revista presei pe energie 22 iunie

2010/06/22

ziare.com: Franta si Rusia pun umarul pentru a scoate Europa din criza

Nicolas Sarkozy a incercat sa-l inroleze, sambata, pe Dmitri Medvedev, in lupta cruciala pentru reglementarile financiare in UE.

Presedintele francez a profitat de participarea la cel de-al 13-lea Forum Economic International din Sankt-Petersburg pentru a consolida rolul Frantei in Rusia.

Mai mult de douazeci de acorduri economice si contracte, care s-au incheiate intre societatile ruse si franceze, au fost semnate sau formalizate cu aceasta ocazie.

“Vreau sa-mi exprim aprecierea in ceea ce priveste schimbarile in relatiile economice dintre cele doua economii,(…), si diversificarea activitatilor noastre comune. Rareori in istoria relatiilor dintre Rusia si Franta legaturile noastre au fost atat de ambitioase, senine si pline de incredere reciproca”, a declarat Nicolas Sarkozy in timpul unei conferinte de presa, citat de Le Nouvel Observateur.

Inainte de Forumul de la Sankt-Petersburg, Nicolas Sarkozy si-a reafirmat convingerea cum ca UE si Rusia ar trebui “sa lucreze impreuna, strategic, foarte aproape si intr-o relatie de incredere”.

“Razboiul Rece s-a terminat. Rusia este o mare putere. Suntem vecini. Vrem sa fim prieteni, avem nevoie sa ne apropiem”, este de parere presedintele francez, care a promis sa lupte impreuna cu omologul sau rus, pe 26 si 27 iunie, la summit-ul G20 de la Toronto, astfel incat deciziile luate la summit-urile precedente in materie de control sa fie aplicate.

Acesta a reafirmat ca sustine impozitarea bancilor, pentru a finanta un “sistem de asigurare”, si o taxa pe tranzactiile financiare, doua subiecte pe care UE doreste sa le abordeze la summit-ul de la Toronto.

Acorduri in valoare de cinci miliarde de euro

Presedintele francez si-a reiterat dorinta de instituire a unui nou sistem international monetar si a indemnat Rusia sa se alature Frantei in acest sens.

Vizita presedintelui Frantei in Rusia, insotit de o numeroasa delegatie de ministri si antreprenori, a fost “in esenta, economica”. In cadrul vizitei s-au semnat acorduri in valoare de trei miliarde de euro reprezentand investitii franceze in Rusia, si de doua miliarde de euro reprezentand investitiile ruse in Franta.

Semnarea acordului final privind intrarea GDF-Suez in gazoductul Nord Stream, cu o participatie de 9%, si un memorandum de intelegere privind participarea FED in consortiul de gestionare a conductei South Stream erau de asteptat.

Un acord tripartit intre Alstom, partenerul TMH si caile ferate din Kizihstan privind furnizarea de 200 de locomotive de marfa a fost semnat cu aceasta ocazie, partea franceza fiind estimata la 500 de milioane de euro.

Si Danone a semnat cu firma rusa Unimilk un contract pentru crearea unui joint-venture, care urmeaza sa fie lider al sectorului produselor lactate in Rusia. Este vorba de o investitie de 1,3 miliarde de euro pentru grupul alimentar francez.

La randul sau, Arianespace a semnat un contract in valoare de 400 de milioane de euro pentru achizitionarea a 10 lansatoare Soyuz Roskosmos.

Cele doua guverne au semnat, cu acest prilej, o declaratie politica privind crearea unui “centru franco-rus pentru eficienta energetica”, in urma caruia se asteapta beneficii economice importante in viitor. Practic, cele doua tari par sa colaboreze pentru a rearanja economiile lumii si a ajuta Europa sa iasa din profunda criza in care a intrat.

Bursa: “ENI” va ceda “EdF” o parte din acţiunile la gazoductul “South Stream”

O parte dintre acţiunile “ENI” la proiectul gazoductului “South Stream” – cel puţin 10% – va fi cedată companiei franceze “EdF” de partea italiană. În acest sens, “EdF” a semnat un memorandum cu “Gazprom” şi “ENI”. Astfel, “Gazprom” va păstra 50% din “South Stream”, informează Agerpres.

Hotnews: Gazprom reduce cu 30% livrarile de gaze catre Belarus

Gazprom a redus marti cu 30% exportul de gaz rusesc catre Belarus, a anuntat compania, citata de AFP, dupa ce Minsk-ul nu si-a achitat datoria de 200 de milioane de dolari fata de companie.
“De la ora 10 a.m. pe 22 iunie instituim o reducere de 30% a volumelor de gaz rusesc catre Belarus,” a delcarat seful Gazprom, Alexei Miller.Compania a informat ca taierile de gaze ar putea ajunge la 85% in urmatoarele zile, daca nu se gaseste o solutie.
Potrivit Gazprom, Minskul trebuie sa achite Moscovei 200 de milioane de dolari pentru gazele livrate de la inceputul anului. Gazprom sustine ca Belarus plateste doar 150 de dolari pe mia de metri cubi, in conditiile in care factura companiei rusesti este de 169,20 dolari pe mia de metri cubi in primul trimestru si de 184,80 dolari in cel de-al doilea.

Presedintele rus Dmitri Medvedev a cerut luni companiei de stat Gazprom taierea exporturilor de gaze catre Belarus, din cauza datoriei neplatite a Minskului.

Guvernul belarus a promis luni ca va plati in termen de doua saptamani datoria catre Gazprom. “Belarus intentioneaza sa achite in urmatoarele doua saptamani restantele la gaz catre Rusia”, a anuntat prim-vicepremierul Vladimir Semashko intr-un comunicat, adaugand ca si “Rusia ar trebui sa plateasca Belarusului datoria de 217 milioane de dolari, perceputa pentru tranzitul de gaze naturale catre Europa”.

money.ro: Gazprom admite că are datorii către Belarus similare ca valoare cu restanţele fostului stat sovietic

Grupul rus Gazprom a recunoscut luni că datorează Belarusului o sumă apropiată de valoarea restanţelor înregistrate de autorităţile bieloruse la plata livrărilor de gaze naturale, transmite Reuters.

Gazprom a învinovăţit, însă, Belarusul pentru crearea problemelor legate de plăţi.

Purtătorul de cuvânt al grupului, Sergei Kuprianov, a declarat jurnaliştilor că datoriile părţii ruse pentru tranzitul de gaze naturale către Europa au apărut după ce autorităţile de la Minsk au blocat efectiv plăţile Gazprom.

Începând din iunie, Gazprom va percepe un tarif de 270 de dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze livrate Belarusului, a adăugat el.

Rusia a redus livrările către fostul stat sovietic cu 15% luni, încercând să preseze Belarusul să-şi plătească datoriile. Decizia a cauzat temeri în Europa privind o perturbare a aprovizionării cu gaze naturale ruseşti.

Belarus are datorii de 192 milioane de dolari către Gazprom, potrivit părţii ruse, şi este cea de-a doua ţară de tranzit a gazelor ruseşti către Europa după volumul care îi traversează teritoriul. Belarus a refuzat să recunoască datoria şi a anunţat vineri că Gazprom îi datorează 200 de miloane de dolari din taxe de tranzit.

Gazprom a anunţat recent că Belarus a plătit 150 de dolari pe 1.000 de metri cubi de gaze importate din Rusia, în loc de preţul de 169,2 dolari pe 1.000 de metri cubi cerut de grupul rus în primul trimestru al anului, respectiv 184,8 dolari în cel de-al doilea trimestru.

Adevarul: Războiul gazelor, varianta Belarus

Rusia şi Belarus se acuză reciproc de acumularea unor datorii în contul livrării şi al tranzitului de gaze

Rusia şi Belarus se acuză reciproc de acumularea unor datorii în contul livrării şi al tranzitului de gaze

Rusia a sistat ieri livrările de gaze către Belarus, pe fondul datoriilor acumulate de Minsk către producătorul Gazprom. Problemele dintre cele două state ex-comuniste ar putea afecta alimentarea cu gaze a unor ţări europene, precum Polonia, Germania şi Lituania.

După un weekend de conflict mocnit, manifestat doar la nivelul declaraţiilor, dimineaţa zilei de ieri a venit cu punerea în practică a ameninţărilor din partea Rusiei. Astfel, preşedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat companiei Gazprom să taie exporturile de gaze naturale către Belarus cu 15% într-o primă fază, urmând ca reducerea să se facă treptat şi pentru restul volumelor de gaze, potrivit Reuters.

Gazprom avertizase că va recurge la această metodă de constrângere, dacă Minskul nu îşi va plăti datoriile de 192 de milioane de dolari pe care le are către gigantul rus. „Livrările vor fi reduse zilnic, proporţional cu volumul datoriilor”, a afirmat Alexei Miller, CEO Gazprom, potrivit agenţiei RIA Novosti.

Ucraina, rută de rezervă

Belarus este cea de-a doua ţară de tranzit a gazelor ruseşti către Europa, după volumul care îi traversează teritoriul, după Ucraina. La rândul său, Minskul a arătat că Gazprom îi datorează 200 de milioane de dolari, reprezentând tarifele de tranzit al gazelor. Un purtător de cuvânt al Gazprom a recunoscut acest lucru, spunând totodată că problema acestei datorii a Rusiei a ieşit la suprafaţă abia după ce Belarusul a blocat plăţile efectuate de Gazprom.

Disputele dintre Rusia şi ţările vecine privind preţul gazelor au devenit un motiv tot mai serios de îngrijorare pentru Europa, după ce, în luna ianuarie a anului trecut, Gazprom a sistat timp de trei săptămâni exporturile către Europa din cauza unei dispute cu Ucraina privind datorii, preţuri şi tarife de tranzit. Atunci, mai multe ţări, precum Polonia, Bulgaria, Republica Moldova sau Slovacia, au avut probleme cu încâlzirea pentru populaţie.

În legătură cu decizia de ieri, oficialii Gazprom au arătat că dispun de suficientă capacitate pentru a devia prin Ucraina exporturile către Europa care ar fi trebuit să treacă prin Belarus, adăugând totodată că impactul disputei va fi resimţit în mică măsură datorită necesarului redus de gaze naturale pe timp de vară. Chiar şi în sezonul cald, asigurarea gazelor este vitală pentru termocentrale, care acoperă cel puţin un sfert din consumul de electricitate în fiecare din ţările Europei Centrale.

În faţa acestei ameninţări, Comisia Europeană a adoptat o poziţie pacifistă. Potrivit purtătorului de cuvânt al comisarului pentru energie, este de aşteptat ca fluxul de gaze către Europa să nu fie afectat. Autorităţile din Belarus au anunţat aseară că îşi vor plăti datoriile în termen de două săptămâni.

România nu este afectată

Importurile de gaze ruseşti ale României nu sunt afectate, întrucât livrările către ţara noastră nu se realizează prin conductele care tranzitează Belarusul, ci prin Ucraina.

Bursa: “Gazprom” caută alternative pentru tranzitul gazelor naturale spre Europa

Grupul rus “Gazprom” caută soluţii alternative pentru tranzitul gazelor naturale spre Europa, inclusiv via Ucraina şi Polonia, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al “Gazprom”, Sergei Kupriyanov, transmite Agerpres, citând RIA Novosti.
Kupriyanov a adăugat că nu ar trebui să existe probleme cu tranzitul gazelor naturale ruseşti spre Europa şi că grupul “Gazprom” se aşteaptă ca Belarus să-şi onoreze angajamentele de tranzit şi să-şi plătească datoriile.
“Gazprom” a anunţat, ieri dimineaţă, că a început reducerea livrărilor de gaze naturale ruse către Belarus, din cauza datoriei pe care această ţară o are faţă de compania rusă, estimată de Moscova la 200 de milioane de dolari. Potrivit şefului “Gazprom”, reducerea livrărilor va fi la început de 15%, urmând să se ajungă treptat la 85%.
Belarusul este ţară de tranzit pentru 20% din gazele ruse destinate consumatorilor europeni, restul trecând prin Ucraina, ţară cu care Moscova a avut în ultimii ani mai multe conflicte energetice.

ziare.com: Pretul gazelor ar putea ajunge in ancheta parlamentara

Senatorii democrat-liberali vor depune la Biroul Permanent o cerere de infiintare a unei comisii de ancheta privind modul in care distribuitorii de gaze au respectat clauzele din contractele de privatizare si modul in care se stabileste pretul gazelor.

Demersul democrat-liberalilor survine ca reactie la o solicitare a distribuitorilor de gaze ca Agentia Nationala de Reglementare in Energie sa majoreze, de la 1 iulie, pretul la gaze cu 5,6%.

“Toti senatorii PD-L au innebunit cand a venit Petru Lificiu sa anunte acest lucru, au spus ca nu sunt de acord si mai mult decat atat, am hotarat sa se infiinteze o comisie parlamentara de ancheta care sa vizeze modul in care toti distribuitorii de gaze din Romania, cei care au cumparat pachete majoritare, precum Eon sau Distrigaz, au respectat obligatiile pe care le aveau conform contractelor de privatizare”, a declarat senatorul PD-L Iulian Urban.

Pedelistul a subliniat ca o majorare a preturilor nu se sustine nici din punct de vedere economic, dar nici din perspectiva impactului social al masurii. “In mod ferm, ne-am opus oricarei majorari care n-are niciun fel de justificare economica in conditiile in care la pretul de import al gazelor pana la consumatorul final se adauga inca 100% din pretul de import. Este aberant. Distribuitorii de gaze nu merita aceasta majorare pentru ca nu au facut niciun fel de investitii in Romania. In afara de asta, in conditiile in care am umblat la pensii si salarii, ar fi criminal sa crestem pretul gazelor”, a spus Urban.

Infiintarea comisiei de ancheta este deja sustinuta de circa 40 de senatori PD-L, minimul necesar fiind de 31. Unul din obiectivele comisiei este sa verifice toate contractele de privatizare din domeniul distributiei de gaze si modul in care beneficiarii privatizarilor au respectat obligatiile ce le incumba.

money.ro: Petrom scoate la vânzare zăcăminte exploatate în trecut cu vechile tehnologii

Pe timp de criză, companiile mari îşi regândesc strategiile de dezvoltare. Pe lângă planurile de investiţii, Petrom scoate la vânzare mai multe zăcăminte exploatate în trecut cu vechile tehnologii. Toate aceste câmpuri sunt în vizorul investitorilor şi vor fi preluate de companii mici pentru care potenţialul lor este încă atractiv.

“După câte cunosc eu, ei au separat aceste 100 de câmpuri în patru loturi. Cele mai puţin perspective le vând imediat, o parte vor să le facă în formulă de repartizare a profitului; au mai multe formule. Unele vor să le dezvolte ei în continuare. Chiar cele marginale care sunt abandonate de Petrom sunt interesante pentru companiile mici şi mijlocii din extern care au tehnologiile şi capacitatea şi rădarea să le exploateze în continuare. Fie câmpurile care produs petrol, fie cele de gaz,” a precizat Ion Sturza, om de afaceri.

Bursa: Bugetul “Transgaz” pentru Nabucco este de 14,5 milioane de euro

Bugetul alocat de către “Transgaz”, în acest an, pentru implementarea pro-iectului Nabucco este în valoare de aproximativ 14,5 milioane de euro, ne-a declarat Elisabeta Ghidiu, di-rector strategie, piaţă de capital, comunicare şi relaţii corporative din “Trans-gaz”. Suma este destinată acoperirii activităţilor derulate în anul 2010, respectiv proiectarea generală a conductei, proiectarea locală, sume aferente consultanţilor, sume aferente desfăşurării activităţilor curente în compania “Nabucco Gas Pipeline International” GmbH (NIC) şi în companiile Nabucco locale existente.
Doamna Ghidiu ne-a precizat: “Hotărârea de Guvern pentru aprobarea acordării garanţiilor guvernamentale pentru < Transgaz > este necesară în vederea obţinerii finanţărilor de proiect în cadrul Nabucco. Conform graficului de proiect, obţinerea finanţării este estimată a se finaliza până la sfârşitul anului 2011. Garanţiile gu-vernamen-tale sunt necesare în vederea garantării, de către < Trans-gaz > a cotei parte care îi revine din finanţare, res-pectiv 16,67% din creditele con-tractate de către NIC”.
Creditele contractate de NIC vor fi în proporţie de 70% din valoarea costurilor aferente construcţiei conductei “Nabucco” (în valoare totală de circa 8 miliarde euro). “Transgaz” va trebui să prezinte garanţii guvernamentale pentru cota care îi revine ca şi asociat, din valoarea totală a creditelor contractate de către NIC. 30% din valoarea Nabucco va fi asigurată din surse proprii ale acţionarilor companiei de proiect.
*  Conducta Szeged-Arad, operaţională în cursul acestui an
Deşi construcţia a fost finalizată, conducta de transport a gazelor Szeged-Arad va deveni operaţională în cursul anului 2010, ne-a mai declarat Elisabeta Ghidiu. Actul oficial pe care compania maghiară de trans-port gaze naturale îl mai are de obţinut este Acordul interguvernamental bilateral, care a fost semnat de către Guvernul român şi cel maghiar, şi care urmează să fie ratificat de către parlamentele ambelor ţări.
*  Interconectarea cu Bulgaria, gata în 2012
Interconectarea reţelei noastre de transport cu Bulgaria este în stadiul de proiectare a detaliilor de execuţie. Potrivit oficialului “Transgaz”, valoarea alocată de companie pentru acest proiect, în acest an, este de un milion de lei. Conducta va fi finalizată în anul 2012.
Compania a obţinut un profit net de 189,2 milioane lei, în primul trimestru, în urcare cu 30% faţă de primele trei luni din 2009. Afacerile societăţii s-au cifrat la 446,7 milioane lei, consemnând o apreciere cu 15%.
“Transgaz” are un capital social de 117,7 milioane lei, divizat în acţiuni cu valoarea nominală de 10 lei. Ministerul Economiei deţine 73,51% din titluri, în timp ce Fondul Proprietatea are 14,98% din acţiuni. Ministrul Economiei, Adriean Videa-nu, a anunţat, recent, că statul intenţionează să mai vândă pe Bursa de la Bucureşti un pachet din acţiunile “Transgaz”, fără a-şi pierde poziţia de acţionar majoritar.

RIA Novosti: Russia’s Gazprom increases gas supplies cuts to Belarus to 30 pct from 15 pct – Miller

Russian gas export monopoly Gazprom cut its supplies to Belarus further, to 30 percent from a previous 15 percent over debts, Gazprom Chief Executive Officer Alexei Miller said on Tuesday.

“Over the past twenty-four hours, Belarus has not taken any steps to repay the debts for the delivery of Russian natural gas and from 10 hours in the morning of June 22 a 30 percent cut in planned gas supplies to Belarus was introduced,” Miller said.

The Russian giant decreased its Belarus supplies 15 percent on Monday over a $200 million debt Minsk has accumulated since the start of the year.

Belarus refuses to pay the Russian gas price, set at $169 per 1,000 cubic meters for the first quarter of the year and $185 for the second quarter, and has been paying $150 since Jan. 1 instead.

The current dispute with Belarus also echoes a disagreement over oil imports at the start of the year, when Russia and Belarus entered a joint customs union with Kazakhstan and Minsk argued it should be exempt from duties on all oil imports.

Belarus eventually accepted Russia’s offer of duty-free imports of oil for domestic use – about a fifth of its total imports – but won the right to increase transit fees on crude pumped across Belarus to Europe.

rt.com: Belarus gas conflict not a Ukraine rerun

The implications of the gas conflict between Russia and Belarus is very different to the recent conflicts between Russia and Ukraine according to Aleksandr Nazarov, oil and gas analyst at Metropol IFC.

ITAR TASS: South Stream to be implemented by all means — Prmakov

The South Stream project will be implemented by all means, even without Bulgaria, the president of the Russian Chamber of Commerce and Industry, Yevgeny Primakov, said.

Replying to questions after his lecture “Russian in the Modern World” in Sofia on Monday, Primakov said, “If Bulgaria rejects the project for some reason, we have alternative options. We will not give up this project, and it will be implemented by all means.”

Russia attaches great significance to the construction of South Stream because it is vital for diversification of gas supply routes to Europe. “When there is only one route that runs through certain countries, we saw that this can lead to conflicts. Diversification will make gas supplies to European consumers more reliable and safer. Russia wants gas to reach the end user unhindered,” he said.

South Stream, which will be jointly built by Gazprom and ENI, will eventually take 30 billion cubic meters of Russian natural gas a year to southern Europe, with Greece becoming a transit state on the southern arm of the pipeline pumping gas to Italy.

Analysts have said that the project, which aims to link Gazprom’s Siberian gas fields with Europe and is seen as a competitor to the EU-backed Nabucco pipeline, will cost around 10 billion euro, or 15.82 billion U.S. dollars.

The projected South Steam gas transit pipeline starts at the Beregovaya compressor station at the Russian Black Sea coast. It would run through the Black Sea to the Bulgarian port of Varna, where it splits – the southwestern pipe would go to southern Italy via Greece, whereas the northwestern route would go through Serbia to northern Italy, possibly including Croatia, Slovenia, Hungary, and Austria.

South Stream is scheduled to become operational in 2013. The 900-kilometer-long undersea section of the pipeline will run from the gas compressor facility at Beregovaya, on Russia’s Black Sea coast, near Arkhipo-Osipovka, towards the city of Burgas, in Bulgaria. The sea’s maximum depth on this route is 2,000 metres.

On the ground the pipeline will split. One (southwestern) branch will be laid across Bulgaria and Greece and the Adriatic Sea towards Brindisi, in Italy, and the other (northwestern one) may follow either of the two routes still being considered – Bulgaria-Serbia-Hungary-Austria, or Bulgaria-Serbia-Croatia, Slovenia-Austria.

South Stream is a strategic project for Europe’s energy security and should be implemented by the end of 2015. Work is currently underway to draft a feasibility study for the marine section across the Black Sea and the surface section running through the transit countries.

The inter-governmental agreement signed in Vienna on April 25, 2010 between Russia and Austria on cooperation under the South Stream project removes all legal obstacles to its implementation.

The agreement was the last document that was necessary for the start of the project. Earlier, Russia signed similar documents with Bulgaria, Serbia, Hungary, Greece, Slovenia, and Croatia.

Russian Prime Minister Vladimir Putin said that by signing the inter-governmental agreement with Austria “we finished forming the legal framework for South Stream”.

The Russian prime minister confirmed that the construction of the South Stream pipeline would be completed in the second half of 2015. By now “work has been completed on the Black Sea in Turkey’s special economic zone, and the seabed in Bulgaria has been examined.”

South Stream “will make Russian natural gas supplies to Europe securer”, Putin said.

energia.gr: Belarus to Continue Supplies to Europe, Despite Cut

Belarus will continue to provide uninterrupted transit of Russian gas to Europe , despite the fact that it has begun receiving a 15% gas cut from Russia, a spokeswoman for the Belarusian Energy Ministry said on Monday.

“Despite the fact that Gazprom has imposed a 15% cut on gas supplies to the Republic [of Belarus], the Energy Ministry is taking measures to ensure uninterrupted transit,” Lyudmila Zenkovich said.

Belarus refuses to pay the Russian gas price, set at $169 per 1,000 cubic meters for the first quarter of the year and $185 for the second quarter, and has been paying $150 since January 1 instead.

Belarusian First Deputy Energy Minister Eduard Tovpinets on Friday evening announced that Gazprom owed some $200 million to Belarus for gas transit fees to Europe, the same amount that Gazprom said Belarus owed for gas deliveries.

Belarus has now admitted its debts but negotiations are still underway concerning their repayment.

Earlier on Monday Gazprom CEO Alexei Miller said Gazprom had started cutting gas supplies to Belarus over the debt. The restriction will gradually rise from 15 to 85 percent of daily supply.

Zenkovich said Belarus could top up the gas it receives with fuel oil if supplies are insufficient.

A spokeswoman for the Lithuanian gas supplier Lietuvos dujos company said there has been no interruption in Russian gas supplies to Lithuania, which transit Belarus.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter