revista presei pe energie 26 august 2011

2011/08/26

money.ro: Guvernul a adoptat măsuri de constituire a stocurilor minime de ţiţei, pentru a evita infringement

Guvernul a adoptat miercuri o ordonanţă privind aprobarea unor măsuri pentru constituirea stocurilor minime de siguranţă pentru ţiţei şi produse petroliere până la sfârşitul anului 2011, conform prevederilor din Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană.

Guvernul informează că actul normativ aprobă nivelul stocurilor minime de siguranţă pentru ţiţei şi produse petrolifere, structura sortimentală şi defalcarea acestora pe persoane juridice, precum şi finanţarea stocurilor care urmează să fie constituite de către Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS).  În plus, ANRSPS va constitui 30% din nivelul total al stocurilor care trebuie realizate până la 31 decembrie 2011, iar restul de 70% din stocuri urmează să fie constituite din surse proprii de către operatorii economici, în funcţie de cota de piaţă aferentă anului 2010 şi de stocurile deja constituite de aceştia în perioada 2002-2009.

Conform Tratatului de aderare la Uniunea Europeană, României i s-a acordat o perioadă de tranziţie pentru constituirea stocurilor minime de siguranţă pentru ţiţei şi produse petroliere până la data de 31 decembrie 2011.

Până la 31 decembrie 2009 s-a realizat cantitatea de 1.221.400 tone stocuri minime, din care benzină – 278.750 tone, motorină – 605.450 tone, Jet A1- 26.400 tone,  păcură – 310.800 tone.

La sfârşitul perioadei de tranziţie, respectiv 31 decembrie 2011, România are de constituit 1.200.556 tone, din care benzină – 282.353 tone, motorină – 775.710 tone, jet A1 – 55.823 tone, păcură – 86.670 tone. Cantitatea de Jet A1 include şi cantitatea de 3.755,7 tone (din totalul obligaţiei de constituit de 7.500 tone) pe care ANRSPS nu a putut-o constitui în anul 2009 din cauza lipsei produsului pe piaţă.

Stocul pentru păcură a fost deja depăşit, fapt pentru care, nu se va impune obligaţia de constituire a stocului la categoria păcură, urmând ca stocurile să fie constituite pentru benzină, motorină şi Jet A1.

“Din cauza neasigurării resurselor financiare nici de la bugetul propriu al Administraţia Naţională a Rezervelor de Stat şi Probleme Speciale (ANRSPS), nici de la bugetulde stat, în 2010, stocurile nu s-au realizat,  înregistrându-se restanţe în constituirea stocurilor minime conform angajamentelor asumate. În acest context, la ultima reuniune Oil Supply Group desfaşurată în luna martie 2011 (structură în cadrul căreia la Bruxelles se discută aspectele aferente stocurilor de petrol), Comisia Europeană a informat că deşi România se află în prezent în situaţie de infringement, nu va declanţa această procedură până la finele perioadei de tranziţie, respectiv 31 decembrie 2011”, se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Începând cu anul 2012, în vederea degrevării bugetului de stat de aceste costuri, obligaţia de constituire a stocurilor va fi arondată exclusiv operatorilor economici în domeniu.

Hotnews: ExxonMobil ar putea investi pana la 10 miliarde de dolari daca va gasi petrol in Marea Neagra

ExxonMobil, una dintre cele mai mari companii din lume, ar putea investi intre 3 si 10 miliarde dolari in dezvoltarea si productia de titei din blocul Neptun de pe platoul continental al Marii Negre, a declarat directorul general al ExxonMobil Romania, Ian Fischer, informeaza Capital. Insa aceste investitii vor fi facute doar in conditiile in care va fi gasit petrol in perimetrul Neptun, pe care compania americana il exploreaza impreuna cu Petrom.

“Daca vom descoperi titei in urma forarilor din perimetrul Neptun investitiile in productie si dezvoltare vor fi cuprinse intre 3 miliarde dolari si 10 miliarde dolari”, a afirmat Fischer.

