revista presei pe energie 25 octombrie

2010/10/25

Bursa: CSM a aprobat modificarea operaţiunilor de fuziune şi divizare a societăţilor

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat modificarea procedurii de derulare a operaţiunilor de fuziune şi divizare a societăţilor, arătând că se putea opta pentru formularea din Legea 31/1990, astfel încât judecătorul să fie acela care să hotărască suspendarea fuziunii sau divizării. În şedinţa de la finele săptămânii trecute, CSM, cu anumite observaţii, a aprobat propunerile din proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, înaintate de Ministerul Justiţiei.
Guvernul a adoptat această ordonanţă pentru a facilita crearea companiilor energetice Electra şi Hidroenergetica, prin divizarea şi fuziunea producătorilor actu ali de electricitate. Sindicaliştii de la Hidrosind şi Fondul Proprietatea au formulat opoziţii la Registrul Comerţului blocând, până în prezent, înfiinţarea giganţilor energetici.
Potrivit Mediafax, CSM consideră că din conţinutul notei de fundamentare nu rezultă că ar exista vreo situaţie extraordinară care să aibă drept cauză lipsa reglementărilor ce se propun a fi introduse. Urgenţa, însă, este motivată prin flexibilizarea operaţiunilor de fuziune şi de divizare, ca o condiţie absolut necesară în contextul economic actual. În opinia Consiliului, această realitate economică la care se face referire, respectiv criza financiară globală, era aceeaşi şi în luna iunie 2010, când Legea 31/1990 privind societăţile comerciale a fost modificată şi completată prin Ordonanţa de Urgenţă 54 din 23 iunie 2010, privind unele măsuri pentru combaterea evaziunii fis cale.
“Considerând, însă, că în esenţa lor propunerile sunt de natură să permită realizarea fuziunilor sau divizărilor cu mai mare rapiditate în situaţia în care se formulează o opoziţie, propunem avizarea favorabilă, cu observaţii şi propuneri, a proiectului de Ordonanţă de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii 31/1990 privind societăţile comerciale, republicată, cu modificările şi completările ulterioare”, arată CSM.
Proiectul de ordonanţă de urgenţă propune remodelarea instituţiei opoziţiei la fuziune şi la divizare. Noua structură se bazează, printre altele, pe eliminarea caracterului suspensiv al opoziţiei.

Bursa: Vânzarea acţiunilor statului la companiile energetice, discutată cu FMI

Termoelectrica, CNH şi ELCEN s-au încadrat în cheltuielile de personal
Deocamdată nu sunt luate în calcul reduceri salariale în companiile de stat
Ministrul Economiei, Ion Ariton, şi delegaţia româ-nă, compusă din reprezentanţi ai ministerelor Economiei şi Finanţelor, au discutat, ieri dimineaţă, cu oficialii Fondului Monetar Internaţional (FMI) despre vânzarea pachetelor minoritare sau majoritare deţinute la unele societăţi, reorganizarea unor societăţi în vederea privatizării şi recapitalizarea unor societăţi comerciale prin atragerea de investiţii în urma constituirii de societăţi mixte.
Cu această ocazie, au fost amintite proiectele de privatizare în sectorul energetic, respectiv valorificarea pe piaţa de capital a 15% din capitalul “Transgaz”, 9,84% din cel al “OMV Petrom”, 15% din “Romgaz” şi 15% din “Transelectrica”. Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, discuţiile au vizat şi iniţierea proceselor de privatizare la “Cuprumin” şi “Oltchim”, atragerea de investiţii pentru “Avioane” Craiova, “Moldomin”, “Uzina Termoelectrică” Midia Năvodari, “Complexul Energetic Rovinari”, “Complexul Energetic Craiova” şi centralele “Termoelectrica” de la Paroşeni, Brăila, Galaţi, Borzeşti, Doiceşti.
Ministerul Economiei a anunţat că, în cadrul analizei stadiului realizării angajamentelor cuprinse în acordul de împrumut cu FMI, s-a concluzionat că cele trei companii monitorizate din portofoliul său (“Termoelectrica”, “Compania Naţională a Huilei” – CNH şi “Electrocentrale” Bucureşti – ELCEN) s-au încadrat în cheltuielile de personal aprobate. Un alt subiect pe agenda întâlnirii a fost analiza stadiului procesului de valorificare a surplusului de certificate de emisii tip AAU-uri deţinute de stat.
Şeful misiunii FMI pentru Româ-nia, “Jeffrey Franks”, a declarat ieri, la ieşirea de la convorbirile purtate cu ministrul Ariton: “Nu am discutat despre reducerea salariilor în companiile publice. Am avut o discuţie foarte bună cu ministrul Economiei şi am vorbit despre problemele companiilor publice, planurile de viitor, dar nu am discutat despre reducerea salariilor. Am dis-cutat doar despre restructurarea companiilor”. Domnia sa a subliniat că se aşteaptă în continuare să se îmbunătăţească situaţia companiilor publice şi să continue restructurarea.
Şi Mihai Tănăsescu a spus că cele trei companii din subordinea Minis-terului Economiei monitorizate de FMI s-au încadrat în cheltuielile stabilite, subliniind că oficialii Fondului şi cei ai ministerului nu au discutat în amănunt despre restructurarea companiilor publice.

money.ro: Nuclearelectrica vrea să împrumute 300 mil.euro pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 din Cernavodă

Compania Nuclearelectrica, al doilea producător de energie electrică din ţară, vrea să împrumute 300 de milioane de euro necesare pentru construcţia reactoarelor 3 şi 4 ale centralei nucleare de la Cernavodă, a declarat Agenţiei NewsIn directorul general al companiei, Pompiliu Budulan.

“Încă nu am demarat negocieri cu băncile, ci le vom începe imediat după decizia din Guvern privind participaţia finală a investitorilor în compania EnergoNuclear, care va construi reactoarele 3 şi 4”, a afirmat directorul general al Nuclearelectrica.

De altfel, investitorii proiectului urmează să anunţe în perioada următoare participaţia finală a fiecăruia în cadrul companiei de proiect EnergoNuclear, după ce Grupul ceh CEZ şi-a anunţat recent decizia de a se retrage din acţionariatul EnergoNuclear, unde avea 9,15% din acţiuni.

Nuclearelectrica, deţinută de stat, este al doilea mare producător de energie electrică din ţară, iar energia energia electrică produsă anual de cele două unităţi de la Cernavodă reprezintă circa 18% din producţia de electricitate totală a României. Compania asigură totodată încălzirea oraşului Cernavodă, unde a livrat anul trecut 33.000 Gcal.

Nuclearelectrica şi alţi şase investitori, ArcelorMittal, CEZ, GDF-SUEZ, Enel, Iberdrola şi RWE Power, au semnat în noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru înfiinţarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune în funcţiune şi exploata Unităţile 3 şi 4 de la CNE Cernavodă, fiecare cu o putere instalată de circa 700 MW.

În urma negocierilor, s-a decis ca împărţirea acţiunilor între partenerii de proiect să fie astfel: Nuclearelectrica – 51%, CEZ – 9,15%, GdF-Suez – 9,15%, Enel – 9,15%, RWE Power – 9,15%, iar ArcelorMittal şi Iberdrola, fiecare câte 6,2%.

money.ro: Petromidia ar putea converti în acţiuni şi alte datorii. Statul pierde încă o dată

Rafinăria n-are bani să plătească în totalitate nici creditele către grupul mamă din Kazahstan şi nu exclude o conversie în acţiuni a unei părţi însemnate din datorie. Guvernul român poate fie să-şi scadă participaţia la rafinărie, fie să vină cu bani la capital.

O parte din datoriile rafinăriei Petromidia către grupul mamă, Rompetrol, ar putea fi convertite în acţiuni, potrivit unei înţelegeri între cele două societăţi. Este vorba despre 350 de milioane de dolari, dintr-un împrumut acordat rafinăriei de grupul Rompetrol, împrumut în sumă totală de 1,2 miliarde de dolari.

“Suma de 350.000.000 USD deja retrasă se va restitui la cererea împrumutătorului, prin diverse modalităţi pe care părţile le vor stabili, inclusiv prin conversia acestei sume în acţiuni ale împrumutatului; Suma de 850.000.000 USD se va restitui în termen de 12 luni de la data încheierii contractului de împrumut consolidat”. Aceasta este unul dintre termenii acordului de împrumut.

Creditul de 1,2 miliarde de dolari, contractat la data de 20 septembrie, reprezintă de fapt suma consolidată a mai multor împrumuturi, contractate de rafinărie de la grupul mamă, în anii 2008 şi 2009.

Cum va fi afectat statul

După conversia în acţiuni a unei datorii de circa 500 de milioane de euro, care trebuia plătită la sfârşitul lui septembrie dar plata nu a fost onorată, statul a ajuns acţionar al rafinăriei, cu 44,69% din acţiuni. Guvernul a anunţat că va contesta în instanţă conversia, pe motiv că Rompetrol ar fi trebuit să plătească toate datoriile.

În cazul în care Rompetrol (adică cei de la KazMunaiGaz, care deţin grupul) va opta pentru conversia în acţiuni, statul are la îndemână, teoretic, două posibilităţi, dacă nu există o altă înţelegere:

-poate subscrie la majorarea de capital ce va avea loc cu acel prilej, pentru a-şi păstra cota de capital la Petromidia. În acest caz, va trebui să plătească pentru acţiunile noi emise, adică Guvernul va trebui să vină cu bani de la buget. În plus, dacă majorarea de capital se va face la valoarea nominală, Guvernul va “marca” momentan pierdere, dat fiind ca acţiunea RRC se tranzacţionează acum a BVB cu 0,06 lei, iar valoarea nominală este de 0,1 lei.

-poate să nu participe la majorarea de capital, caz în care cota sa din capitalul social al rafinăriei se va diminua.

zf.ro: Petrom pierde 100 mil. € în Kazahstan

Petrom, singurul producător de petrol şi gaze din România, înregistrează rezultate dezamăgitoare în Kazahstan, ceea ce a dus la o reevaluare în minus a activelor respective cu circa 100 de milioane de euro. Această sumă se va tăia din profitul net al companiei din al treilea trimestru.
“Performanţa din Strasshof (Austria) şi cea a activităţilor Petrom din Kazahstan sunt sub aşteptările noastre”, se arată într-un raport al OMV, acţionarul majoritar al Petrom.
Analiştii spun însă că nici insuccesul din Kazahstan nu contează, nici recenta retragere din Rusia şi nici cele 100 de milioane de euro nu reprezintă o sumă atât de mare, rezultatele Petrom urmând să fie foarte bune şi în al treilea trimestru al anului după ce în primul semestru câştigul companiei a fost de peste 4 ori mai mare faţă de 2009.

“Nu are nicio importanţă. Că va fi o creştere sau nu în Kazahstan chiar nu contează. Ceea ce contează în România sunt preţul petrolului, evoluţia dolarului şi poate pierderile pe care le vor înregistra din nou pe rafi nare. Astea-s lucrurile care contează la Petrom”, spune Daniela Mândru, senior financial analyst în cadrul Alpha Bank România.

Adevarul: Bulgaria, din ce în ce mai aproape de South Stream

Gazprom, cel mai mare producător de gaze naturale din lume, a fost de acord să desfăşoare un studiu de fezabilitate pentru segmentul gazoductului South Stream care va traversa teritoriul Bulgariei, informează Bloomberg.

Potrivit euractiv.com şi publicaţiei „Dnevnik”, premierul Rusiei, Vladimir Putin, şi omologul său bulgar, Boyko Borissov, au ajuns la o înţelegere privind înfiinţarea unui parteneriat până la 15 noiembrie pentru a desfăşura studiul de fezabilitate.

Compania rusă a semnat un acord cu partea bulgară prin care se obligă să finalizeze cât mai repede studiul, potrivit unui comunicat de presă emis ieri de Gazprom.„În prima jumătate din 2011 vom putea lua o decizie asupra rutei optime a gazoductului prin Europa, luând în considerare toate opţiunile”, a declarat Alexei Miller, directorul executiv al Gazprom, citat de Bloomberg.

Compania rusă intenţionează să construiască gazoductul pentru a furniza gaze naturale către Europa Centrală, de Est şi de Sud, ocolind state de tranzit precum Ucraina. Proiectul va fi demarat în 2013, termenul de finalizare fiind stabilit pentru 2015.

Reamintim că, la începutul acestei luni, România a semnat un acord cu Gazprom în vederea posibilităţii ca gazoductul să traverseze teritoriul statului român. Cu toate acestea, ruşii încă nu au luat o hotărâre finală asupra rutei South Stream. Preţul segmentului care va traversa Bulgaria se ridică la 835 de milioane de dolari, potrivit euractiv.com.

Tags: , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter