revista presei pe energie 24 ianuarie – part II

2011/01/24

Hotnews: Veste proasta pentru autoritatile romane: GDF Suez, Iberdrola si RWE se retrag din proiectul privind constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

Grupurile europene energetice, GDF Suez, Iberdrola si RWE vor sa se retraga din proiectul nuclear care vizeaza constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, transmite Reuters. Motivele retragerii sunt conditiile dure de reglementare si situatia economica. Un anunt oficial privind retragerea din proiect ar putea fi facut zilele urmatoare. “Conditiile economice si de reglementare din Romania nu sunt favorabile pentru lansarea proiectului”, au declarat surse apropiate proiectului. “Aceasta nu inseamna ca proiectul nu ar putea fi resuscitat in cativa ani”.

-Nu este prima retragere de acest fel. CEZ a vandut la finalul anului trecut actiunile detinute la compania de proiect
Oficialii romani cred ca nu exista motive reale pentru care cele trei companii sa se retraga din proiect
-Reprezentantii Ministerului Economiei iau in calcul posibilitatea sa fie cautati alti investitori
-Statul roman va fi nevoit sa cumpere toate actiunile la care renunta celelalte companii, ramanand in proiect alaturi doar de ENEL si ArcelorMittal, cu 84,65% din actiuni.

  • UPDATE1 Reprezentantii Ministerului Economiei sustin ca nu au fost informati oficial cu privire la retragerea celor trei companii din proiect, urmand sa aiba loc o intalnire a actionarilor pe 24 ianuarie. “In legatura cu informatiile publicate in presa, potrivit carora trei companii ar urma sa se retraga din proiectul de construire a reactoarelor 3 si 4 de la Centrala Nucleara de la Cernavoda, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri precizeaza ca, pana in acest moment, nu a primit o informare oficiala din partea vreunei companii cu privire la o eventuala decizie de retragere. Urmatoarea intalnire a actionarilor companiei de proiect EnergoNuclear va avea loc luni, 24 ianuarie 2011″, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.
  • UPDATE 2 Autoritatile romane au fost luate prin surprindere de aceasta decizie. “Noi nu stim nimic oficial. Stiam ceva despre RWE, dar nu si despre ceilalti. In aceste conditii, nu prea am ce sa comentez. Ce vom face in continuare? Proiectul merge mai departe”, a declarat pentru HotNews.ro Tudor Serban, consilier al ministrului economiei.
  • Intrebat daca exista semnale si din partea celorlalte doua companii, Enel si ArcelorMittal, ca ar vrea sa renunte, Tudor Serban a spus ca “semnal nu au dat nici ceilalti”. Acesta a precizat ca Ministerul Economiei va cere companiilor sa precizeze care au fost motivele reale care stau la baza renuntarii. “Nu ni s-a reprosat nimic pana acum din partea lor, de aceea nu vad care ar putea fi motivele”, a precizat Tudor Serban.
  • Acesta a mai spus ca in cazul in care cele trei companii vor face un anunt oficial, statul roman va cauta alti investitori.
  • Statul roman va trebui sa cumpere pachetele detinute de companiile care se retrag si astfel va ajunge sa detina 84,65% din actiuni.

UPDATE 3 Cele trei companii au intocmit un comunicat de presa comun prin care confirma intentiile lor. “Din 2008, GDF SUEZ, RWE si Iberdrola, sunt parteneri cu SN Nuclearelectrica pentru dezvoltarea unitatilor 3 si 4 ale centralei Cernavoda. Incertitudinile economice de pe piata din jurul acestui proiect, legate, in cea mai mare parte de actuala criza financiara, nu sunt in concordanta cu cerintele de capital ale unui nou proiect de energie nucleara. In consecinta, in conformitate cu politicile lor de investitii, GDF SUEZ, RWE si Iberdrola au decis, sa nu continue participarea lor la proiect. Aceasta decizie nu reflecta calitatea tehnica a proiectului, recunoscuta recent de catre Comisia Europeana. GDF SUEZ, RWE si Iberdrola vor urmari de asemenea angajamentul lor de a dezvolta noi proiecte nucleare in strainatate“, se arata in comunicatul de presa.

Aceste renuntari nu sunt semnale tocmai pozitive pentru economia romaneasca, mai ales in conditiile in care nu sunt primele de acest fel. In ultima perioada, investitorii straini par sa  fie din ce in ce mai putini interesati sa participe la dezvoltarea sectorului energetic romanesc. Aceasta veste vine la putin timp dupa ce compania CEZ a vandut actiunile sale din proiectul pentru finalizarea constructiei centralei nucleare Cernavoda.

In plus, compania germana RWE a anuntat ca a vandut si actiunile de la parcul eolian din Valea Dacilor. Compania sustine ca a renuntat la pachetul de actiuni majoritar din cauza birocratiei excesive.

Toate aceste companii au infiintat, alaturi de statul roman, compania de proiect, Energonuclear. Daca se retrag si cele trei companii, in proiect vor mai ramane doar statul roman, ArcelorMittal Romania si Enel Italia.

Intitial, statul detinea, prin Nuclearelectrica, 51% din actiunile EnergoNuclear, iar CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detine 6,2%. Nuclearelectrica si cei sase investitori au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

Insa, grupul CEZ a vandut catre Nuclearelectrica, la finalul anului 2010, actiunile sale din proiectul pentru finalizarea constructiei centralei nucleare Cernavoda. Dupa preluarea participatiei de la CEZ, Nuclearelectrica va detine 60,15% din actionariat. Culmea este ca statul roman nu doreste sa ramana cu o participatie atat de mare din cauza costurilor imense.
Aceste renuntari au loc chiar intr-un moment in care lucrurile pareau sa decurga bine. Ministerul Economiei a anuntat, ieri, ca Bechtel International, consortiul format din SNC Lavalin Nuclear, Ansaldo Nucleare Spa si Elcomex IEA SA avand ca lider SNC LAVALIN, si consortiul condus de compania Atomtechnoprom care include alte 4 firme din Federatia Rusa au trimis scrisori de intentie pentru constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda. Proiectul este estimat la 3,2 miliarde de euro, fara TVA.

ziare.com: Companii din SUA, Canada si Rusia, interesate de reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Companii din SUA, Canada si Rusia negociaza cu autoritatile romane posibilitatea sa preia actiuni in firma care construieste reactoarele nucleare 3 si 4 la Cernavoda, dupa ce grupurile europene CEZ, Iberdrola, RWE si GDF SUEZ au renuntat la proiect, a anuntat secretarul de stat din Ministerul Economiei, Karoly Borbely.

“Avem discutii cu companii din SUA, Canada si Rusia interesate sa faca pasii necesari pentru inlocuirea celor care au plecat din proiectul reactoarelor 3 si 4. Sunt multe companii interesate de acest proiect, care este unul interesant, chiar daca situatia economica mondiala nu este foarte buna, avand in vedere perioada de revenire de dupa criza si dificultatile companiilor in privinta fluxului de capital si a fondurilor disponibile pentruinvestitii”, a declarat Borbely, potrivit Adevarul, care citeaza Mediafax.

Grupurile energetice RWE (Germania), GDF Suez (Franta-Belgia) si Iberdrola (Spania) au anuntat, joi, ca se vor retrage din proiect.

Si o companie chineza si-a exprimat recent interesul pentru a participa la realizarea celor doua unitati nucleare.

Hotnews: Bechtel (SUA), Lavalin Nuclear (Canada) si Atomtechnoprom (Rusia), candidati la constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda

Bechtel International, consorţiul format din SNC Lavalin Nuclear, Ansaldo Nucleare Spa si Elcomex IEA SA având ca lider SNC LAVALIN, si consorţiul condus de compania Atomtechnoprom care include alte 4 firme din Federaţia Rusa sunt companiile care s-au lansat in lupta pentru castigarea licitatiei privind constructia Unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda, potrivit Ministerului Economiei. Licitatia a fost lansata la mijlocul lunii septembrie de Energonuclear, compania mixta care se ocupa de dezvoltarea proiectulului celor doua reactoare de la Cernavoda. Proiectul este estimat la 3,2 miliarde de euro, fara TVA.

  • Bechtel este compania americana prezenta deja pe piata romaneasca prin constructia autostrazii Transilvania. SNC Lavalin Nuclear este o companie candiana specializata in energia nucleara. De altfel, si centrala de la Cernavoda foloseste tehnologia canadiana-CANDU 6. Atomtechnoprom este o companie ruseasca care are activitatea bazata pe constructia de centrale nucleare.

“EnergoNuclear a primit scrisori de intentie pentru constructia unitatilor 3 si 4 de la Cernavoda de la In cadrul procesului de realizare a proiectului CNE Cernavoda Unitatile 3 si 4, SC EnergoNuclear SA, dezvoltatorul proiectului, a primit la data de 17.01.2011 scrisorile de intenţie însoţite de documentele necesare calificării din partea următoarelor companii: BECHTEL INTERNATIONAL INC., consorţiul format din SNC LAVALIN NUCLEAR INC., ANSALDO NUCLEARE SPA si ELCOMEX IEA SA având ca lider SNC LAVALIN, si consorţiul condus de compania ATOMTECHNOPROM care include alte 4 firme din Federaţia Rusa”, precizeaza Ministerul Economiei.

Potrivit acestuia, comisia de evaluare va analiza in perioada următoare documentaţia depusa, in scopul calificării candidaţilor mai sus precizaţi pentru celelalte faze ale procedurii. Acestea constanu in clarificarea specificaţiei tehnice a centralei nucleare, prezentarea si negocierea ofertelor
preliminare, negocierea ofertelor finale, stabilirea ofertei castigatoare si atribuirea contractului.

Procedura de achiziţie a contractului Inginerie, Procurare si Construcţie (IPC) care este desfăşurata de SC EnergoNuclear SA împreuna cu reprezentanţii acţionariatului sau, a început la 16 septembrie 2010 si este planificata a se desfăşura pe parcursul anului 2011 si in prima jumătate a anului 2012.  EnergoNuclear este compania mixta care se ocupa de dezvoltarea proiectulului celor doua reactoare de la Cernavoda.

* Contractul prevede lucrari de inginerie, procurare, constructie si punere in functiune pentru finalizarea unitatilor 3 si 4 ale centralei nuclear electrice de la Cernavoda, conform anuntului de participare publicat de companie. Ambele unitati vor fi proiectate identic si vor folosi tehnologia CANDU-6, cu scopul de a maximiza capacitatea neta de productie de energie electrica. Termenul de finalizare al contractului este de 64 de luni de la data atribuirii. Pentru etapa de calificare a procedurii, nu se cere garantie de participare. Pentru etapa de negociere a procedurii garantia de participare va fi de patru milioane de euro, cu o valabilitate de 360 zile.
* Constructia reactoarelor va fi finantata din mai multe surse, precum banci comerciale si institutii financiare, agentii multilaterale sau de creditare a exporturilor. Pentru ofertanti, una dintre cerinte este ca media anuala a cifrei de afaceri pentru ultimii trei ani sa fie de cel putin un miliard de euro.
* Atribuirea va fi facuta prin negociere, pentru oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. Fiecare din cele doua viitoare reactoare nucleare va avea o putere instalata de 700 MW. Punerea in functiune a primului reactor este preconizata pentru anul 2017. Cele doua reactoare aflate in functiune asigura aproximativ 20% din productia de electricitate la nivel national.

Intitial, statul detinea, prin Nuclearelectrica, 51% din actiunile EnergoNuclear, iar CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detine 6,2%. Nuclearelectrica si cei sase investitori au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

Insa, grupul CEZ a vandut catre Nuclearelectrica, la finalul anului 2010, actiunile sale din proiectul pentru finalizarea constructiei centralei nucleare Cernavoda. Dupa preluarea participatiei de la CEZ, Nuclearelectrica va detine 60,15% din actionariat. Statul roman nu doreste sa ramana cu o participatie atat de mare din cauza costurilor imense. “Daca partenerii din actionariat doresc sa cumpere, suntem (n. red. statul roman) dispusi sa devenim minoritari. Daca ceilalti nu vor sa cumpere, trebuie sa gasim proceduri de modificare a statului companiei si sa gasim investitori strategici in alta parte pentru a ne diminua participatia, companii interesate sa investeasca in energia nucleara”, a declarat pentru HotNews.ro, Tudor Serban, consilier al ministrului economiei.

money.ro: Cum poate influenţa China preţul carburanţilor din România

China ar putea ridica rata dobânzii de referinţă. Creşterea dobânzilor ar frâna economia şi ar reduce îngrijorarea privind inflaţia, afectând negativ preţurile mărfurilor, se arată într-o analiză X-Trade Brokers. Investitorii au reacţionat la acest scenariu prin vânzări de petrol şi aur, care s-au depreciat cu aproximativ 0,5%.

Economia Chinei a crescut in trimestrul IV al anului trecut cu 9,8%, ritm cu mult peste asteptari (care erau plasate in jurul lui 9,3%), impulsionata de majorarea productiei industriale si de vanzarile de retail. In acelasi timp performanta la nivelul intregului an a atins 10,3%. Accelerarea de la un ritm de crestere anualizat de 9,6% in trimestrul III inseamna o supraincalzire a economiei si sporeste temerea pietelor ca o masura mai severa din partea bancii centrale chineze va surveni in curand.

Politica pasilor marunti manifestata prin cresteri succesive de rezerve minime obligatorii ar trebui completata de o noua ridicare a ratei de dobanda de referinta, iar sarbatoarea Anului Nou in China poate fi un bun moment. Cresterea dobanzilor ar frana economia si reduce ingrijorarea privind inflatia, afectand negativ preturile marfurilor. Investitorii au reactionat la acest scenariu prin vanzari de petrol si aur, care s-au depreciat cu aproximativ 0,5%.

Investitorii europeni au revenit insa la cumparare, tendinta majora pentru petrol, dincolo de volatilitate pe termen scurt, ramane inca ascendenta, cata vreme raportarile de profituri in crestere ale companiilor americane si politica monetara relaxata alimenteaza optimismul global. Consolidarea pretului petrolului in apropierea palierului de 100 de dolari pe baril poate amplifica tentatia speculatorilor de a il impinge dincolo de acest nivel psihologic. Astfel petrolul ar putea continua sa scumpeasca pretul carburantilor si in Romania, pana cand o decizie efectiva de majorare a ratei de dobanda din partea bancii centrale chineze va taia abrupt elanul speculatorilor, ducand la o corectie mai severa a preturilor.

Tags:

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter