revista presei pe energie 25 noiembrie

2010/11/25

Bursa: Ministerul Economiei promite: “Romgaz”, pe Bursă la finele lui 2011

Vânzarea a 15% din “Transgaz”, programată pentru a doua parte a anului viitor
Deşi tot promisă din 2005 încoace, listarea “Romgaz” la Bursă pare, de data aceasta, bătută în cuie, reprezentanţii Ministerului Economiei (ME) estimând că mult aşteptatul eveniment va avea loc la finele lui 2011.
Cotarea “Romgaz” pare să fi intrat în linie dreaptă după ce Guvernul a aprobat, în august, Strategia de vânzare pe Bursă a unei participaţii de 15% din companie, hotărâre publicată ulterior în Monitorul Oficial. Ministerul Economiei susţine, însă, că mai este treabă multă de făcut la “Romgaz” până ce compania va fi pregătită pentru listare: “Fiind un proces de amploare (ce constă în pregătirea societăţii în vederea listării, respectiv a identificării şi armonizării datelor şi informaţiilor societăţii, pentru a corespunde solicitării de listare, precum şi a evaluării), estimăm că acesta se va finaliza spre sfârşitul anului viitor. Vă informăm că în perioada următoare vor fi declanşate acţiunile privind selectarea casei de avocatură care va asista Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie în selectarea intermediarului autorizat care va intermedia oferta de vânzare a pachetului de acţiuni reprezentând 15% din capitalul social al acestui operator economic “, se arată într-un răspuns trimis de reprezentanţii ME la solicitarea ziarului BURSA.
Planurile pentru listarea unui pachet minoritar din “Romgaz” la Bursa de Valori Bucureşti datează încă de la începutul anului 2005, când Codruţ Sereş era ministrul Economiei şi Comerţului. Tot atunci, statul a pus la cale şi vânzarea pe Bursă a unor pachete din “Transelectrica” şi “Transgaz”, planuri care s-au concretizat în 2006 şi, respectiv, 2008, spre deosebire de cotarea “Romgaz”.
*  Procedurile pentru vânzarea a încă 15% din “Transelectrica” încep anul acesta
Deşi iniţial, surse din piaţă pariau că vânzarea unor pachete de câte 15% din “Transgaz” şi “Transelectrica” la Bursă va avea loc până la finele acestui an, oficialii de la Ministerul Economiei par să nu se grăbească, astfel că deţineri minoritare din cele două companii ar putea fi vândute pe Bursă cel mai devreme în a doua parte a lui 2011. Reprezentanţii ME ne-au declarat: “În cazul Transelectrica, procedurile necesare acestor valorificări de acţiuni vor fi declanşate spre sfârşitul anului curent, urmând a fi finalizate la mijlocul anului 2011.
În ceea ce priveşte valorificarea acţiunilor Transgaz, procedurile vor fi declanşate în primul trimestru al anului următor, urmând a fi finalizate în a doua parte a anului 2011. Ofertele publice de vânzare se vor desfăşura cu asistenţă specifică derulării unor astfel de operaţiuni din partea Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, conform legislaţiei şi reglementărilor în domeniu”.

ziare.com: Productia de hidrocarburi a Lukoil a crescut cu 1,6% in primele noua luni

Grupul petrolier rus Lukoil, prezent si pe piata din Romania, a anuntat miercuri ca in primele noua luni ale acestui an productia sa hidrocarburi disponibila la vanzare a fost de 2,249 milioane barili echivalent petrol pe zi, in crestere cu 1,6% comparativ cu perioada similara a anului trecut, informeaza un comunicat de presa.

Productia de titei brut a grupului Lukoil in primele noua luni ale acestui an s-a situat la 72,27 milioane tone, in scadere cu 1,4% comparativ cu perioada similara a anului trecut, ca urmare a epuizarii unor campuri.

In schimb, productia de gaze naturale a inregistrat o crestere anuala de 26,1% pana la 13,789 miliarde metri cubi.

De asemenea, Lukoil a anuntat ca productia rafinariilor sale a crescut cu 6,7% pana la 49,686 milioane tone. In timp ce productia rafinariilor Lukoil din Rusia a crescut cu 1,1% in ritm anual , productia rafinariilor internationale a crescut cu 21,4% in ritm anual.

Grupul petrolier rus Lukoil este a treia companie de pe piata mondiala in ceea ce priveste productia de titei, situandu-se totodata pe locul 5 la productia de hidrocarburi la nivel mondial.

In Rusia, Lukoil este a doua companie ca marime. Grupul petrolier detine patru rafinarii mari pe teritoriul Rusiei si trei in exterior, respectiv in Ucraina, Bulgaria si Romania – rafinaria Petrotel. De asemenea, LukOil detine pachete mari de actiuni la o rafinarie din sudul Italiei si la una din Olanda.

LukOil a cumparat rafinaria Petrotel Teleajan in 1998, iar in urma unei modernizari majore s-a stabilit capacitatea de prelucrare la 2,4 milioane tone de titei pe an. In Romania, Lukoil detine o rafinarie, 300 de benzinarii si opt depozite de carburanti, cota sa fiind de 25 la suta din piata locala.

Hotnews: E.ON Ruhrgas vrea sa-si vinda participatiunea la Gazprom si isi muta zona de interes dinspre Europa spre Asia si America de Sud

Grupul german E.ON Ruhrgas, intentioneaza sa vinda pachetul de actiuni pe care-l detine la Gazprom (3,5% din actiuni, estimate la 4,5 miliarde de dolari). Informatia, anuntata de ziarul rus Kommersant, a fost confirmata de un purtator de cuvint al premierului rus Vladimir Putin, citat de WSJ.

E.ON Ruhrgas este cel mai important actionar strain al Gazprom si cel mai mare client european pentru gaze rusesti.

Actiunile ar putea fi vandute bancii Vnesekonombank (VEB). Termenii tranzactiei vor fi dezbatuti la nivel inalt, intre Vladimir Putin si Angela Merkel.

Informatia vine pe fondul anuntatei schimbari de strategie a E.ON Ruhrgas, care a decis sa se concentreze pe investiile din pietele emergente din Asia si America de Sud, in defavoarea Europei. E.ON nu a facut publice activele europene la care va renunta in urma acestei schimbari radicale de strategie.

E.ON Ruhrgas este un jucator important si pe piata gazelor din Romania, avind in portofoliu 1,3 milioane de clienti.

E.ON Ruhrgas face parte din grupul E.ON AG, cel mai mare furnizor privat de utilitati publice.

In decembrie 1998, E.ON Ruhrgas a cumparat 2,5% din actiunile Gazprom, iar in mai 1999 inca 1,5%, pentru ca in 2003 sa-si sporeasca participatia la 6,43% din actiuni. In 2009, E.ON Ruhrgas a revindut companiei rusesti o parte a pachetului – 2,93% din actiuni, schimbandu-le cu 25% din actiunile societatii Severneftegazprom (detine licenta de exploatare a zacamantului Iujno-Russki).

Surse Gazprom au precizat ca „posibililul cumparator este VEB, care controleaza deja aproape 2% din actiuni”.​

mediafax: Gazprom pregăteşte investiţii 20 mld. euro în 2011

Grupul rus Gazprom intenţionează să investească 20 de miliarde de euro anul viitor, având ca priorităţi amenajarea anumitor exploatări şi dezvoltarea reţelei de gazoducte.

Gazprom va investi în principal în amenajarea zăcământului Bovanenkovo, din peninsula Iamal (nordul Rusiei), care va fi exploatat începând cu 2012, şi în majorarea producţiei la Urengoi, din Siberia Occidentală, potrivit unui comunicat al grupului.

Exportatorul rus de gaze naturale va investi, de asemenea, în dezvoltarea reţelei de gazoducte, în special în construcţia conductelor Bovanenkovo-Ukhta şi Griazovets-Vyborg.

Grupul intenţionează ca anul viitor să împrumute 90 de miliarde de ruble (2,1 miliarde euro). În primul semestru al acestui an, profitul net al grupului a crescut cu 66,2%, la 508,2 miliarde de ruble (11,7 miliarde de euro).

Gazprom, ale cărui activităţi se bazează pe structuri de producţie datând din epoca Uniunii Republicilor Sovietice, controlează un sfert din rezervele mondiale de gaze naturale şi asigură 25% din cosumul de combustibil al Europei.

Vocea Rusiei: South Stream, mărul discordiei sau rezultatul dialogului dintre Rusia şi UE?

Blocarea South Stream nu este în interesele UE, principalul este ca proiectul să corespundă legislaţiei UE, a declarat comisarul UE pentru energie, Gunter Ettinger în cadrul conferinţei „10 ani de dialog energetic între Rusia şi UE”, de la Bruxelles. Rusia a încheiat proiecte interguvernamentale privind construcţia South Stream cu Bulgaria, Ungaria, Serbia, Grecia, Slovenia, Austria şi Croaţia.

UE nu poate decât să confirme progresul privind diplomaţia energetică a Rusiei, consideră vice-preşedintele consiliului director al Gazprom, Aleksandr Medvedev: „South Stream are toate premisele pentru a fi considerat un proiect european, însăşi datorită traseului. De acest proiect sunt interesate circa 10 ţări şi un rând de companii importante. Probabil că numărul lor va creşte. Noua magistrală este menită să asigure cerinţele crescânde de gaze şi să asigure fiabilitatea şi maleabilitatea livrărilor”.

UE nu poate să nu ţină cont de aceasta. Da, la conferinţa de la Bruxelles expresia cea mai uzuală a fost „diversificarea livrărilor de combustibili”, adică micşorarea dependenţei faţă de Rusia. Însă este incontestabil faptul că partea Rusiei în importul de gaze va creşte.

Funcţionarii UE trebuie să dea la o parte politica, consideră ministrul rus al Energeticii, Serghei Şmatko: „Noi furnizăm pe termen lung practic a treia parte a resurselor energetice în UE. Europa înţelege foarte bine că relaţiile noastre sunt dependente. Europa înţelege că în următorii 30 de ani nu există o altă alternativă pentru gazele şi petrolul ruseşti. Strategia UE până în anul 2050 prevede o mare parte a livrărilor de resurse energetice din Rusia”.

Asta înseamnă că UE mai devreme sau mai târziu trebuie să recunoască de-jure statutul prioritar al South Stream de reţea europeană de transport, ceea ce, în primul rând elimină barierele în cazul semnării contractelor de vânzare-cumpărare a gazelor. În cel mai scurt timp, se pare că acesta va fi argumentul principal în cadrul dialogului importatorilor de gaze ruseşti cu UE în privinţa confirmării statutului de proiect european. Darea lui în exploatare este prevăzută pentru anul 2015.

Tags: , ,

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter