Revista Presei Pe Energie 24 August 2012

2012/08/24

The Epoch Times: Gazele din România ajută Bulgaria să scape de monopolul Gazpromului (presa sofiotă)

Gazele din România ajută Bulgaria să scape de monopolul Gazpromului (presa sofiotă)

Sofia, 17 aug – Corespondentul Agerpres, Ivan Radev, transmite: Interconectarea sistemului bulgăresc de transport de gaze naturale cu cel al României va ajuta Bulgaria să scape de dependenţa aproape totală faţă de gigantul rus Gazprom, scrie vineri cotidianul sofiot Standart. Ziarul îl citează pe ministrul bulgar al economiei şi energiei Delian Dobrev care consideră că ţara sa poate profita de zăcămintele de gaze naturale descoperite recent în partea română a Mării Negre.

Dobrev a asistat joi, la Ruse, la ceremonia de lansare a lucrărilor la partea bulgărească a interconexiunii între reţelele de gaze ale Bulgariei şi României. Ministrul a precizat că ţeava care va trece pe sub Dunăre va avea o capacitate maximă de 1,5 miliarde de metri cubi de gaze naturale pe an, ceea ce reprezintă jumătatea din consumul Bulgariei.

În acest moment ţara balcanică se află într-o dependenţă aproape totală de importul de gaze naturale din Rusia. În urma cu câţiva ani, Bulgaria a fost grav afectată de disputa dintre Rusia şi Ucraina care a dus la suspendarea alimentării de gaze prin singura conducta care aduce gazele ruseşti în Peninsula Balcanică. Premierul bulgar Boiko Borisov a declarat că interconexiunea cu România va garanta siguranţa livrărilor dacă mai apar asemenea situaţii. Borisov a dezvăluit la Ruse ca sunt date şi în sensul că în partea bulgară a Mării Negre sunt zăcăminte semnificative de gaze naturale, similare cu cele descoperite de România, mai scrie Standart.

Într-o altă ordinei de idei, ziarul Capital scrie că atentatul de la Burgas a dus la înjumătăţirea numărului turiştilor israelieni care vizitează Bulgaria. Potrivit datelor Institutului naţional de statistică, după data de 18 iulie numărul zborurilor din Israel a fost cu 46% mai mic faţă de aceeaşi perioada a anului trecut, scăderea numărului turiştilor este şi mai mare – 56%, precizează publicaţia. În luna iulie 2011 Bulgaria a fost vizitată de 32.000 de turişti israelieni, dar atacul terorist în acest an a dus la anularea a peste 100 de zboruri planificate, mai scrie jurnalul. În seara zilei de 18 iulie, pe aeroportul din Burgas a fost aruncat în aer un autobuz cu turişti israelieni, atac soldat cu moartea a şase persoane – cinci rezidenţi israelieni şi un şofer bulgar. Plus, teroristul însuşi. Alte peste 30 de persoane au fost rănite.AGERPRES

Bursa: Băsescu: “Ne menţinem opţiunea de a fi un partener al Gazprom”

 “Nabucco” e proiectul prioritar pentru România, nu veţi auzi că ne opunem “South Stream”
Preşedintele suspendat, Traian Băsescu, a declarat recent, într-un interviu pentru Vocea Rusiei, că proiectul Nabucco este prioritar pentru România, dar niciodată nu se va auzi că Bucureştiul se opune proiectului “South Stream”, el precizând: “Ne menţinem opţiunea de a fi un partener al Gazpromului”. Întrebat care este poziţia României în proiectul South Stream, Băsescu a răspuns: “Noi susţinem fără rezerve varianta coridorului sudic, care este o variantă susţinută de Uniunea Europeană şi noi suntem parte a Uniunii Europene”.
Traian Băsescu a precizat, citat de Mediafax: “Deci pentru noi proiectul Nabucco este un proiect prioritar. Suntem şi parte a acestui proiect, România are 16% din proiect. Dar niciodată n-o să auziţi că ne împotrivim South Stream-ului. Vă pot spune că atunci când am primit de la autorităţile ruseşti solicitarea să se facă primele prospecţiuni în zona economică a României, răspunsul nostru a fost pozitiv. Dar noi nu putem fi decât parte a politicii energetice europene, atâta timp cât Federaţia Rusă şi acum ne vinde gaze prin intermediari şi nu în mod direct. În condiţiile în care avem o conductă a Gazpromului care trece pe teritoriul nostru. Fireşte, o deschidere a Federaţiei Ruse către parteneriatul cu noi şi noi am oferit Gazpromului posibilitatea să facă depozite de gaze pe teritoriul României în foste saline. Şi întrebarea a venit destul de acut atunci când au fost neînţelegerile cu Ucraina. Ne menţinem opţiunea de a fi un partener al Gazpromului. Când vreţi să aflaţi despre România, vorbiţi direct cu mine, nu luaţi din presă”.

Bursa: Profitul “Gazprom Neft”, în creştere uşoară în semestrul întâi

“Gazprom Neft”, divizia petrolieră a gigantului rus al gazelor naturale “Gazprom”, şi-a majorat cu 0,4% profitul în primele şase luni din 2012, în ritm anual, însă în trimestrul al doilea şi-a redus câştigurile din cauza declinului cotaţiilor ţiţeiului şi a majorării taxelor de export.

Profitul net al “Gazprom Neft”, al cincilea producător de ţiţei din Rusia, a însumat 78,726 miliarde ruble (2,5 miliarde dolari) în perioada ianuarie – iunie 2012, potrivit standardelor internaţionale de contabilitate. Analiştii estimau 80,98 miliarde ruble.

Câştigul ajustat EBITDA a sporit cu 6,6% în perioada de raportare, la 149,297 miliarde ruble, iar vânzările – cu 18,8%, la 579,182 miliarde ruble.

“Evoluţia companiei s-a îmbunătăţit în primul semestru din 2012, comparativ cu perioada similară din 2011, datorită majorării producţiei de hidrocarburi, a volumelor procesate de ţiţei, dar şi în baza creşterii vânzărilor prin canalele premium”, a informat compania.

Producţia de hidrocarburi a “Gazprom Neft” a sporit cu 5,1% în semes­trul întâi, la 217 milioane barili (29,51 milioane tone) echivalent ţiţei. Volumul de ţiţei rafinat de companie a crescut cu 8,1%, la 21,36 milioane de tone.

Menţionăm că, în trimestrul al doilea din 2012, compania şi-a redus profitul cu 21%, în ritm anual, la 30,35 miliarde ruble (953,6 milioane dolari). În acelaşi interval, vânzările au sporit cu 18%, la 301,2 miliarde ruble.

Obiectiv Argesean: Gazprom ar putea reactiva 2.000 de locuri de muncă la Arpechim

“Reînvierea“ platformei Arpechim ţine strict de privatizarea Oltchim-ului. Dacă viitorul cumpărător al gigantului economic de la Vâlcea va dori să achiziţioneze şi fosta Petrochimie de la Piteşti, atunci problema va fi rezolvată, iar o parte din salariaţii trimişi acasă se pot întoarce la treabă. Iar la aceştia se mai adaugă şi alte noi locuri de muncă, angajări ce se vor face în locul foştilor salariaţi care au împlinit vârsta pensionării.
150 de angajaţi au grijă ca instalaţiile să fie funcţionale 
La acest moment, situaţia este destul de critică la Arpechim. Conform planului de restructurare stabilit pentru anul în curs, la acest moment au plecat deja acasă 250 de salariaţi. Restul care au mai rămas până la 400, cifra indicând numărul celor planificaţi să fie disponibilizaţi pe 2012, au fost etapizaţi până la finele anului din motive sociale, pe de o parte, iar pe de alta, pentru că este nevoie de ei în vederea repornirii instalaţiilor. De fapt şi de drept, la acest moment „motorul“ Arpechimului, iar aici ne referim, desigur, la instalaţii, este păstrat „cald“ în permanenţă, ca să ne exprimăm astfel, în vederea menţinerii la standardul de funcţionare, pentru situaţia în care se va relua activitatea.
Speranţe de mai bine, din luna septembrie
Liderul de sindicat Rafinorul, Ionel Popescu, spune că la acest moment nu a mai rămas decât speranţa că Divizia Petrolieră a grupului Gazprom care şi-a exprimat intenţia să achiziţioneze Oltchimul, va prelua apoi şi Arpechimul. „Am primit un răspuns de la Ministerul Economiei că OMV este în negociere cu societatea care vrea să cumpere Oltchimul. Divizia Petrolieră a  grupului Gazprom este singura care ne poate salva şi care va putea reactiva în jur de 2.000 de locuri de muncă pe platforma Arpechim. Asta, desigur, dacă îşi doresc acest lucru! Părerea mea este totuşi că vor să cumpere şi Arpechim-ul, mai ales că au venit în vizită de mai multe ori. Ei dispun de resursele necesare pentru ca noi să repornim activitatea, iar din acest motiv ţinem şi noi instalaţiile gata pregătite“,  a precizat Ionel Popescu. Prin urmare, să vedem ce se va întâmpla în luna septembrie, pentru când a fost amânată privatizarea Oltchim. În cazul în care până la sfârşitul acestui an nu se va rezolva nimic, Arpechimul se va transforma într-un terminal al OMV în care vor lucra un număr fix de 160 de persoane.

newsring.ro: Intelegerea cu Gazprom tripleaza profitul E.ON

 Cea mai mare companie germana de utilitati, E.ON, a anuntat o triplare a profitului (estimat acum la 3,9 miliarde de dolari) pe primul semestru al anului dupa ce a ajuns la o intelegere in privinta pretului contractelor pe termen lung cu principalul sau furnizor de gaze, concernul rusesc Gazprom.

„Ca urmare a acordului pe termen lung cu Gazprom si a celor deja existente cu alti furnizori, afacerea noastra pe segmentul de gaze nu mai poate fi considerata o lucrarea strategica in desfasurare”, se arata intr-o scrisoare a presedintelui Johannes Teyssen catre actionari.

E.ON isi asigura necesarul de gaze din sase tari, un sfert din acesta provenind din Rusia. Concernul este cel mai mare client european al Gazprom. Doar in Rusia, profiturile sale au crescut cu 38 de procente, atingand 0.4 miliarde de dolari, datorita cresterii capacitatii instalate. E.ON a precizat ca platile prevazute de acordul cu Gazprom nu vor fi efectuate mai devreme de al treilea trimestru.

Anuntul survine pe fondul unui avertisment lansat de compania germana cu privire la scaderea cererii de energie cauzata de slabirea economiei Uniunii Europene. Compania a mai explicat ca va lua masuri pentru reducerea costurile, luand in calcul oprirea operatiunilor acolo unde este necesar.

noi.md: ”Gazprom”: Ucraina nu a furat gaz rusesc

„Gazprom” nu a redus volumul de gaze naturale livrate către Europa, deşi anterior acuza Ucraina de sustragerea ilegală a gazului. ”Ucraina nu a furat gaz rusesc”, au anunțat reprezentanții ”Gazprom”-ului.

Astfel, potrivit unui raport al “Gazprom” pe parcursul mai multor zile din luna februarie 2012, gazul natural în Europa era furnizat în volum deplin. În această perioadă, volumul de gaz natural livrat nu numai că nu a scăzut, ci chiar s-a majorat.

Totodată, Europa nu a majorat cantitatea de gaz natural extras, dar nici nu l-a procurat de la alți furnizori. Prin urmare, cererea pentru gazul rusesc a crescut cu 50 la sută.

După cum se ştie, încă la 22 februarie “Gazprom”- ului i s-a cerut să ia măsuri pentru identificarea motivului scăderii livrărilor de gaze naturale în Europa. Se afirma că gazul rusesc rămînea pe teritoriul Ucrainei. Cei de la ”Gazprom” însă nu au lansat învinuiri și pretenții oficiale părții ucrainene, precum și nu au stabilit volumul de gaz furat. La moment, ”Gazprom” declară că Ucraina nu a sustras ilegal gaz natural rusec.

powerpolitics.ro: Memorandum de colaborare între Gazprom și PetroEcuador

Potrivit Wall Street Journal, gigantul rus Gazprom a semnat un memorandul de colaborare cu oficialii din Ecuador, în cadrul căruia vor fi explorate în comun resursele aflate în zona Amistad din Golful Guayaquil.
“Gazpromul este interesat de explorarea tuturor arealelor marine unde ar putea fi resurse de gaz. Deasemenea, compania rusă și-a arătat disponibilitatea de a discuta și alte oportunități la diverse nivele în domeniu afacerilor cu gaze naturale” a declarat Jorge Glas, ministrul ecuadorian responsabil pentru principalele sectoare strategice, citat de WSJ.

Zona Amistad a fost explorată și de compania americană Noble Energy Inc. (NBL), dar contractul inițial nu a fost prelungit în anul 2010 ca urmare a diferendelor apărute între investitorii americani și compania petrolieră de stat PetroEcuador. Aceasta din urmă întenționează ca în perioada 2012 – 2013 să investească peste 120 milioane de euro cu scopul de a crește producția internă de gaz.

infoprut.ro: Gazprom va livra gaz R. Moldova în anii 2012-2014 la un preţ în medie de 375 de dolari SUA

Republica Moldova a importat gaze naturale la un preţ contractual de 389,88 de dolari pentru mia de metri cubi, în trimestrul doi al anului 2012, potrivit raportului trimestrial al concernului rus Gazprom, transmite Agenția Informațională MOLDPRES cu referire la un raport al Companiei ruse Gazprom.

Preţul plătit pentru achiziţiile de gaze naturale ruseşti în trimestrul doi este comparabil cu cel din trimestrul întîi, cînd Moldova a achitat 387,96 de dolari pentru mia de metri cubi, cu 0,5 la sută mai mult decît în ianuarie-martie. “În primul trimestru al anului 2006, livrările de gaze naturale din Rusia în Republica Moldova se făceau la preţ de 110 dolari pentru o mie de metri cubi. Din a doua jumătate a anului 2006, preţul gazelor a urcat la 160 dolari, după semnarea contractului cu Moldovagaz. Pentru anul 2007 a fost stabilit un preţ al gazelor de 170 dolari pentru o mie de metri cubi. Ulterior, acesta a crescut treptat, pînă la nivelul mediei pe piaţă. Cu începere din 2008, preţul gazelor livrate de Gazprom societăţii Moldovagaz se stabileşte trimestrial după o formulă de calcul luînd în considerare evoluţia preţurilor la motorină şi păcură”, se arată în raportul concernului rus.

Din cauza neachitărilor pentru consumul de gaze de către Transnistria, datoriile debitoare ale Republicii Moldova au crescut în anul 2011, mai constată Gazprom. Potrivit datelor furnizorului de gaze, Moldova se află pe locul trei, după Ucraina şi Belarus, printre ţările CSI după volumul gazelor naturale importate din Federaţia Rusă.

Concernul rus Gazprom va livra gaz Republicii Moldova în anii 2012-2014 la un preţ în medie de 375 de dolari SUA pentru mia de metri cubi, s-a anunţat după Adunarea Generală anuală a acţionarilor societăţii, desfăşurată la începutul iunie. Acţionarii au susţinut cu majoritate de voturi înţelegerile între Gazprom şi Moldovagaz, potrivit cărora concernul rus va livra întreprinderii moldo-ruse 10,4 miliarde metri cubi de gaze pentru o sumă totală de maximum 3,9 miliarde de dolari.

Totodată, Moldovagaz va acorda servicii pentru transportul a circa 70 miliarde de metri cubi de gaz în regim tranzit pe teritoriul Republicii Moldova. Gazprom planifică să achite pentru aceste servicii o sumă de 172 milioane de dolari SUA, în anii 2012-2014.

La începutul lunii iulie Moldovagaz anunţa prelungirea pînă la 31 decembrie a anului 2012 a vechiului contract privind furnizarea gazelor naturale care a expirat la 31 decembrie 2011. Condiţiile contractuale de furnizare şi de tranzit a gazelor naturale la fel au rămas neschimbate.

Semnarea unui nou contract de livrare a gazelor cu Gazprom ar putea fi posibilă după încheierea acordului interguvernamental care să clarifice multe situaţii şi nu doar problema gazelor naturale. Premierul Vlad Filat a declarat că chestiunea privind contractul privind livrările de gaze va fi abordată în cadrul întrevederii sale cu premierul rus Dmitri Medvedev în cadrul vizitei la Moscova programate pentru 10-11 septembrie, notează MOLDPRES.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter