revista presei pe energie 25 august

2010/08/25

money.ro: Ministerul Economiei a primit proiecte pentru investiţii în energie în valoare de 771 mil. lei

Ministerul Economiei a primit 52 de proiecte, cu o valoare totală de 771 de milioane de lei, pentru investiţii în extinderea şi modernizarea reţelelor de distribuţie şi transport al energiei electrice, gazelor naturale şi petrolului.

Proiectele vor fi cofinanţate din fonduri structurale, iar beneficiarii sumelor sunt persoane juridice, IMM-uri şi întreprinderi mari, care deţin în proprietate reţelele de distribuţie a energiei şi gazelor şi care sunt distribuitori de electricitate sau gaze, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei.

Bugetul alocat cererii de propuneri de proiecte a fost de 117,2 milioane de lei, de la Fondul European de Dezvoltare Regionala şi de la bugetul de stat. Valoarea maximă a finanţării acordate pentru un proiect este de 16,5 milioane lei.

Bursa: Verbund construieşte un parc eolian de 200 MW în judeţul Tulcea

Verbund estimează că va începe, în luna iunie a anului viitor, la Casimcea, judeţul Tulcea, construcţia primului parc eolian din România al companiei austriece, care ar urma să intre în exploatare în ianuarie 2012. Potrivit Mediafax, parcul, care va avea o capacitate instalată de circa 200 MW, ar urma să producă anual 608 GWh de electricitate. Proiectul va fi finanţat atât din sursele proprii ale Verbund, cât şi din surse atrase. Compania este controlată în proporţie de 51% de statul austriac.

Adevarul: Datoria Rompetrol devine un subiect fierbinte. Statul român şi kazahii interpretează în instanţă ordonanţa din 2003

Problema datoriei istorice a rafinăriei Petromidia de 571 de milioane de euro, acumulată înaintea privatizării care a avut loc în 2001, încinge spiritele între compania kazahă KazMunaiGaz, care controlează integral compania petrolieră, şi statul român. Aceasta în contextul în care mai este doar o lună până la termenul scadent al obligaţiunilor în care au fost convertite datoriile, adică 30 septembrie 2010.

Pe de o parte, kazahii au anunţat că plătesc o parte a datoriei, respectiv cât să rămână acţionari majoritari la Rompetrol Rafinare.

De cealaltă parte, statul român susţine că, potrivit Ordonanţei de Urgenţă 118/2003, în baza căreia datoria s-a transformat în obligaţiuni, kazahii trebuie să plătească întreaga sumă datorată.

Toată disputa s-a mutat în instanţă, unde se va interpreta acest act normativ.

Kazahii au răscumpărat până acum obligaţiuni de 54 de milioane de euro şi au subscris acţiuni în valoare de 77,9 milioane de euro în cadrul majorării de capital, sumă destinată tot răscumpărării obligaţiunilor. Procesul de majorare a capitalului social a fost însă blocat la cererea Ministerului Finanţelor.

Hotnews: Gazprom isi modifica prioritatile: o conducta spre China, mai importanta decit South Stream

Gazoductul Altai, prin care Gazprom ar urma sa livreze gaze naturale in China, a aparut “pe neasteptate” in lista prioritatilor companiei ruse, cu mult in fata proiectului South Stream, scrie presa de la Moscova. Asa reiese din ultimul proiect general al schemei de dezvoltare a industriei gazelor naturale pina in 2030, proiect realizat de expertii Ministerului rus al energiei.

Pe lista de prioritati ale Gazprom, South Stream a coborat pe ultima pozitie, precizeaza Vedomosti. Reamintim ca South Stream este concurenta Rusiei la proiectul pan-european Nabucco – o conducta ce are ca scop tocmai scaderea dependentei fata de livrarile de gaze naturale rusesti.

In toamna lui 2006, Gazprom si compania chineza de stat CNPC au semnat un protocol privind livrarile de gaze rusesti in China, estimand ca pana la sfarsitul anului se va ajunge la un consens privind pretul carburantului, iar gazoductul Altai va fi lansat in urmatorii cinci ani, adica in 2011. Dar negocierile nu s-au finalizat nici pana in ziua de azi.

Intre timp, China a gasit alt furnizor de gaze naturale – Turkmenistan. Concurenta tot mai mare obliga acum Rusia sa grabeasca tratativele cu partea chineza, astfel incat o intelegere tarifara sa fie convenita in urmatoarele luni.

money.ro: ENI încearcă să găsească un compromis între South Stream şi Nabucco

Compania energetică italiană ENI încearcă să găsească un compromis între Nabucco şi South Stream, printr-o propunere de a transporta gaz comprimat cu vapoare, pe Marea Caspică, din Turkmenistan în Azerbaidjan, relatează cotidianul Hurryiet.

ENI este una dintre cele mai mari companii din Italia şi a desfăşurat cu succes numeroase proiecte energetice în fostele ţări societice. Printre altele, ENI participă la exploatarea zăcămintelor de gaz Karaceaganak şi Kaşagan, din Kazahstan.

Anul trecut, compania a semnat un memorandum cu societatea petrolieră kazahă KazMunaiGas, pentru activităţi comune de exploare în Marea Caspică.

În 2008, ENI a achiziţionat Burren Energy, care operează în Turkmenistan.

De asemenea, joint-venture-ul cu Gazprom pentru construcţia gazoductului Blue Stream, pe sub Marea Neagră, a fost un succes.

De aceea, ENI este interesată de dezvoltarea rutelor de transport al gazului şi petrolului din regiunea caspică până în Europa. Una dintre metode este prin gazoductul South Stream, care vizează să aducă gaz din Rusia (inclusiv din regiunea caspică via Rusia), pe sub Marea Neagră, până în Europa de Est şi pe pieţe din Europa Centrală şi de Vest.

Potrivit multor critici, proiectul comun cu Gazprom este riscant şi scump. Conducta, al cărui proiect a fost anunţat în 2007, este privită mai mult ca răspunsul Rusiei la proiectul Nabucco, susţinut de UE, prezentat pentru prima dată în 2002. Există voci care spun că implicarea ENI în South Stream a fost a fost dictată mai degrabă de apropierea dintre Vladimir Putin şi Silvio Berlusconi şi reprezintă un risc pentru compania italiană.

Însă, ca jucător experimentat, ENI încearcă să găsească un compromis între cele două proiecte. Compania a contactat Azerbaidjanul şi Turkmenistanul, furnizori de gaz care intenţionează să profite de pe urma ambelor conducte, şi a propus unirea parţială a Nabucco şi South Steam.

Din multe puncte de vedere, cele două proiecte sunt similare, cu două diferenţe mari: bugetul şi susţinerea politică. Ambele sunt proiecte de amploare. South Stream urmează să aibă o capacitate anuală de 61 de miliarde de metri cubi şi va porni din Rusiam, prin Marea Neagră, până în Bulgaria, de unde se va împărţi – o conductă se va îndrepta spre sud-vest, spre Grecia şi Italia, iar o alta spre nord-vest, către Serbia, Ungaria şi Austria. Costul estimat al proiectului este de 19-24 de miliarde de euro.

Capacitatea Nabucco ar urma să fie de 30 de miliarde de metri cubi. Conducta, în valoare de 7,9 miliarde de euro, ar urma să aibă o lungime o de 3.300 de kilometri şi va aduce gaz din zona caspică în Europa, pentru a reduce dependenţa UE de Rusia. Acţionarii Nabucco sunt: Botaş (Turcia), Bulgarian Energy Holding (Bulgaria), MOL (Ungaria), OMV (Austria), RWE (Germania),Transgaz (România). Fiecare asociat deţine o participaţie egală de 16.67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH.

Ambele gazoducte urmează să fie aprovizionate în special din zacăminter importante din Azerbaidjan şi Turkmenistan. Saouth Stream urmează să primească şi o o cantitate mare de gaz rus.

Adevarul: Gaz mai scump după scandalul “Spionul”?

Ruşii cred că disensiunile diplomatice cu România pot răci şi relaţiile economice. Chiar dacă ambele ţări sunt dependente una de alta din punct de vedere comercial, Rusia este cea care deţine robinetul, avertizează unii analişti.

Conflictul diplomatic între Moscova şi Bucureşti izbucnit săptămâna trecută, „asezonat” cu acuzaţii de spionaj şi expulzări reciproce de funcţionari ai ambasadelor, s-a soldat cu o declaraţie importantă a unui oficial rus.

Preşedintele Comisiei de Afaceri Externe din Duma de Stat, Konstantin Kosacev, a afirmat că relaţiile economice ruso-române se pot deteriora, dacă se dovedeşte că expulzarea diplomatului rus de la Bucureşti nu a fost o eroare. „Iar aceasta se poate extinde dincolo de politic, către domeniul economic”, a avertizat el, adăugând că Rusia şi România au numeroase probleme nerezolvate, care necesită o abordare delicată.

Ce înseamnă acest lucru pentru România? Situaţia trebuie privită atât pe palierul deficitului comercial pe care îl avem cu Federaţia Rusă, cât pe cel al parteneriatelor strategice existente sau al celor viitoare. În ceea ce priveşte partea comercială, avem un deficit uriaş cu Federaţia Rusă, de 1,2 miliarde de dolari, potrivit datelor Ministerului Afacerilor Externe pentru 2009.

Din importurile masive de 1,8 miliarde de dolari, cea mai mare parte, adică circa un miliard de dolari, reprezintă produse energetice, adică ceea ce ne costă pe toţi: gazele şi petrolul. Dacă preţul petrolului este legat de cotaţiile internaţionale, cel al gazelor are o componentă politică mult mai mare.

La volanul Europei

Situaţia îi aminteşte academicianului Ionuţ Purica, expert în energie, de o caricatură în care Rusia apare ca un şofer al maşinii numite Uniunea Europeană, numai că, în loc de volan, este desenat un robinet de gaze.

„Lucrurile sunt cât se poate de clare din punctul de vedere al capacităţii Rusiei de a influenţa ce se întâmplă în Europa, iar cel mai bine s-a văzut acest lucru în timpul crizei gazelor din iarna 2009″, ne-a declarat Purica.

El reaminteşte, astfel, faptul că mai multe ţări din Europa au rămas fără gaze, atunci când Rusia a închis robinetul. România, care are un anumit avantaj al producţiei interne, tot depinde de gazul rusesc în proporţie de 25-30%. „Războiul secolului al XXI-lea este la nivel energetic. Nu mai e cu puşca, ci cu vana de gaze şi cu preţul petrolului”, ne-a mai spus specialistul.

Dependenţă reciprocă

Pe de altă parte, analistul Aurelian Dochia crede că riscul ca acest conflict să escaladeze nu este chiar atât de mare. „Dacă ne uităm în urmă la istoria acestor tulburări diplomatice, ele apar din când în când, dar nu escaladează. Nimeni n-are interesul. Scopul este, de obicei, de atenţionare, apoi lucrurile se cam potolesc”, a arătat el.

Totuşi, Dochia a admis că este posibil ca proiectele comune să fie întârziate până la lămurirea problemelor. „Mai este şi poziţia bună a României – coridor de trecere spre Europa”, a punctat Dochia. La acest capitol, Ionuţ Purica avertizează că, dacă România nu joacă o carte fermă în regiune, poate transforma în dezavantaj această poziţie a sa.

La rândul său, reprezentantul unei companii ruseşti în România este convins că acest conflict nu va atinge proporţii economice şi nu va afecta proiecte energetice comune sau pe cele aflate în analiză, de genul South Stream.

„Dacă vorbim strategic, nu este benefic nici pentru România, nici pentru Rusia să răcească relaţiile comerciale. Ruşii au nevoie de piaţă de desfacere pentru produsele lor. Mai mult, România este o punte de distribuţie foarte bună pentru Balcani”, a declarat el, sub protecţia anonimatului.

Din „mai bine” în „mai rău”

Conflictul a apărut tocmai când relaţiile energetice ruso-române mergeau mai bine. Rusia acceptase ideea de a furniza gaze în mod direct României din 2012, când expiră contractele cu intermediarii. Mai mult, din iunie, Gazprom a redus cu 13 dolari preţul gazelor livrate României.

RIA Novosti: Russia may build Chinese pipeline before South Stream – paper

Russian energy giant Gazprom may build a gas pipeline from Russia to China before it implements the South Stream project, planned for gas transportation across the Black Sea, a business daily said on Tuesday.

The Altai pipeline is expected to be launched between 2015 and 2018, while the launch of South Stream is not planned until 2015-2024, Vedomosti said, citing the latest draft of a gas sector development plan through 2030.

The Russian Energy Ministry, which penned the draft, will submit it to the government by the end of August, Vedomosti quoted a ministry official as saying.

Gazprom refused to comment.

But with China already investing heavily in the two biggest energy suppliers in Central Asia, Turkmenistan and Kazakhstan, the Altai pipeline will be a white elephant, experts say – costly, fraught with environmental risks and ultimately useless.

Russia agreed to build a gas pipeline to China as far back as 2002, but has haggled with Beijing over the gas price ever since. And the odds are that this will go on for quite some time, experts say. Russia wants to sell at European prices, something China is not going to consent to, as it is already getting cheap Central Asian gas.

Gazprom’s South Stream pipeline will run under the Black Sea through Turkish waters to Bulgaria, Serbia, Greece, Hungary, Slovenia, Croatia and Austria.

RIA Novosti: Russia, Bulgaria to hold Burgas-Alexandroupolis talks Sept 8-9 – Transneft

A Bulgarian delegation will hold talks in Moscow on September 8-9 on construction of the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline, its joint project with Russia and Greece, Igor Dyomin, an official representative of Russia’s oil pipeline monopolyTransneft, said on Tuesday.

Bulgaria’s Deputy Prime Minister Simeon Dyankov will head the delegation, Demin told RIA Novosti.

“The Bulgarian officials will see a presentation of the Burgas-Alexandroupolis project,” he said.

Russia, Greece and Bulgaria signed a contract in 2007 on a joint construction of the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline to bypass the busy Black Sea. The pipeline’s capacity will be 35 million tons per annum with a possible expansion to 50 million tons.

Its construction was complicated since Bulgaria formed a new cabinet headed by Boyko Borisov, who has made contradictory statements on energy projects with Russia, including a rejection of plans to participate in construction of Burgas-Alexandroupolis.

In July, Bulgaria agreed to pay a 6.5 million euro contribution to the operating costs of the project, but its participation is still uncertain.

energia.gr: Bulgaria Needs Different Sources for Gas Price Drop

The price of natural gas might drop by 16% but only if Bulgaria managed to diversify its sources, according to the Balkan and Black Sea Oil and Gas Association.

“However, for the next price period from October 1, 2010, the natural gas price should increase by 3%, according to data from the state supplier Bulgargaz,” Valentin Kanev, head of the association said Monday.

In his words, if Bulgaria diversifies its sources for natural gas, it is possible for the price to go down by 16%.

“In order for this to happen, however, the country needs to build connections with Turkey and Greece and to include the quantity of natural gas,expected to be derived from the Bulgarian Black Sea coast by British oil and gas explorer Melrose Resources,” Kanev said, explaining that the country also need to take advantage of the trade of natural gas on the spot markets.

The head of the association has also expressed his belief that diversification of sources is possible to happen because “in 2-3 years we could build the connections with Greece and Turkey”.

He added that the natural gas field in the Bulgarian Black Sea shelf had enough gas to derive.

trend.az: Turkmen, Afghan Presidents to discuss TAPI gas pipeline project in New York

The Turkmen President Gurbanguly Berdimuhammadov and the AfghanPresident Hamid Karzai will meet in New York (USA) in September, to discuss the Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India gas pipeline project, the Turkmen Government said.

The agreement was reached during a telephone conversation. The meeting will take place within the presidents’ participation at the UN General Assembly’s 65th session.

“The two sides agreed to meet next month in New York … and discuss in detail the issues of implementation, construction of the transnational gas pipeline Turkmenistan-Afghanistan-Pakistan-India, designed to serve as the economic prosperity of the member countries of this large-scale project and the whole region,” the Turkmen Government said .

According to the Turkmen Government Berdimuhammadov invited his Afghan counterpart to visit Turkmenistan at any convenient time. The invitation was accepted with gratitude. Date of the visit will be agreed through diplomatic channels.

The sides “reaffirmed the mutual willingness for further intensification of multi-aspect cooperation, actively developing in the last few years on a bilateral and multilateral basis.”
It was confirmed that Aug.29 Kabul will host a meeting of the intergovernmental Turkmen-Afghani commission for trade-economic and technical cooperation.

“Our country is interested in sustainable development in neighboring Afghanistan, which will be further provided with full support in strengthening the foundations of a peaceful life and economic prosperity,” Berdimuhammadov said.

Tags: , , , , , , , ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728