revista presei pe energie 2 octombrie

2010/10/02

Gandul: GDF SUEZ: Conducta Arad-Szeged nu rezolvă problema în cazul unei crize a gazelor. Şi din est şi din vest vine tot gaz rusesc

David Yvonnick, directorulgeneral al GDF SUEZ Energy România, spune că intrarea în funcţiune a conductei Arad-Szeged, care leagă sistemul de transport al gazelor din România cu cel din Ungaria nu rezolvă problema în cazul unei crize a gazului rusesc.

“Chiar dacă gazul vine din est sau din vest, cel mai probabil este tot gaz rusesc şi va avea acelaşi preţ pentru că sursa este aceeaşi”, a declarat David.

Intrarea în funcţiune a conductei Arad-Seghet este privită de autorităţi ca o alternativă la importurile de gaze din Rusia.

money.ro: Ambasadorul Franţei: România nu poate fi exclusă din proiectele de gazoducte

România este una dintre cele mai importante ţări implicate în proiecte de gazoducte şi nu poate fi exclusă din acestea, însă autorităţile de la Bucureşti trebuie să-şi respecte angajamentele luate faţă de Uniunea Europeană /UE/, a declarat, vineri, Henri Paul, ambasadorul Franţei în România, la un forum în de energie.

‘România este în centrul proiectelor mari de gazoducte, de care nu se poate debarasa nimeni. În acelaşi timp, România trebuie să-şi îndeplinească obligaţiile asumate faţă de Uniunea Europeană. Potenţialul reprezintă un element-cheie al României’, a afirmat Henri Paul.

Acesta a adăugat că, prin prisma potenţialului său, România are şansa de a deveni în perioada următoare atât producător de gaze naturale, cât şi de petrol.

‘România are şansa să devină producător de gaz, dar şi un producător de petrol tradiţional în zonă. Vreau să spun că energia se regăseşte în miezul parteneriatului româno-francez. Parteneriatul strategic va fi judecat de munca depusă de cele două ţări. Nu lucrăm numai pentru interesul întreprinderilor franceze, ci şi pentru interesul României şi Franţei’, a subliniat ambasadorul Franţei în România.

Potrivit preşedintelui Camerei de Comerţ a Franţei în România, Bruno Roche, la oraactuală instituţia pe care o conduce reuneşte peste 300 de companii membre.

În acelaşi timp, Franţa este al patrulea partener comercial al României şi se clasează tot pe locul patru în privinţa investiţiilor, conform datelor Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri /MECMA/.

Vineri, la Bucureşti, Camera Franceză de Comerţ şi Industrie din România /CCIFER/, Ambasada Franţei la Bucureşti şi Secţia Româna a Consilierilor de Comerţ Exterior ai Franţei, au organizat seminarul-dezbatere ‘Energia – un pariu pentru Romania’.

Evenimentul reuneşte înalţi reprezentanţi ai Guvernului României, autorităţi publice, mari societăţi, asociaţii din domeniu şi media într-un dialog menit să dinamizeze sectorul energetic românesc.

Concluziile seminarului vor face obiectul unei Carte Albe a Energiei, care va fi prezentată Guvernului în următoarea perioadă.

Adevarul: Marea Neagră, viitorul energetic al Europei

În următorii ani, în Marea Neagră ar putea fi găsite cele mai mari zăcăminte de petrol şi gaze din Europa, spun participanţii la Black Sea Energy&Economic Forum.  Noile descoperiri de resurse energetice din zona Mării Negre vor determina Rusia să-şi schimbe politica energetică dominantă din regiune.

Cele mai importante personalităţi din peisajul energetic european şi din zona Mării Negre se reunesc în aceste zile la a doua ediţie a Black Sea Energy&Economic Forum organizat de Atlantic Council la Istanbul în perioada 29 septembrie – 1 octombrie 2010.

„Marea Neagră va deveni următorul mare rezervor de petrol şi gaze al Europei”, a declarat pentru „Adevărul” Mehmet Uysal, preşedinte al companiei turceşti de profil TPAO. Întrebat care sunt argumentele sale, acesta a arătat că dimensiunea Mării Negre şi faptul că nu este îndeajuns explorată o pot transforma într-o surpriză pentru cei care au pariat pe această zonă. Acelaşi lucru este susţinut de Dinu Patriciu, preşedintele DP Holding şi membru în boardul Atlantic Council. „În următorii doi ani, sunt sigur că vom avea mari descoperiri de gaze şi petrol în Marea Neagră”, a spus el.

Europa nu este un superstat

Uniunea Europeană este ancorată în trecut şi din acest motiv nu are perspectivele de creştere pe care le are regiunea Eurasia, a declarat premierul Turciei, Recep Tayyip Erdogan, în deschiderea forumului. „Cele mai importante coridoare energetice din lume trec prin Turcia. Din păcate, Uniunea Europeană este încă ancorată în trecut”, a declarat Erdogan. Oficialii prezenţi la forum au subliniat faptul că regiunea Eurasia continuă să nu fie închegată nici legislativ, nici politic.

„Este nevoie de o uniune a ţărilor din regiunea Mării Negre, nu doar energetic şi legislativ, ci şi politic. Aşa cum a început UE, putem deveni şi noi”, a spus Patriciu. Potrivit acestuia, din cauză că unele ţări din regiune sunt membre UE, iar altele nu, există riscul să apară în zona Mării Negre o nouă „Cortină de Fier”.

Problema Europei

Prezent la eveniment, premierul Georgiei, Nikoloz Gilauri, a punctat faptul că securitatea energetică va fi cea mai mare problemă pentru viitorul Europei. „Dacă va continua să existe un singur mare furnizor, Rusia, întotdeauna vor fi probleme“, a spus el.

Adevarul: Statul, acţionar la Rompetrol Rafinare

Statul reintră în acţionariatul Rompetrol Rafinare, cu o participaţie de 44,69% din capital, ca urmare a conversiei în acţiuni a unor obligaţiuni pe care compania, controlată de KazMunaiGaz, nu le-a răscumpărat.

KazMunaiGaz a decis, ieri, în AGA, să convertească în acţiuni obligaţiunile emise de Rompetrol în 2003 şi pe care nu le-a răscumpărat de la stat. Compania trebuia să plătească statului român datoria de 570 de milioane de euro în contul căreia s-au emis obligaţiuni în 2003, cu scadenţă în 2010. Potrivit Ordonanţei de Urgenţă nr. 118 din 2003, creanţele bugetare ale Rompetrol Rafinare, la data de 30 septembrie 2003, s-au transformat în obligaţiuni. Dacă statul ar vinde la bursă acţiunile Rompetrol Rafinare, ar încasa 1,184 miliarde de lei, sumă rezultată din înmulţirea numărului de acţiuni la rafinărie, respectiv 19,7 miliarde de titluri, cu cel mai recent preţ al acţiunilor companiei la BVB, de 0,0601 lei.

money.ro: Boc: Rompetrol trebuie să achite întreaga datorie, ce a făcut este în afara legii

Rompetrol trebuie să plătească întreaga datorie faţă de statul român, iar Guvernul se va adresa în acest sens instanţei, Ministerul Finanţelor şi ANAF fiind deja mandatate să deschidă procedura judiciară, a declarat, vineri seara, la postul public de televiziune, premierul Emil Boc.

“Rompetrol trebuie să plătească întreaga datorie. Ne vom duce în instanţă, ce a făcut este în afara legii”, a spus Boc la postul public de televiziune.

Vineri dimineaţa, premierul a anunţat că statul român va contesta în instanţă toate acţiunile efectuate de Rompetrol în afara actelor normative în vigoare şi va recupera în justiţie sumele de bani restante.

Guvernul a transmis ulterior un comunicat în care precizează că statul român va contesta în instanţă hotărârile Adunării Generale Extraordinare ale Acţionarilor Rompetrol Rafinare Constanţa (RRC) din 30 septembrie 2010, deoarece sunt contrare prevederilor OU 118/2003, ale Convenţiei de emisiune din data de 5 decembrie 2003, încheiată în aplicarea acesteia, precum şi ale Codului civil.

Tags: , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter