revista presei pe energie 21 octombrie

2010/10/21

Bursa: Campionii energetici vor distorsiona concurenţa şi vor scumpi energia

Înfiinţarea giganţilor energetici Electra şi Hidroenergetica va afecta puternic concurenţa pe piaţa noastră de energie care se va reflecta şi într-o continuă creştere a preţurilor pentru consumatori, arată un studiu prezentat astăzi, într-o conferinţă, de mai mulţi profesori de la facultatea noatră de energetică reuniţi sub egida Institutului Român pentru Energie (IRE). Autorii studiului arată că instituirea unui duopol pe piaţa noastră de energie va “omorî” orice competiţie şi va stabili preţuri discreţionare.
Principalele argumente folosite de autorii studiului în teoria scumpirii continue a preţurilor sunt lipsa unor posibilităţi reale a celor două companii de a-şi susţine investiţii de ordinul miliardelor de euro în eficientizarea producţiei termo şi reducerea emisiilor, precum şi ascunderea structurii de preţ şi lipsa concurenţei.
Studiul mai arată că bursa noastră de energie va fi puternic afectată de crearea celor două companii care nu-şi vor tranzacţiona decât 15% din producţie. În pezent, pe bursa de energie, este tranzacţionată o treime din producţia noastră.

inforusia.ro: Rusia ar putea pierde pana in 2020 o cincime din productie petroliera

Industria petroliera rusa are nevoie de un nou regim fiscal

Industria petrolului, care aduce o jumatate din veniturile bugetare in Rusia, are nevoie de un nou regim fiscal si necesita investitii de peste 7 trilioane de ruble (circa 165 milioane euro). Daca va fi mentinut in continuare actualul regim fiscal, in urmatorii 10 ani Rusia ar putea pierde cel putin o cincime din productia petroliera autohtona, titreaza publicatia rusa „Vedomosti” cu referire la proiectul „Planului general de dezvolatare a industriei petrolului pana in anii 2020”, elaborat de Ministerul energiei de la Moscova.

In document sunt prezentate doua scenarii privind dezvoltarea industriei petroliere. Primul scenariu  presupune mentinerea sistemului actual de impozitare, care ar permite obtinerea  „rentabilitatii maxime, in conditiile economice actuale”. Al doilea proiect de scenariu sugereaza industriei petroliere un nou sistem de impozitatre, cresterea investitiilor si majorarea volumului de extractie a petrolullui. Acest lucru ar permite ca peste 10 ani sa se majoreze extractia de petrol cu 6,3% si va ajunge la 525 milioane tone de petrol pe an. Pentru a ajunge la acest rezultat e necesar sa fie diferentiat sistemul de impozitare: pentru noile locuri de exploatare-noi impozite, pentru cele vechi- reducerea poverei fiscale. In cazul in care nu se va schimba nimic in acest domeniu, obiectivul Rusiei nu va fi realizat, se spune in documentul Ministerului rus al energiei.

Potrivit planului federal, Rusia a atins deja „varful extractiei”, iar in anul 2020 ar putea extrage 388 milioane tone de petrol si gaze condensate, ceea ce inseamna cu 21 la suta mai putin fata de volumul extractiilor din anul 2009.

In anul 2009  Rusia a devenit cel mai mare producator de petrol din lume, cu 494 milioane de tone.  Cu toate acestea, Rusia ocupa locul 7 in randul tarilor care detin importante zacaminte de petrol, iar bazele pentru gasirea de noi rezerve de petrol din Rusia sunt destul de limitate, din moment ce doar 25 la suta din resurse nu au fost inca identificate.

„Planul general de dezvoltare a industriei petroliere pana in 2020” a fost elaborat de Ministerul rus al energiei la directiva prim-ministrului Vladimir Putin. Ministerul spera ca pana la sfarsitul acestei luni acest documentul va ajunge in executivul rus pentru a fi discutat.

inforusia.ro: Polonia conditioneaza adoptarea acordului energetic cu Rusia in schimbul reducerii pretului la gaze

Polonia va adopta acordul cu Rusia privind livrarile de gaze, doar in cazul in care Moscova ii va oferi o reducere de 10 la suta a pretului gazului rusesc, scrie ziarul polonez Rzeczpospolita.

Executivul din Varsovia a luat act de parafarea acordului din 17 octombrie de la Moscova privind livrarile de „combustibil albastru”. In context, scrie ziarul, guvernul polonez nu a luat o decizie ferma in aceasta problema.

Volumul livrarilor de gaze rusesti in Polonia se va majora de la 7,4 miliarde la 10,2 miliarde metri cubi de gaze anual. Contractul final pentru livrarile suplimentare de gaze naturale din Rusia urmeaza a fi semnat inainte de vizita presedintelui Dmitri Medvedev in Polonia din 6 decembrie curent.

Tags: , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter