revista presei pe energie 19 iulie – part II

2011/07/19

businesslive.ro: Memorandum RWE si Gazprom – consultari pentru infiintarea unei companii mixte pe piata europeana

În viitorul apropiat în Europa de Vest pot apărea noi centrale electrice care vor funcţiona pe bază de gaze naturale şi cărbuni. Joi la Roma concernul rus „Gazprom” a semnat un Memorandum de înţelegere reciprocă cu compania energetică germană „RWE” relateaza Vocea Rusiei.

„Gazprom” şi „RWE” încep consultările în legătură cu posibila înfiinţare a unei întreprinderi mixte, din care vor face parte centralele electrice existente şi care se construiesc din Germania, Marea Britanie şi statele Benelux. Şeful „Gazprom”, Aleksei Miller, a declarat că electroenergetica este una din direcţiile prioritare ale activităţii concernului în Europa. În lumina ultimelor hotărâri ale guvernului german privind reducerea programului de energetică nucleară se creează perspective frumoase pentru construcţia în Germania de noi centrale moderne care funcţionează pe bază de combustibil solid, a menţionat Miller.

Directorul Fondului de Dezvoltare Energetică, Serghei Pikin, consideră că noul acord va permite „Gazprom”-ului să aibă acces direct la reţelele energetice din Europa: „Gazprom” este unul din cei mai mari furnizori de gaze pe piaţa europeană. Reiese că cea mai eficientă este succesiunea: livrarea de gaze, producerea de energie electrică şi furnizarea ei către consumatori. Ca urmare, se măreşte şi volumul vânzărilor”.

„Gazprom” tinde de multă vreme să participe la distribuţia directă a debitului de energie electrică în Europa, însă nu a reuşit. Au avut loc negocieri cu diferite companii. Chiar şi principalul partener al concernului rus la construcţia „Nord Stream”, compania „E.On”, nu intenţionează să permită accesul „Gazprom”-ului la consumator. În prezent, situaţia se schimbă şi a apărut o nouă perspectivă privind extinderea afacerilor în Europa.

Compania „RWE” ocupă locul doi pe piaţa energetică a Germaniei. Ea deţine active în câteva ţări europene. Anul trecut venitul ei a fost de 4,5 miliarde dolari. Însă în prezent „RWE” trece printr-o perioadă mai dificilă: veniturile scad şi cresc datoriile corporative. De aceea este nevoie de un partener strategic care să investească în companie.

Potrivit Vocea Rusiei, „Gazprom” este pregătit să asigure aprovizionarea cu gaze „RWE” la un preţ competitiv. „RWE” apreciază acest lucru şi, conform declaraţiilor şefului companiei, Jurgen Grossmann, este pregătit pentru proiectele comune în Germania şi în terţe ţări. În condiţiile reorientării pieţei energetice europene către gaze şi cărbune aceste proiecte devin foarte convenabile pentru companiile ruseşti.

Hotnews: Bulgaria si Romania vor sa construiasca doua mari complexuri hidroelectrice pe Dunare/Proiectele vor fi facute in parteneriate public-private

Ministrii economiei din Romania si Bulgaria au discutat, luni,la Bucuresti despre constructia a doua mari complexuri hidroelectrice pe Dunare, informeaza Novinite. Dupa intalnirea cu ministrul Ion Ariton, omologul sau bulgar Traicio Traikov a anuntat ca in septembrie 2011, guvernele celor doua state vor semna un memorandum pentru pregatirea acestor proiecte. Complexurile energetice se vor afla intre Nikopol si Turnu Magurele si intre Silistra si Calarasi.

Potrivit Ministerului Economiei din Bulgaria, aceste complexuri hidroelectrice “vor produce un total de peste 3.800 GWh de electricitate pe an”, vor imbunatati conexiunile de transport, si comertul bilateral.

“In cadrul discutiilor au fost abordate teme de interes privind cooperarea economica bilaterala in sectorul energetic, precum: cuplarea pietelor de energie electrica din Romania si Bulgaria, constructia unor complexe energetice pe Dunare, colaborarea in transportul energiei electrice, evolutii in proiectele regionale de interes european”, a anuntat Ministerul Economiei din Romania intr-un comunicat de presa.

UPDATE Ion Ariton a declarat ca pentru realizarea proiectelor vor fi atrasi investitori in parteneriate public-private. Ministrul nu a precizat care este valoarea estimata a proiectelor.

Tags: , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter