revista presei pe energie 25 septembrie

2010/09/25

money.ro: Ion Ariton: Până la sfârşitul anului, cele două companii naţionale energetice vor fi înfiinţate

Cele două companii naţionale din sistemul energetic naţional – Electra şi Hidroenergetica – vor fi înfiinţate până la 31 decembrie, a declarat, vineri, cu ocazia unei vizite de lucru la Buzău, ministrul Economiei, Ion Ariton.

Acesta s-a declarat adeptul proiectului lansat de fostul ministru Adriean Videanu de înfiinţare a celor două companii.

”Eu consider că aceste două companii sunt utile, le susţin ca şi proiect, pentru că numai aşa vom putea ajunge în zona noastră un competitor important în domeniul energetic. Avem această şansă, poziţia noastră ca şi ţară, poziţia geografică, ne permit acest lucru şi ar fi păcat să nu fim un jucător foarte activ în acest domeniu”, a mai declarat Ion Ariton.

Acesta nu a negat că sunt anumite impedimente, care însă vor fi rezolvate în timp util.

”A fost o contestaţie a unor sindicate, s-a prezent un anumit punct de vedere la Ministerul Justiţiei pentru o modificare legislativă şi cred că miercuri, în următoarea şedinţă de Guvern, dacă nu săptămâna viitoare, deci în cel mult o săptămână, acest mic diferend va fi rezolvat şi până la 31 decembrie cele două companii am convingerea că vor fi înfiinţate”, a dat asigurări ministrul Economiei.

EVZ: Reactoarele 3 şi 4, îngheţate în proiect

Din cauza prea multor neclarităţi, investitorii în cele două grupuri de la Cernavodă vor să amâne chiar cu un an şi jumătate luarea unei decizii privind implicarea în acest proiect.

În plus, nici Ministerul Economiei, prin Nuclearelectrica, nu ştie dacă îşi va păstra participaţia majoritară la grupurile 3 şi 4, de circa 1.400 MW, din cauza dificultăţii de a asigura cele aproximativ 2 miliarde de euro necesare.

Teoretic, până ieri, când a expirat termenul de 18 luni de la semnarea acordului de înfiinţare a companiei de proiect, ar fi trebuit ca cei şase investitori implicaţi să ia decizia finală de investiţii, pe baza costurilor estimate ale proiectului, a partici paţiei fiecăruia, calendarului de lucru, a riscurilor asociate proiectului etc. 

Data începerii construcţiei, o necunoscută

Până prin decembrie, lucrurile sunt practic “îngheţate” la reactoarele 3 şi 4, ne-au spus surse din rândul investitorilor rămaşi.

“Acum, toate părţile negociază să refacă acordul investitorilor pentru a se amâna până în 2011-2012 momentul când fiecare va lua decizia finală dacă va rămâne sau nu în proiect”, au declarat sursele citate.

Potrivit acestora, procesul de selecţie a contractorului general al lucrărilor va dura un an sau mai mult, iar fiecare vrea să analizeze mai bine proiectul înainte de a se decide. Aşadar, proiectul construcţiei grupurilor 3 şi 4 de la Cernavodă devine şi mai incert, după ani de tatonări şi amânări. “Nimeni nu ştie în momentul de faţă când va începe construcţia”, au adăugat sursele.

Iniţial, autorităţile spuneau că grupurile vor fi puse în funcţiune în 2014-2015, termenul fiind decalat apoi pentru 2015-2016. Acum, dacă în 2012, în cel mai fericit caz, vor demara lucrările, se vor finaliza prin 2018. 

Acţiunile, reîmpărţite până în iarnă

“Calendarul a fost de la bun început superoptimist, pregătirea unui proiect de asemenea anvergură durează trei ani de la înfiinţarea companiei din proiect, nu un an şi jumătate”, comentează unul dintre investitori.

Pe de altă parte, proiectul a fost întârziat şi de indecizia statului în ceea ce priveşte participaţia sa. Iniţial a avut 20% din acest proiect, pentru ca în primăvara lui 2008 să spună că ar vrea 51%. Acum, zice că nu are bani, dat fiind că proiectul este evaluat la circa 4 miliarde de euro şi a intervenit criza.

Un alt investitor spune că dacă Ministerul Economiei nu-şi reduce participaţia, “proiectul moare”, pentru că statul nu va avea bani. O decizie ar putea fi luată în această toamnă, deşi teoretic ministerul va avea la dispoziţie timp de gândire până la începerea lucrărilor.

Deocamdată, între investitorii rămaşi trebuie împărţită, până în decembrie, participaţia CEZ de 9,15%, scoasă la vânzare de grupul ceh. Ceilalţi investitori, în afară de Nuclearelectrica, şi pachetele de acţiuni aferente sunt: GDF SUEZ, Enel, RWE Power (câte 9,15%), ArcelorMittal şi Iberdrola (câte 6,2%).

money.ro: Producţia de electricitate din 2010 a Hidroelectrica ar putea fi cea mai mare din ultimii 30-40 ani

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, ar putea atinge în acest an cea mai mare producţie de electricitate din ultimii 30-40 ani, de 20 TWh, a declarat vineri preşedintele Consiliului de Administraţie al companiei, Tudor Şerban, la Piatra Neamţ.

“Acest record se datorează ploilor din acest an”, a spus Şerban, care este totodată consilier al ministrului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Ion Ariton.

Compania marchează vineri 50 de ani de la inaugurarea primei amenajări hidroenergetice din ţară, cea de la Bicaz (judeţul Neamţ), cu care s-au pus bazele sistemului hidroenergetic din ţara noastră. Din amenajarea hidroenergetică Bicaz fac parte hidrocentrala Stejaru şi barajul Izvorul Muntelui. Hidrocentrala Stejaru are şase grupuri cu o putere instalată de 210 MW.

Hidroelectrica a acoperit anul trecut 29% din producţia totală de energie electrică a ţării, de 56,69 TWh.

Hidroelectrica este astfel cel mai mare producător de energie electrică şi servicii tehnologice de sistem din România. Compania este deţinută de statul român, prin Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri şi are peste 5.000 angajaţi. Producătorul administrează 326 centrale hidroelectrice şi staţii de pompare, ce însumează o putere instalată de peste 6.300 MW.

ziare.com: Boc a aratat, la ONU, ca Romania sustine Coridorul energetic sudic

Premierul Emil Boc a avut vineri, in cadrul vizitei pe care o efectueaza in Statele Unite, o intrevedere cu Emisarul Special al SUA pentru Eurasia si problematica securitatii energetice, Richard Morningstar, prilej cu care a transmis ca Romania sustine dezvoltarea Coridorului energetic sudic.

“Seful Executivului a exprimat aprecierea pentru procesul permanent de consultare cu SUA pe probleme de energie si a reafirmat sprijinul Romaniei pentru dezvoltarea Coridorului energetic sudic (Southern Energy Corridor) care va conecta piata europeana la rezervele din regiunea Marii Caspice si Orientului Mijlociu. Proiectul Nabucco este prioritar pentru partea romana in cadrul acestui coridor”, se afirma intr-un comunicat al Guvernului remis Ziare.com.

“Dorim sa ne asumam un rol activ, la nivelul tarilor central si est-europene, in promovarea unei abordari integrate a proiectelor europene si a politicii UE privind siguranta energetica”, a mai spus premierul Emil Boc.

Primul-ministru a aratat, de asemenea, contributia importanta pe care proiectul AGRI o poate avea la dezvoltarea Coridorului energetic sudic si la securitatea energetica europeana, asigurand cea mai scurta ruta intre gazul din regiunea caspica si pietele europene.

In acest context, seful Executivului a exprimat aprecierea si sprijinul Romaniei pentru eforturile americane vizand extinderea cooperarii cu tarile din zona Marii Caspice si stimularea interesului acestora pentru piata europeana.

In 2009, UE a lansat un plan ambitios de consolidare a securitatii energetice. In cadrul acestei strategii, coridorul sudic joaca un rol important, reprezentand o initiativa majora in domeniul infrastructurii energetice care contribuie la diversificarea surselor energetice si a rutelor de aprovizionare a UE.

ziare.com: Cine va exploata bogatia Arcticii?

Premierul rus a declarat ca zona arctica trebuie sa ramana “libera”, in conditiile in care atat tara sa, cat si alte state nordice “vaneaza” zacamintele de hidrocarburi aflate in subsolul oceanului nordic.

“Suntem de parere ca Arctica trebuie sa ramana o zona a pacii si cooperarii”, a declarat Vladimir Putin cu ocazia unui forum in Moscova, potrivitspacedaily .

“Am auzit tot felul de predictii despre o viitoare lupta pentru zona arctica, insa toate aceste scenarii sunt fantasmagorice si nu au baza reala”, a completat oficialul rus, un mare iubitor de natura.

Alexander Bedritsky, consilier al Kremlinului, este de parere ca 25% din resursele energetice neexploatate de hidrocarburi se gasesc in subsolul Polului Nord.

Canada, Danemarca, Norvegia, Rusia si SUA isi disputa “jurisdictia” asupra resurselor naturale si a rutelor maritime din zona Polului Nord, deoarece savantii climatologi au estimat ca in 2030 gheata nu va mai acoperi Oceanul Arctic.

Exista pareri conform carora influenta geopolitica a Danemarcei in zona s-a diminuat in conditiile in care Groenlanda (care a apartinut guvernamental de aceasta tara), in 2008, a transferat suveranitatea autoritatilor locale.

“Niciun proiect industrial nu va debuta in Rusia Arctica fara sa urmeze reguli stricte cu privire la protectia mediului. Aceasta este pozitia oficiala a Federatiei Ruse”, conchide Putin.

Principala chestiune de geopolitica este suveranitatea asupra culmii muntoase submarine Lomonosov, care leaga Groenlanda de Rusia si din acest considerent geografic, aceasta tara emite pretentii teritoriale in apele internationale atlantice.

In acelasi timp, ministrul de externe canadian este convins ca tara sa va castiga suveranitatea acestei zone disputate din Atlanticul de Nord.

Cinci state arctice isi pregatesc dosarul pentru a pretinde muntii submarine Lomonosov ca prelungire a platoului lor continental.

Rusia a anuntat ca va cheltui 64 de milioane de dolari pentru a sprijini cu dovezi stiintifice pretentia sa asupra importantei zone atlantice, care “ascunde” pana la 100 de miliarde de tone de petrol si gaze naturale.

Premierul rus isi manifesta increderea ca ONU va rezolva intr-o maniera multumitoare aceasta tensiune geopolitica.

Rusia si Norvegia au incheiat in aceasta luna un armistitiu intr-o problema veche de 40 de ani privitoare la zacamintele din Marea Barents.

Productia de petrol in regiunea arctica va debuta in 5-10 ani, iar astazi se stabileste conduita ecologica a acestei masive interventii umane in aceasta zona dificila si nepopulata.

inforusia.ro: Ucraina a devenit membra a Comunitatii Energetice Europene

Ucraina a devenit vineri membra a Comunitatii Energetice Europene, in cadrul Congresului ministerial desfasurat la Skopje, in Macedonia, a anuntat Ministerul ucrainean al Energiei, citat de RIA Novosti.

“Consideram intrarea noastra in Comunitatea Energetica un pas catre integrarea practica a Ucrainei pe piata interna a UE, in special in sectorul sau energetic”, a declarat ministrul ucrainean al energiei Iuri Boiko, la incheierea ceremoniei de semnare a protocolului de aderare, ce a avut loc in prezenta presedintelui in exercitiu al Comunitatii, ministrul macedonean al economiei Fatmir Besimi.

Ucraina a dus negocieri pentru intrarea sa in aceasta piata a electricitatii si gazului din 2006. Aprobata de Consiliul ministerial al Comunitatii in decembrie 2009, sub anumite conditii, o data cu Republica Moldova, aderarea Ucrainei la Comunitate a devenit posibila dupa ce aceasta tara si-a modificat legislatia in domeniul gazelor naturale astfel incat aceasta sa fie armonizata cu normele europene. Republica Moldova a devenit membru cu drepturi depline al Comunitatii in martie 2010.

Comunitatea Energetica, infiintata in 2006, vizeaza crearea unei piete a electricitatii si gazului intre UE si alte tari. Pe langa statele UE, din Comunitatea Energiei mai fac parte tarile din Balcani – Albania, Bosnia, Croatia, Macedonia, Muntenegru si Serbia.

RIA Novosti: E.On Ruhrgas seeks new gas price policy from Russia, Norway, Netherlands

Germany’s leading gas buyer E.ON Ruhrgas is trying to formulate new pricing mechanisms with suppliers, but wants to maintain stable long-term relations with its partners, Reiner Hartmann, head of E.ON Ruhrgas Russia, said on Friday.

Hartmann said the situation with gas supplies on the European market had recently become complicated.

“That is why we are currently negotiating not only with Russia, but with other gas-producing partners. They are Norway and the Netherlands,” Hartmann said. “We want to design a new mechanism, but keep long-term agreements with our partners. Ruhrgas is seeking slightly modified agreements.”

Ruhrgas has requested Russia’s gas giant Gazprom cut prices or change other supply terms as demand for gas was falling on the back of the global financial crisis and growing supply.

Ruhrgas has also pointed to the difference in prices between long-term contracts used by Gazprom and prices on the spot market.

Gazprom conceded and added clauses to the contract that make Russian gas more competitive.

ITAR TASS: Ukraine, Russia resume work of gas consortium

Shareholders of the Ukrainian-Russian company “International Consortium for the Management and Development of the Ukrainian Gas Transportation System” are initiating the lifting of the ban on the participation of foreign companies in the management of the Ukrainian gas pipelines, Anatoly Podmyshalsky, head of the Gazprom department for work with former USSR republics, president of Gazprom Sbyt Ukraine Company, said in his report at the forum entitled “Ukrainian fuel and energy complex: today and tomorrow.”

“A meeting of shareholders of the Consortium was held in September. It was created in 2004 for the management and development of Ukraine’s gas transportation system. I was happy to hear that the shareholders of Naftogaz Ukrainy and of Gazprom jointly decided to come up with the legislative initiative for making amendments to the corresponding laws, which would allow foreign countries, including Russia, to take part in the management of the Ukrainian gas transportation system,” Podmyshalsky continued.

“This is a very serious step, which gives grounds for hope that we can think about Ukraine’s gas transportation system. We could start talks on the amount of gas to be transported by it in a long perspective, and, proceeding from those figures, we could draft plans about what should be preserved and what should be modernized.”

trend.az: Azerbaijani oil reserves can be increased twice

According to the forecasts, Azerbaijan will produce 28 billion cubic meters of gas this year compared to 23 billion cubic meters, SOCAR vice-president on geology, geophysics and mining KhoshbakhtYusifzade said at a meeting with members of the Caspian and European Integration Business Club (CEIBC).

He said that the volume of total oil production in Azerbaijan is also expected to increase. The figure hits 50.4 million tons.

The proven oil reserves of Azerbaijan hit 1.5 billion tons. This figure could be increased by 3 billion tons in future, Yusifzade said.

The proven gas reserves are estimated at 2 trillion cubic meters, estimated reserves – about 5 trillion cubic meters.

SOCAR vice-president said that the company intends to maintain crude oil production in its own fields at the level of this year – about 8,5 million tons next year.

news.az: Investments to oil sector grow 27%

Investments to Azerbaijan’s oil sector made up AZN 1.591bn ($1.981bn by the current exchange rate) in January-August.

According to sources in the State Statistical Committee, investments to the oil sector have increased by 27% over the same period of the last year. They made up 30.5% in the overall volume of economic investments.

In the same period investments to the nonoil economic sector made up AZN 3.626bn ($4.515bn), Investments to this sector have increased by 5.5% compared to January-August 2009. Their share made up 69.5% in the total volume of investments.

The increase of investments in the nonoil sector is caused by the start of work on the project of Chiraq Oil which envisions construction of an additional platform at Azeri-Chirag-Gunesjli fields to maintain stable oil production.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728