Forarea in perimetrul Neptun va incepe la sfarsitul anului 2011 sau la inceputul anului 2012.

Petrom si ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd au incheiat un contract de concesionare in 2008 prin care ExxonMobil a achizitionat o participatie de 50% in blocul Neptun.

“Pentru maximizarea sanselor de a descoperi un zacamant viabil din punct de vedere comercial este necesara o perioada de timp suficienta pentru explorarea cuprinzatoare a blocului”, informa recent Petrom printr-un comunicat de presa.

“Trebuie sa avem in vedere ca zona romaneasca de apa adanca a Marii Negre nu a fost inca explorata, iar activitatea de explorare in apa adanca are un risc al investitiilor ridicat”, a declarat Johann Pleininger, membru al Directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de explorare si productie, citat in comunicatul companiei.

Investitia intr-o astfel de sonda este estimata de surse din piata energetica in jurul sumei de 100 milioane de dolari si are loc cind datele explorarilor initiale sint optimiste.

Astfel, prin aceasta Hotarare se acorda o a doua prelungire de 5 ani pentru perioada de explorare incepand cu anul 2013, dupa ce o prima prelungire de 5 ani la perioada prevazuta initial de 9 ani fusese acordata pentru intervalul 2009-2013.

“Tot ce s-a desfasurat pana acum pe acest perimetru a fost in apa cu adancime de pana la 100 metri, insa 60% din perimetru este cu apa adanca peste 100 metri”, a mai spus Cojocaru.

money.ro: Petrom ar putea începe extracţia de gaze de la Totea la iarnă

Petrom ar putea să înceapă extracţia de gaze din noul zăcământ de la Totea din Gorj la finele anului, spune preşedintele ANRM Alexandru Pătruţi. Sonda este în conservare, iar Petrom lucrează la construirea staţiei de tratare a gazelor şi la instalarea conductelor de aducţiune, a mai spus Pătruţi.

Ce sumă va intra în bugetul statului de pe urma acestui zăcământ nu se ştie deocamdată pentru că depinde de cantitatea de gaze ce urmează să fie extrasă.

Zăcământul din Gorj ar putea fi cea mai importanta descoperire de gaze onshore de pe teritoriul Romaniei din ultimii sase ani. Deocamdată Petrom îl testează. Ce sumă va intra în bugetul statului de pe urma acestei exploatări nu este clar încă.

“Sumele sunt proporţionale cu cantitatea de gaze extrasă. Aflându-se in teste nu ştim încă ce cantitate de gaze poate fi extrasă din acest zăcământ. Sper ca până la sfârşitul anului acest zăcământ să fie dat în exploatare”, a spus preşedintele ANRM Alexandru Pătruţi.

De altfel, preşedintele Agentiei de Resurse Minerale spune că statul intenţionează să crească producţia locală de gaze. În 2011, ANRM nu a organizat nicio licitaţie pentru obţinerea licenţei de explorare şi exploatare a perimetrelor de petrol şi gaze: ultima a avut loc în vara anului trecut când au fost scoase la licitaţie 20 de perimetre petroliere situate în Vest, Dobrogea şi în Marea Neagra.

“În urma derulării procesului de licitatie au fost adjudecate toate perimetrele din Vest a Romaniei si au mai fost adjudecate trei perimetre pe zona Dobrogei si cinci perimetre în Marea Neagra”, a adăugat preşedintele ANRM.

In acest moment ANRM a încheiat negocierile acordurilor petroliere cu companiile câştigătoare iar ele află în procedura de avizare la diverse ministere.

“Au fost aprobate prin hotărîre de guvern jumătate din acordurile petroliere din rundele a 8 si a 9 din 2008-2009 care nu fuseseră aprobate prin hotărîre de guvern. După aceste acorduri vor fi aprobate prin hotărîre de Guvern şi vor intra în vigoare Agenţia va organiza o nouă rundă de licitaţii”, a spus Alexadru Pătruţi.

 

Tags: ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter