revista presei pe energie 23 noiembrie

2010/11/23

EVZ: Energia regenerabilă va creşte factura cu 15% pentru consumatorul final

Potenţialul utilizării de resurse regenerabile de 20% din total consum, până în anul 2020, implică o creştere cu 15% a facturii pe care trebuie să o plătească consumatorul final, a declarat preşedintele Comisiei de Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, la Energy Forum 2010, desfăşurat la Londra.

În România, targetul privind ponderea consumului de energie produse din surse regenerabile din consumul brut final de energie în 2020 este de 24%.

Scăderea costurilor, incertă

Preşedintele Comitetului pentru Energie şi Schimbare Climatică din Parlamentul Marii Britanii, Tim Yeo, a declarat că nivelul preţurilor la care se va ajunge la nivel european nu poate fi estimat.

“Nu putem fi siguri la ce preţuri se va ajunge. Ştim că este nevoie de o reducere substanţială a costurilor în energia regenerabilă, dar nu putem fi siguri de acest lucru, chiar dacă ne putem gândi că volumele de producţie vor creşte”, a precizat oficialul european.

Şi preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Dan Iulius Plaveti, a declarat într-un interviu acordat EVZ că energia din surse regenerabile are toate şansele să ducă la scumpirea electricităţii furnizate consumatorilor finali, ca urmare a schemei de promovare prin certificate, instituită prin Legea 220/2008 republicată.

Astfel, impactul va fi între 5 euro/MWh, în anul 2011, şi un maxim posibil de 33 euro/ MWh, în 2017, într-un scenariu de realizare a unor capacităţi eoliene de 3.600 MW la nivelul acelui an. Practic aceasta înseamnă o creştere de 26% față de preţul plătit acum de consumatorii casnici, racordaţi la joasă tensiune, de circa 125 euro/MWh (530 lei/MWh).

Hotnews: Rusia avertizeaza: posibile probleme in alimentarea Europei cu petrol

Compania rusa Transneft intentioneaza sa instiinteze oficial consumatorii europeni si tarile de tranzit in legatura cu posibile nereguli care ar putea sa apara in livrarile de petrol rusesc. Cauza ar fi pornirea tranzitului in ambele directii pe oleoductul Odessa-Brody, a declarat purtatorul de cuvant al Transneft, Igor Demin, citat de Vzgliad.

Avand in vedere punerea in functiune pe ambele sensuri a oleoductului Odessa (Ucraina) – Brody (Polonia), livrarile pentru export au fost directionate spre Occident pe tronsonul secund, incarcat la capacitate maxima, de 17,05 mil. tone de titei pe an, scrie RIA Novosti.

Deocamdata, oleoductul functioneaza normal, dar exista riscul unor nereguli din cauza incarcarii la maxim a conductei de transport, sustine Transneft.

Prin urmare, pot exista unele probleme in furnizarea cu petrol a Cehiei, Ungariei, Slovaciei, Croatiei si regiunilor de sud ale Germaniei.

Hotnews: Dupa ce a semnat cu Rusia un acord pentru construirea conductei South Stream, Bulgaria a inceput demersurile pentru urgentarea proiectului Nabucco

Bulgaria nu este interesata doar de proiectul South Stream, ci si de cel rival, Nabucco. Reprezentantii tarii vecine fac demersuri pentru urgentarea proiectului Nabucco, aceasta dupa ce abia a fost semnat acordul cu Gazprom in vederea infiintarii unei companii mixte care se va ocupa de construirea conductei South Stream. Ministerul de Externe din Bulgaria insista asupra urgentarii constructiei conductei de gaz Nabucco, dupa ce la sfarsitul saptamanii trecute Turkmenistan a anuntat este gata sa ofere gaze naturale in cadrul acestui proiect, relateaza Novinite.

Ministrul de Externe bulgar, Nikolai Mladenov, se va intalni, marti, la Viena, cu managementul Nabucco Pipeline International, consortiul format de catre Turcia, Bulgaria, Romania, Ungaria, Austria si Germania pentru construirea si exploatarea conductei.

  • “I-am solicitat aceasta intalnire, deoarece realizarea Nabucco este o prioritate pentru Bulgaria si pentru Europa. Tara noastra a facut tot ce este necesar pentru a facilita inceperea proiectului. De aceea trebuie sa fim activi in mobilizarea sprijinului pentru acest proiect. Mai ales acum, datorita posibilitatilor dupa anuntul prim-vicepremierului din Turkmenistan, Baymurad Khojamukhamedov, ca tara sa este pregatita sa ofere 40 miliarde de metri cubi de gaz anual pentru Nabucco”, a explicat Mladenov.

La un forum energetic, de saptamana trecuta, Khojamukhamedov promis realizarea un acord privind construirea unei conducte trans-caspica de gaz turkmen prin Marea Caspica in Azerbaidjan care s-ar leaga cu conducta Nabucco. Khojamukhamedov a precizat ca Turkmenistan poate oferi statelor UE, din rezerva sa, 40 de miliarde de metri cubi de gaze naturale anual.

Aceasta cantitate este mai mare decat capacitatea proiectata de 31 de miliarde de metri cubi de gaz anual, cat trebuie Nabucco sa furnizeze din Orientul Mijlociu, Caucaz si regiunea caspica prin Turcia, Bulgaria si in restul UE.

Cursa dintre Nabucco si proiectul rival sponsorizat de Rusia pare a fi stransa, mai ales dupa ce, saptamana trecuta, Bulgaria si Rusia au semnat un acord-cheie pentru construirea sectiunii South Stream pe teritoriul bulgar.

Presedintele Gazprom, Alexei Miller si Maya Hristova, director al companiei Bulgarian Energy Holding (BEH), au semnat pe 13 noiembrie, la Sofia, acordul de infiintare a intreprinderii comune care va proiecta, construi si coordona segmentul bulgar al conductei. Cu aceasta ocazie, Alexei Miller a spus ca Bulgaria nu mai poate fi inlocuita de Romania in calitate de centru european al conductei de transport South Stream.

Seful Gazprom a tinut sa inlature si temerile potrivit carora, din cauza ca Executivul lui Boiko Borisov a cerut participarea Rusiei la cateva proiecte energetice comune, Moscova ar putea sa aleaga Romania ca locul din care conducta South Stream va ajunge atat in sudul, cat si in centrul Europei.

“Nu avem niciun fel de contract semnat cu Romania”, a mentionat seful Gazprom, adaugand ca gigantul rus poarta discutii cu oficiali romani pentru a explora posibilitatea ca Romania sa se alature mai tarziu proiectului South Stream in calitate de tara consumatoare, nu de stat de tranzit.

Cu cateva zile inainte de a se decide semnarea acordului intre Rusia si Bulgaria, presedintele Gazprom, Alexei Miller, a efectuat o vizita la Bucuresti, principala tema de discutie fiind proiectul South Stream. Atunci, reprezentantii Transgaz si cei ai Gazprom au semnat la Bucuresti un memorandum de intentie, document care prevede realizarea unei analize tehnico-economice privind oportunitatea ca South Stream sa traverseze teritoriul Romaniei. Dupa doar cateva zile, acelasi Alexei Miller a efectuat o vizita la Sofia, ocazie cu care au decis incheierea unui acord privind infiintarea acelei companii mixte. De altfel, si presa bulgara vorbeste de faptul ca gigantul rus Gazprom s-a folosit de Romania pentru a exercita presiuni asupra Bulgariei.

  • Proiectul South Stream a fost initiat de Gazprom si compania italiana ENI, iar compania franceza EDF ar putea, de asemenea, sa se alature in calitate de actionar. In aceasta situatie, Gazprom si ENI ar detine fiecare cate o pondere de 40%, iar EDF 20%. Proiectul este vazut ca un concurent pentru proiectul Nabucco sponsorizat de UE care incearca, astfel, sa scape de dependenta fata de Rusia.

Vocea Rusiei: Plusurile şi minusurile dialogului energetic dintre Rusia şi UE

Exact în ajunul conferinţei jubiliare de la Bruxelles, consacrată aniversării a 10 ani de dialog energetic între Rusia şi UE, a răsunat declaraţia şocantă a purtătorului de cuvânt al comisarului european pentru Energie, doamna Hoelzner. Ea a cerut modificarea acordului dintre Rusia şi Bulgaria privind construirea gazoductului South Stream în conformitate cu normele UE.

Este vorba nici mai mult, nici mai puţin de oferirea de acces egal la capacitatea conductei companiilor energetice ale Uniunii Europene. „Deocamdată este un foc de avertisment”, consideră Vladimir Feighin, directorul Institutului de Energie şi Finanţe. „O astfel de prevedere este inclusă în Pachetul energetic 3 al UE, un set de acte legislative care stabileşte condiţiile concurenţei pe piaţa Uniunii Europene. Însă el intră în vigoare doar în martie 2011. Totuşi suntem avertizaţi: pregătiţi-vă, veţi avea parte de neplăceri…”

„Cel de-al treilea pachet energetic reprezintă un cod complicat de legi. El impune companiilor străine condiţii speciale pe teritoriul UE. De fapt creează probleme cerând împărţirea tipurilor de activitate ale infrastructurii. Separat – deţinerea conductei, a depozitelor subterane, separat – livrările de gaze, ceea ce se înţelege că nu este în interesul nostru. Toate aceste probleme trebuie să fie subiect de discuţie în cadrul dialogului Rusia-UE. Însă pentru început trebuie să stabilim: noi suntem parteneri strategici unul pentru altul sau nu? Dacă da, atunci să aplicăm legislaţia într-o formă convenabilă şi să creăm reguli comune de joc pe piaţă”.

Problema elaborării unei baze legislative internaţionale în privinţa cooperării energetice se află pe agenda zilei la conferinţa de la Bruxelles. La fel ca şi formarea unui spaţiu energetic unic, dezvoltarea pieţelor energetice din Rusia şi UE, parteneriatele în modernizarea complexului energetic şi de combustibili, de asemenea, problemele legate de tranzit şi de preţurile la gaze. Doctor în ştiinţe Stanislav Jiznin, participant la dialogul energetic din 2000, ştie din experienţă că părţile găsesc cu greu un compromis.

„Interesele noastre economice şi politice coincid. Tocmai de aceea acum 10 ani a apărut dialogul energetic. La „plusuri” aş menţiona aportul la crearea mecanismului „prevenirii timpurii” a posibilelor defecţiuni în funcţionarea sistemelor energetice, trecerea la realizarea practică a proiectului Nord Stream şi pregătirea construirii South Stream şi invitarea specialiştilor rus la elaborarea strategiei energetice a UE până în 2050.  Care sunt „minusurile” sale? Nu s-a reuşit evitarea formalismului, ceea ce a atras după sine necoordonări cu regulile interne ale UE. De aici atmosfera de risc pentru investitori. Ce este cel mai important pentru investitori? Stabilitatea! Dacă ea nu este prezentă, nu vor fi nici proiecte de diversificare a traseelor de livrare a materiei prime, iar asta înseamnă că Europa nu va avea parte de siguranţă energetică”.

inforusia.ro: Rusia propune UE un centru comun pentru gazele naturale

Rusia doreste sa puna impreuna cu Uniunea Europeana bazele unui centru de cercetare in domeniul gazelor naturale, a anuntat luni ministrul de resort, Serghei Smatko.

Industria gazelor este un domeniu important de cooperare in relatia Rusia-UE, a spus ministrul rus. “Trebuie sa invatam sa ne ascultam unii pe altii si sa vorbim aceeasi limba. Noi propunem o platforma comuna, care este Centrul de cercetari”, a spus Serghei Smatko.

Dialogul Rusia-UE pe tema gazelor a intampinat dificultati in primul rand din cauza informatiilor neconcordante despre piata gazelor si despre perspectivele acesteia. Rusia considera ca un Centru de cercetari comun va putea prelucra statisticile pentru a da prognoze si recomandari comune pentru politica energetica. Centrul va trebui sa aiba o dependenta minima de factorul politic, a mai spus ministrul rus al Energiei, precizand ca propunerea a fost bine primita de partenerii europeni.

Comisarul european pentru energie a cerut, tot ieri, un nou acord de cooperare si parteneriat cu Rusia in domeniul energiei, avand in vedere ca acordul din 1994 este depasit si “nu mai raspunde cerintelor cooperarii noastre”. Comisarul Guenther Ottinger a cerut un pact care sa tina cont de prioritatile partilor pentru urmatorii 50 de ani.

Tags: , , , , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter