revista presei pe energie 20 iulie

2011/07/20

Bursa: Ruşii au ţintit “Rompetrol”, dar nu au nimerit

Sârbii de la Natfa Industrija Srbije (NIS), companie controlată în proporţie de 51% de gigantul de stat Gazprom, şi-au exprimat intenţia să cumpere lanţul de benzinării al Grupului Rompetrol, din ţara noastră, printr-o scrisoare transmisă în urmă cu circa două luni, a declarat Saduokhas Meraliyev, CEO Rompetrol.
Răspunsul managementului Rompetrol a fost, însă, unul negativ, oficialii companiei, precizând, ieri, că nu a luat niciodată în considerare posibilitatea înstrăinării activelor Rompetrol, precum rafinăria de la Petromidia sau lanţul de benzinării. Acesta a fost evaluat la circa 500-600 de milioane de euro, potrivit lui Titus Buzescu, vicepreşedintele activităţii de distribuţie a carburanţilor din Grupul “Rompetrol”.
“Primim mereu oferte pentru anumite active ale noastre, este ceva destul de obişnuit, dar nu am luat niciodată în considerare o astfel de propunere”, a subliniat, ieri, Meraliyev.
De altfel, Grupul Rompetrol are propriile planuri să îşi continue expansiunea pe pieţele internaţionale, din 2012 încolo.
Oficialii companiei au anunţat, ieri, că se uită cu foarte multă atenţie după oportunităţi de afaceri în statele vestice, dar şi în ţările riverane Mării Negre, precum Turcia sau Ucraina. Grupul exportă combustibil către piaţa din Turcia, prin intermediul altor companii petroliere prezente acolo, precum Shell şi Total, însă ar dori să vândă direct pe piaţa turcă. În Ucraina, Rompetrol are două benzinării.
Intenţiile de extindere pe piaţa turcă vin în condiţiile în care, de anul viitor, Rompetrol Rafinare îşi va majora capacitatea de producţie la circa cinci milioane de tone, faţă de 3,9-4,2 milioane de tone, cât produce, în prezent, ca urmare a finalizării investiţiilor pentru creşterea capacităţii de procesare a companiei. Valoarea estimată a investiţiilor este de 377 milioane de dolari, fiind cheltuite, în prezent, 234 milioane de dolari.
CEO-ul Grupului Rompetrol a precizat: “Din 2012 ne vom concentra pe expansiune, căutăm oportunităţi de afaceri pe pieţele vestice, dar şi în statele riverane Mării Negre, având în vedere avantajele strategice ale logisticii. Turcia a implementat cerinţele pentru producţia de carburanţi Euro 5 din ianuarie anul acesta, astfel că unii producători pentru care Turcia era piaţă tradiţională de desfacere au fost nevoiţi să iasă. Se pare că acesta este un moment oportun pentru noi ca să vindem direct pe piaţa turcă, în contextul în care, de anul viitor, vom avea o capacitate de rafinare de aproximativ cinci milioane de tone. Am decis să deschidem o reprezentanţă în Turcia ca să avem o mai bună perspectivă asupra pieţei de acolo. În prezent, vindem petrol către Shell şi Total pentru piaţa turcă, dar am vrea să vindem noi direct. Ucraina este o ţară cu un teritoriu vast, în dezvoltare, probabil că vor adopta cerinţe mai stricte privind calitatea carburanţilor, motiv pentru care reprezintă o piaţă interesantă pentru noi, unde am vrea să ne extindem”.
*  Negocieri pentru cumpărarea acţiunilor statului la “Rompetrol Rafinare”
Dimitri Grigoriev, CFO Rompetrol, a declarat, ieri, că Grupul Rompetrol poartă negocieri cu statul ca să cumpere participaţia statului la companie, la un preţ care ” să ţină cont de condiţiile de piaţă”.
“Poziţia noastră este similară cu cea pe care am avut-o anul trecut. Din punctul nostru de vedere nu datorăm niciun ban Guvernului român. Săptămâna trecută, statul român a devenit acţionar minoritar al Rompetrol Rafinare”, a declarat Grigoriev, referindu-se la decizia Tribunalului Constanţa de acum două săptămâni, care a confirmat poziţia Grupului cum că, în septembrie, anul trecut, a fost stinsă creanţa statului romîn rezultând din convenţia de emisiune din 2003.
În octombrie 2003, Guvernul a emis o ordonanţă privind transformarea în obligaţiuni cu o maturitate de şapte ani a restanţelor bugetare ale Rompetrol existente la 30 septembrie 2003, în valoare de 603 milioane de dolari, inclusiv dobânzi şi penalităţi. Scadenţa răscumpărării obligaţiunilor a fost 30 septembrie 2010, dar până la acea dată Rompetrol Rafinare a răscumpărat obligaţiuni în valoare de doar 71 milioane dolari şi a plătit dobânzi aferente de 24 milioane dolari.
KazMunaiGaz, proprietarul grupului Rompetrol, a decis anul trecut, în AGA, să convertească în acţiuni obligaţiunile emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat.
Dimitri Grigoriev a menţionat că preţul acţiunilor RRC la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) nu este relevant în cadrul negocierilor cu statul pentru răscumpărarea participaţiei acestuia, având în vedere free-float-ul nesemnificativ de la BVB.
“Preţul la care se tranzacţionează acţiunile RRC la BVB nu este reprezentativ pentru valoarea intrinsecă a companiei, având în vedere că circa 1% din acţiuni mai sunt pe piaţă”, a declarat Dimitri Grigoriev.
Directorul financiar al Rompetrol a lăsat de înţeles că va fi cerută opinia unui expert privind preţul de răscumpărare al acţiunilor Rompetrol, în cadrul negocierilor dintre societate şi statul român, dar a refuzat să precizeze dacă va fi făcută o evaluare a companiei. Grigoriev a atras atenţia asupra posibilităţii ca aşteptările de preţ ale statului să fie nerealiste: “Dacă aşteptările statului vor fi nerealiste, vom atrage atenţia guvernului asupra acestui lucru”.

EVZ: Cât din piaţă ar câştiga ruşii cu benzinăriile Rompetrol

Dacă Gazprom ar reuşi să negocieze achiziţia lanţului de benzinării Rompetrol de la compania kazahă KazMunaiGaz, ruşii ar ajunge să deţină 42% din piaţa comerţului cu amănuntul al carburanţilor

Rompetrol este al doilea mare jucător, deţinând 25% din piaţă, cu 450 de benzinării, situat după OMV Petrom, care are 550 de benzinării, reprezentând 30% din piaţă. A treia în top este compania rusă LukOil, care are 17% din piaţă, adică 310 benzinării.

Saduokhas Meraliyev, directorul executiv al The Rompetrol Group, a declarat, ieri, că Gazprom vrea să cumpere reţeaua de benzinării Rompetrol din România. Oficialul a subliniat însă că nu ar fi logic pentru un grup care are rafinărie să-şi vândă reţeaua de distribuţie. Ruşii au făcut oferta de cumpărare acum două luni, prin compania de petrol şi gaze din Serbia, Nafta Industrija Srbije (NIS).
150 de noi benzinării Rompetrol în franciză

Oficialii Rompetrol estimează valoarea reţelei de circa 800 de puncte de distribuţie, la peste 500 de milioane de euro.

Oficialii Rompetrol au anunţat că intenţionează să deschidă în România, în următorii patru ani, 150 de benzinării în franciză.

De asemenea, vor fi deschise zece benzinării proprii, primele două urmând să fie inaugurate în Bucureşti, a mai declarat Saduokhas Meralyiev. Potrivit acestuia, odată cu deschiderea acestor benzinării vor fi create 1.000 de locuri de muncă.

money.ro: Campionul mondial din electricitate vine după vânt românesc. Eoliene de 260 de milioane de euro lângă Galaţi

Investiţiilor de miliarde de euro din industria energiei eoliene din România li se vor adăuga alte 260 de milioane de euro în următorii doi ani. Un gigant energetic cu venituri de 66 de miliarde de euro va construi un parc eolian de 150 de MW în localitatea Pechea din judeţul Galaţi.

După ce câteva dintre cele mai mari companii energetice din lume au investit în eolienele din România, pe piaţa locală intră şi liderul mondial din energie electrică. Compania Electricite de France – EDF va construi, în parteneriat cu o companie grecească mult mai mică, un complex eolian de 150 de MW în localitatea Pechea de lângă Galaţi. Proiectul, denumit Centrala Electrică Eoliană Pechea-Rediu, a fost avizat luna trecută de către Agenţia de Reglementare în Energie.
Compania de proiect, deţinută în proporţie de 90% de EDF, se numeşte Galaţi Eol Sud, iar parcul eolian va necesita o investiţie de 267 de milioane de euro şi va fi finalizat în prima jumătate a anului 2013. Galaţi Eol Sud a fost înfiinţată acum doi ani de către EDF şi grecii de la Renewable Energy Technology&Development Energy and Technical Societes Anonyme şi nu a avut activitate până la începutul acestui an.
EDF este cea mai mare companie din lume din domeniul energiei electrice cu o prezenţă pe toate continentele,  deservind 37 de milioane de oameni şi generând venituri de 66 de miliarde de euro.

Încă un proiect la Tulcea, de 45 de milioane de euro

Agenţia de Reglementare în Energie a mai avizat, tot luna trecută, un alt proiect eolian, de 35 de MW, denumit Baia 3, care va fi construit în localitatea Baia din judeţul Tulcea. Deşi mult mai mic, parcul eolian va fi finalizat mai târziu cu un an decât cel al francezilor de la EDF. Proprietarul este un offshore cipriot iar investiţia totală se estimează la 45 de milioane de euro.

Energia eoliană este domeniul  care atrage, în ultimii ani, unele dintre cele mai mari investiţii din economia românească.

Estimările specialiştilor de la Ministerul Economiei arată că, până la sfârşitul lui 2011, în ţară vor fi instalaţi 1.000 de MW eolieni.

Dobrogea este zona în care mai multe companii energetice de top au anunțat investiții masive în eoliene. În această parte a țării sunt instalați deja 600 MW, iar alte câteva mii sunt în stadiul de execuție sau proiect.

Asociaţia pentru energie eoliană apreciază că în 2012 vor fi construite centrale cu o putere de 1.335 MW, iar în 2013 capacitatea de producţie va fi suplimentată cu încă 1.508 MW, astfel că în România va exista o capacitate de producţie din surse eoliene de 4.013 MW.
Printre investitorii în energia eoliană românească se numără giganţi europeni precum Enel, CEZ, Iberdrola, EDP, E.ON iar acum EDF.

La nivelul UE, capacitatea totală de producţie în turbine eoliene era la finele anului trecut de 84.074 MW.

Germania are cea mai mare capacitate de producţie de energie eoliană din UE, de 27.214 MW, conform datelor de la finele anului trecut, urmată de Spania, cu 20.676 MW, Italia (5.797 MW) şi Franţa (5.660 MW).

Construcţia unui MW eolian necesită o investiţie de 1,5 – 1,7 milioane de euro.

Hotnews: Ariton: Perioada de explorare de catre OMV Petrom in perimetrul Neptun din Marea Neagra a fost prelungita cu 5 ani

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a anuntat ca pentru societatea OMV Petrom a fost prelungita perioada de explorare cu inca 5 ani in perimetrul Neptun din bazinul Marii Negre, concesiune in care compania este asociata si cu EXXON. “Perioada de concesiune a acestui perimetru este de 30 de ani”, a precizat Ariton. Ministerul considera ca acesta este unul dintre elementele foarte importante care vor ajuta la dezvoltarea Petrom. Declaratia a fost facuta in contextul in care a anuntat aprobarea de catre Guvern a unui pret minim de de vanzare a pachetului de 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) la 0,3708 lei pentru o actiune.

Al doilea element important pentru dezvoltarea companiei este descoperirea de zacaminte de gaze naturale in judetul Gorj, in comuna Totea. “Aceste doua elemente, precum si evolutia economica a Romaniei, ne indreptatesc sa credem ca vanzarea pe bursa a actiunilor va fi un succes”, a apreciat ministrul Economiei.

Petrom a anuntat recent ca a facut o descoperire importanta de gaze in urma explorarilor la sonda 4539 Totea. Sonda a fost forata in Sud-Vestul Romaniei, in regiunea Olteniei, la o adancime de 3.600 m si a avut ca obiectiv o potentiala acumulare mare, cu presiune ridicata, se arata intr-un comunicat al Petrom. “Carotajul geofizic a indicat mai multe intervale de hidrocarburi in Miocenul inferior. In perioada de teste s-a inregistrat, dintr-un singur strat, un debit maxim stabilizat de gaze si condensat de aproximativ 3.100 bep/zi (barili echivalent petrol pe zi). Rezultatele inregistrate pana la aceasta data indica faptul ca acesta ar putea fi un nou zacamant semnificativ, care urmeaza a fi determinat prin evaluare”, precizeaza Petrom.

ziare.com: Rompetrol spune ca nu mai datoreaza “niciun banut” statului roman

Directorul financiar al Grupului Rompetrol, Dmitry Grigoryev, a declarat ca grupul “nu mai datoreaza niciun banut” statului roman si ca, in prezent, se negociaza rascumpararea actiunilor la “pretul pietei”.

“Noi nu mai datoram niciun banut statului roman. Si, chiar saptamana trecuta, statul roman a devenit actionar minoritar la Rompetrol Rafinare. Ne-am mai asumat, insa, sa rascumparam actiunile la pretul pietei”, a declarat, marti, Dmitry Grigoryev, intr-o conferinta de presa la Rafinaria Petromidia din Navodari.

Reprezentantul Rompetrol a mai spus ca grupul va aplica cele mai bune metodologii pentru a defini pretul de piata al actiunilor Rompetrol ce vor fi rascumparate si ca vor angaja o companie care sa evalueze aceste actiuni.

“Situatia in care se gaseste Rompetrol Rafinare este destul de delicata. Numarul de actiuni cu care e listata, de circa 1%, este nesemnificativ pentru a arata valoarea de piata reala. (…) Vom cauta o solutie care sa satisfaca ambele parti”, a precizat directorul financiar al Grupului Rompetrol.

Statul roman, prin Ministerul Finantelor Publice, este oficial inregistrat de saptamana trecuta ca actionar minoritar la Rompetrol Rafinare (RRC), detinand 44,6959% din actiunile companiei.

Grupul Rompetrol a platit, pana in prezent, doar 70 de milioane de dolari in contul datoriilor catre statul roman. Rompetrol trebuia sa plateasca statului roman datoria de 600 de milioane de dolari in contul careia s-au emis obligatiuni in 2003, cu scadenta in 2010.

Potrivit Ordonantei de Urgenta nr. 118 din 2003, creantele bugetare ale Rompetrol Rafinare, la data de 30 septembrie 2003, s-au transformat in obligatiuni. Datoriile pot fi returnate prin plata in bani sau in actiuni. 250 milioane dolari este dobanda aferenta obligatiunilor platita pana la scadenta.

ziare.com: Rusia si Germania aloca 1 miliard de euro pentru tehnologie si eficienta energetica

Rusia si Germania vor infiinta un fond de 1 miliard de euro pentru sprijnirea inovatiilor in domeniul tehnologiei si eficientei energetice de catre companiile mici si mijlocii, a anuntat banca de stat ruseasca Vnesheconombank, marti.

Potrivit directorului bancii, Vladimir Dmitriyev, fondul va fi infiintat in colaborare cu o banca de dezvoltare de stat din Germania, Kreditanstalt fur Wiederaufbau, relateaza Ria Novosti.

Dmitriyev a adaugat ca va dura intre doi si trei ani pentru strangerea fondurilor necesare pentru consolidarea capitalului.

Decizia infiintarii fondului a fost luata in timpul unei vizite a presedintelui rus, Dmitry Medvedev, in Germania.

Hotnews: Germania a refuzat oferta Rusiei de construire a unei noi ramificatii a gazoductului Nord-Stream

Rusia si Germania nu s-au inteles in privinta constructiei unei a treia ramificatii la gazoductul Nord-Stream, transmite de la Hannovra corespondentul publicatiei electronice Gazeta.ru. La sfarsitul negocierilor cu presedintele Dmitri Medvedev, cancelarul Angela Merkel a declarat ca nu este nevoie de “supraimport” de gaze si ca Germania se poate descurca si fara o a “treia, a patra si a cincea conducta”.

Unul dintre mandatele de discutie ale presedintelui Medvedev in Germania a fost tocmai eventuala sporire a exportului de gaze rusesti catre Germania, o tara care tocmai a anuntat ca va renunta la energia nucleara.

Kremlinul vrea ca, pe fondul reducerii industriei nucleare in Europa, sa creasca livrarile de gaz pe piata UE. Extinderea Nord Stream ar putea compensa tergiversarile din proiectul South Stream, considerat mai degraba un proiect politic pentru contracararea Nabucco decat un proiect economic viabil.

In acest moment, Nord Stream are un prim tronson finalizat, care va fi dat in exploatare in aceasta toamna. Al doilea tronson ar urma sa fie dat in folosinta in 2012. Nord Stream transporta gaz din Rusia prin Marea Baltica direct spre Germania, eliminind astfel din schema de transport Ucraina, Belarus si Polonia. Costul proiectului este de 11 miliarde dolari, fiind operat de o companie in care actionar majoritar este Gazprom (51%). Alti actionari sint E.ON Ruhrgas, Wintershall, Gasunie si GDF Suez.

boombiz.ro: Razboiul energetic: Top 10 tari care se vor imbogati din gaze naturale

Dezastrul nucrear din Japonia a fortat intreaga omenire sa-si schimbe strategia de utilizare a energiei nucleare si sa caute surse alternative. In acest context, gazele naturale par a fi cel mai important suplinitor, cererea urmand sa explodeze in urmatoarele decenii. Care sunt statele care stau pe cele mai importante rezerve?

Japonia este deja cel mai mare cumparator de gaz natural lichefiat. Cererea globala de gaz este estimata sa ajunga la 5,1 trilioane de metri cubi in 2035, de la 3,3 tmc astazi.

Aproape 80% din aceasta crestere va fi generata de state din afara OECD(Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica), conform IEA (Agentia Internationala pentru Energie).

In aceste conditii, statele cu cele mai mari rezerve de gaze naturale vor fi vedelele energiei in 10-20 de ani

Iata care sunt acestea, conform BusinessInsider:

1. Rusia

Rusia are rezerve descoperite de gaze naturale de 47,57 de trilioane de metri cubi. Cu alte cuvinte, in Rusia se gaseste un sfert din rezerva globala de gaze.

2. Iran

Urmatoarea sursa importanta este Iranul. Aici se gasesc 29,6 trilioane de metri cubi de gaze naturale, adica 15,5% din rezervele globale descoperite.

3. Qatar

In Qatar se gasesc 13,3% din totalul gazelor naturale din lume, adica 25,47 de trilioane de metri cubi.

4. Turkmenistan

Urmatoarea in top este Turkmenistan, unde se afla 3,9% din rezervele de gaze naturale descoperite la nivel mondial. Acest stat detine 7,5 trilioane de metri cubi de gaze.

5. Arabia Saudita

Se pare ca Arabia Saudita nu sta bine doar la rezervele de petrol, ci si la gaze naturale. Asadar, Arabia Saudita detine 7,46 de trilioane de metri cubi de gaze (3,9% din rezerva mondiala)

6. SUA

Pe teritoriul Statelor Unite se afla 3,6% din rezervele descoperite la nivel mondial, adica 6,9 trilioane de metri cubi de gaze naturale.

7. Emiratele Arabe Unite

Aici se gasesc 6 trilioane de metri cubi de gaze naturale, adica 3,19% dinzacamintele mondiale descoperite.

8. Nigeria

In Nigeria se afla 2,7% din rezervele globale de gaze naturale, adica 5,2 trilioane de metri cubi.

9. Venezuela

Statul latino-american detine 2,6% din cantitatea totala de gaze naturale din lume, adica 4,9 trilioane de metri cubi.

10. Algeria

Pe teritoriul algerian se gaseste 2,3% din cantitatea mondiala de gaze naturale, adica 4,5 trilioane de metri cubi.

businesslive.ro: Semnarea acordului privind livrarea de gaze ruseşti în China

China nu exclude că acordul privind livrările de gaze ruseşti poate fi semnat anul acesta, a declarat pentru mass-media ruseşti la conferinţa de presă de la Beijing adjunctul ministrului chinez de Externe, Cui Tiankai citat de Vocea Rusiei.

Potrivit acestuia, acest lucru poate avea loc în cadrul întâlnirii de la Beijing a premierilor din cele două ţări.

Întrucât proiectul este pe termen lung, de amploare şi scump, companiile din ambele ţări au nevoie de timp pentru a conveni asupra fiecărui detaliu, îndeosebi asupra preţului la gaz, a spus diplomatul

Tags: , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter