trei ani circa 15 la suta din cantitatile de gaz pe care monopolul rus le va livra in Europa vor avea preturi bursiere. Insa dupa un an, presedintele companiei, Aleksei Miller, a constatat ca europenii au inceput sa renunte la intentiile lor privind trecerea la noile preturi.

Cu toate acestea, mai multe companii europene au reusit, pe calea negocierilor, sa obtina de la Gazprom reduceri la gaz. Astfel, reduceri au obtinut deja companiile germane E.ON Ruhrgas, Verbundnetz Gas si Wingas.

business24.ro: Rating: Fitch a redus perspectivele Gazprom

Agentia Fitch a confirmat notele BBB atribuite Gazprom si Cailor ferate ruse, dar a redus perspectivele de la “pozitive” la “stabile”, relateaza RIA Novosti.

Notele pentru constructorul aeronautic Suhoi si grupul RusHydro, principala societate rusa pentru productia de energie in termeni de capacitati instalate, au fost confirmate la BB, respectiv BB+ , in timp ce perspectivele celor doua au fost reduse la “stabile”, de la “pozitive”.

Luni, Fitch a confirmat nota pe termen lung BBB pentru Rusia, revizuind perspectiva la “stabila” fata de “pozitiva” pe fondul “incertitudinii politice” din tara si “perspectivelor economice mondiale mai proaste”.

Tags: , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter