revista presei pe energie 20 septembrie

2011/09/20

Hotnews: Comisia Europeana critica dur proiectul South Stream: Contravine intereselor europene

In prezenta premierului Vladimir Putin, compania Gazprom ar urma sa semneze vineri acordul juridic de actionariat cu participantii la proietul South Stream – companiile italiana ENI, francezii de la EdF si germanii de la Wintershall, scrie Kommersant. Comisarul pentru energie, Gunther Oettinger a avertizat ca proiectul contravine intereselor europene si a amenintat Gazprom ca ar putea sa aiba probleme cu contractele europene.

Documentul stabileste amploarea investitiilor fiecarei intreprinderi si stipuleaza garantii de lansare a conductei. Dar textul a fost elaborat sub o presiune serioasa din partea UE. Comisarul pentru energie, Gunther Oettinger, a declarat, fara menajamente, ca proiectul contravine intereselor europene si a amenintat Gazprom ca va avea probleme cu contractele, daca South Stream va crea dificultati gazoductului Nabucco.

UE poate face asta, noteaza cotidianul rus de afaceri: Comisia intentioneaza sa devina in cel mai scurt timp parte cheie in toate negocierile angajate de Europa pe tema gazelor naturale, scrie Kommersant.

Daca Rusia chiar considera ca South Stream “sau orice alta presiune politica asupra Ashabad si Baku” vor determina Europa sa renunte la gazoductul transcaspic si la Nabucco, “personal voi inceta sa mai cred in contractele pe termen lung si ca gazele nu sunt instrument politic”, a acuzat Oettinger. “Rusii ar fi mai avantajati sa detina o cota de 30% pe piata europeana dintr-un volum de 600 mld.mc, decat 40% din 400 mld. mc”, a subliniat Oettinger.

De fapt, comenteaza Kommersant, el a dat de inteles partii ruse ca Europa este dispusa la o crestere a importurilor de gaze rusesti numai in cazul in care ponderea Gazprom pe piata energetica a UE si, implicit, dependenta Uniunii de resursele energetice rusesti, vor scadea. Iar fara constructia gazoductului transcaspic, acest lucru este imposibil.

Nu este pentru prima data cand Oettinger lanseaza astfel de atacuri asupra partii ruse. Dar este pentru prima data cand Oettinger si-a permis ceea ce nu si-a permis niciodata Europa – sa exercite presiuni nu numai asupra Gazprom, dar si a partenerilor lui europeni la South Stream, potrivit sursei citate. Comisarul a subliniat ca stie de semnarea de maine a documentelor pentru South Stream. Si imediat a adaugat ca, personal, nu are dubii in privinta realizarii acestui proiect: “Este prea costisitor sa trasezi o conducta prin Marea Neagra” (partea maritima este evaluata la 10 mld.euro, intregul proiect la 15,5 mld.euro).

Afirmatiile lui Oettinger nu au fost comentate de Gazprom, EdF, Wintershall sau ENI. In loc de raspuns, Ministerul rus al energiei a anuntat ca in aceasta toamna, probabil la Astrahan, Rusia intentioneaza sa convoace o conferinta a tarilor caspice, pentru a dezbate problema statutului Marii Caspice, detaliu de care depinde soarta gazoductului transcaspic. La reuniune vor participa inclusiv responsabili ai partenerilor Moscovei la South Stream.

“Ni se da de inteles ca gazoductul transcaspic va apare in orice situatie, iar realizarea sau nu, in aceste conditii, a South Stream, devine deja problema noastra si numai a noastra”, spune directorul Rusenergy, Mihail Krutihin. Deocamdata, asistam la un simplu schimb de replici, “dar riscul ca South Stream sa fie inghetat sau nefinalizat din dorinta ferma a Europei de a lansa conducta alternativa se mentine”. Pe e alta parte, afirma expertul, renuntarea la South Stream si lansarea Coridorului sudic va insemna pentru Rusia o crestere a dependentei sale de tranzitul prin Ucraina, iar daca “astazi Moscova dicteaza Kievului, situatia se va schimba cu 180%” in viitor.

Hotnews: Actionarii South Stream vor prezenta un plan de investitii anul viitor

Participantii la proiectul South Stream intentioneza sa prezinte bancilor un plan de investitii in al doilea trimestru al anului 2012, a declarat Paolo Scaroni, director executiv al ENI, unul din actionarii South Stream, transmite RIA Novosti. Actionarii au semnat, astazi, 16 septembrie, un acord in urma caruia Gazprom a primit 50% din proiect, Electricite de France si Wintershall Germania cate 15%, iar ENI 20%.

Scaroni a mai spus ca sectiunea submarina a conductei costa 10 miliarde dolari.

Rusia intentioneaza sa lanseze conducta South Stream in 2015. Conducta va transporta pana la 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe sub Marea Neagra catre Europa Centrala si de Sud. Scopul conductei este diversificarea rutelor de transport al gazului rusesc, astfel incat sa fie ocolite actualele tari de tranzit, precum Ucraina, care in prezent se afla in contradictie cu Rusia in privinta preturilor.

In ciuda acestor neintelegeri, presedintele ucrainean, Viktor Ianukovici a sugerat construirea South Stream pe teritoriul ucrainean, dar Valeri Golubev, reprezentant al Gazprom, a spus ca nu este rezonabil din punct de vedere economic.

South Stream concureaza cu proiectul european Nabucco, un gazoduct care isi propune sa aduca gaze naturale din Marea Caspica in Europa tranzitand Turcia, pentru a reduce dependenta europeana de gazul rusesc.

De altfel, comisarul pentru energie, Gunther Oettinger a avertizat ca proiectul rusesc contravine intereselor europene si a amenintat Gazprom ca ar putea sa aiba probleme cu contractele europene.

inforusia.ro: Europa vrea să speculeze sau să crească livrările de gaze?

Acordul acţionarilor în privinţa părţii maritime a conductei South Stream s-a semnat la Forumul Investiţional de la Soci. Principalii participanţi la proiect, Rusia, Italia, Franţa şi Germania, au atins un nou nivel în realizarea sa.

Pe baza documentului semnat se creează compania South Stream Transport. Ea va răspunde de construirea părţii maritime a South Stream. Conducta va porni din portul rusesc Novorossiisk şi pe fundul Mării Negre va ajunge în oraşul bulgar Varna. Pe teritoriul Bulgariei, conducta se va ramifica: ramificaţia de nord va ajunge în Austria via Serbia, Ungaria şi Slovenia, iar ramificaţia de sud – în Italia. Se planifică construirea de ramificaţii în Croaţia, Macedonia, Grecia şi Turcia. Astfel, proiectul, alături de Nord Stream de pe fundul Mării Baltice, va acoperi în întregime consumul de energie al Europei. Acest fapt rezolvă şi problema aşa-numitelor războaie ale gazelor cu Ucraina. Anterior, preşedintele ucrainean, Viktor Ianukovici, a propus Moscovei să renunţe la proiectul tronsonului maritim al South Stream şi să amplaseze conducta pe teritoriul Ucrainei. Expertul Andrei Meşcerin consideră că acestea sunt semne de panică.

„Este o cerere politică provocatoare. Toţi specialiştii înţeleg foarte bine că unul dintre obiectivele construirii South Stream este de a livra gazul fără a tranzita Ucraina. Iar dacă noi îl vom trimite din nou prin teritoriul Ucrainei atunci care este sensul? Atunci situaţia va fi absurdă, se vor pierde sume colosale de bani, iar probleme nu se vor rezolva. Europa nu va primi noi cantităţi de gaze, iar riscurile de conflict cu Ucraina nu se vor reduce”.

Directorul general al Institutului de Energie Naţională, Serghei Pravosudov, subliniază că proiectul South Stream este avantajos pentru Europa.

„Însă se pare că până acum Comisia Europeană n-a conştientizat întregul avantaj al proiectului. Comisarul UE pentru Energie, Gunter Ettinger, a declarat în repetate rânduri că South Stream împiedică realizarea proiectelor europene: Nabucco şi Conducta transcaspică. Totodată, Bruxelles-ul ameninţă că nu va include South Stream pe lista excepţiilor din Cel de-al Treilea Pachet Energetic al UE. De menţionat că acesta prevede că una şi aceeaşi companie nu are voie să vândă gaz şi în acelaşi timp să deţină conducta”.

Însă un proiect strategic precum South Stream trebuie să fie ferit de astfel de pretenţii, consideră Vladimir Feighin, directorul Institutului de Energie şi Finanţe. El subliniază că acest proiect garantează livrările oportune de gaze în Europa şi declară: „dacă Europa va înţelege acest lucru, vor fi oferite condiţii atrăgătoare. Întrucât deocamdată, pe baza condiţiilor pe care le prevede Cel de-al Treilea Pachet Energetic, nimeni n-a construit sisteme puternice şi nu va construi. Europa trebuie să decidă: vrea să speculeze sau vrea să sporească livrările de gaze?”.

Vocea Rusiei: UE cere Rusiei sa nu se interfereze in constructia Nabucco

Compania „Gazprom” intentioneaza sa semneze pe 16 septembrie un acord cu partenerii straini (compania italiana ENI, compania germana Wintershall si cea franceza EDF) privind construierea gazoductului South Stream. Acordul de actionariat va prezenta „o garantie a realizarii proiectului” si va fi semnat in cadrul Forumului de investitii „Soci-2011” in prezenta premierului rus Vladimir Putin, anunta publicatia „Kommersant”.

Primul tronson cu o capacitate de 15,75 miliarde metri cubi pe an va fi data in exploatare pana in 2015, iar presedintele „Gazprom” Aleksei Miller a dat asigurari ca vor respecta graficul lucrarilor. Cu toate acestea, noteaza publicatia rusa, autoritatile europene exercita presiuni asupra participantilor proiectului rus, in favoarea proiectului european „Nabucco”. Si Moscova a raspuns cu aceeasi moneda.

Uniunea Europeana i-a cerut Rusiei sa nu puna bete in roate realizarii proiectului de gazoduct transcaspic Nabucco si sa inceteze sa mai exercite presiuni impotriva Azerbaidjanului si Turkmenistanului, potrivit unei declaratii facute miercuri de comisarul european pentru energie Guenther Oettinger, transmite Deutsche Welle.

In context, comisarul european si-a exprimat increderea ca principalele decizii strategice referitoare la Coridorul sudic vor fi luate pana la sfarsitul acestui an, subliniind ca accesul UE la regiunea caspica si Asia Centrala, ce detine cea mai mare parte din rezervele de gaze naturale din lume, depasind chiar capacitatile rusesti in acest domeniu, reprezinta o problema cheie pentru UE.

In opinia sa, Rusia ar trebui sa fie interesata deopotriva in Nabucco, TAP si ITGI. „Daca Moscova va accepta faptul ca acest Coridor sudic este inevitabil, iar Turkmenistanul si Azerbaidjanul au dreptul de a lua decizii in mod independent, europenii vor avea mai multa incredere”, -a explicat Oettinger.

„In cazul in care rusii vor incerca sa puna bete in roate constructiei Nabucco, in plan tehnic, prin instalarea conductei lor South Stream, sau politic, prin exercitarea unor presiuni asupra conducerii de la Ashabad si Baku, eu personal voi manifesta mai putina incredere fata de contracte de gaze pe termen lung si voi crede mai putin in teza ca gazele nu reprezinta pentru Rusia un instrument politic”, – a spus oficialul european.

In reactie, Moscova considera ca, in acest fel, UE isi demonstreaza intentia de a interveni direct in stabilirea statutului juridic al Marii Caspice, care in prezent se afla in competenta a cinci tari riverane – Rusia, Azerbaidjan, Iran, Turkmenistan si Kazahstan, noteaza agentia de presa rusa Regnum.

Mai mult, Moscova si Teheranul se opun constructiei vreunei conducte pe sub Marea Caspica pana la delimitarea definitiva a zonelor intre cele cinci tari riverane. MAE rus si-a exprimat regretul in legatura cu autorizarea Comisiei Europene de a purta negocieri cu Turkmenistanul si Azerbaidjanul privitor la conducta Transcaspica, avertizand ca „aceasta ingerinta din afara va complica serios situatia din regiune”.

 

Tags: , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter