revista presei pe energie 2 februarie – part III

2011/02/02

inforusia.ro: Radio Vocea Rusiei: Nabucco nu mai poate conta pe gazul turkmen

Deschiderea Conferintei Internationale a Gazelor la Viena (26-28 ianuarie) a fost marcata de un anunt suprpriza al Azerbaijanului, care a deplans lipsa unei surse secundare de gaz pentru gazoductul Nabucco si a spus ca nu va putea livra doar jumatate din cantitatea pentru care sunt concepute conductele.

Sursa secundara trebuia sa fe Turkmenistanul. La jumatatea lui ianuarie Baku si Ashabad au oferit asigurari presedintelui Comisiei Europene Jose Manuel Barroso, aflat in turneu in Asia Centrala, ca rezerve confirmate sunt suficiente pentru a umple 100 la suta conducta. Dupa aceasta, la Conferinta pentru securitate energetica de la Ankara, un expert al Centrului de studii strategice patronat de presedintia Azerbaijanului a exprimat indoieli despre posibilitatea transportului gazului turkmen pe sub Marea Caspica pana in Azerbaijan, pozitiei impartasita de diretorul Institului National de energie de la Baku, Sergei Pravosudov.

Problema in cazul Turkmenistanului este conducta pe fundul Marii Caspice, la a carei constructie nici Iranul nici Rusia nu sunt interesate sa contribuie si, in plus, statutul juridic al Marii Caspice nu este definit. Este clar ca Azerbaijanul nu are suficiente gaze naturale pentru a umple conducta, productia sa maxima fiind de 10 miliarde metri cubi, fata de capacitatea conductei de 30 miliarde. Mai exista si o alta temere a azerilor, potrivit postului de radio Vocea Rusiei: aceea de a trebui sa acopere singuri costurile transportului gazelor. Tarifele aditionale pentru pomparea de aer in locul cantitatii normale de gaz, vor duce la o crestere a pretului gazului azer, care va deveni astfel neinteresant pentru consumatorii europeni.

Problemele au aparut in preajma Conferintei europene a gazelor, gazduita in aceste zile de capitala Austriei. Conferinta, organizata pentru a patra oara, are o insemnatate data de participarea tuturor greilor din industria gazelor.

Pentru a isi satisface nevoile de consum, Europa va trebui sa majoreze importurile cu 200 miliarde metri cubi, iar Rusia este capabila sa asigure jumatate din aceasta cantitate suplimentara, dupa cum a declarat la Viena presedintele Russian Gas Society, Valeri Iazev. El a mai spus ca, la gazoductul South Stream, lucrarile se desfasoara in avans cu patru luni fata de termenele stabilite, ceea ce inseamna ca primul tronson al gazoductului va putea fi lansat in toamna lui 2015, si nu la sfarsitul anului.

inforusia.ro: Acord pentru un oleoduct iraniano-armean

Armenia va primi petrol iranian printr-un oleoduct pentru a carui constructie s-a semnat luni un acord la Teheran, intre ministrii petrolului Massoud Mirkazemi si Armen Movisian.

Ministrul iranian (foto) a explicat ca oleoductul va lega orasul Tabriz de frontiera armeana, permitand republicii ex-sovietice sa isi satisfaca partial necesarul de produse petroliere.

Pentru Armenia, principalul furnizor de produse petroliere este in continuare Rusia, stat cu care Armenia nu are frontiera comuna. Ministrul armean a remarcat ca intre tara sa si Iran nu exista probleme politice, aceasta fiind “o baza solida pentru dezvoltarea relatiilor bilaterale si in alte domenii”. Cele doua tari au dezvoltat o cooperare puternica, inaugurand anul trecut o linie feroviara.

In iulie 2010, ministrul armean al energiei si resurselor naturale a declarat ca oleoductul intre Iran si Armenia ar costa intre 160-180 milioane de dolari, costurile putand fi acoperite in mod egal de cele doua tari partenere.

inforusia.ro: Ucraina se doteaza pentru foraje de adancime in Marea Neagra

Ucraina planuieste cumpararea din Singapore a unei platforme pentru extractia de hidrocarburi de la mare adancime in Marea Neagra, a anuntat marti primul-ministru Nikola Azarov, la o inatalnire cu oameni de afaceri germani.

Este vorba de zacamnintele din stramtoarea Kerci, intre Marea Neagra si Marea de Azov, estimate la 10,8 miliarde metri cubi de gaze naturale, a caror exploatare ar insemna cresterea productiei de gaze naturale a Ucraini cu 4 miliarde metri cubi si a productiei de titei cu 3 milioane tone.

Singapore nu este singura varianta a Ucrainei, care negociaza si cu alte tari achizitia de platforme de extractie a hidrocarburilor si, in plus, are planuri de extractie a gazelor din resurse alternative, cum ar fi stratul de carbune. Ucraina este in discutii cu o companie din SUA pentru transferul de tehnologie, a spus Nikola Azarov, amintind ca toate aceste demersuri sunt subsumate reducerii dependentei de gazele rusesti.

Platforma continentala a Marii Negre este o zona bogata in hidrocarburi, la o adancime de aproximativ doi kilometri, resurse accesibile doar cu ajutorul platformelor maritime mobile, in timp ce compania ucraineana Cernomorneftegaz nu dispune decat de platforme stationare, care nu pot fora la adancimi mai mari de 70 metri. In aceste conditii, Ucraina s-a bazat pana acum pe extractia de gaze naturale din platforma maritima de mica adancime la vest de Peninsula Crimeea. Ucraina, dependenta de importurile de gaze din Rusia, a avut mai multe diferende cu marele vecin pe tema pretului la gazele naturale, care au dus in doua randuri la oprirea temporara a tranzitului gazelor rusesti prin Ucraina spre Uniunea Europeana, aminteste RIA Novosti.

inforusia.ro: Acord ruso-american pentru extractie de gaze din Marea Neagra

Gigantii energetici rus si american, Rosneft si ExxonMobil au incheiat, in marginea Forumului ineternational de la Davos, un acord pentru explorarea si exploatarea in comun a resurselor de gaze naturale din Marea Neagra. Initial, activitatea se va concentra pe bazinul Tuapse, in platforma ruseasca a Marii Negre.

Acordul semnat de presedintele Rosneft, E. Khudaniatov, si presedintele pentru dezvoltare al ExxonMobil, Neil W. Duffin, vizeaza crearea unei companii mixte pentru explorarea la mare adancime pe o suprafata de 11.200 kmp, in largul regiunii Krasnodar. Atat Rosneft cat si ExxonMobil sunt in cautare de noi oportunitati pentru extinderea cooperarii energetice, pentru cresterea productiei de titei destinat rafinariei Tuapse si altor piete din arealul Marii Negre, si in general pentru dezvoltarea infrastructurii regionale de transporturi si dezvoltarea tehnologiilor de explorare offshore la mare adancime.

Viceprim-ministrul rus Igor Secin, prezent la ceremonia de semnare din Elvetia, a spus ca acest acord „subliniaza atasamentul nostru pentru principiile transparentei si pentru plasarea industriei energetice rusesti in piata globala … Tehnologia ExxonMobil va completa resursele si experienta Rosneft. Dezvoltarea cooperarii in aceasta regiune va deveni rampa de lansare pentru cooperare in tot bazinul Marii Negre, ceea ce impune eforturi coordonate ale companiilor si tarilor riverane”. Pe langa tehnologiile de ultima ora pe plan mondial, viitoarea companie mixta promite respectarea celor mai inalte standarde de protectie a mediului, dupa cum subliniaza Moscow Times.

Rex W. Tillerson, presedinte si director executiv ExxonMobil, a afirmat la randul sau ca extinderea cooperarii cu Rosneft este in beneficiul complexului energetic rusesc. „Vom continua relatia de succes pe care o avem cu Rosneft in cadrul proiectului Sahalin I, pentru a veni in intampinarea nevoilor de energie ale Rusiei si ale zonei extinse a Marii Negre”, a spus presedintele companiei americane.

Acest contract important cu un partener puternic pe plan international, al doilea in 2011, „demonstreaza capacitatile Rosneft si dorinta managerilor nostri de a crea o companie energetica in stare sa dezvolte proiecte offshore de cea mai mare complexitate”, a spus presedintele companiei de stat ruse.

Tags: , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter