Revista Presei Pe Energie – 23 Februarie 2012 – part II

2012/02/23

Ziuanews.ro: Gazprom reduce preţul gazelor pentru companii franceze, germane, slovace şi turceşti

Gazprom a anunţat, astăzi, că reduce cu 10% preţul gazelor naturale livrate pentru o serie de companii franceze, germane, slovace şi turceşti. Reducerea se aplică la valoarea contractată de GDF Suez, Wingas, SPP şi Botas cu care Gazprom are în derulare contracte de livrare a gazelor naturale pe termen lung.

Potrivit BBC Russian şi The Financial Times, ce face trimitere la o declaraţie a vicepreşedintelui Gazprom, Aleksandr Medvedev, acestă reducere a preţului de livrare a gazelor naturale s-a decis în urma solicitării partenerilor contractuali, respectiv GDF Suez din Franţa, Wingas din Germania, SPP din Slovacia, respectiv Botas din Turcia.

“Partenerii noştri ne-au cerut să luăm în calcul o reconsiderare a preţului. Am operat o ajustare a parametrilor formulei de formare a preţului la livrările de gaze, ceea ce a dus la o reducere relativă a preţurilor cu o medie de 10%”, spune Aleksandr Medvedev potrivit Gazeta.rus.

Acesta precizează totodată că “Preţul nou va garanta competitivitatea gazului rusesc”, menţionând că monopolul rus de gaze nu a avizat solicitarea partenerilor referitoare la majorarea procentului de gaze naturale legat de preţul pieţii spot.

Reamintim că Gazprom a mai operat modificări ale preţului gazelor naturale livrate şi în 2010 pentru companii ale Italiei, Franţei, Slovaciei, respectiv Germaniei, precizează BBC Russian.

B1: Gazprom este interesată de construcția unor noi capacități pentru transportul direct al gazelor rusești spre Europa

Gazprom ar putea participa la un nou proiect privind construcția unui gazoduct pentru transportul gazelor din Rusia spre Europa, scrie Ria Novosti.

Anunțul vine în contextul unei creșteri constante a cererii de pe piața europeană.

”Am căzut de acord că este necesară construirea unor noi capacități de transport direct al gazului din Rusia spre Europa, pentru a face față cererii în creștere venite din partea consumatorilor europeni” a anunțat Gazprom, printr-un comunicat.

Recent, unii clienți ai Gazprom s-au plâns că nu primesc îndeajuns gaz pentru a face față temperaturilor extrem de scăzute din Europa. Cu toate acestea, gigantul rus susține că a livrat cantitatea maximă de gaz conform contractelor în vigoare.

Gazprom livrează circa un sfert din cantitatea de gaz importată în Europa.

Mediafax: Gazprom va dubla capacitatea subterană de stocare a gazelor în Europa, până în 2015

Gazprom intenţionează să investească 200-300 de milioane de euro pentru dublarea capacităţilor subterane de stocare a gazelor în Europa până în 2015, astfel încât să poată asigura livrări neîntrerupte de gaze, a declarat miercuri directorul general adjunct al grupului rus, Alexander Medvedev.

“Nu putem garanta că situaţia temperaturilor extrem de scăzute nu se va repeta iarna următoare, sau în următorii cinci ani consecutiv, de exemplu.Iată de ce am aprobat un program de dublare a capacităţilor destocare din Europa “, a spus Medvedev într-un interviu acordat televiziunii RT, relatează RIA Novosti.

Potrivit planului, grupul rus urmează să crească de două ori capacitatea de stocare a gazelor din Europa la 5 miliarde de metri cubi, până în 2015.

“Judecând după experienţa trecută, acest proiect va necesita circa 200-300 de milioane de euro, în următorii cinci ani”, a arătat Medvedev.

El a spus totodată că gazoductele Nord Stream şi South Stream, care vor transporta gaze în Europa ocolind rutele actuale de tranzit, precum şi alte conducte, vor contribui la îmbunătăţirea securităţii energetice a Europei.

“Acesta este motivul pentru care investim masiv în noi conducte de export şi în dezvoltarea actualelor capacităţi de transport al gazelor”, a explicat Medvedev.

Gazprom a anunţat că în perioada de vârf a gerului din Europa a reuşit să asigure livrări stabile de gaze prin utilizarea la maxim a facilităţilor subterane europene de gaze, respectiv 38 de milioane de metri cubi pe zi.

Evenimentul: Gazprom susţine că a restabilit livrările de gaz în Europa

Grupul rus Gazprom a anunţat luni că este din nou în măsură să satisfacă totalitatea cererilor clienţilor europeni, după ce în ultimele săptămâni nu a putut să majoreze livrările spre o Europă afectată de un val de frig excepţional, transmite AFP.

„Gazprom a restabilit complet livrările de gaze naturale pentru a acoperi totalitatea consumatorilor europeni”, a anunţat luni directorul general adjunct de la Gazprom, Aleksandr Medvedev.

Gazprom asigură un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei însă începând cu sfârşitul lunii ianuarie grupul rus nu a putut să vină în întâmpinarea clienţilor care au cerut o suplimentare a livrărilor. Mai mult, Gazprom a fost nevoit să recunoască că a redus, pentru scurt timp, livrările destinate ţărilor europene cu 10% din cauza creşterii cererii venite de pe piaţa internă.

De asemenea, Aleksandr Medvedev a apreciat că ultimele săptămâni au scos în evidenţă eşecul încercărilor Uniunii Europene de a-şi reforma piaţa gazelor, în condiţiile în care piaţa spot şi sursele de energie regenerabilă nu au putut acoperi creşterea cererii. „De la începutul lunii februarie pe piaţa spot preţurile au crescut cu 60%. În plus, nu există motive să credem că pieţele spot vor dispune de suficient gaz pentru a acoperi cererea”, a subliniat Medvedev.

În mod tradiţional, în contractele pe termen lung încheiate între furnizori şi distribuitori, preţul gazelor naturale este indexat de cel al petrolului. Însă din ce în ce mai mulţi distribuitori de gaze naturale încearcă să reducă preţul prin achiziţionarea gazului de pe pieţele spot, ceea ce reduce controlul Gazprom asupra preţurilor. De altfel, recent Gazprom a fost nevoit să reducă cu 10% preţul gazelor naturale vândute unor clienţi europeni, scrie Agerpres.

Tags: ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter