revista presei pe energie 19 septembrie

2011/09/19

inforusia.ro: Gazprom a micsorat livrarile de gaze in Europa

Exportul de gaze rusesti, in prima decada a lunii septembrie, a scazut pentru prima data de la inceputul anului curent in medie cu 13%. Aceste date sunt prezentate de Dispeceratul central al complexului energetic si de combustibil. Reducerea extractiilor de gaze in Occident a afectat profitul companiei ruse– la inceputul lunii septembrie, acesta s-a micsorat in medie cu 11%, noteaza  agentia rusa „Novii Reghion”. Potrivit analistului companiei “Gandis Capital”, Timur Hairullin, care a comentat aceste date, in acest mod “Gazprom” s-a confruntat cu necesitatea de a-si reduce livrarile de gaze catre Europa din cauza cererii limitate. “Asemenea situatie ar putea fi legata de preferintele consumatorilor europeni in favoarea gazelor spot, care, in prezent, se comercializeaza cu 15% mai ieftin decat gazele de conducta de la “Gazprom””, subliniaza expertul.

 

In acelasi timp, adauga analistul, o anumita scadere a volumului vanzarilor “Gazprom” era asteptata si deja inclusa in cotatii. Incetinirea ritmurilor de crestere a exportului a fost principala tendinta in lunile  iulie si august. In ultima saptamana a lunii august, cresterea exportului practic s-a oprit, constituind o cifra simbolica de 1,5%. Intre timp, in opinia analistului, la finele anului curent, “Gazprom” ar putea obtine rezultate de operare foarte bune. De la inceputul anului, exportul a crescut cu aproximativ 14% si in 2011 ar putea depasi 155 miliarde de metri cubi. “Cu toate acestea, consideram in continuare ca actiunile societatii ruse “Novatek”, care se dezvolta si devine tot mai eficienta, sunt mai atractive pentru investitii decat actiunile “Gazprom””, concluzioneaza expertul.

Financiarul: ENI, EDF, Wintershall si Gazprom semneaza acordul de actionariat pentru South Stream

Companiile rusa Gazprom, italiana ENI, franceza EdF si germana Wintershall au semnat astazi in cadrul forumului de investitii de la Soci acordul de actionariat pentru proiectul South Stream.

Ceremonia s-a desfasurat in prezenta premierului Vladimir Putin. Potrivit acordului, societatea rusa a primit 50% din sectiunea submarina a conductei prin Marea Neagra, 20% au revenit grupului ENI, in timp ce EdF si Wintershall au primt cate 15%. Din Rusia, gazoductul va ajunge in Bulgaria, unde se va imparti in doua ramificatii.

Una va traversa Grecia spre Italia, a doua va trece prin Serbia, Ungaria si Austria. Constructia conductei nu a inceput inca, dar pe site-ul sau, Gazprom precizeaza ca primul tronson, cu o capacitate de transport de 16 mld. mc pe an, va fi dat in exploatare la sfarsitul anului 2015. Se asteapta ca pana in 2018, South Stream va ajunge la capacitate maxima, de 63 mld. mc pe an.

Capital: Ianukovici: Să facem o conductă prin Ucraina! Gazprom: Niet!

Preşedintele ucrainian Viktor Ianukovici a propus construirea a unui noi conducte de gaz de-a lungul Ucrainei, în locul South Stream, anunţă Ria Novosti. Analiştii consideră că este puţin probabil ca Rusia să accepte această idee, tocmai pentru că oficialii de la Kremlin doresc reducerea riscurilor de tranzit către Europa.

Potrivit lui Ianukovici, South Stream va costa 25 miliarde euro, iar soluţia propusă de el este o una flexibilă care va costa de cinci ori mai puţin dacă va fi construită pe teritoriul Ucrainei.

Gigantul energetic Gazprom nu se arată însă deloc impresionat de oferta de la Kiev. „S-ar putea construi o conductă prin Yevpatoria (oraş în Crimeea, Ucraina – n.r.) şi Crimea către Marea Neagră, dar este ilogic să faci asta de vreme ce se poate construi o conductă direct prin mare”, a comentat Valeri Golubev, vice-preşedinte Gazprom.
Ruta propusă pentru South Stream este din Beregovaia, Rusia, până în Bulgaria şi în continuare spre Europa de Vest, prin Serbia şi Ungaria. Ca şi Nord Stream, South Stream este destinat să reducă dependenţa Rusiei de tranzitul prin Ucraina. După finalizarea celor două conducte, Ucraina va pierde o parte importantă din veniturile care-i revin din tranzit.

Romania Libera: Şoc în industria petrolului: compania rusească Gazprom a fost izgonită din Iran

Compania rusească Gazprom Neft a pierdut contractul de dezvoltare a unui câmp petrolier din Iran după ce oficialităţile de la Teheran au invocat întârzieri în implementarea proiectului.

Oficialul Ministerului Petrolului din Iran, Hamid Karimi, a declarat că un consorţiu format din companii iraniene va prelua sarcina de a înlocui compania rusească în dezvoltarea câmpului Azar, aflat aproape de graniţa cu Irakul, informează Associated Press.

Companiile străine au obţinut din ce în ce mai multe proiecte în Iran, profitând de avantajele care recurg din sancţiunile impuse Teheranului din cauza programului nuclear controversat. Însă lipsa de cooperare a Iranului cu statele europene a devenit crucială pentru Rusia, care doreşte să câştige monopolul asupra exporturilor de gaz către vestul Europei.

Cu toate acestea, Iranul a manifestat constant o preferinţă pentru companiile concurente din Europa şi China, semnând cu acestea mai multe contracte de miliarde de dolari. De asemenea, Iranul a înfuriat Moscova după ce a propus, la începutul anului 2009, construirea unei conducte către Europa care să traverseze Turcia.

Decizia de a renunţa la colaborarea cu Gazprom Neft este văzută de mulţi analişti ca fiind un răspuns al Teheranului la politica monopolistă a Rusiei, dar şi o încercare de influenţare a cercurilor politice europene susţinătoare a Washingtonului în privinţa sancţiunilor impuse Iranului.

Iranul este al doilea mare exportator de petrol din cadrul OPEC şi al patrulea producător din lume, iar 80% dintre venituri provin din industria petrolului.

Hotnews.md: Gazprom atacă

Grupul rus OAO Gazprom nu este responsabil pentru greşelile strategice ale clienţilor, a declarat vineri directorul de preţuri şi contracte de la Gazprom, Sergei Komlev, semnalînd că grupul rus nu este dispus să-şi modifice politica de preţuri în relaţia cu companiile europene de utilităţi, transmite Bloomberg.

Companiile germane de utilităţi EON AG şi RWE AG au încercat să obţină de la Gazprom o modificare a termenilor contractelor de achiziţie de gaze naturale, în ideea de a slăbi legătura dintre preţul gazelor naturale şi cel al petrolului. Companiile de utilităţi au pierdut sute de milioane de dolari anul trecut, după ce au fost nevoite să vîndă gazele naturale la un preţ mai scăzut decît cel de furnizare.

“Cumpărătorii solicită un ajutor din cauza situaţiei dificile în care se găsesc ca urmare a eşecului campaniei lor de vînzări”, a declarat Sergei Komlev. “Credem că legătura puternică dintre preţul petrolului şi preţul gazelor naturale a rămas şi chiar a devenit şi mai puternică”, a adăugat acesta. “Unii dintre clienţii noştri au crezut că vor putea să vîndă gaze naturale ieftine prin amestecarea gazului natural rusesc cu gaz cumpărat la preţul spot, însă acest plan s-a dovedit unul greşit. Primul lucru pe care clienţii noştri trebuie să-l recunoască este că au făcut greşeli în timpul campaniei de vînzări din 2010. Obsesia generală a pieţei pentru preţuri scăzute spot s-a dovedit una greşită”, a apreciat Komlev. Acesta a mai adăugat că preţul mediu al gazelor livrate de Gazprom în Europa în cadrul contractelor pe termen lung este de 440-450 dolari pentru 1.000 de metri cubi. Potrivit lui Komlev, preţul mediu ar urma să se situeze la 400 de dolari în acest an faţă de 306 dolari anul trecut.

Europa depinde de Gazprom pentru aproximativ un sfert din necesarul său, iar Germania este cel mai important client al Gazprom din afara CSI. Gazprom şi clienţii săi din Germania au convenit să recurgă la arbitraj pentru a-şi rezolva disputele.

Tags: , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter