revista presei pe energie 19 noiembrie – part III

2010/11/19

Hotnews: Adunarile Generale a Actionarilor au decis: Hidroenergetica si Electra se vor infiinta

Adunarea Generala a Actionarilor a decis formarea companiei mamut Hidroenergetica, a declarat pentru HotNews.ro Tudor Serban, consilier al ministrului economiei si presedinte al Consiliului de Administratie de la Hidroelectrica. “Adunarea Generala a Actionarilor s-a terminat si s-a decis infiintarea companiilor. Singurii care s-au opus au fost reprezentantii Fondului Proprietatea”, a spus Tudor Serban. Acesta a explicat ca astazi au avut loc adunarile generale la toate societatile care se vor uni pentru a forma cele doua companii.

UPDATE 3 “Astăzi, 19 noiembrie 2010, au avut loc Adunările Generale Extraordinare ale Acţionarilor la societăţile ce urmează a face parte din companiile naţionale Electra şi Hidroenergetica. În urma acestor şedinte, a fost aprobat procesul de reorganizare şi înfiinţare a celor două companii de către adunările generale ale tuturor societăţilor, cu excepţia Complexului Energetic Craiova, la care şedinţa Adunării Generale Extraordinare a Acţionarilor a fost amânată până la soluţionarea cauzei introduse de Fondul Proprietatea la Tribunalul Dolj“, se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

UPDATE 2 Chiar in urma cu cateva minute, s-au finalizat toate adunarile generale ale actionarilor, fiind decise atat infiintarea Hidroenergetica, cat si Electra

UPDATE 1
Au avut loc adunari generale ale actionarilor la toate societatile care vor forma companiile. “Cu o exceptie, aceea fiind AGA de la complexul energetic Craiova. Din cauza unei ordonante prezidentiale, AGA de la Craiova a fost amanata, in urma unei sesizari a Fondului Proprietatea”, au declarat surse gurvenamentale.

“La Craiova, AGA va avea loc dupa ce se judeca recursul la decizia instantei la contestatia depusa de Fondul Proprietatea”, au spus sursele citate.

Potrivit acestora, Fondul Proprietatea a contestat AGA si la Nuclearelectrica, insa a fost respinsa in justitie. “Explicatia este ca instantele sunt diferite de la o zona la alta”, au mai spus sursele citate.

  • Tudor Serban a mai spus pentru HotNews.ro ca pentru infiintarea efectiva a companiei trebuie rezolvate, mai intai, litigiile care se deruleaza in acest moment cu Fondul Proprietatea. “Ar putea fi infiintata pana la sfarsitul anului daca aceste litigii vor fi rezolvate”, a precizat Tudor Serban.

Astazi au avut loc adunarile generale ale actionarilor reunite pentru a decide formarea companiilor Electra si Hidroenergetica.

  • In urma fuziunilor societatilor energetice, Fondul Proprietatea ar urma sa detina 15,09% din Electra si 15,9% din Hidroenergetica, statul urmand sa fie actionarul majoritar.

Franklin Templeton Investment Management Limited, companie de management al investitiilor si administrator unic al Fondului Proprietatea a anuntat, in cursul zilei de astazi, ca va vota impotriva propunerii Guvernului Romaniei de restructurare a companiilor detinute de stat in sectorul energetic prin infiintarea Electra si Hidroenergetica. “Principalele motive de ingrijorare se datoreaza lipsei generale de planificare, atat de necesara pentru ca un proiect de asemenea anvergura sa fie incununat de succes, precum si de riscul ridicat de aparitie a unor probleme suplimentare in viitor in cazul in care procesul de implementare nu se deruleaza corespunzator“, se arata intr-un comunicat al Franklin Templeton Investments.

  • Procesul de constituire a celor doi giganti energetici a fost blocat de cateva luni din cauza contestatiilor depuse de catre creditori, sindicate si persoane fizice care sunt actionari la Fondul Proprietatea.In acest moment, exista 18 contestatii depuse in justitie din partea creditorilor, sindicatelor si actionarilor de la Fondul Proprietatea, acestia opunandu-se reorganizarii sistemului energetic.Tudor Serban spune ca pentru inregistrarea la Registrul Comertului este nevoie doar de rezolvarea litigiilor cu Fondul Proprietatea, ca actionar.

In privinta altor litigii, Ministerul Economiei a gasit solutia: adoptarea unei ordonante de urgenta privind modificarea Legii 31/1990 astfel incat fuziunea unor companii sa poata avea loc chiar daca exista contestatii in justitie.

  • Din Electra vor face parte Complexurile energetice Turceni, Craiova si Rovinari, Nuclearelectrica, Societatea Nationala a Lignitului Oltenia, sucursalele Hidroelectrica de la Ramnicu Valcea, Sibiu, Targu Jiu si Hidroserv Ramnicu Valcea.
  • Hidroenergetica va cuprinde Electrocentrale Deva, Electrocentrale Bucuresti, sucursalele Termoelectrica Paroseni si Termoserv Paroseni, sucursalele Hidroelectrica de la Bistrita, Buzau, Cluj, Curtea de Arges, Hateg, Portile de Fier, Oradea, Sebes si Slatina, filialele Hidroelectrica Hidroserv Bistrita, Hidroserv Slatina, Hidroserv Portile de Fier, Hidroserv Curtea de Arges, Hidroserv Sebes.

Tags:

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter