Revista Presei Pe Energie – 21 Februarie 2012

2012/02/21

Hotnews: ANRE: Ponderea importurilor de gaze pentru consumatorii industriali a ajuns la 67%

Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE) a avizat pentru luna februarie o pondere record a importurilor in structura amestecului de gaze naturale pentru consumatorii industriali. Initial, a fost calculata o pondere de 55,1%, insa pe parcursul lunii februarie a fost modificata ajungand la 67,2%. Pentru consumatorii casnici si termocentralele care livrează căldură pentru populaţie, ponderea este stabila: 8%. Romgaz a anuntat vineri ca importurile au fost suplimentate in februarie cu 40% din cauza cresterii cererii de gaze naturale pe fondul temperaturilor scazute din luna februarie.

Pe de alta parte, preturile la gazele din import s-au redus la 460-480 de dolari mia de metri cubi in luna februarie, au declarat pentru HotNews.ro surse din sectorul energetic.

Potrivit acestora, reducerea preturilor este consecinta schimbarii din partea Gazprom a formulei de calcul. Gazprom a revizuit formula de calcul in urma presiunilor puternice venite din partea clientilor sai europeni. De altfel, chiar astazi Gazprom a anuntat ca a redus cu circa 10% pretul contractual la livrarile de gaze pentru unii consumatori europeni. Pe de alta parte, Romania a importat masiv gaze in luna februarie. Romgaz a anuntat ca a suplimentat importurile cu 40%.

 documente
(20 Feb 2012) PDF, 51KB

Mediafax: Descoperire în Marea Neagră: Zăcământ de gaze naturale echivalent cu de 3-6 ori consumul anual al României

OMV Petrom şi ExxonMobil Exploration and Production România au anunţat miercuri o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gazenaturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

Acţiunile OMV sunt în urcare puternică pe bursa de la Viena, cu aproximativ 4,5%.

Operaţiunile de foraj derulate de cele două companii în Marea Neagră au început la sfârşitul anului 2011 şi sunt pe cale să fie finalizate, se arată într-un comunicat transmis miercuri de OMV Petrom.

Zăcământul a fost descoperit în urma forării puţului Domino-1 de către ExxonMobil, prima operaţiune la mare adâncime în largul ţărmului românesc, cu o adâncile de peste 3.000 de metri. Domino-1 este amplasat în Blocul Neptun, la 170 de kilometri de ţărm, în ape cu o adâncime de aproximativ 930 de metri, se spune în comunicat.

Adevarul: Cum le-a mers celorlalţi petrolişti din România, în afară de Petrom, în 2011

Anul 2011 a fost bun doar pentru unii benzinari. Petrom a raportat un câştig de 3,759 miliarde de lei şi nici Rompetrol nu a început rău, însă nu tuturor le-a mers la fel de bine.

Rompetrol a început să simtă schimările în bine încă din primul trimestru al anului, când a înregistrat un profit net de 900.000 de dolari. Câştigul a fost cu atât mai remarcabil cu cât venea după aproape trei ani de rezultate negative.

Pe de altă parte, primul semnal în ceea ce priveşte profitul total de anul trecut l-a dat Rompetrol Well Services, parte a grupului Rompetrol, care a anunţat în urmă cu câteva zile un profit net de 15,517 milioane de lei, adică o creştere de 6,47% raportat la 2010.

În ceea ce priveşte LukOil, se pare că ruşii nu stau prea bine. Numai rafinăria Petrotel Ploieşti a avut pierderi de 55 de milioane de dolari. În aceste condiţii, acţionariatul rus ar putea lua în calcul închiderea rafinăriei, însă reţeaua de staţii nu este deocamdată ameninţată. Pe partea de retail, de unde apare de obicei profitul pentru companiile petroliere, Lukoil nu stătea prea bine nici în 2010, pierderile fiind atunci de 22 de milioane de dolari.

Per total, Lukoil a avut în 2011 cel mai prost an din ultimii cinci, şi nu doar în România. Aproape toţi indicii de producţie s-au aflat în scădere: producţia de petrol, exportul şi volumul total al prelucrării.

Compania a realizat în 2011 cu 4,6 milioane de tone de carburant mai puţin faţă de 2010.

Pentru MOL România vânzările au înregistrat o uşoară creştere în prima jumătate a lui 2011, comparativ cu aceeaşi perioadă a lui 2010, de 1,1%.

Fin.ro: Cu cine fac afaceri baietii destepti din energie. Vezi lista completa a clientilor

Companiile Energy Holding, Alpiq, EFT Romania, Electromagnetica, Elsid Titu si Euro-Pec sunt alaturi de Alro si ArcelorMittal Galati sunt principalele beneficiare ale curentului ieftin de la Hidroelectrica. Ele au cumparat si cumpara inca energie electrica pe baza unor contracte petermen lung, fara nicio legatura cu bursa de energie OPCOM. Fin.ro va prezinta unde merge acest curent.

Multa vreme materialele din presa vorbeau de cei mai destepti baieti din energie si de castigul lor din urma vanzarii de curent mai departe.Companiile de furnizare de curent s-au numarat printre fericitii sortii intrucat au scos profit si in perioada de criza economica iar business-urile lor au crescut. Cativa dintre ei au castigat de pe urma contractelor cu Hidroelectrica. Astfel, elvetienii de la Alpiq, prin cele doua companii pe care le detin Romindustrie si Romenergie, au scos 33 milioane de euro profit net in 2010, la o cifra totala de afaceri de 266,5 milioane de euro. Alpiq Romindustrie, preluata de la Bogdan Buzaianu, detine 16 clienti:
– Moldomin Moldova Noua
– Gerom Buzau
– Arctic Gaesti
– Conect SA
– Sortilemn Gherla
– Somesul Dej
– Cuprom Zalau
– Stoehr Simleu
– Kronospan
– SNR Rulmenti SRL
– Carrefour Sibiu
– Mobexpert Holding Sibiu
– Thraco Greiner Pack
– Simea Sibiu
– Matizol Ploiesti
– Silvatica Baia Mare

Alpiq Romenergie, companie aparuta in urma achizitie unei parti din Energy Hoding, are in prezent cinci clienti:
– Automobile Dacia
– Rominserv Zalau
– Silvana Zalau
– Michelin Cord
– Koyo.

Alpiq a cumparat pana acum un an peste 3 TWh de la Hidroelectrica pentru care platea 120 lei/MWh, in conditiile in care media pe piata era de 160 lei/MWh. Beneficiul din aceasta afacere a fost de 120 milioane de lei pe an.
Vreme indelungata eticheta de cel mai destept baiat din energie a fost lipita companiei Energy Holding, dupa ce a consacrat contractele pe termen lung cu Hidroelectrica. Energy Holding a scotea un beneficiu de 90 milioane de lei pe an dupa ce platea 119 lei/MWh de la Hidroelectrica. Profitul pe 2010 a fost de 3,6 milioane de euro. In prezent, Energy Holding, aflata azi in proprietatea unui off-shore din Olanda, despre care se spune ca e controlat de acelasi Bogdan Buzaianu, are sase mari clienti:
– Ductil Steel, unitatea de la Otelul Rosu
– Delphi
– Laminorul Braila
– Vega Ploiesti
– Victoria Floresti
– Cora.

Sarbii de la EFT si-au impus in ultimii ani sa devina foarte activi pe piata romaneasca. Un prim succes a fost semnarea unui contract foarte convenabil cu Hidroelectrica pentru care a platit 123 lei/MWh. Profitul net scos in 2010 a fost de aproape un milion de euro, in Romania. EFT are doi clienti mari:
– Stirom
– Holcim Campulung
– Holcim Alesd
– Holcim Turda.

Compania Electromagnetica, controlata de un actionariat rasfirat, din care cel mai important este Asociatia Salariatilor, este foarte activa pe piata de furnizare, avand 15 clienti. De la Hidroelectrica cumpara 1,1 TWh pentru care a platit la un moment dat 132 lei/MWh, fata de 160 lei/MWh cat era pe piata. Principalii beneficiari ai curentului sunt:
– Ambro Suceava
– Silvarom
– Ana Imep Pitesti
– Plastor Oradea
– Teraplast Bistrita
– Rombat Bistrita
– IPROEB Bistrita
– DRM Draxlmaier Satu Mare
– Rolem Codlea
– Scheeffler Romania
– Rehau Polymer
– Phoenix Mecano-Plastic
– Harting Romania
– Takata Petri Sibiu.

energyonline.ro: Rusia a redus cu 10% preţul la gaze pentru unii consumatori europeni

Concernul rus din domeniul gazelor naturale Gazprom a redus cu 10% preţul contractual la livrările de gaze pentru unii consumatori europeni, relatează vineri BBC Russian şi The Financial Times, cu referire la o declaraţie a vicepreşedintelui Gazprom Aleksandr Medvedev.

Această reducere vizează contractele pe termen lung încheiate de Gazprom cu unele companii europene, cum ar fi GDF Suez (Franţa), Wingas (Germania), SPP (Slovacia) şi Botas (Turcia).

‘Partenerii noştri ne-au cerut să luăm în calcul o reconsiderare a preţului. Am operat o ajustare a parametrilor formulei de formare a preţului la livrările de gaze, ceea ce a dus la o reducere relativă a preţurilor cu o medie de 10%’, citează Gazeta.rus declaraţia făcută de Aleksandr Medvedev, şeful diviziei de exporturi a Gazprom.

‘Preţul nou va garanta competitivitatea gazului rusesc’, a mai spus el, indicând totodată că monopolul rus de gaze nu a fost de acord cu solicitarea clienţilor săi privind creşterea procentului de gaze legat de preţul de pe piaţa spot (denumire generica dată pieţei pentru marfa efectivă a cărei livrare este imediată făcându-se contra bani gheaţă).

Gazprom a mai revizuit în trecut preţul la gazele livrate mai multor consumatori europeni. Astfel, în 2010, gigantul rus a redus preţul contractual la gaze pentru un număr de companii italiene, slovace, franceze şi germane, menţionează BBC Russian.

e-nergia.ro: Gazprom îşi va dubla capacitatea de înmagazinare din Europa

Gazprom intenţionează să investească 200-300 de milioane de euro pentru dublarea capacităţilor subterane de stocare a gazelor în Europa până în 2015, astfel încât să poată asigura livrări neîntrerupte de gaze, a declarat miercuri directorul general adjunct al grupului rus, Alexander Medvedev, potrivitMediafax.

“Nu putem garanta că situaţia temperaturilor extrem de scăzute nu se va repeta iarna următoare, sau în următorii cinci ani consecutiv, de exemplu.Iată de ce am aprobat un program de dublare a capacităţilor destocare din Europa ”, a spus Medvedev într-un interviu acordat televiziunii RT, relatează RIA Novosti.

Potrivit planului, grupul rus urmează să crească de două ori capacitatea de stocare a gazelor din Europa la 5 miliarde de metri cubi, până în 2015. ”Judecând după experienţa trecută, acest proiect va necesita circa 200-300 de milioane de euro, în următorii cinci ani”, a arătat Medvedev.

El a spus totodată că gazoductele Nord Stream şi South Stream, care vor transporta gaze în Europa ocolind rutele actuale de tranzit, precum şi alte conducte, vor contribui la îmbunătăţirea securităţii energetice a Europei.

“Acesta este motivul pentru care investim masiv în noi conducte de export şi în dezvoltarea actualelor capacităţi de transport al gazelor”, a explicat Medvedev. Gazprom a anunţat că în perioada de vârf a gerului din Europa a reuşit să asigure livrări stabile de gaze prin utilizarea la maxim a facilităţilor subterane europene de gaze, respectiv 38 de milioane de metri cubi pe zi.

focus-energetic.ro: Bătaie pe gazele azere

Consorţiul care dezvoltă uriaşul zăcământ de gaze naturale Shah Deniz din Azerbaidjan a anunţat că a ales proiectul TAP (foto) şi a eliminat opţiunea ITGI (Italia-Turkey-Greece Interconnector) de pe lista conductelor luate în considerare pentru a transporta gaze naturale spre Europa, transmite Dow Jones Newswires, preluat de Agerpres. În competiţia pentru gazul natural din zăcământul de la Shah Deniz din Azerbaidjan se mai află, pe lângă proiectele TAP şi ITGI, şi proiectele Nabucco şi AGRI (Azerbaidjan-Georgia-România Interconnector), în care este puternic implicată şi România, prin companiile de stat Transgaz şi Romgaz.

“Echipa de negociere condusă de Socar a luat decizia de a purta negocieri exclusive cu TAP pentru varianta sudică a conductei până în Italia”, a declarat un purtător de cuvânt de la grupul energetic britanic BP, care are un rol important în dezvoltarea proiectului Shah Deniz. Acesta a precizat că următoarea decizie a consorţiului va fi între Nabucco şi South East Europe Pipeline (aceasta din urmă sprijinită de BP) pentru a decide ruta de transport spre Europa Centrală.

Anunţul este o lovitură pentru compania energetică italiană Edison şi compania elenă DEPA, cei doi investitori ai proiectului ITGI, care au cheltuit sume importante pentru a promova acest proiect. ITGI ar fi urmat să transporte în Italia gazele naturale azere ajunse în Grecia, ocolind Albania. Proiectul TAP ar urma să facă acelaşi lucru, însă fără a ocoli Albania. Acţionarii TAP sunt firma elveţiană Elektrizitats-Gesellschaft Laufenburg AG (42,5%), grupul german E.ON (15%) şi compania petrolieră norvegiană Statoil (42,5%), care face parte şi din consorţiul Shah Deniz.

Furnizarea de gaze naturale din Azerbaidjan către Europa face parte din cea de a doua fază de dezvoltare a uriaşului zăcământ Shah Deniz. Shah Deniz are ca acţionari BP (operator) – 25,5% , Statoil – 25,5%, Naftiran Intertrade Company (NICO – companie iraniană de petrol şi gaze cu sediul în Marea Britanie) – 10%, Total (Franţa)- 10%, LukAgip (joint venture Lukoil Rusia – Agip Italia) – 10%, TPAO (compania naţională turcă de petrol şi gaze) – 9% şi SOCAR-10% (compania azeră de stat)

Primele gaze de la zăcământul Shah Deniz 2 urmează să fie produse în 2017. Shah Deniz 2 prevede o producţie suplimentară de 16 miliarde de metri cubi de gaz, ceea ce înseamnă că producţia totală anuală de la Shah Deniz va fi de 25 miliarde de metri cubi.

Nabucco trenează şi se micşorează

Conform unor declaraţii ale ministrului de Externe azer, Elmar Mammayarov, în competiţia pentru gazul natural din zăcământul de la Shah Deniz se mai află, pe lângă proiectele TAP şi ITGI, proiectele Nabucco şi AGRI.

Nabucco, susţinut de Uniunea Europeană şi Statele Unite, ar trebui să reducă dependenţa ţărilor europene de Rusia şi ca sursă de aprovizionare, şi ca rută de transport. Gazele azere ar urma să ajungă din Azerbaidjan în Austria trecând prin Turcia, Bulgaria, România şi Ungaria. Din păcate, proiectul trenează de ani de zile, iar, de curând, s-a pus chiar problema diminuării proiectului. Dacă, iniţial, se vorbea de o lungime de aproape 4.000 km şi o capacitate anuală de 31 miliarde mc de gaze, o nouă variantă prevede interconectarea Nabucco, în Bulgaria, cu gazoductul TANAP. Această nouă conductă urmează să fie construită de compania petrolieră de stat din Azerbaidjan Socar şi societatea turcă Botas, care ar trebui să faciliteze tranzitarea gazului azer pe teritoriul Turciei. Practic, TANAP ar înlocui Nabucco pe teritoriul Turciei.

Problema este că, dacă se materializează proiectul sub această formulă, turcii vor avea, practic, monopol pe gazul azer şi vor vinde cui vor, cât vor, la ce preţ vor. Adică exact la fel cum face în prezent concernul rus Gazprom!

În ceea ce priveşte AGRI, acesta ar urma să aibe o capacitate de 8 miliarde mc de gaze anual. Proiectul prevede transportarea gazelor azere, pe conducte, până în portul georgian la Marea Neagră Kulevi, lichefierea acestora, transportul pe vase speciale până la Constanţa, delichefierea acestora şi apoi transportul pe conducte oriunde în Europa, prin gazoductele Szeged (Ungaria) – Arad şi Giurgiu – Ruse (Bulgaria).

Se pare că cele Nabucco şi AGRI, cele două proiecte în care sunt implicate şi companiile româneşti de stat Romgaz şi Transgaz, au din ce în ce mai puţine şanse să se materializeze.

energyonline.ro: Dimensiunea și capacitatea Nabucco ar putea fi reduse considerabil

Dimensiunile gazoductului Nabucco, proiect prin care ar trebui redusă dependența Europei față de gazele rusești, prin diversificarea surselor de aprovizionare ar putea fi reduse considerabil.

O astfel de posibilitate, a reducerii dimensiunii gazoductului, este luată în considerare de companiile din consorțiul Nabucco, pe fondul cantităților mici de combustibil disponibile pentru import, scrie The Wall Street Journal potrivit Adevărul.ro.

Dacă inițial gazoductul trebuia să aibă o lungime de 3.900 de kilometri, din Turcia până în Austria, cu o capacitate totală de 31 de miliarde de metri cubi, noua propunere luată în calcul de companiile din consorțiu prevede un traseu mult mai redus, cuprins între Bulgaria și Austria, cu o capacitate totală redusă și ea la jumătate.

“Luăm în calcul mai multe scenarii, inclusiv diverse mărimi în ceea ce priveşte capacitatea şi lungimea gazoductului. Totuşi, scenariul preferat de noi este încă cel de bază şi nu am luat încă vreo decizie finală”, a declarat purtătorul de cuvânt al consorţiului Nabucco, Christian Dolezal.

Recentele decizii ale Turciei de a nu mai susține în totalitate Nabucco și de a da undă verde Rusiei să treacă prin apele sale din Marea Neagră conductele proiectului South Stream, dar și posibilitatea ca RWE să se retragă din proiect pun sub semnul întrebării fezabilitatea Nabucco.

Neînțelegerile repetate dintre Rusia și Ucraina pe tema prețului gazelor, ce au condus la întreruperea livrărilor de gaze rusești către Europa în iarna lui 2009, au persuadat Uniunea Europeană să dezvolte propriile proiecte în coridorul sudic, Nabucco fiind cel mai mare.

e-nergia.ro: Gazoductul Nabucco se face mai mic

Consorţiul Nabucco ia în calcul dezvoltarea unui proiect mult mai restrâns din cauza resurselor limitate de gaze naturale disponibile în regiunea Mării Caspice pentru export către Europa, vizând acum un gazoduct mai scurt pe ruta Bulgaria-Austria, au declarat pentru WSJ, preluată de Mediafax,  surse apropiate situaţiei.

Proiectul Nabucco vizează construcţia unui gazoduct de 3.900 de kilometri de la graniţa de est a Turciei cu Georgia până în Austria, care ar fi trebuit să tranziteze Bulgaria, Ungaria şi România. Conducta ar trebui să fie alimentată cu gaze naturale extrase din regiunea Mării Caspice şi Asia Centrală, cel mai probabil furnizor fiind Azerbaidjanul.

Iranul era de asemenea luat în calcul printre principalii furnizori ai Nabucco, însă escaladarea recentă a tensiunilor privind programul nuclear al ţării fac puţin probabilă o colaborare directă între UE şi Teheran în domeniul gazelor.

Cu o capacitate proiectată de 31 miliarde metri cubi pe an, principalul obstacol în calea realizării proiectului este încheierea unor acorduri ferme cu statele furnizor din Asia Centrală care să garanteze livrarea cantităţilor necesare pentru ca investiţia să fie viabilă.

În lipsa acestor angajamente, consorţiul Nabucco vizează un nou proiect, pentru un gazoduct cu o capacitate de circa jumătate faţă de cel actual, pe ruta Bulgaria-Austria, potrivit surselor citate de Wall Street Journal. Proiectul iniţial este încă “pe masă”, potrivit uneia dintre surse.

Noua schemă ar viza interconectarea Nabucco, în Bulgaria, cu gazoductul TANAP propus de compania petrolieră de stat din Azerbaidjan, SOCAR, şi societatea turcă BOTAS, care ar trebui să faciliteze tranzitarea gazului azer pe teritoriul Turciei. Practic, TANAP ar înlocui Nabucco pe teritoriul Turciei şi ar face legătura cu exploatările gazeifere azere, tranzitând Georgia.

Reprezentanţii consorţiului Nabucco Gas Pipeline International au confirmat petnru WSJ că analizează diverse alternative.

“Luăm în calcul mai multe scenarii, inclusiv diverse mărimi în ceea ce priveşte capacitatea şi lungimea gazoductului. Totuşi, scenariul preferat de noi este încă cel de bază şi nu am luat încă vreo decizie finală”, a declarat purtătorul de cuvânt al consorţiului Nabucco, Christian Dolezal.

La proiectul Nabucco participă companiile Transgaz Mediaş, OMV Austria (acţionarul majoritar al Petrom), MOL Ungaria, Bulgargaz Bulgaria, BOTAS Turcia şi RWE Germania.

Hotnews: Concernul PGNiG, ce detine monopolul asupra gazelor in Polonia, da in judecata Gazprom

Concernul de gaze naturale PGNiG, compania care controleaza productia, transportul si distributia de gaze in Polonia, a actionat in instanta Gazprom, in tribunalul intenational de la Stockholm, pentru modificarea pretului pentru gazele naturale livrate Poloniei pe termen lung, relateaza AP citat de Yahoo News.

Concernul de stat PGNiG a declarat marti ca motivul actionarii in instanta il reprezinta modificarea pretului negociat in contractul de lunga durata incheiat in septembrie 1996. Compania a refuzat sa dea alte detalii.

In luna ianuarie, Gazprom a diminuat pretul gazului pentru unii clienti din Europa vestica dar nu si pentru PGNiG, care a cerut, in ultima perioada, scaderea pretului.

Polonia a importat, sub contractul actual, mai mult de 9 miliarde de metri cubi de gaz rusesc in 2011 si ar urma sa creasca la peste 10 miliarde de metri cubi pana in 2022, dar preturile nu au fost puse la dispozitia publicului. Concernul polonez nu a dat publicitatii pretul gazelor naturale prevazute in contractul cu Gazprom.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter