revista presei pe energie 20 iulie

2010/07/20

Mediafax: Kazahstanul este pregătit să participe la Nabucco

Kazahstanul este pregătit să se alăture proiectului Nabucco, dar Uniunea Europeană (UE) trebuie să facămai mult pentru a face posibilă colaborarea, a declarat, duminică, preşedintele ţării, Nursultan Nazarbaiev, într-o conferinţă organizată după vizita cancelarului german, Angela Merkel.

“Kazahstanul nu a fost niciodată împotriva Nabucco, problema este că înEuropa se vorbeşte mult despre Nabucco dar, în realitate, se face puţin”, a spus Nazarbaiev, citat de RIA Novosti

Pentru participarea Kazahstanului la Nabucco este necesar un gazoduct pe sub Marea Caspică sau măcar facilităţi de lichefiere, a adăugat el.

“Nimic nu se face de nicio parte, decât discuţii. Uniunea Europeană ar putea lucra mai activ”, a spus el.

Statul vecin Turkmenistan este de asemenea dispus să participe în proiectul european dar are aceleaşi probleme. mai mult

EVZ: Ruşii schimbă din nou pionii în South Stream

Gazprom a semnat cu autorităţile bulgare un nou acord pentru implicarea în proiectul de gazoduct. Rolul României devine acum incert.

Tactica ruşilor din ultimul timp în domeniul energetic se pare că dă roade. La circa o lună după ce Gazprom “ameninţa” Bulgaria că o înlocuieşte în South Stream cu România, cele două părţi par să fi ajuns la un compromis care duce la implicarea vecinului de la sud de Dunăre în proiect.

Sâmbăta trecută, ministrul bulgar al energiei, Traicho Traikov, a semnat cu omologul său rus, Sergey Shmatko, o foaie de parcurs privind trecerea South Stream prin Bulgaria – care prevede etapele şi termenele de execuţie ale proiectului.

Proiectul, un bluf?

Pe de altă parte, dincolo de negocierile politice pe marginea acestui subiect, din punct de vedere tehnic şi economic lucrurile legate de South Stream sunt extrem de neclare. Surse apropiate negocierilor dintre partea română şi Gazprom ne-au declarat că, “la nivel tehnic, lucrurile nu sunt foarte bine dezvoltate. Discuţiile sunt mai mult politice”.

În plus, “din cauza unor aspecte de relief în Marea Neagră, tehnic vorbind e foarte posibil să nu poată trece prin Bulgaria direct, decât cu nişte costuri foarte mari”, au adăugat sursele. În plus, pentru a fi fezabil, proiectul are nevoie de capacităţi mari de înmagazinare. Din acest punct de vedere, un punct important în negocierile dintre autorităţile române şi repre zentanţii Gazprom este depozitul de gaze de la Roman- Mărgineni.

O delegaţie rusă condusă de Alexei Miller, preşedintele Gazprom, ar urma să vină la toamnă în Bucureşti, când se va discuta şi despre depozitul de înmagazinare. Tot atunci, ruşii ar urma să prezinte rezultatele unui studiu de fezabilitate ce ia în calcul şi implicarea României în South Stream. Deocamdată nu se ştie însă sub ce formă.

Între timp, se renegociază condiţiile de tranzit ale gazelor ruseşti prin România către Balcani. “Ruşii nu urmăresc neapărat să construiască proiectul acesta, ci să obţină avantaje, influenţă. Ce rost ar avea conducta, când relaţia cu Ucraina e foarte bună, iar producţia lor e în scădere. De aceea tot amână proiectul şi ofertează pe toată lumea”, ne-au spus specialişti în domeniu.

Ei au adăugat că, promovând acest proiect, ruşii creează prin presă o stare de presiune asupra autorităţilor române privind un eventual eşec al implicării în South Stream. În acest fel, ruşii capătă un avantaj în negocieri şi “pot primi lucruri concrete, în schimbul unui vis”. 

Gaze ieftine pentru bulgari

Pe de altă parte, cu neclarităţi legate de South Stream se confruntă şi bulgarii. Întrebat de jurnalişti despre finanţarea gazoductului, ministrul bulgar al energiei a spus că “a fost prea devreme să ne gândim cine şi cum va face asta”, potrivit agenţiei de presă Novinite.

El a anunţat însă că negocierile cu Rusia pentru a obţine preţuri mai mici la gazele importate au fost de succes, iar intermediarii dintre Bulgargaz şi Gazprom vor fi eliminaţi. Totuşi, pentru bulgari rămâne neclar cu ce procent se vor ieftini, în timp ce ministrul Traikov susţine că negocierile nu s-au finalizat. Liderul celui mai mare partid de dreapta din Bulgaria, Martin Dimitrov, a avertizat că Rusia nu le va ieftini gazele degeaba.

“Singurul scenariu în care îi pot vedea pe ruşi acceptând ieftinirea gazelor este să ceară ceva în schimb legat de South Stream ori centrala nucleară de la Belene. Asta este ceea ce mă îngrijorează cel mai mult”, a afirmat Dimitrov, potrivit Novinite.

De altfel, premierul bulgar, Boyko Borisov, a declarat că negocierile cu ruşii au fost foarte dure, neajungând pe un teren comun până la 3 dimineaţa (17 iulie – n.r.). “A fost dificil pentru că Rusia calculează preţul pe principii de piaţă, iar aceste preţuri vor duce la falimentul multor fabrici din Bulgaria”, a spus Borisov.

Vocea Rusiei: Gradul de dependenţă al Europei faţă de Gazprom

După două zile de tratative între miniştrii Energiei din Bulgaria şi Rusia, părţile s-au înţeles asupra reducerii preţului la livrarea de gaz în ţară şi asupra cumpărării de către Bulgaria fără mijlocitori, începând cu luna iulie a anului viitor. De asemenea, a fost semnată aşa numita „foaie de parcurs” privind construirea gazoductului South Stream.

ntre altele, experţii europeni au efectuat o analiză a stării dependenţei unor ţări sau altora de livrările companiei Gazprom.

Studierea dependenţei de gaz a fost desfăşurată de Centrul European al Economiei Politice Internaţionale. Autorii studiului au examinat legătura reciprocă între nivelul de concurenţă de pe pieţele gazului din ţările membre ale UE şi vulnerabilitatea lor în faţa reducerii livrărilor de combustibil.

Între altele, ei au examinat nivelul de participare a concernului Gazprom. Potrivit experţilor occidentali, majoritatea pieţelor din Europa Centrală şi de Est se află în astfel de relaţii cu Gazprom, când ultimul este nu doar singurul furnizor de gaze, ci şi investitor pe pieţele interne.

În continuare, Nikolai Mejevici, expert la Institutul pentru Probleme ale economiei regionale din cadrul Academiei Ruse de Ştiinţe, ne explică în continuare în ce constă esenţa aşa-numitului „monopol” al companiei Gazprom în această parte a Europei.

“Companiile care produc petrol şi în acelaşi timp se ocupă de extracţia de gaz pentru transportul prin conducte, practic, îl vând Gazprom-ului, pentru că reţelele de transport aparţin numai Transgaz-ului, deci, Gazprom-ului. În principiu, ţinând cont de dimensiunile reţelei de conducte, necesitatea controlului lor permanent, reparaţia lor, în acest caz monopolul pare a fi ceva normal. Evaluările efectuate de unele ţări-membre ale UE arată că riscurile privind livrările de gaz sunt cu atât mai mari, cu cât structura naţională a pieţii gazului este mai monopolizată. Însă Gazprom îşi respectă promisiunile”.

Conform noului „Index al riscurilor din cauza limitărilor livrărilor din partea Gazprom-ului”, cele mai vulnerabile state memebre ale UE sunt Bulgaria şi Letonia, iar cele mai puţin vulnerabile – Portugalia şi Olanda.

inforusia.ro: “Foaie de parcurs energetica”

Ministrul iranian al Petrolului, Seyyed Massoud Mirkazemi, a efectuat o vizita la Moscova, unde a semnat, impreuna cu omologul sau rus, Serghei Smatko, o “foaie de parcurs energetica”, document menit sa puna ordine in relatiile economice, adesea contradictorii in ultimul timp, dintre Moscova si Teheran.
Cei doi diriguitori ai sectoarelor energetice a doua din principalele puteri ale lumii din acest punct de vedere au convenit asupra mai multor chestiuni cu impact atat politic, cat si economic, dar cel mai important lucru este ca, in ciuda faptului ca moscova a sprijinit a patra serie de sanctiuni ale ONU impotriva Teheranului, companiile ruse nu vor ocoli sectorul energetic al Republicii Islamic, dimpotriva: cum Total si alte companii occidentale s-au retras de pe piata furnizarii de benzina si alte rafinate in Iran, mai multe companii ruse le vor lua locul, pentru ca altfel ar pierde lupta cu competitorii chinezi, deja prezenti in tara asiatica. Mai mult, rusii s-au oferit sa construiasca rafinarii, lucru care ar rezolva o mare problema pe care Iranul o are in prezent. Desi este al patrulea producartor mondial de petrol, este si dependent de importuri de benzina si motorina pentru propria economie, tocmai din lipsa de capacitati proprii de rafinare a “aurului negru”.
Apoi, centrala nucleara de la Busher urmeaza a fi finalizata in septembrie, nici acest contract nefiind, conform partii ruse, pe “lista neagra” a sanctiunilor ONU. Cat despre furnizarea de rachete S-300, un inalt oficial rus a spus ca nu a fost, pana in prezent anulat, si ca o decizie in acest sens urmeaza sa ia presedintele Medvedev.
Cu toate acestea, semn al faptului ca pentru Teheran independenta nu este doar o vorba goala, intrebat de ziaristii rusi despre implicarea Republicii Islamice in proiectul Nabucco, Mirkazemi a dat un raspuns de un rafinament diplomatic tipic oriental: “Aceasta nu este singura cale a exporturilor iraniene de gaz in Europa!” Adica, mai pe intelesul tuturor, in principiu raspunsul e “da”, insa daca gazul iranian e respins din considerente politice de europeni, se poate gasi si alta ruta. Asadar, Iranul, daca de peste 30 de ani nu se inclina in fata presiunilor occidentale, nu va renunta la interesele sale nici de dragul unui aliat, Moscova, care nu odata a facut un joc dublu fata de Teheran. Teheranul s-a oferit, in schimb, sa-si tranzactioneze o parte din petrol la bursa din Sankt Petersburg, lucru care ar creste greutatea viitorului centru mondial de afaceri al Rusiei.

inforusia.ro: Rusia si Bulgaria au convenit asupra unui plan de cooperare in domeniul gazelor

Rusia si Bulgaria au semnat „foaia de parcurs” privind construirea gazoductului „South Stream”. Moscova a promis Sofiei o reducere a pretului la gaze si contracte directe dintre „Gazprom” si „Bulgargaz” incepand cu a doua jumatate a anului 2011. Foaia de parcurs este un program detaliat pentru proiectul studiului de fezabilitate, cu date specifice pentru punerea in aplicare a acestora, precum si alte detalii legate de proiect.

Sofia a obtinut un termen maxim pentru crearea unei intreprinderi mixte cu Gazprom in vederea construirii gazoductului. Conform „foii de parcurs” acest lucru se va realiza in februarie 2011. Presa rusa scrie ca decizia de investitii a proiectului energetic concurent  „Nabucco” ar trebuie sa fie luata pana la sfarsitul anului 2010, iar Bulgaria a facut tot posibilul sa nu intocmeasca un acord cu Rusia pana la acest moment-cheie. Partile au convenit de asemenea asupra „preturilor preferentiale” pentru gazul livrat Bulgariei, eliminand din schema intermediarii. Ca urmare, pretul la combustibil pentru utilizatorul final va fi redus , a declarat minisrul rus al energiei Serghei Shmatko, fara a oferi detalii despre noile contracte de livrare a gazelor si marimea reducerilor de pret.

RIA Novisti: Russia’s Gazprom Neft to hold tender in July to develop Iraqi oilfield – official

Russia’s Gazprom Neft plans to hold a series of tenders for oil servicing companies for the development of the Badra oilfield in eastern Iraq, the head of Gazprom Neft Middle East Projects said on Monday.

“Our plan is to begin a seismic survey in Badra in the fourth quarter of this year,” Alexander Kolomatsky told the Dow Jones agency.

In June, Gazprom Neft said that an international consortium to develop the oilfield in Badra had reached an agreement on the schedule and stages of development.

The consortium, which consists of Gazprom Neft with 30%, South Korea’s Kogas with 22.5%, Malaysian Petronas with 15%, Turkish TRAO with 7%, and Iraqi geological exploration company OEC with 25%, won the tender to develop the field. The contract with the Iraqi government was signed on January 28, 2010.

Work on the oilfield is set to begin in 2010. Under the contract, Gazprom Neft will receive $5.5 per every extracted barrel of oil, or an oil equivalent after the initial production level of 15,000 barrels a day. The consortium plans to reach that volume by the end of 2012 or beginning of 2013, and get to the shelf production by 2016.

The Badra oilfield is located in the Wasit Governorate neighboring the Iranian Azar oilfield, which Gazprom Neft also plans to develop along with the Iranian company NIOC.

Preliminary reports suggest that the Badra deposits could equal more than two billion barrels of oil. The project is expected to last 20 years, with a possible five-year extension. The expected level of oil shelf production is 170 barrels per day. The total number of investments in the project is $2 billion.

RIA Novosti: Kazakhstan ready to join Nabucco gas project, seeks more from EU

Kazakhstan’s president said on Sunday his country is ready to be a part of the Nabucco gas pipeline, but the European Union must do more to make its participation in the project possible.

“Kazakhstan has never been against Nabucco, the issue is that in Europe there is a lot of talk about Nabucco…but in practice little is being done,” Nursultan Nazarbayev said on Sunday at a news conference in Astana after talks with German Chancellor Angela Merkel.

He said that for Kazakhstan to participate in the EU-backed pipeline project, seen as a rival to Russia’s South Stream, there would need to be either a pipeline under the Caspian Sea to connect with Nabucco or at least a gas liquefaction plant on the coast.

“Nothing is being done on either issue except talk,” Nazarbayev said.

The Kazakh president said that neighboring Turkmenistan, which has abundant gas reserves, has also said it could contribute to Nabucco, but it also needs these questions resolved.

“The European Union could work more actively on this,” Nazarbayev said.

The Nabucco project is intended to transport natural gas from the Caspian region to Europe via Azerbaijan, Georgia, Turkey, Bulgaria, Hungary, Romania and Austria, bypassing Russia. It is designed to annually transport 31 billion cubic meters of gas, which would meet as much as 5 percent of EU demand in 2020.

Gazprom’s South Stream project bypasses Ukraine, passing through Turkish waters and across Bulgaria, Serbia, Greece, Hungary, Slovenia, Croatia and Austria. Both Russia and the EU deny that the planned pipelines would be rivals, but the bulk of the gas for each project would come from the same Caspian region countries.

Kazakhstan’s Caspian shelf has an estimated 3.3 trillion cubic meters of gas reserves, and the country’s gas production is expected to grow to approximately 45 billion cubic meters in 2010.

ITAR TASS: RF-Bulgaria mutually advantageous partnership to continue – min

The results of the Russian-Bulgarian talks on gas issues give confidence that strategic mutually advantageous and long-term partnership between the two countries will continue, Russian Energy Minister Sergei Shmatko said, commenting on the talks concluded in Varna.

Russia and Bulgaria on Saturday signed the “Road Map” on the South Stream gas pipeline construction and a protocol on Russian gas supplies to Bulgaria. The documents were signed by Shmatko and Bulgarian Economy, Energy and Tourism Minister Traicho Traikov. Bulgarian Prime Minister Boiko Borisov participated in the concluding stage of the talks.

The head of the Russian delegation said the Bulgarian-Russian talks on gas issues were successful. Despite difficulties, differences in commercial positions, the Russian and Bulgarian colleagues showed the ability and the wish to reach mutually acceptable agreements. It encourages to continue Russian-Bulgarian strategic long-term and mutually advantageous partnership, Shmatko said.

The signing of the Road Map starts concrete steps for the South Steam project implementation. Work will begin to prepare its technical and economic substantiation.

“We are quite satisfied with the dynamic character of the project development envisaged by the Map,” the Russian delegation’s head noted.

Speaking about details of the agreements within the protocol on Russian gas supplies to Bulgaria, Shmatko said the talks concluded the years-long talks on direct, without intermediaries, agreements between Gazprom and the Bulgartransgaz company, which will begin to work in June 2011. He also said that an agreement had been reached on preferential gas prices for Bulgaria, which would result in lower prices for consumers.

trend.az: Georgian PM: Permanent Standing Committee to work on joint Georgian-Azerbaijani project

Georgia and Azerbaijan will establish a joint Permanent Standing Committee to coordinate joint global projects, the Georgian Prime Minister Nika Gilauri told journalists today in Batumi.

He said, the group will work to coordinate efforts of the two countries to develop the transport corridor Asia-Europe through Georgia and Azerbaijan, construction of a 500-kilovolt (kV) transmission line to export energy resources of the two countries to the third countries, construction of the Rustavi-Baku highway, as well as construction of the Kars-Akhalkalaki railroad.

“Only 18-kilometer section remains to be finished on the territory of Georgia and then we can start energy crossflow. Also construction of the Baku-Kars-Akhalkalaki railway will continue in August, regarding which there were some problems, but all the issues have been already resolved,” Gilauri said.

“All these projects are important for our countries and will allow our states to develop and improve the living conditions of our citizens,” Gilauri said stressing the importance of coordinating efforts in this direction.

He believes that the Azerbaijani President’s visit to Georgia and adoption of a decision will seriously contribute to the already existing relations and economic development.

trend.az: Energy Minister: Greece supports energy strategy ‘South Corridor’

Greece advocates the policy of diversification of energy sources and routes, as an important means to enhance Europe’s as well as its own national energy security, Minister of Environment Energy and Climate Change, Tina Birbili, told Trend in an interview.

“For this reason the country not only supports but contributes actively to the European Union‘s so called Southern Corridor strategy which envisages the transportation of Caspian natural gas to Europe’s markets via the Balkan Peninsula and Italy,” Birbili said.

The effectiveness of this strategy requires the construction of appropriate energy infrastructure and in some cases the upgrading of existing infrastructure.

She said that our major vehicle for this is the completion of the ITGI project including the Greece-Bulgaria section.

We estimate to have the IGB completed by 2013 and the mainland section of the Greece-Italy inter-connector and the off-shore Poseidon pipeline by 2015.

“The EU has categorized the ITGI as a priority project for the development of the Southern Corridor strategy and will be contributing 1/5 of the Poseidon section and 1/3 of the costs of IGB which amount to 100 million and 45 million euro respectively,” she said.

ITGI pipeline is one of the projects within the South Corridor. It envisages supplies of Azerbaijani gas to Greece and Italy. ITGI includes a modernized Turkish pipeline infrastructure, as well as projects ITG (connecting pipeline Turkey-Greece) and IGI (Greece-Italy), known as Poseidon.

Power of the planned undersea pipeline Poseidon is 8-10 billion cubic meters of gas a year. The pipeline with a length of 212 kilometers will stretch through the bottom of the Adriatic Sea from the Greek Stavrolimenasa to Italian Otranto. Italian company Edison is responsible for construction of the pipeline, which can be completed by 2012.

The planned capacity of ITGI pipeline is 11.8 billion cubic meters a year.

Greece intends to receive 3.6 billion cubic meters, and the rest – Italy. ITGI pipeline will run from Azerbaijan through Georgia (existing pipeline Baku-Tbilisi-Erzurum), and Turkey to Greece and later to Italy. The pipeline will be commissioned in 2015.

energia.gr: Russia, Ukraine to Consider Joint Atomic Project

Russian and Ukrainian experts will discuss setting up a joint nuclear generation project on Tuesday, Ukraine’s major energy company said.

“A Russian-Ukraine meeting on equipment supplies to power stations in Russia and other countries will take place on July 20, 2010, at the Turboatom headquarters,” Turboatom said in statement.

“In addition, the meeting will discuss conditions for the creation of a joint Russian-Ukrainian standard generation unit project to be constructed in a number of countries,” the statement added.

The meeting will involve experts from leading Russian and Ukrainian atomic energy companies.

Economic and political ties between Russia and Ukraine have strengthened significantly since Viktor Yanukovych replaced pro-Western Viktor Yushchenko as president in late February.

Novinite: Greece PM Set to Talk Bulgaria’s Borisov into Oil Pipeline Project

Greece’s prime minister is planning a diplomatic initiative in order to “revive” the stalledBurgasAlexandroupolis oil pipeline project in which his country is a partner together with Bulgaria and Russia, media reports say.

George Papandreou, the Greek prime minister, is expected to pay a visit to theBulgarian capital Sofia this month in a bid to convince his counterpart Boyko Borisov to unfreeze the project, Russian media claimed on Monday.

Greece, which the European Union is saving from defaulting on its foreign debt, has repeatedly called for the plan to move ahead as soon as possible in anticipation of investment and future transit fees.

The Greek government even plans to adopt a law, which will ease the implementation of the project by simplifying all technical procedures.

The Greek initiative comes a month after Bulgaria‘s Prime Minister Boyko Borisov unexpectedly said that his country was “giving up” on BurgasAlexandroupolis oil pipeline project decision, and that construction on the planned Belene nuclear power plant had been suspended.

In a dramatic twist that left all of Europe confused, Borisov retracted his statements shortly afterwards, saying that the Bulgarian government hasn’t made a final decision regarding the construction of the BurgasAlexandroupolis oil pipeline and Belene nuclear power plant.

After it took office in July 2009, Bulgaria‘s new center-right government of the GERB party made it clear it was going to reconsider the country’s participation in the three large-scale energy projects – South Stream gas pipeline, BurgasAlexandroupolis oil pipeline, and Belene Nuclear Power Plant.

Construction of the line has been on ice even since after Bulgaria‘s government balked at the potential environmental damage that the pipeline could inflict on its resort-dotted coastline.

Three Bulgarian Black Sea municipalities – Burgas, Pomorie, and Sozopol – have voted against the pipe in local referendums over environmental concerns.

Municipalities neighboring Pomorie and nearby Burgas are also harboring fears that the pipeline could damage their lucrative tourism business, while environmental NGOs have branded the existing plans to build an oil terminal out at sea a disaster waiting to happen.

Bulgaria, Greece and Russia agreed to build the pipeline between Burgas andAlexandroupolis, taking Caspian oil to the Mediterranean skirting the congested Bosphorus, in 2007 after more than a decade of intermittent talks.

The agreement for the company which will construct the BurgasAlexandroupolis oil transit pipeline was signed by Bulgaria during Russian President Putin’s visit to Bulgaria in 2008.

The 280-kilometer pipeline, with 166 kilometers passing through Bulgaria, would have an initial annual capacity of 35 million tonnes, which could be later expanded to 50 million tonnes. Its costs are estimated at up to USD 900 M.

Tags: , , , , , ,

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter