revista presei pe energie 21 iunie

2010/06/21

Hotnews: Miller (Gazprom): In toamna vom avea raspunsul la includerea Romaniei si Macedoniei in South Stream

Un studiu de fezabilitate privind includerea Romaniei si a Macedoniei in proiectul South Stream va fi definitivat in urmatoarele doua-trei luni, a declarat sambata presedintele Gazprom, Alexei Miller, citat de ITAR TASS.
“Macedonia este interesata sa participe la acest proiect si sa incheie un acord privitor la evaluarea tehnica si economica ce va raspunde la doua intrebari referitoare la oportunitatea economica si fezabilitatea tehnica”, a spus Miller.

“Acest lucru va dura doua pana la trei luni”, a adaugat el.

“In toamna vom avea raspunsul la aceste intrebari si vom lua o decizie”, a precizat presedintele Gazprom.

Miller a precizat ca o parte a conductei ar putea tranzita Romania.

“Posibilitatea participarii Romaniei in proiectul South Stream este deschisa”, la fel ca si discutiile cu guvernul de la Bucuresti “in contextul construirii unei conducte de tranzit”.

ziare.com: Includerea Romaniei in South Stream, decisa in toamna

Un studiu de fezabilitate privind includerea Romaniei si Macedoniei in proiectul South Streamva fi pregatit in doua sau trei luni, a declarat sambata directorul Gazprom, Aleksei Miller, citat de ITAR-TASS.

“Macedonia este interesata sa se alature proiectului si sa ajunga la un acord privind evaluarea tehnica si economica, ce va raspunde la doua intrebari privind eficienta economica si fezabilitatea tehnica”, a spus Miller.

“Acest lucru va dura doua sau trei luni”, a adaugat el. “In toamna vom sti raspunsurile la aceste intrebari si vom lua decizia”, a precizat directorul Gazprom.

El a precizat si ca gazoductul ar putea trece si prinRomania. “Posibilitatea participarii Romaniei la proiectul South Stream a fost ridicata, in contextul construirii unei conducte de tranzit”, a afirmat el.

Ministrul roman al energiei, Adriean Videanu, a discutat saptamana aceasta, la Moscova, cu seful Gazprom despre proiectul South Stream. Potrivit presei ruse, Rusia va inlocui, probabil, Bulgaria cu Romania in proiectul de gazoduct, in conditiile in care Sofia a suspendat alte doua proiecte energetice comune cu Moscova.

De altfel, un purtator de cuvant al Gazprom a afirmat ca, in urmatoarele luni vor fi calculate costurile totale ale constructiei tronsonului din Romania.

Costul total al constructiei South Stream este estimat la 25 de milioane de euro. Conducta va lega Rusia de Uniunea Europeana, ocolind Ucraina.

Gazprom a anuntat saptamana trecuta, intr-un comunicat, ca este pregatit sa construiasca South Stream in 2013.

inforusia.ro: Miller: Studiile pentru includerea Romaniei in South Stream vor fi intocmite pana la toamna

Studiile de fezabilitate pentru includerea Romaniei si Macedoniei pe traiectul gazoductului South Stream vor fi realizate in doua sau trei luni, a declarat presedintele consiliului de administratie al concernului Gazprom, Aleksei Miller, sambata la Sankt Petersburg.

Macedonia este interesata de cooprarea in proiectul South Stream si doreste incheierea unui acord de asistenta tehnica si economica, pentru a raspunde la intrebarile legate de fezabilitatea si rentabilitatea acestui proiect, aceasta fiind o problema de cateva luni de zile . „Pana la toamna noi vom avea raspunsurile si vom lua o decizie”, a spus Miller.

In ceea ce priveste conducta prin Romania, seful Gazprom a precizat ca discutiile au fost deschise la convorbirile cu reprezentantii Guvernului roman, „in contextul deschiderii unei conducte de tranzit”.

Forumul international de la Sankt Petrersburg a isemnat un pas inainte si pentru proiectul North Stream, Gazprom semnand cu GDF Suez acordul de participare a importantului grup francez la proiectul de gazoduct pe sub Marea Nordului.

Timp de trei zile (17-19 iunie), reprezentantii cercurilor politice si de afaceri s-au reunit in orasul din vestul Rusiei, pentru forumul anual avand anul acesta tema „Punem bazele viitorului”.

EVZ: Ce câştiguri poate avea România din includerea în South Stream

O mai mare apropiere faţă de Rusia şi trecerea conductei pe teritoriul nostru ne vor garanta o siguranţă sporită în aprovizonarea cu gaze naturale.

“Implicarea în South Stream ar fi un pas în plus către poziţionarea energetică a României în zona Balcanilor, care va însemna o mai mare influenţă. În plus, am câştiga o mai mare siguranţă în aprovizionarea cu gaze naturale”, ne-a declarat analistul Aurelian Dochia.

“Dacă vom fi incluşi în South Stream, cu siguranţă n-o să mai avem probleme niciodată cu aprovizionarea cu gaze naturale, pentru că Rusia îşi ia parteneri ţări cu care relaţiile externe sunt favorabile”, susţine un alt specialist din piaţă.

El a precizat însă că totul e încă la nivel de diplomaţie externă şi e posibil ca evoluţia pozitivă din ultima perioadă să fie doar o formă de presiune la adresa bulgarilor “pentru a veni ei cu ceva în plus” .

Rocadă cu Bulgaria

Până acum, România era luată în calcul pentru o posibilă ramificaţie a South Stream, principalul partener în proiect fiind considerat Bulgaria, care a supărat însă Moscova. Astfel, studiul de fezabilitate pentru conductă va lua în considerare înlocuirea Bulgariei cu România, a spus, vinerea trecută, vicepreşedintele Gazprom, Alexander Medvedev, citat de Ria Novosti.

Cu invitarea României în South Stream, Rusia bifează ultima ţară care susţinea conducta europeană Nabucco şi care nu o alăturase încă proiectului rusesc de gazoduct. Toate celelalte – Turcia, Bulgaria, Ungaria şi Austria – s-au implicat deja.

“Cred că e o carte bine jucată de România. Sunt de acord că Nabucco era cea mai bună soluţie pentru noi, dat fiind că ne asigura independenţa. Din păcate, Nabucco nu are o susţinere suficientă. Cred că ar fi fost riscant pentru noi să fi jucat pe o singură carte, Nabucco”, este de părere Aurelian Dochia.

Pe de altă parte, analistul Vladimir Socor, expert în spaţiul ex-sovietic, atrage atenţia, într-un articol în “Eurasia Daily Monitor”, că redirecţionarea South Stream prin România invalidează toată planificarea de până acum a conductei.

Astfel, ocolirea Bulgariei ar putea scoate din schemă Serbia şi Grecia, ţări prietene Rusiei, incluse iniţial în traseu. În plus, Bucureştiul pare să “îşi reseteze” strategia anterioară de reducere a dependenţei de gazele ruseşti.

Ministrul economiei, Adriean Videanu, a luat rolul de conducător al politicii de “explorare” a unui parteneriat energetic cu Rusia, fără a fi clar în ce măsură are susţinerea preşedintelui şi a guvernului.

Traian Băsescu nu a avut încă o reacţie după vizita lui Videanu din 16 iunie la Moscova, mai notează Socor, în opinia căruia, South Stream este un bluf.

Mai trebuie notat că liderii politici de la Sofia au declaraţii contradictorii faţă de noua mutare a Rusiei cu România. Preşedintele Gheorghi Pârvanov a afirmat, vineri, că Bulgaria este pe cale să piardă proiectul energetic South Stream. Pe de altă parte, premierul Boiko Borisov a susţinut, în aceeaşi zi, că nu sunt probleme cu South Stream, iar proiectul va fi implementat.

PARTENERIAT

Franţa intră în joc

Grupul rus Gazprom şi cel italian Eni, consorţiul care va dezvolta South Stream, ar putea avea un al treilea partener, compania franceză Electricite de France (EdF). Cele trei companii au semnat sâmbătă, la Sankt Petersburg, un memorandum de înţelegere, care să includă grupul francez în proiect.

Memorandumul a fost semnat în prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev şi al celui francez, Nicolas Sarkozy. Cota EdF în proiect este însă incertă.

Potrivit declaraţiilor de până acum, EdF ar fi trebuit să primească 10% de la Gazprom şi 10% de la Eni, însă preşedintele grupului rus, Alexei Miller, a declarat sâmbătă, citat de Ria Novosti, că Gazprom nu îi va da cei 10%, iar finalizarea contractului prin care Franţa intră în proiect ar putea avea loc “până la finele anului”.

În plus, Marcel Kramer, şeful companiei olandeze Gasunie (implicată în Nord Stream), a fost numit preşedinte şi director general al South Stream, funcţii pe care le va prelua de la 1 octombrie. 

25 de miliarde euro
este costul estimat al proiectului de gazoduct susţinut de Rusia, care să o lege, pe sub Marea Neagră, de Europa

POZIŢIONARE

România, între Nabucco şi South Stream

România în timpul administraţiei Băsescu a marşat pe susţinerea proiectului Nabucco, asumat de Uniunea Europeană ca mijloc de reducere a dependenţei faţă de Federaţia Rusă.

Fără a-şi arăta deschiderea faţă de participarea la proiectul South Stream, Bucureştiul şi-a exprimat disponibilitatea de a negocia condiţiile trecerii con ductelor pe teritoriul ţării noastre.

“Proiectul South Stream are nevoie, dacă se pune în practică, şi de utilizarea zonei exclusive economice a României, trebuie să treacă conductele pe acolo. Probabil acesta este un subiect care va fi negociat, dar nu abandonarea proiectului Nabucco în favoarea proiectului South Stream. Suntem stat membru al Uniunii Europene. De altfel, ştiţi probabil că ţin foarte mult ca România să-şi respecte toate angajamentele pe care şi le-a asumat, indiferent care este presiunea internă”, susţinea, în octombrie 2008, preşedintele Traian Băsescu, o constantă de altfel a declaraţiilor pe tema celor două proiecte energetice.

În perioada mandatului său, Băsescu a desfăsurat o ofensivă diplomatică în favoarea Nabucco.

“Dacă vreodată South Stream se va face, România nu va fi în afara South Stream-ului.”
TRAIAN BĂSESCU, iulie 2009

money.ro: Franţa va fi inclusă şi ea în South Stream

Documentul de participare a fost semnat la Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg, în prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev şi celui francez Nicolas Sarkozy.

Compania rusă Gazprom, cea italiană ENI şi cea franceză EDF au semnat un memorandum prin care societatea franceză a fost inclusă în proiectul de gazoduct South Stream, relatează RIA Novosti.

Documentul a fost semnat la Forumul economic internaţional de la Sankt Petersburg, în prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev şi celui francez Nicolas Sarkozy.

ENI şi Gazprom vor oferi fiecare câte 10% din acţiuni EDF, adică 20% din acţiunile proiectului. Costul total al construcţiei South Stream este estimat la 25 de milioane de euro. Conducta va lega Rusia de Uniunea Europeană, ocolind Ucraina.

Gazprom a anunţat săptămâna trecută, într-un comunicat, că este pregătit să construiască South Stream în 2013, iar gazoductul ar putea fi dat în folosinţă în 2015.

money.ro: Belarusul afirmă că Gazprom îi datorează 200 de milioane de dolari pentru tranzitul gazului

Compania rusă Gazprom datorează Belarusului circa 200 de milioane de dolari pentru tranzitul gazului, deci Minskul nu are nicio datorie faţă de Moscova, a declarat vineri viceministrul belarus al energiei, citat de RIA Novosti.

“În prezent, potrivit datelor noastre, Gazprom ne datorează puţin peste 200 de milioane de dolari pentru tranzitul” gazului către Europa de Vest, a declarat Eduard Tovpineţ.

El a precizat că ministrul energiei a primit vineri o telegramă din partea Gazprom, potrivit căreia, în cazul în care Beltransgaz nu va plăti datoriile de circa 200 de milioane de dolari către Gazprom, compania rusă va reduce livrările de gaz către Belarus cu 85% pentru luna iunie. Gazprom a dat Beltransgaz termen până luni să achite.

În replică la declaraţiile lui Tovpineţ, un purtător de cuvânt al Gazprom a declarat că reprezentanţi ai Belarusului vor merge sâmbătă la Sankt Petersburg pentru a discuta cu reprezentanţi ai companiei în acest dosar.

Anterior, purtătorul de cuvânt al Gazprom anunţat că directorul societăţii, Aleksei Miller, se va întâlni sâmbătă cu ministrul belarus al energiei, Aleksandr Ozerţ.

Belarusul este o ţară de tranzit pentru exportul de gaz rus către Europa. Marţi, preşedintele Dmitri Medvedev a ameninţat cu măsuri dure, dacă Minskul nu îşi plăteşte datoria de circa 200 de milioane de dolari în termen de cinci zile. De asemenea, Gazprom a avertizat Belarusul miercuri că va sista livrările de gaz în 21 iunie.

Belarusul refuză să plătească preţul fixat de Rusia, de 169 de dolari o mie de metri cubi de gaz în primul trimestru al anului 2010 şi de 185 de dolari în al doilea trimestru. Minskul a plătit de la 1 ianuarie 150 de dolari.

ziare.com: Belarusul nu poate asigura fluxul de gaz catre Europa, daca Rusia sisteaza livrarile

Belarusul nu are capacitatea tehnica de a asigura fluxul de gaz natural rus catre Europa, daca Rusia sisteaza livrarile cu 85%, in urma unui diferend comercial, a declarat duminica o sursa din Ministerul belarus al Energiei.

Belarusul este o tara de tranzit pentru exportul de gaz rus catre Europa. Marti, presedintele Dmitri Medvedev a amenintat cu masuri dure, daca Minskul nu isi plateste datoria de circa 200 de milioane de dolari in termen de cinci zile. De asemenea, Gazprom a avertizat Belarusul miercuri ca va sista livrarile de gaz in 21 iunie, relateaza RIA Novosti.

Pe de alta parte, Minskul a afirmat ca datoria Gazpromului catre Belarus pentru tranzitul gazului si cea a Belarusului catre Gazprom sunt egale, adica de circa 200 de milioane de dolari fiecare.

Belarusul refuza si sa plateasca pretul fixat de Rusia, de 169 de dolari o mie de metri cubi de gaz in primul trimestru al anului 2010 si de 185 de dolari in al doilea trimestru. Minskul a platit de la 1 ianuarie 150 de dolari.

Rusia a amenintat ca va recurge la mecanismele legale internationale, daca Belarusul va bloca tranzitul gazului pe teritoriul sau.

money.ro: Rusia taie gazul Belarusului

Preşedintele rus Dmitri Medvedev a ordonat tăierea gazului pentru Belarus. Decizia a fost luată în această dimineaţă, relatează agenţia de presă Reuters.

Şeful GazpromAlexei Miller, a declarat că livrările de gaze vor fi tăiate gradual. Decizia autorităţilor ruse vine în condiţiile în care astăzi ar urma să aibă loc o reuniune crucială la Moscova, în careRusia şi Belarus vor încerca să ajungă la un acord. Gazprom a cerut Minskuluisă îşi plătească facturile restante de peste 150 de milioane de euro.

Belarusul susţine că Gazprom îi datorează o sumă aproape echivalentă, pentru tranzitarea gazului către clienţii europeni ai gigantului energetic rus. Cele două părţi nu se înţeleg nici în ceea ce priveşte preţul gazelor. Uniunea Europeană urmăreşte cu îngrijorare disputa, pe fondul experienţei de la începutul anului 2009, cînd o problemă similară întreGazprom şi Ucraina a dus la sistarea livrărilor de gaze către unele ţări europene.

money.ro: Rusia va investi peste 100 mld. dolari în cinci ani pentru dezvoltarea de câmpuri gazeifere

Rusia va investi cel puţin 100 de miliarde de dolari în dezvoltarea de câmpuri gazeifere în următorii cinci ani, a declarat, vineri, vicepremierul Igor Sechin, citat de RIA Novosti.

Modernizarea întregii infrastructuri din domeniu a Rusiei ar costa 900 de miliarde de dolari, a spus Sechin, prezent la un forum economic care se desfăşoară la Sankt Petersburg.

Investiţiile masive din ultimii zece ani au ajutat Rusia să-şi redobândească poziţia pe piaţa gazelor naturale şi au îmbunătăţit securitatea energetică la nivel mondial, a adăugat el.

Totodată, directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a declarat vineri că grupul rus de stat ar putea produce în 2010 mai puţin gaz decât anticipa anterior, în cazul în care cererea din Europa continuă să scadă.

“Începând din mai am înregistrat un declin puternic al consumului de gaze naturale în sudul Europei. Dacă această tendinţă continuă, pot sugera că pentru 2010 producţia noastră va fi sub aşteptări”, a spus Miller.

Gazprom a anunţat anterior că vizează o producţie de 519 miliarde de metri cubi în acest an.

RIA Novosti: URGENT: Russia’s Medvedev orders Gazprom to start cutting gas supplies to Belarus, continue talks with Minsk – Miller

Russian President Dmitry Medvedev ordered Gazprom to start cutting gas supplies to Belarus but continue talks with Minsk, Gazprom CEO Alexei Miller said on Monday.

Miller said the cuts, which will begin on Monday, will be “gradual, daily and proportional to the volume of debt”.

ITAR TASS: European gas prices to return to $400 per 1,000 cub m – Miller

Natural gas prices on the European market will return in the next few years to the level of over 400 US dollars per 1,000 cubic metres, Gazprom CEO Alexei Miller has said.

There is a trend for the price increase and no reasons for the reverse trend, he noted. Miller expressed confidence that the oil price will soon reach the level of 100 US dollars a barrel, and gas prices follow it with a time lag, therefore there is the confidence that the gas price will grow up to 400 US dollars and higher.

At the same time, the Gazprom CEO said on the Vesti 24 new television channel that for end consumers in Europe the Russian gas price is not so crucial. Natural gas price for end consumers depends on taxes in Europe, and prices at which gas is sold by companies working with Russian gas on the European market have a rather considerable margin – “tens of percent,” Miller stressed, therefore it is clear where the price for end consumers can be minimised.

ITAR TASS: Ukrainian premier rules out Neftegaz-Gazprom merger

Ukrainian Prime Minister Nikolai Azarov has ruled out a merger of Neftegaz Ukrainy and Gazprom.

“There will be no merger,” he told One Plus One channel on Sunday.

“As Ukrainian President Viktor Yanukovich has promised, we will be seeking a formula for synthesizing efforts of Neftegaz and Gazprom,” he said.

Azarov said on Friday that the Ukrainian government was pondering the possibility of a joint venture between Neftegaz and Gazprom. “We are considering the possibility of a joint venture with Gazprom. The European Union has expressed an interest in such a consortium,” he said.

ITAR TASS: Naftogaz Ukrainy to join Nord, South Stream if merged with Gazprom

Naftogaz Ukrainy will automatically join the Nord Stream and South Stream projects if it merges with Gazprom, the Russian gas company’s CEO Alexei Miller said on Saturday.

“If this happens, Naftogaz will automatically become a party to the Nord Stream and South Stream projects,” he said.

Miller said a joint venture of the two companies could be possible subject to their subsequent merger.

“An agreement on the creation of a joint venture, that is the implementation of the first stage of the joint plans will be possible only if an agreement on the second stage – a merger of Gazprom and Naftogaz Ukrainy – is reached,” he said.

The joint venture will be created on a fifty-fifty basis, and Gazprom will supplement its part with a field containing large reserves of hydrocarbons.

ITAR TASS: Feasibility of Romania’s, Macedonia’s accession to S Stream to be studied

A feasibility study for Romania’ s and Macedonia’s accession to the South Stream project will be prepared within two to three months, Gazprom CEO Alexei Miller said on Saturday.

“Macedonia is interested to join the project and make an agreement on a technical and economic assessment that will answer two questions regarding economic expediency and technical feasibility,” Miller said.

“This will take literally two to three months,” he added.

“In the autumn we will know answers to these questions and make the decision,” Miller said.

He said that a transit section of the pipeline might also run through Romania.

“The possibility of Romania’s participation in the South Stream project was opened up” at the talks with its government “in the context of building a transit pipeline”.

Novinite: Bulgaria’s Ex EconMin Foresees Energy War with Russia

Bulgaria: Bulgaria's Ex EconMin Foresees Energy War with Russia
Up to now, Bulgaria has been a key country in the realization of the South Stream pipeline that must deliver Russian gas to Europe. Photo by wordpress.com

The former Bulgarian Economy Minister, Petar Dimitrov, believes the country is heading to an energy war with Russia.

According to Dimitrov, one of the signs for the energy war is the dismissal of the Russian trade representative in Bulgaria. The move came in the aftermath of statements of Bulgaria’s Prime Minister, Boyko Borisov, that Bulgaria is pulling out of the Burgas-Alexandroupolis oil line and is freezing the project to build a second nuclear power plant in the Danube town of Belene.

In Dimitrov’s words, the Russian urges on Bulgaria to hurry with South Stream decision are absolutely reasonable.

Bulgaria has to speed up the process of coordination and making corporative decisions on the pipeline, according to a source from the Russian delegation to a meeting on Friday between president Dmitry Medvedev and heads of energy companies involved in South and Nord Stream, as quoted by RIA Novosti.

“There is a lot of competition and they will be very pleased if Bulgaria pulls out of the South Stream project. Russia will get over our decision, and I hope we will too,” Dimitrov said.

today.az: Russia’s Gazprom ready to buy all of Azerbaijan’s gas?

Russian gas giant Gazprom is prepared to purchase all of Azerbaijan’s gas volume, the company’s CEO announced on Saturday.

“We are ready to buy as much [gas] as Azerbaijan is ready to deliver. We are ready to buy all of Azerbaijan’s gas,” Alexei Miller said at a press conference on the sidelines of the International Economic Forum in St. Petersburg.

Miller added that buying gas from Azerbaijan was “beneficial.” Deliveries of Azerbaijani gas began on January 1 of this year after Azerbaijan’s GNKAR signed a contract with Russia’s Gazprom in October of 2009 to deliver 500 million cubic meters of gas annually up to 2015, with the option of renewing the contract in the future.

Later the companies agreed to double gas deliveries to Russia, bringing the total amount of gas delivery from Azerbaijan to 1 billion cubic meters. The companies will again double that amount to 2 million cubic meters in 2011.

Azerbaijan’s gas reaches Russia through its Baku-Novo-Filya gas pipeline along the Caspian Sea to the Russia’s North Caucasus republics.

news.az: MoU signed on Turkey-Greece-Italy gas pipeline

A memorandum of understanding on the Turkey-Greece-Italy gas pipeline project was signed yesterday in Ankara.

The MoU was signed by state-owned Turkish pipeline corporation BOTAS, Italy’s Edison and Greece’s DEPA, Turkish newspaper Milliyet reported.

The pipeline is to come on stream in 2015. The project includes the modernization of the existing Turkey-Greece  pipeline and construction of a Greece-Italy gas pipeline which will be incorporated into a single system, ITGI.

Turkey’s energy minister, Taner Yildiz, said the the pipeline would transport 11.6bn cubic metres of gas per year.

“The intergovernmental deal on the project was signed in Rome in 2007. Talks about the companies’ share in financing the construction are currently under way,” Yildiz said.

He said that the ITGI project implementation would start after agreement was reached with Azerbaijan, Turkmenistan and other gas suppliers.

Edison’s representative in Turkey, Akin Ozkan, said the company was continuing negotiations with Azerbaijan on gas purchase. “We think that we will reach agreement with Azerbaijan about prices this year, after which project implementation will start. The ITGI project is the most realistic project of all the existing ones, so hopes for its implementation are more than high,” he said.

Analyst Necdet Pamir said the ITGI project marked an important stage in Turkey’s energy policy.

Referring to a recent agreement between Azerbaijan and Turkey on prices for the sale and transit of Azerbaijani gas, Necdet Pamir said, “After signing the deal with Azerbaijan, Turkey has developed great opportunities to act on the energy markets in different directions. This project will strengthen our positions in negotiations with Europe.”

Eurasia Daily Monitor

Gazprom Seduces Romania With South Stream

On June 16 in Moscow, Gazprom CEO, Aleksei Miller, and Romanian Economy Minister, Adriean Videanu, agreed on steps to bring Romania, instead of Bulgaria, into the South Stream project; and bring Gazprom into Romania’s energy sector.

Miller and Videanu agreed on the following steps (Interfax, June 16; Ziarul Financiar, June 17; Kommersant, June 17, 18):

1. Prepare, until October 2010, the draft of an economic and technical feasibility study for building a section of the South Stream transit pipeline through Romania [instead of Bulgaria]; and provide Russia with all relevant data for a pipeline route, to be determined in Romania.

2. Draft the feasibility study for an underground gas storage site, as part of the South Stream project in Romania; and separately, draft, also by October, a feasibility study for the long-discussed gas storage site at Margineni in Romania’s north-east.

3. Create a joint company for gas exploration and production. This is believed to apply to state-controlled Romgaz company’s onshore and offshore fields; but might also be intended for a Romgaz concession in northern Iraq’s Kurdish-administered region, according to some Romanian media reports (Adevarul, June 18). Miller asked for Romanian investment commitments, and clearly identified gas buyers, as preconditions to creating an exploration and production venture with Romgaz. He showed a lack of interest in a 15 percent Romgaz minority stake, which Romania plans to float on the market (Agerpres, June 16).

Re-directing South Stream through Romania, instead of Bulgaria, would invalidate all the planning for South Stream since the project’s inception. The pipeline was supposed to run on the seabed of the Black Sea from Russia to Bulgaria; there to bifurcate, northwestward into Central Europe (bypassing Romania) and southwestward to Italy. The new version, just proposed, would run on the seabed from Russia to Romania, bypassing Bulgaria altogether. It would supposedly continue from Romania into Central Europe, and from there via Slovenia to Italy.

This stunning revision would also bypass the Russia-friendly countries of Serbia and Greece; unless Moscow agrees to lay a pipeline from Romania to Serbia and Croatia in order to reach Greece and Italy, after discarding the Bulgarian route. All these hypothetical possibilities remain unresolved. If so, there can be no question of Gazprom completing the feasibility studies for all the country sections of South Stream, and for the project in its entirety, by early 2011 as promised, let alone for a start on construction work.

Romania’s economy ministry has spearheaded an uneasy political decision in the Romanian government to explore an energy partnership with Russia. Minister Videanu has acted as the standard bearer of this policy since 2009, but it was unclear to what extent he enjoyed the backing of the Romanian president and government, themselves immersed in political infighting and electioneering. President, Traian Basescu, consistently a South Stream-skeptic until now, has not yet commented on Videanu’s June 16 agreements with Gazprom.

Gazprom had turned to Romania in the fall of 2009, after Bulgaria had suspended its participation in South Stream and other Russian energy projects, pending a review of their terms. Gazprom sought from that point onward to pressure or punish Bulgaria by preparing to re-direct South Stream through Romania. Amid general skepticism in Bucharest, a few nevertheless rose to this deceptive bait. Given the South Stream project’s lack of prospects, however, Gazprom’s leverage on Sofia through Bucharest seems equally unrealistic as Gazprom rewarding Romania for the policy shift.

The Bulgarian government confirmed those projects’ indefinite suspension in that country, in tones of finality, on June 11-13 (EDM, June 14). Videanu’s Moscow trip had already been scheduled by that time as a follow-up to his February talks with Gazprom Vice-Chairman, Aleksandr Medvedev, in Bucharest.

According to the Romanian Foreign Minister, Teodor Baconschi, the EU-backed Nabucco project remains Romania’s number one priority (Romania Libera, June 16). Other officials, however, hope to turn Romania into a European “hub” of energy transit projects: Nabucco, South Stream, AGRI, and more. “Thanks to the efforts of the Ministry of Economy, all [these] projects would run through Romania,” according to the minister himself (Agerpres, June 15). Such goals seem to take the South Stream bluff at face value and also to overlook the incompatibility (at this stage) between AGRI and Nabucco.

Bucharest’s move seems to “reset” its previous policy, which had sought to minimize dependence on Russian energy supplies or penetration of Romania’s energy sector by Russian monopolies. In passing, it also turns Bucharest into a Gazprom cudgel against Sofia. Moreover, it places Bucharest, alongside Ukrainian President, Viktor Yanukovych’s, government in a new class of believers in South Stream: Bucharest from misplaced hope, Kyiv from equally misplaced fear, given South Stream’s lack of gas resources and financing –and, now, the looming havoc in its planning.

Gazprom had offered to deliver a total of 63 billion cubic meters of gas through South Stream, without identifying gas production to meet any such commitments. It had estimated South Stream’s overall cost at nearly $30 billion, without identifying any source of funding. The company is now radically changing the project’s geography, if Gazprom’s proposals to Romania can be taken seriously at all.

Tags: , , , , , , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter