revista presei pe energie 24 mai

2011/05/24

Hotnews: Ministerul Economiei: Anularea proiectului privind infiintarea companiilor Electra si Hidroenergetica ar trebui decisa de CSAT

Constiturea celor doua companii nationale, Electra si Hidroenergetica a fost decisa in cadrul Consiliul Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) iar renuntarea la proiect ar trebui decisa la acelasi nivel, potrivit unei informatii furnizate de Ministerul Economiei la solicitarea HotNews.ro. In lipsa unei astfel de decizii, proiectul continua, chiar daca a fost respins irevocabil in salile Curtii de Apel Bucuresti.  Ministerul Economiei mai arata ca variante alternative de restructurare a sectorului energetic vor fi aplicate dupa 31 decembrie 2011.

“In prima parte a acestui an am discutat cu reprezentantii FMI si BM ca termen de realizare al celor doua companii data de 31 decembrie 2011, dupa care vom aplica variante alternative de restructurare a sectorului energetic romanesc. Evident ca pana la finalizarea strategiei energetice vom avea decizia finala care va fi reflectata corespunzator in document”, precizeaza Ministerul Economiei.

HotNews.ro a aratat recent ca Ministerul Economiei a intocmit un proiect de strategie energetica in care a inclus planul esuat privind infiintarea Electra si Hidroenergetica.

Curtea de Apel Bucuresti a respins pe 14 aprilie recursul formulat de Hidroelectrica impotriva unei hotararii pronuntate de Tribunalul Bucuresti,ramanand astfel irevocabila respingerea inregistrarii companiei Hidroenergetica. Anterior pronuntarii Curtii de Apel asupra recursului inaintat de Hidroelectrica, in luna martie 2011 instanta a decis in mod irevocabil ca nu poate fi inregistrat nici Proiectul de fuziune in vederea constituirii Electra. Reorganizarea sistemului energetic prin infiintarea colosilor energetici, Electra si Hidroenergetica, a fost blocat din cauza a circa 20 de contestatii depuse de catre  creditori, sindicate si, in special, de Fondul Proprietatea.

In aceste conditii, in cadrul discutiilor cu FMI, Ministerul Economiei a prezentat o noua forma de reorganizare a sectorului energetic. Astfel, in locul gigantilor energetici, Electra si Hidroenergetica, vor fi create doua companii mai mici care vor grupa unitatile viabile din sectorul termo si miner. Prima companie va grupa partea viabila din Societatea Nationala a Lignitului Oltenia (SNLO) si actualele complexe Craiova, Turceni si Rovinari. A doua companie va grupa unitatile viabile din Compania Nationala a Huilei cu termocentrala Paroseni si partea viabila de la termocentrala Deva. Aceasta solutie a fost prezentata presei inca de la inceputul lunii aprilie.

  • Din Electra ar fi urmat sa faca parte Complexe energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului  Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
  • Hidroenergetica ar fi trebuie sa cuprinda Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni,  sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv  Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.

money.ro: Rusia va propune UE să considere South Stream o prelungire a conductelor transfrontaliere ruse

Rusia va sugera Uniunii Europene să considere gazoductul South Stream o continuare a conductelor transfrontaliere ruse, ceea ce i-ar permite Gazprom să-şi păstreze supremaţia asupra întregului proiect, în condiţiile în care reglementările UE cer separarea furnizorului de transportator.

Al treilea pachet energetic al Uniunii Europene, care a intrat în vigoare la 3 martie, cere separarea livrărilor de gaz de transportul lor, astfel încât terţii trebuie să aibă acces la facilităţile de transport al gazului. Gazprom, care furnizează un sfert din gazul consumat în UE, este şi furnizor, şi transportator şi de aceea se opune acestor prevederi europene, susţinând că astfel sunt descurajate investiţiile în sistemul de transport.

“Facem mari gazoducte transfrontaliere, dar nu putem semna contracte pe termen lung, deşi europenii înşişi nu se opun acordurilor pe termen lung.

Propunem UE să considere South Stream o continuare a sistemului nostru de conducte transfrontaliere şi să interzică accesul unor terţe părţi la ele”, a declarat luni ministrul rus al energiei, Serghei Şmatko.

El a reamintit că proiectul South Stream va fi prezentat la Bruxelles la 25 mai şi a spus că va cere UE să-l considere proiect prioritar.

Gazoductul South Stream, considerat un rival al proiectului european Nabucco, va transporta până la 63 de miliarde de metri cubi de gaz către Europa, trecând pe sub Marea Neagră. Costurile gazoductului sunt estimate la 21,5 miliarde de dolari şi intenţia Rusiei este de a da conducta în folosinţă în 2015.

Anunţul ministrului rus al energiei intervine în condiţiile în care tot luni s-a aflat că acţionarii din consorţiul Nabucco vor participa la 6 iunie, în Turcia, la semnarea unui acord privind Nabucco. OMV (Austria), BOTAS (Turcia), Bulgargaz, Transgaz (România), Mol Natural Gas (Ungaria) şi RWE (Germania) deţin, fiecare, câte 16,67% din Nabucco Gas Pipeline International GmbH. Părţile angajate în proiect aşteaptă un răspuns decisiv de la Azerbaidjan privind o posibilă participare la proiect.

“Dacă răspunsul Azerbaidjanului va fi negativ, vom contacta Turkmenistanul, Irakul şi Iranul. (…) Nu ne permitem să pierdem timp şi vom folosi toate opţiunile”, a declarat ministrul turc al energiei, Taner Yildiz, citat de Sofia News Agency.

Nabucco are costurile estimate la 8 miliarde de euro, iar părţile negociază cu BERD, BEI şi International Finance Corporation, care face parte din grupul Băncii Mondiale, pentru un împrumut de 4 miliarde de euro. Nabucco este destinat să reducă dependenţa UE de gazul rus a Europei. Construcţia gazoductului a fost amânată pentru 2013, urmând ca Nabucco să fie operaţional din 2017.

econtext.ro: Cum incearca Rusia sa-si extinda dominatia energetica asupra UE: vor sa ocoleasca legislatia cu South Stream

Rusia incearca sa se eschiveze legislatiei europene in domeniul energiei pentru a-si putea mentine si impune colosul Gazprom asupra intregului bloc comunitar european.

Astfel, Moscova va sugera Uniunii Europene sa considere gazoductul South Stream drept o continuare a conductelor transfrontaliere ruse.

Acest lucru i-ar permite companiei Gazprom sa-si pastreze suprematia asupra intregului proiect, in conditiile in care reglementarile UE cer separarea furnizorului de transportator.

Practic, legislatia europeana ar cere in acest caz ca Gazprom sa-si desparta divizia de furnizare de cea de transport in doua companii distincte. Dar Rusia nu doreste ca gigantul Gazprom sa fie faramitat in interiorul UE, ci sa mentina grupul compact.

Mentinerea intacta a grupului creste masiv forta acestuia, mai ales ca ar controla intregul circuit comercial al gazelor naturale, de la productie pana la livrare. In cazul in care s-ar diviza activitatile companiei, o parte din aceste operatiuni ar putea fi chiar vandute la licitatie.

Legislatia europeana

Al treilea pachet energetic al Uniunii Europene, care a intrat in vigoare la 3 martie, cere separarea livrarilor de gaz de transportul lor, astfel incat tertii trebuie sa aiba acces la facilitatile de transport al gazului.

Gazprom, care furnizeaza un sfert din gazul consumat in UE, este si furnizor, si transportator. Din acest motiv, rusii se opun acestor prevederi europene, sustinand ca astfel sunt descurajate investitiile in sistemul de transport.

South Stream vs. Nabucco

Gazoductul South Stream, considerat rivalul proiectului european Nabucco, va transporta pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaz catre Europa, trecand pe sub Marea Neagra. Costurile gazoductului sunt estimate la 21,5 miliarde de dolari, iar conducta ar putea fi data in folosinta in 2015.

In timp ce rusii se grabesc sa construiasca South Stream, cei de la Nabucco isi pun singuri bete in roate. La inceputul acestei luni, compania Nabucco Gas Pipeline International GmbH a anuntat revizuirea calendarului proiectului Nabucco, astfel incat constructia gazoductului Nabucco este estimata sa demareze in 2013, cu un an mai tarziu fata de termenul stabilit initial.

Mai mult, primele livrari ar avea loc in 2017, cu doi ani mai tarziu decat rusii. Ceea ce da un avantaj enorm Gazpromului. Iar odata realizata una din conducte, existenta celeilalte este aproape inutila.

Financiarul: Ministerul Economiei va construi pana in 2019 hidrocentrala Tarnita, evaluata la peste un mld. €

Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) intentioneaza sa construiasca pana in 2019, in parteneriat cu investitori privati, hidrocentrala Tarnita-Lapustesti, in judetul Cluj. Contractul de executie a lucrarilor pentru Tarnita ar putea fi semnat in partea a doua a anului 2012, iar punerea partiala in functiune a hidrocentralei va avea loc in semestrul al doilea al anului 2017. In 2019 unitatea este preconizata sa functioneze la capacitatea maxima, respectiv 1.000 MW, situatie in cate va produce 1,65 TWh de electricitate anual, potrivit estimarilor Ministerului Economiei.

Proiectul Tarnita, evaluat la 1,028 miliarde de euro, va fi realizat de o societate mixta in care producatorul de energie detinut de stat Hidroelectrica va detine 51% din capital. Autoritatile asteapta oferte angajante din partea investitorilor interesati de proiect in perioada septembrie-octombrie 2011.

Valeriu Binig, director de servicii de consultanta financiara in firma Deloitte Consultanta, a anuntat ca hotararea de guvern pentru aprobarea investitiei Tarnita ar putea sa fie lansata in dezbatere publica in termen de zece zile. Potrivit acestuia, investitia ar urma sa fie finantata in proportie de 60% prin credite, iar 40% prin aportul actionarilor. S-au remarcat deja zece companii interesate sa participe la proiect, majoritatea din Uniunea Europeana.

e-nergia.ro: Alro iese la cumpărat energie de pe bursă

Alro Slatina, cel mai mare consumator de electricitate din ţară, a lansat o ofertă de cumpărare de energie electrică pe una dintre pieţele găzduite de OPCOM.

Producătorul de aluminiu Alro Slatina intenţionează să contracteze de pe piaţa centralizată a contractelor bilaterale o cantitate de 235.00 MWh, în perioada 1 august-31 decembrie 2011. Alro oferă un preţ de 185 de lei MWh, fără TVA, iar energia solicitată trebuie livrată în bandă, la o putere de 64 MW. Licitaţia pentru această cantitate de energie va avea loc în dimineaţa zilei de 23 mai.

Prezenţa Alro pe bursa de energie, în calitate de consumator, este o raritate, dat fiind că producătorul de aluminiu are încheiat un contract de furnizare pe termen lung, până în 2018, la un preţ mult mai mic, cu Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România. Preţul din acel contract este calculat pe baza unei formule care ţine cont de cotaţia aluminiului. Preţul iniţial era sub 100 lei/MWh, dar potrivit unei declaraţii ulterioare a oficialilor Hidroelectrica, preţul a crescut până la cel puţin 130 de le MWh.

O explicaţie pentru care Alro are nevoie de mai multă energie electrică ar putea fi creşterea estimată a producţiei pentru acest an, care antrenează şi o creştere a consumului. Alro a bugetat pentru acest an o producţie totală de 276.000 de tone de aluminiu, cu 14% mai mult decât în anul precedent.

money.ro: Eolienele au produs în trei luni cât într-un an

Turbinele eoliene din Dobrogea au produs în primele trei luni ale anului cât în tot anul trecut, această energie fiind suficientă pentru iluminatul unui oraş cu 100.000 de locuitori timp de un an de zile.

Pentru prima dată în rapoartele lunare realizate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) energia eoliană îşi face loc între cea nucleară, termo sau hidro, în prima lună din 2011 ponderea acesteia în totalul producţiei fiind de 0,8%, scrie ZF.

“La circa 650 MW instalaţi de energie eoliană, sistemul energetic naţional funcţionează normal datorită rezervelor suficiente (în alte sectoare, cum sunt cele hidro sau pe gaz – n.red.) De fapt, este posibilă preluarea unor producţii din centralele eoliene de până la 3.000 MW fără restricţii”, a spus Octavian Lohan, directorul general adjunct al Transelectrica.

Adevarul: Forbes: Biomasa, o resursă regenerabilă descoperită recent de investitori

iomasa este cuvântul cheie care va domina industria energiilor regenerabile până în anul 2020.

Până acum, când spuneam energie regenerabilă spuneam, de fapt, energie eoliană – un domeniu în care, în ultimii cinci ani, investitori români și străini au demarat proiecte de ordinul miliardelor de euro. Febra eoliană a mers atât de departe încât acest avânt investițional le a amintit multora de bula imobiliară.

Iar asocierea nu este deloc deplasată în condițiile în care părea aproape la îndemâna oricui să cumpere un teren, să obțină toate aprobările necesare și să-l vândă ulterior unui investitor strategic cu randamente care ajungeau la 50% din suma investită. Drept dovadă că, dacă răsfoiți cea mai recentă ediție a „Forbes 500 de miliardari”, veți constata că oamenii de afaceri români vorbesc azi despre proiectele lor eoliene cu aceeași înfierbântare cu care vorbeau despre imobiliare înainte de criză. Este noua modă.

Dar obiectivul pe care și l‑a asumat România (ne referim la cerințele europene) – ca la orizontul anului 2020 o cincime din totalul energiei consumate să provină din surse energetice regenerabile – nu se referă doar la energia electrică. În egală măsură, obiectivul vizează și generarea căldurii și a carburanților. Pentru atingerea ţintei propuse, 65% din totalul energiei regenerabile consumate va proveni din biomasă. Să fie aceasta următoarea modă?

Tags: , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter