Revista Presei Pe Energie 19 Noiembrie 2011

2011/11/19

inforusia.ro: Gazprom a achizitionat un distribuitor de energie din Germania

Grupul rus Gazprom a anuntat ca a achizitionat societatea Envacom, un distribuitor de energie si servicii de telecomunicatii din Germania, achizitie care ofera gigantului rus un cap de pod pe piata de electricitate a celei mai mari economii europene, transmite Reuters.
Gazprom a precizat ca societatea britanica Gazprom Marketing & Trading a cumparat toate actiunile Envacom Service, societate care a fost infiintata in 1999 iar in prezent are 500.000 de clienti, in urma unei tranzactii amiabile. Preluarea nu include si operatiunile Envacom Service din domeniul telecomunicatiilor, care urmeaza sa ramana sub controlul fostului proprietar Tillman Raith.
Gazprom nu a dezvaluit valoarea tranzactiei, dar a informat ca societatea va fi redenumita Gazprom Marketing and Trading Retail Germania urmand sa ofere produse si servicii marca Gazprom Energy.
„Achizitia acestei societati este un pas semnificativ pentru Gazprom in cadrul strategiei sale de a accelera cresterea operatiunilor din domeniul energiei electrice”, a declarat directorul operational al Gazprom Energy in Germania, Jozua Knol.

Financiarul: Gazprom a achiziţionat un distribuitor de energie din Germania

Grupul rus Gazprom a anunţat luni că a achiziţionat societatea Envacom, un distribuitor de energie şi servicii de telecomunicaţii din Germania, achiziţie care oferă gigantului rus un cap de pod pe piaţa de electricitate a celei mai mari economii europene, transmite Reuters.

Gazprom a precizat că societatea britanică Gazprom Marketing & Trading a cumpărat toate acţiunile Envacom Service, societate care a fost înfiinţată în 1999 iar în prezent are 500.000 de clienţi, în urma unei tranzacţii amiabile. Preluarea nu include şi operaţiunile Envacom Service din domeniul telecomunicaţiilor, care urmează să rămână sub controlul fostului proprietar Tillman Raith.

Gazprom nu a dezvăluit valoarea tranzacţiei, dar a informat că societatea va fi redenumită Gazprom Marketing and Trading Retail Germania urmând să ofere produse şi servicii marca Gazprom Energy.

“Achiziţia acestei societăţi este un pas semnificativ pentru Gazprom în cadrul strategiei sale de a accelera creşterea operaţiunilor din domeniul energiei electrice”, a declarat directorul operaţional al Gazprom Energy în Germania, Jozua Knol.

Gazprom, cel mai mare producător mondial de gaze naturale, asigură un sfert din necesarul de gaze naturale al Europei dar este interesat să aibă o expunere mai mare pe consumatorii finali şi deja are operaţiuni semnificative pe piaţa distribuţiei de energie din Marea Britanie.

Radio Iasi: Gazprom capteaza soarele si vantul Germaniei

Gazprom a incheiat o tranzactie prin care cumpara compania germana Envacom, care produce si vinde energia solara si eoliana. Compania are nevoie de un monopol pentru a iesi spre beneficiarii finali. Analistii evalueaza afacerea la cateva zeci de milioane de dolari. Dupa opinia lor, Envacom poate deveni o placa turnanta pentru noi tranzactii ale Gazprom pe piata energiei din Europa. Gazprom Marketing and Trading (GMT) a incheiat operatiunea de cumparare a 100% din actiunile companiei germane Envacom Service GmbH. Partile nu dau in vileag suma la care s-a ridicat tranzactia.
Compania produce energie din surse de energie nepoluante si regenerabile, activeaza si in domeniul telefoniei mobile si al serviciilor de Internet. La sfarsitul lunii octombrie, acordul a fost aprobat de catre Biroul federal german pentru carteluri. Acum, Envacom va fi rebotezata Gazprom Energy si se va alatura diviziei Gazprom Marketing and Trading Retail Limited.
Afacerea din domeniul telecomunicatiilor nu este inclusa in tranzactie si ramane la Tillman Wright, fostul proprietar al companiei Envacom.
Envacom Service a fost fondata in anul 1999 si este una din companiile independente cele mai mari, care furnizeaza servicii de telefonie mobila si de acces la Internet in Germania. De asemenea, este specializata in producerea si comercializarea energiei solare si eoliene. Compania are 45 de lucratori si deserveste aproximativ 500 de mii de clienti.

curaj.net: Ruleta ruseasca, sau creditorul Gazprom, debitorul R.Moldova si administratorul de insolvabilitate, Z. Greceanii

Dupa plecarea grupului Dodon de la PCRM, aparuse o anumita speranta ca se va putea relativ usor de ales seful statului. Insa vedem ca acest grup, are scopul impunerii cu orice pret a Z.Greceanii, drept candidat al AIE la functia de sef al statului…
Astfel, ni se propune sa solutionam criza politica, inceputa dupa 5 aprilie 2009, atunci cind dupa alegerile parlamentare Voronin a propus-o pe Greceanii la functia de Presedinte a tarii, dar care nu a putut gasi votul de aur, tot cu alegerea acesteia in functia de Presedinte, dar cu votul AIE!
Aceasta impunere a Z.Greceanii se aseamana cu o violare a vointei deputatilor din AIE, si chiar cu o injosire a acestora. Mai ales tinind cont de evenimentele din 7 aprilie, si dupa , atunci cind Greceanii indeplinea functia de Premier.
Doar PL are o pozitie clara, exprimata impotriva candidaturii Z.Greceanii din partea AIE, va rezista oare la presiuni?
Ambasadorul Romaniei, a atras atentia, ca Zinaida Greceanii era premier în aprilie 2009, cind guvernul său a acuzat România că ar fi vrut să răstoarne puterea din Moldova, l-au expulzat pe ambasadorul de atunci al României și au impus apoi obligativitatea vizei pentru cetățenii români.
Ceea ce se intimpla in legatura cu procesul de alegere a sefului statului, incepe déjà sa devina periculos pentru democratia si suveranitatea R.M.

Se stie ca, creditorii intotdeuna incearca sa preia controlul asupra averii debitorului, numind in acest sens si un administrator propriu pentru a-si putea recupera banii.

Incercarea de a o impune pe Z.Greceanii in calitate de candidat din partea AIE, se poate califica ca incercarea intreprinderii Gazprom de a o instala pe Greceanii Presedinte a unei tari care ii datoreaza circa 3 miliarde de dolari. Partea cea mai mare a datoriei ii revine regiunii transnistrene, care nu a platit incepind din 1990 pentru gazul consumat, de aici si incercarea Rusiei de a-l debarca pe Smirnov de la guvernare.

Dupa vizita Premierului la Moskova la care a negociat cu seful Gazpromului Miler, despre prelungirea contractului la gaze, s-au strecurat unele informatii in presa, ca partea rusa a pus unele conditii, printre care preluarea unor intreprinderi moldovenesti care mai rasufla, in contul datoriilor la gaze, dar si cedarea functiei de sef al statului pentru Greceanii, in care au incredere, dupa ce dinsa in 2006 a semnat acel contract pe cinci ani, in urma caruia am ajuns sa platim circa 400 de dolari , unul din cele mai mari preturi din Europa.

Iata pericolul alegerii sefului statului in Parlament, intr-o tara mica, cu datorii mari, la un moment dat functia de Presedinte a tarii, si nu numai , devine marfa, obiect de comert si negocieri atit pe plan intern , cit si international.

In prezent, in cadrul negocierilor dintre AIE si grupul Dodon se discuta doua candidaturi, cea a lui M.Lupu sustinut de PL si PD, si cea a Z.Greceanii, sustinuta tacit deocamdata de catre PLDM.

E greu de prevazut cum vor evolua negocierile, insa este evident ca se fac presiuni mari ca Greceanii sa devina candidatul AIE la sefia statului.

Alegerea sefului statului este guvernata de Constitutia R.M. si Legea nr.1234-XIV din 22 septembrie 2000 cu privire la procedura de alegere a Preşedintelui Republicii Moldova.
http://lex.justice.md/index.php?action=view&view=doc&lang=1&id=311559

Articolul 5, alineatul 5, stipuleaza ca, candidatul la funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova poate să-şi retragă candidatura în orice moment pînă la declararea începutului votării.

Aceasta ar permite inregistrarea si a candidaturii lui Marian Lupu si pe cea a Zinaidei Greceanii, astfel ca sa fie respectata legea, iar in timpul care ramine pina la data de 18 noiembrie sa se negocieze pina la atingerea unui compromis.
Ar fi bine ca grupul Dodon, compus din doar 3 deputati, sa-si mai tempereze pretentiile si sa accepte candidatura AIE, care este M.Lupu, primind in schimb anumite posturi in Guvern si Parlament.

In cazul in care componentele AIE nu se inteleg, ar putea sa incerce sa amine sedinta speciala a Parlamentului, numind o alta data pentru alegeri.

Este foarte importanta prevederea din art.9, alineatul (7) a legii: “În cazul apariţiei unor circumstanţe obiective, cum sînt decesul, boala, imposibilitatea obiectivă de a participa la şedinţa publică specială a oricăruia dintre candidaţi sau dintre deputaţi, dacă desfăşurarea alegerilor devine imposibilă în absenţa acestora, precum şi în cazul altor impedimente ce fac imposibilă desfăşurarea alegerilor pentru funcţia de Preşedinte al Republicii Moldova, Parlamentul, la propunerea comisiei speciale, poate amîna şedinţa publică specială, stabilind o nouă dată pentru desfăşurarea acesteia”

Asta inseamna ca, daca reprezentantii AIE si cei din grupul Dodon nu se vor intelege pina la 18 noiembrie cine va fi candidatul la functia de sef al statului, atunci Parlamentul poate amina sedinta publica speciala, numind o noua data pentru desfăşurarea acesteia, care poate fi si o luna si doua, sau poate chiar si mai mult timp.

In aceste conditii comunistii care doresc declansarea cit mai rapida a alegerilor anticipate, au o singura solutie de a grabi anticipatele, sa inainteze ei un candidat la Presedintie, chiar daca nu are sanse, ca sa nu permita tergiversarea alegerilor.

Daca esueaza intentia de a o promova pe Greceanii, cei care o inainteaza , si care de fapt urmaresc torpilarea candidaturii lui Marian Lupu, il pot promova pe alt candidat, numele caruia inca nu este rostit, dar care il vom afla foarte curind, poate chiar luni.

Nu avem nevoie de un Presedinte sluga la stapinii care i-au cumparat postul la tirguri secrete.

Este important ca Presedintele ales al R.Moldova sa fie unul proeuropean, om cu reputatie inalta, cunoscut si apreciat de societate.

Decit Greceanii Presedinte, mai bine alegeri anticipate.

stiri.com.ro: GAZPROM NEGOCIAZĂ CU GINERELE MILIONARULUI MOLDOVEAN NICOLAE CIORNÂI ACHIZIŢIA DE BENZINĂRII ÎN ROMÂNIA

Firma petrolieră sârbeasca NIS, controlată de gigantul rus al gazelor Gazprom, negociază achiziţia unui lanţ format din opt benzinării aparţinând firmei Western Group Energy (WEG) SRL din Bucureşti.

Benzinăriile Western Energy Group care au ajuns în vizorul NIS se află în diferite locaţii din România, de la judeţul Ilfov, judetul Cluj, judetul Bacău până pe Trasfagărăşsan, acestea numărându-se printre locaţiile cele mai noi şi cu vânzări bune din reţeaua de benzinării operate de către Lukoil. Potrivit Antena3 pe staţiile deţinute de WEG scrie Lukoil deoarece fac parte din reţeaua Lukoil România în baza unui contract de închiriere a acestor benzinării.

Biroul de presă al companiei sârbeşti a precizat că “România este printre direcţiile prioritare de dezvoltare a businessului NIS, nu doar în sectorul de explorare si producţie, ci şi în zona operaţiunilor de retail (benzinarii – n.r.). În ceea ce priveste dezvoltarea retelei de benzinării, în acest moment compania face o analiza detaliată a pieţii”.

Firma WEG, înfiinţată în 2006, este deţinută de către Hystria Expert SRL din Bucureşti. Sergiu Bulăţel, directorul general al producătorului de sticla Gerom Buzau, este acţionar la Hystria Expert cu 0,24% din acţiuni, în timp ce restul actiunilor sunt controlate printr-un vehicul offshore inregistrat in Cipru, RTZEN Import Export Limited. Pe lista administratorilor de la Western Energy Group, proprietarul benzinăriilor, apar Sergiu Bulăţel şi Marcel Leşan, cetăţeni ai Republicii Moldova, potrivit datelor de la Registrul Comertului.
Reprezentantii WEG recunosc ca sunt interesati de vanzarea acestor statii, însă afirmă că sunt deschişi la discuţii atât cu NIS sau cu Gazprom, cu Lukoil, precum şi cu alte companii.

Sergiu Bulăţel lasă însă să se înâeleagă că pe lângă vânzare ar putea fi si asocierea pentru dezvoltarea de noi locaţii. “Noi suntem gata să vindem toate benzinăriile. De asemenea, suntem gata să discutam şi privitor la dezvoltarea unor noi benzinării, deoarece avem cunostinţe şi experienţă în acest domeniu”.

15 milioane de euro pentru opt benzinării

Pe piața românească, valoarea de piața a unei stații trece de 1 milion de euro și poate ajunge până la 1,9 milioane de euro în funcție de locație și de media de vânzări pe care o obține, potrivit estimărilor unor experți în domeniu.

În ceea ce privește valoarea celor opt benzinării aflate în proprietatea WEG, însă care opereazî sub brandul Lukoil, reprezentantul WEG are propria evaluare: “După estimarea mea personală, benzinăriile WEG ar costa nu mai puțin de 15 milioane de euro din următoarele considerente: locațiile au fost selectate cu multă grijă și au o perspectivă de creștere mare, activele sunt noi și au cea mai modernă tehnologie, iar prețul la petrol crește și va crește, implicit, vor crește și veniturile . Deci, au o perspectivă de creștere a veniturilor pe același loc”.

Potrivit ultimului bilanț, WEG a înregistrat în 2010 o pierdere de 587.247 de lei (circa 140.000 euro) la venituri totale de 7,2 milioane de lei (1,7 milioane de  euro). De asemenea, din datele existente în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare rezultă că în februarie 2008, compania WEG a contractat trei credite în valoare totală de circa 12 milioane de euro de la Banca Românească, și care au fost garantate cu pachetul de acțiuni al Hystria Expert, de 100% din WEG, contracte asupra cărora au fost operate mai multe modificări, unele dintre acestea vizând acceptarea de către bancă a unor garanții care priveau active ale lanțului de benzinării.

Ginerele milionarului Nicolae Ciornâi, negociază cu NIS

Fostul şef al Lukoil Romania, Nicolae Ciornâi, care a fost şi vicepreşedinte al gigantului petrolier rus Lukoil, afirmă că nu este acţionar la WEG şi ca discutiile cu NIS referitoare la grupul de benzinarii apartinand WEG au fost purtate de către ginerele său Andrei Cecetov şi Sergiu Bulăţel.
“Eu nu sunt acţionar (la WEG – n.r.). Am acţiuni la Gerom. Stiu ca au avut discutii acum 3 – 4 luni, dar nu s-a facut nimic (nu s-a semnat – n.r.) pana acum. Cecetov si Bulăţel discuta cu NIS. Cred ca nu s-au inteles la pret. Eu nu am nici o legatura”, a declarat telefonic Nicolae Ciornai. Acesta sustine ca, in afara actiunilor la Gerom, nu are alte afaceri acum în România.
Gerom Buzău este controlată în proporție de peste 80% de către firma Hystria Expert, aceeași companie care deține și WEG, proprietarul benzinăriilor care au atras atenția NIS. Din acționariatul Gerom Buzău mai fac parte Valeriu Guma (cu 15% din acțiuni), fost consul onorific al Republicii Cipru la Chișinău și deputat în Parlamentul moldovenesc, condamnat de Tribunalul București într-un dosar de cumpărare de influență, complicitate la luare și dare de mită legat chiar de Gerom.
Acesta este acuzat că ar fi dat mită în 2006 unui fost director din AVAS. În același dosar a fost cercetat de către DNA și Sergiu Bulăţel, care în final a fost achitat. SIF Muntenia deține 3,8% din Gerom, iar un pachet de 0,9% din acțiuni este în posesia unor acționari persoane fizice.

În afara benzinăriilor WEG, NIS caută și alte opțiuni de intrare pe piață, în vizor fiind până acum mai mulți așa – numiți benzinari particulari. De asemenea, în presă au apărut informații potrivit cărora ar exista negocieri cu Petrom pentru a prelua circa 130 de benzinării, însă atât reprezentanții Petrom, cât și cei ai NIS au negat existența unor asemenea discuții.

Adevarul: Gazprom câştigă războiul gazelor cu Ucraina şi e la un pas de a-i prelua conductele

Ucraina a obţinut reducerea preţului gazelor pentru anul viitor, însă companiile ruseşti vor fi privilegiate în cadrul procesului de privatizare a societăţilor ucrainene, informează Interfax, citând o sursă apropiată Administraţiei Prezidenţiale ucrainene.

Acest lucru echivalează practic cu cedarea către Gazprom a societăţii Naftogaz, care deţine conductele de gaze de pe teritoriul Ucrainei. Gazprom îşi doreşte acest lucru de câţiva ani, întrucât 80% din gazele ruseşti pentru Europa sunt livrate prin conductele care traversează Ucraina.

Autorităţile de la Kiev s-au opus categoric, până acum, acestor încercări ale Gazprom de a controla tranzitul de gaze spre Vest.

Pe de altă parte, Kievul a cerut preţuri mai mici la gaze. Disensiunile dintre cele două părţi ţine în şah întreaga Europă încă din vară, întrucât consumatorii vestici se tem să nu se repete episodul din iarna 2009, când, în urma unui conflict similar, ruşii au oprit livările de gaze timp de trei săptămâni.

„Noile acorduri vor fi semnate la finele acestei luni sau la începutul lui decembrie, inclusiv de către preşedinţii celor două ţări”, a spus sursa citată, potrivit publicaţiei „The Kyiv Post”.

Printre prevederile noilor acorduri se numără un preţ de 220-230 de dolari pe mia de metri cubi, faţă de 450 de dolari, cât este acum media preţului gazelor pentru europeni. Totodată, contractele vor mai include posibilitatea ca Ucraina să se împrumute în ruble de la ruşi.

„Noile acorduri prevăd ca societăţile ruseşti să aibă acces la informaţii privilegiate în cadrul proceselor de privatizare a companiilor ucrainene”, a punctat sursa menţionată.

Turnul Sfatului: Tranzacția anului: Euroil vinde o parte din benzinării grupului Gazprom

În câteva zile, reprezentanții celui mai important lanț de benzinării sibiene – Euroil – urmează să vândă o parte din stații către Compania petrolieră din Serbia, controlată de gigantul rus Gazprom.

Aceiași investitori veniți din Rusia pe filieră sârbească sunt interesați și de achiziția altor benzinării independente, cu care au purtat deja negocieri. Intrarea celor de la Gazprom pe piața stațiilor de carburanți din România a fost anunțată acum trei săptămâni de către Ion Ariton, ministrul Economiei.

Reprezentanții Euroil nu vor să facă deocamdată foarte multe declarații pe tema acestor negocieri. Potrivit informațiilor obținute de Turnul Sfatului, contractul de vânzare a opt stații de combustibil urmează să fie semnat la finele acestei luni. Dumitru Domnariu și Adrian Nicoară, cei doi asociați ai Euroil au declarații contradictorii – Domnariu spune că sunt ”simple speculații de presă”, în timp ce Adrian Nicoară confirmă negocierile și promite mai multe detalii peste o lună.

În urmă cu trei săptămâni, ministrul Ion Ariton anunța că cei de la Gazprom vor intra pe piața din România, intenția acestora fiind de a deschide 150 de benzinării.

SC Euroil SRL îi are drept asociați în proporții egale pe Dumitru Domnariu și Adrian Nicoară. Contactat de Turnul Sfatului, Domnariu – care este și consilier județean din partea PD-L – a ocolit confirmarea negocierilor. ”Nu știu de unde au apărut astfel de speculații de presă. Nici măcar nu au fost discuții cu cei de la Gazprom. Au fost unele cu alții, dar mai demult, acum mai bine de un an. Eu, personal, nu vreau să vând. Poate este intenția asociatului meu”, a spus Dumitru Domnariu.

De cealaltă parte, Adrian Nicoară a confirmat discuțiile. ”Deocamdată nu este nimic sigur. Într-adevăr, sunt interesați. Dar vă pot spune mai multe peste aproximativ o lună”, a declarat Adrian Nicoară.

 

Ce spune Gazprom?

Solicitați de Turnul Sfatului, reprezentanții Gazprom au arătat că de operațiunile pe România sunt responsabili cei de la NIS – Naftna Industrija Srbije. Fostă companie de stat sârbească, NIS a fost vândută Gazprom-ului la începutul lui 2008.

Reprezentanții celor de la NIS s-au ferit să confirme punctual negocierile cu proprietarii independenți de stații de carburant. Însă recunosc că sunt interesați de piața din România, pe care o studiază de ceva timp. ”România se situează în seria investițiilor prioritare în dezvoltarea afacerilor NIS nu numai în domeniul de cercetare și producție, ci și în ceea ce privește  vânzarea cu amănuntul. În ceea ce privește dezvoltarea pieței de retail, în acest moment societatea noastră are în desfășurare o detaliată analiză de piață, pentru a identifica acele proiecte care conțin un potențial de afaceri atractiv”, au declarat pentru Turnul Sfatului reprezentanții biroului de presă al NIS, subsidiară a Gazprom Neft.

 

Negocierile cu Comsilcost, amânate

Potrivit informațiilor obținute de Turnul Sfatului, ”cercetarea de piață” asumată de cei de la NIS a presupus cel puțin discuții cu mai mulți benzinari independenți. Unul dintre aceștia este și proprietarul benzinăriilor Comsilcost. ”Au fost interesați de o preluare, dar deocamdată am rămas la stadiul de povești. Căci eu nu vreau să vând”, a declarat Constantin Șufană, proprietarul Comsilcost.

Cei de la NIS au mai făcut în la finele verii acestui an o ofertă și către Petrom, pentru a cumpăra 130 de stații de distribuție a carburanți, însă austriecii de la OMV, care controlează Petrom-ul, au refuzat în cele din urmă oferta.

Prin urmare, alternativa sârbilor au rămas benzinarii independenți. ”În general, noi avem stații în zone în care nu mai sunt și alte benzinării. E mai greu ca independent, căci depinzi de furnizori”, spune Dumitru Domnariu.

 

Speculații: de la prețuri la Ioana Băsescu

Negocierile purtate între benzinarii sibieni și reprezentanții Gazprom-ului au deschis o serie de speculații în domeniu. Astfel, sumele vehiculate pentru această tranzacție fac referire la aproximativ 2,4 milioane de euro pentru opt stații de carburant din rețeaua Euroil, sumă neconfirmată de niciuna din părți. Mai mult, zvonurile vehiculate săptămâna trecută arătau că perfectarea contractului va fi făcută la cabinetul notarial al Ioanei Băsescu, fiica președintelui României. ”Nu știu despre ce vorbiți. Ei pot să își perfecteze actele unde doresc”, a comentat Ioana Băsescu.

30 de milioane de euro, cifră de afaceri

Euroil a fost înființată la Săliște, în 1994, avându-i asociați pe Adrian Nicoară și Dumitru Domnariu. Potrivit informațiilor de pe site-ul firmei, rețeaua Euroil numără 21 de benzinării situate în zece județe. Anul trecut, cifra de afaceri a companiei a fost de aproximativ 30 de milioane de euro, în creștere cu 25% față de 2009. Numele Euroil este unul considerat apropiat democrat-liberalilor – în afara apartenenței la PD-L a lui Dumitru Domnariu, acesta este și un cunoscut apropiat al președintelui PD-L Sibiu, Ion Ariton.

 

Anunțați de autoritățile centrale

Faptul că rușii de la Gazprom vor să investească pe piața stațiilor de distribuție a carburanților din România a fost anunțat de acum trei săptămâni de autoritățile centrale, în urma unor întâlniri cu cei de la Gazprom Neft. ”Compania Gazprom Neft doreşte să deschidă din 2012 şi în următorii ani, la noi în ţară, 150 de staţii de alimentare”, declara pe 16 octombrie Ion Ariton. De asemenea, potrivit premierului Emil Boc, cei de la Gazprom Neft vor investi ”câteva sute de milioane de euro” și vor crea 500 de locuri de muncă.

 

Cumpărați de ruși la privatizare

Naftna Industrija Srbije (NIS) deține o rețea de 474 de benzinării în Serbia, dar desfășoară și activități de explorare a zăcămintelor de gaz și petrol, precum și operațiuni de transport, import, export și procesare a produselor petroliere. Privatizarea fostei companii de stat a început în 2007, de cumpărarea pachetului majoritare de acțiuni fiind interesați la acea vreme și cei de la Rompetrol. În cele din urmă, pe 25 ianuarie 2008, Serbia și Rusia au semnat un acord prin care Gazprom Neft a preluat  controlul NIS. Atunci, rușii au plătit 400 de milioane de euro pentru 51% din acțiuni, angajându-se la investiții de 550 de milioane de euro până în 2012. Până la finele acestui an, compania deține monopolul tuturor importurilor de carburant în Serbia, cu excepția motorinei de înaltă calitate.

NIS a intrat pe piața din România în primăvara acestui an, când alături de canadienii de la EWP – care dețin concesiunea de explorare a unor zăcăminte de vestul țării – a demarat un amplu proces de dezvoltare a patru perimetre de exploatare a unor surse de hidrocarburi aflate la mari adâncimi.

 

 

Tags: , , , ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter