revista presei pe energie 20 martie

2011/03/20

Hotnews: Libia: Compania nationala petroliera anunta ca isi va onora in continuare contractele

Compania nationala petroliera din Libia (NOC) a anuntat, sambata, ca va continua sa isi onoreze contractele cu companiile straine din domeniu care opereaza in aceasta tara, potrivit AFP. “Ne vom onora toate angajamentele si contractele cu companii straine care opereaza in Libia. Nu avem intentia de a anula aceste contracte”, a precizat Chokri Ghanem, presedintele NOC.

El a adaugat insa ca productia si exporturile libiene de petrol au scazut la 400 de mii de barili pe zi pe fondul evenimentelor din ultima perioada, fata de 1.2 milioane in perioadele normale.

“Infrastructura de petrol pare sa fi fost deteriorata ca urmare a bombardamentelor puternice asupra terminalelor petroliere estice Ras Lanuf si Es Sider, din aceste zile, anuntand o escaladare alarmanta in ceea ce priveste sectorul petrolier”, anunta Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIE) inca de acum o saptamana.

Libia produce in mod normal 1,69 milioane de barili de petrol pe zi si exporta 1,2 milioane, in principal pentru Europa (85%).

Printre companiile petroliere care opereaza in Libia se numara si compania ENI din Italia, companiile ExxonMobil si ConocoPhillips din SUA , firma anglo-olandeza Shell si Repsol- Spania.

money.ro: Un deputat PDL vrea referendum pentru renaţionalizarea Petrom

Deputatul PDL Daniel Oajdea vrea organizarea unui referendum prin care românii să fie consultaţi cu privire la anularea unor contracte de privatizare, precum cel al Petrom, şi la revenirea societăţilor respective în patrimoniul statului.

Oajdea, care doreşte iniţierea unei comisii la Camera Deputaţilor pentru analizarea contractelor unor privatizări, a spus că Parlamentul nu trebuie să fie indiferent la problemele grave ale oamenilor, precum scumpirea nejustificată a carburanţilor.

“Preţul benzinei la pompă la OMV în Austria este mai mic decât preţul benzinei la pompă în România, tot la OMV. În condiţiile în care mâna de lucru în România este mai ieftin, în condiţiile în care noi avem resurse ale subsolului pe care le-am pus la dispoziţie OMV-ului aproape gratis. Nu este posibil aşa ceva! Aici nu este vorba de a interveni într-un mediu economic atunci când nu ai ce căuta, ci e vorba de a interveni să reprezinţi interesele României şi ale românilor într-o zonă în care eşti parte: îţi pun la dispoziţie resursele aproape gratis. De aceea, cred că Parlamentul are obligaţia morală şi legală de a interveni atunci când populaţia ţării se confruntă cu probleme deosebit de grave, fie ele şi economice şi care pleacă de la scumpirea carburanţilor”, a argumentat el la Realitatea TV.

Întrebat care ar fi finalitatea unei asemenea comisii, deputatul PDL a sugerat că o concluzie ar putea fi nevoia organizării unui referendum prin care românii să decidă dacă unele privatizări trebuie anulate. “Am putea produce un raport al comisiei pe care să-l supunem aprobării Camerei Deputaţilor şi care să fie obligatoriu. Şi dacă e normal, să meargă până la rezilierea contractului (de privatizare a Petrom, n.r.), la naţionalizare”, a susţinut Oajdea.

“Cum facem referendum pentru atâtea chestiuni, am putea să facem referendum, să-l cuplăm cu referendumul pentru Constituţie şi să spună românii dacă vor sau nu să anuleze aceste privatizări. Iar cei care au luat şpăgile, să le dea îndărăt!”, a mai spus deputatul democrat-liberal.

ziare.com: Romania isi redeschide luni registrele de emisii de gaze cu efect de sera

Comisia Europeana va redeschide de luni registrele de emisii de gaze cu efect de sera din Romania, Finlanda, Slovenia si Suedia, dupa ce acestea au demonstrat ca sistemele lor informatice sunt sigure.

Astfel ca 19 dintre cele 30 de registrele nationale europene vor fi functionale de saptamana viitoare. Sistemul european include registrele din cele 27 de state membre, precum si pe cele din Novegia, Islanda si Lichtenstein, potrivit Adevarul.

Registrele sistemului european de tranzactionare a certificatelor de emisii de dioxid de carbon au fost inchise in 19 ianuarie, in urma unor atacuri asupra sistemului informatic care au afectat mai bine de 2 milioane de acte. Acestea aveau o valoare de 37 de milioane de euro.

Vineri, un certificat de dioxid de carbon, care inseamna dreptul de a genera o tona de astfel de emisii, se tranzactiona cu 17,24 euro. Certificatele au ajuns la data de 16 martie la valoarea de 17,76 euro/unitate.

money.ro: Cernavodă, în top 5 al riscurilor de dezastre nucleare

Cinci grave dezastre nucleare ar putea să se producă, arată cercetările efectuate de Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică. Site-ul rferl.org (Radio Europa liberă) enumeră posibilele catastrofe nucleare, printre care se află şi centrala de la Cernavodă.

Armenia

Centrala nucleară Metsamor din Armenia, construită în anii ’70, este una din cele mai periculoase centrale din fosta Uniune Sovietică. În 1988, zona a suferit un cutremur devastator cu magnitudine de 6,9 şi epicentrul la 75 de kilometri de centrală. În urma seismului, complexul nuclear a fost închis pentru 7 ani. În prezent, Mersamor produce aproape jumătate din energia necesară Armeniei.

Marea Britanie

Explozia unui submarin nuclear britanic ar constitui un adevărat dezastru. Potrivit The Daily Telegraph, nu puţine sunt cazurile în care astfel de nave au primit permisiunea să plece din porturi chiar dacă aveau defecţiuni. Anul trecut, spre exemplu, un submarin a rămas împotmolit lângă un pod din Scoţia, iar remorcarea sa a dus la defectarea învelişului de amortizare acustică.

România

Centrala de la Cernavodă are două reactoare, care au fost recent închise. În luna ianuarie unul dintre reactoare a fost închis pentru întreţinere. Celălalt reactor a fost, de asemenea, oprit în 2009 din cauza unor probleme electrice. Complexul nuclear de la Cernavodă a fost proiectat să reziste la cutremure de opt pe scara Richter. În 1977, ţara noastră a fost lovită de un cutremur cu magnitudinea de 7,3.

Centrala nucleară de la Cernavodă a fost proiectată şi începută înainte de 1989, dar primul reactor a fost dat în exploatare în 1996. Al doilea reactor, dintre cele cinci, cu câte a fost proiectată centrala, a început să producă energie electrică în 2007. Cele două reactoare sunt legate la două turboagregate de câte 700 MW fiecare.

Tehnologia folosită la Cernavodă este de tip CANDU (Canada). Reactorul funcţionează cu uraniu natural şi foloseşte apa grea ca moderator al reacţiei de fisiune, dar şi pentru răcirea reactorului.

La ora actuală, există în lume circa 30 de reactoare de tip CANDU. Potrivit Nuclearelectrica, “tehnologia CANDU are un mare avantaj faţă de celelalte tehnologii deoarece cantitatea de energie potenţială înmagazinată în reactor este cu mult mai mică decât a celorlalte tipuri de reactoare răcite cu apă uşoară şi are mari rezerve de apă de răcire in vasul reactorului (200 tone apa grea), iar in chesonul reactorului (care înconjoară vasul reactorului) se afla aproximativ 500 de tone de apă, care poate să asigure o răcire confortabilă până la restaurarea răcirii normale în caz că aceasta se pierde. În cazul acumulării de vapori de apă în clădirea reactorului, în vederea reducerii presiunii şi evitarea degradării pereţilor anvelopei, există un sistem de stropire cu apă cu o rezervă de circa 2500 metri cubi de apă, care acţionează la valori stabilite în vederea protejării clădirii. În situaţia în care, în urma proceselor de radioliză, apare acumulare de hidrogen, sub cupola interioară a clădirii reactorului există un sistem special de ardere a hidrogenului”.

Rusia

Vechea centrală nucleară Leningrad funcţionează din anul 1974 şi este echipată cu reactoare sovietice ca cele de la centrala nucleară de la Cernobîl.

S.U.A

Centrala nucleară Enrico Fermi din Michigan are două reactoare, dintre care unul singur este funcţional. Celălalt a fost avariat în urma unui incident din 1966. Complexul nuclear se află în apropiere de Detroit, statul Michigan şi Toledo, statul Ohio.

ziare.com: Energie mai scumpa cu pana la 20% din mai, in Republica Moldova

Energia electrica livrata populatiei din Republica Moldova s-ar putea scumpi incepand cu luna mai, din cauza costurilor de producere in centralele autohtone care au crescut cu peste 25%.

Potrivit oficialilor companiilor energetice din Republica Moldova, in momentul de fata energia generata de CET-1 este cu 20 de bani pe kWh mai scumpa decat plateste consumatorul final din capitala, informeaza Adevarul.

In cazul CET-2 pretul de producere este cu 3 bani per kWh mai mic decat cel achitat de majoritatea consumatorilor din tara, ceea ce este insuficient pentru acoperi costurile de transport, distributie si furnizare a energiei electrice, care ajung la 40% din tariful final.

Un alt factor ce ar putea duce la scumpirea energiei electrice este cresterea pretului de achizitie a acesteia de la Centrala de la Cuciurgan. Potrivit unor surse neoficiale CERS Moldoveneasca (cunoscuta si ca Centrala de la Cuciurgan) ar intentiona sa majoreze pretul energiei electrice cu 15-20%, adica de la 5,5 centi la aproximativ 6 centi/kWh.

Aceasta centrala asigura in prezent circa 70% din necesarul tarii in curent electric.

money.ro: KazMunaiGaz negociază preluarea celui mai mare lanţ de benzinării din Kazahstan

Compania petrolieră de stat KazMunaiGaz este în discuţii pentru preluarea celei mai mari reţele de benzinării din Kazahstan, Helios, transmite Bloomberg.

„Negociem în prezent cu proprietarii Helios pentru a achiziţiona întregul lanţ de benzinării”, a declarat Timur Kulibayev, vicepreşedinte al fondului naţional Samruk-Kazyna, care deţine KazMunaiGaz.

El a refuzat să avanseze vreun preţ de preluare.

Helios deţine 228 de staţii de distribuţie a carburanţilor în 50 de comunităţi din Kazahstan şi vinde produse petroliere achiziţionate din rafinăria Pavlodar din grupul KazMunaiGaz

Adevarul: A venit vremea să investim în Rusia

Federaţia Rusă a început o politică de încurajare a investiţiilor străine, iar firmele româneşti ar trebui să profite la maximum, spune Sorin Dimitriu, preşedintele Consiliului de Afaceri România-Rusia. Produsele româneşti sunt foarte bine primite în Rusia, costurile de producţie sunt mai mici, iar mediul fiscal este mult mai atrăgător decât în România sau în alte ţări din UE.

………

Importăm petrol şi gaze

Importurile României din Rusia au avut anul trecut o valoare de 2,35 miliarde de dolari, peste 80% reprezentând materii prime energetice, adică produse minerale, ţiţei şi gaze naturale.

„În statistica oficială a investiţiilor străine în România, Rusia apare doar cu o valoare simbolică de 4,5 milioane de dolari, cu un număr de 337 de societăţi comerciale româno-ruse. Însă, conform părţii ruse, investiţiile în România ar fi de circa 1,5 miliarde de dolari, diferenţa fiind generată de faptul că, la marile proiecte de privatizare cu participare rusească, capitalul investit a fost înregistrat ca provenind din alte ţări”, a mai spus Dimitriu.

Principalele companii ruseşti din România sunt Lukoil, locul trei pe piaţa de distribuţie a carburanţilor, precum şi grupul siderurgic Mechel. De asemenea, ruşii de la Vimetco sunt acţionari majoritari ai producătorului de aluminiu Alro Slatina.

“Rusia devine o ţintă foarte bună pentru multe companii, atât româneşti, cât şi europene.” Sorin Dimitriu, preşedintele Consiliului de Afaceri România-Rusia

Adevarul: Rusia se aşteaptă la un preţ al petrolului de 150-200 de dolari pe baril în scurt timp

Preţurile internaţionale ale petrolului ar putea atinge 150-200 de dolari pe baril în scurt timp, în contextul conflictelor din Orientul Mijlociu, la care se adaugă devastatorul cutremur din Japonia, a declarat ministrul rus al Finanţelor, Alexei Kudrin, citat de Ria Novosti.

“Totuşi, o astfel de cotaţie petrolieră ar putea fi speculativă şi de scurtă durată”, a admis el.

Preţul petrolului a urcat vertiginos în primele luni ale acestui an din cauza conflictelor din lumea arabă, iar cotaţiile au atins valori-record pentru ultimii doi ani şi jumătate.

Stocurile de combustibili din Japonia au scăzut, în urma cutremurului devastator de vineri.

Astăzi, ţiţeiul Brent, de referinţă pe piaţa londoneză, s-a tranzacţionat la circa 113 dolari pe baril, în timp ce, la New York, barilul a depăşit 100 de dolari.

Tags: , , ,

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter