revista presei pe energie 19 iulie

2011/07/19

Bursa: Sârbii de la NIS au vrut să cumpere lanţul de benzinării de la Rompetrol

Sârbii de la Natfa Industrija Srbije (NIS) au trimis o scrisoare de intenţie către Rompetrol, în vederea achiziţionării lanţului de benzinării, a declarat Saduokhas Meraliyev, CEO Rompetrol. Conducerea acesteia din urmă a declinat oferta.
NIS este deţinut în proporţie de 51% de ruşii de la Gazprom.

Adevarul: Gazprom vrea să cumpere benzinăriile Rompetrol din România

Gigantul rus Gazprom, prin subsidiara sa NIS din Serbia, a înaintat o ofertă grupului Rompetrol pentru a cumpăra reţeaua de benzinării din România, a declarat Saduokhas Meraliyev, CEO al Rompetrol.

Potrivit acestuia, a fost vorba de o scrisoare de intenţie înaintată în urmă cu două luni.

Întrucât Rompetrol nu are de gând să vândă reţeaua de benzinării, cele două companii nu au început negocieri pe această temă, a mai spus Meraliyev.

“Nu ar fi logic să facem o astfel de mutare, din moment ce deţinem o rafinărie în România (Petromidia -n.r.), iar un lanţ de benzinării este esenţial”, a spus oficialul Rompetrol.

Rompetrol deţine în prezent 800 de puncte de distribuţie a carburanţilor în România, din care 450 de benzinării, şi o cotă de piaţă de 25%.

La rândul său, Titov Buzescu, vicepreşedinte pentru divizia de retail a grupului, a adăugat că reţeaua locală de staţii a Rompetrol a fost evaluată la 500-600 de milioane de euro.

Compania petrolieră sârbă NIS, unde Gazprom este acţionar majoritar, deţine două rafinării în Serbia, la Pancevo şi Novi Sad, cu o capacitate totală de 7,3 milioane de tone pe an, şi are nevoie de o piaţă cât mai mare de desfacere a produselor petroliere.

Gazprom Neft, divizia petrolieră a gigantului rus, a achiziţionat 51% din compania sârbă în 2009 şi un pachet de 5,15% din acţiuni în martie 2011.

Grupul Rompetrol a fost de asemenea interesat de privatizarea NIS în 2007, când a început procesul.

Totodată, Gazprom a participat şi la privatizarea Petrom în 2003-2004.

Adevarul: Scumpirea gazelor ne va rebranşa la CET-uri

Compania Adrem Invest, deţinută de fraţii Corneliu şi Adrian Bodea, construieşte o centrală termică la Suceava. De ce să investeşti pe o piaţă unde numărul consumatorilor scade pe zi ce trece? Gazele se vor scumpi atât de mult în câţiva ani, încât populaţia se va întoarce la sistemul centralizat de încălzire, care va deveni mai avantajos decât centrala de apartament, spune Corneliu Bodea.

Vestea elimării subvenţiilor de la bugetul de stat pentru energia termică a determinat un val de debranşări anul trecut, dar şi în această vară. Oamenii s-au grăbit să-şi instaleze centrale de apartament pe gaze, speriaţi de ideea majorării chiar şi cu 60% a facturii la căldură. Aceasta deşi Guvernul a anunţat că va ridica plafonul până la care se vor acorda ajutoare directe pentru încălzire pentru cei cu venituri mici.

Însă autorităţile statului trebuie să informeze populaţia cu privire la aspectele negative ale acestui val de debranşări, spune Corneliu Bodea, vicepreşedintele Adrem Invest, într-un interviu acordat ziarului „Adevărul”.

Compania construieşte o centrală în cogenerare (producţie de energie electrică şi termică simultan) la Suceava şi va livra agentul termic necesar întregului oraş din 2013. Bodea şi fratele său, preşedintele companiei, se numără printre puţinii antreprenori români care s-au aventurat pe piaţa producţiei de energie, dominată de societăţi ale statului şi de giganţii energetici europeni.

Vine marea rebranşare

„Trendul internaţional al creşterii preţului gazelor este evident şi de neevitat, întrucât gazul este o resursă pe cale de dispariţie. Adăugăm asta la faptul că în România preţul are o întârziere faţă de nivelul european, iar tarifele plătite acum de populaţie sunt mici. Va veni o liberalizare a pieţei şi oamenii trebuie să se aştepte ca preţul gazelor să crească”, a arătat Bodea. În acel moment, va fi mai eficient să fii racordat la sistemul centralizat şi vom fi martorii unui val de rebranşări, susţine el. Reamintim că Guvernul şi-a asumat în faţa FMI liberalizarea totală a pieţei de gaze şi de electricitate până în 2015.

De altfel, Adrem Invest a proiectat centrala de la Suceava la o capacitate de 320.000 de gigacalorii pe an, mai mare decât este consumul de acum al Sucevei, de 270.000 de gigacalorii pe an, tocmai pentru a preîntâmpina acest trend. Aceasta chiar dacă reprezentanţii companiei se aşteaptă ca debranşările să continue pe termen scurt.

„Dacă numărul debranşărilor este mare, se pot produce dezechilibre importante în cadrul sistemelor centralizate, ceea ce ar afecta pe toată lumea. Sistemele centralizate sunt în marea lor majoritate în administraţia Consiliilor Locale, care trebuie să acopere pierderile din taxele şi impozitele pe care le încasează”, a explicat Bodea.

Problemele actuale ale sistemului centralizat sunt pierderile imense, de 50-70%, în condiţiile în care o valoare normală ar fi undeva la 25%. „Pentru a evalua cu precizie un program de modernizare a reţelelor trebuie să începi cu automatizarea. Pentru a culege datele din reţea trebuie să evaluezi unde sunt pierderile. La noi s-a început greşit: întâi s-a făcut reamenajarea conductelor, abia apoi s-au aplicat sistemele de monitorizare”, a mai spus antreprenorul.

Vestea bună este că investiţiile private în acest sector se înmulţesc odată cu acordarea, de la 1 aprilie 2011, a unor bonusuri pentru producătorii de energie în cogenerare cu eficienţă de peste 70%. Bodea a enumerat concepte moderne care se pun în aplicare în Bucureşti şi Braşov, precum amplasarea unor centrale mici de cartier care ridică temperatura agentului termic mai aproape de consumator, astfel pierderile fiind mult reduse.

Eliminarea subvenţiilor uniforme este corectă

În opinia sa, este corect ca statul să elimine subvenţiile uniforme la căldură şi să le diferenţieze în funcţie de venitul populaţiei. „Ideea este bună, pentru că nu este corect ca eu să fiu subvenţionat, indiferent de venitul meu şi de consum, la fel ca un şomer, de exemplu. Trebuie însă să vedem şi felul cum se va aplica această idee”, susţine Bodea, care a precizat că sistemul poate fi aplicat chiar din această iarnă, dacă autorităţile îşi fac treaba.

Centrala de la Suceava, investiţie de 60 de milioane de euro, va avea două grupuri: unul care va utiliza gaze şi va beneficia de bonusuri pentru cogenerare de înaltă eficienţă, iar celălalt – pe biomasă, sursă regenerabilă pentru care va primi certificate verzi. Turbina cu gaz va fi gata în toamna 2012, iar cea pe biomasă, în primăvara 2013. În total, centrala va avea o capacitate de 320.000 de gigacalorii pe an de energie termică şi de 150.000 de MWh de electricitate.

Bodea a explicat că a ales Suceava pentru această investiţie datorită iernilor lungi, sistemului relativ bun de distribuţie, unde pierderile sunt de 25-30%, dar şi datorită faptului că procentul de neplată a facturilor este mic. Totodată, zona este potrivită pentru utilizarea biomasei lemnoase ca materie primă.

Continuă debranşările

Potrivit Autorităţii Naţionale de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice, în primele patru luni ale anului s-au debranşat de la sistemul centralizat 4.618 de apartamente, iar în sistem au rămas 1.549.773 de apartamente, cu 3,9% mai puţine decât la finele lunii aprilie 2010.

Datele publicate ieri de Institutul Naţional de Statistică arată că anul trecut românii au consumat 11 milioane de gigacalorii, cu 4,4% mai puţin decât în 2009. Anul trecut erau racordate la reţeaua centralizată de alimentare cu căldură şi apă caldă 106 localităţi la nivelul întregii ţări, iar, faţă de 2009, nu s-a mai distribuit energie termică în şapte oraşe.

Creşte piaţa centralelor de apartament

Reducerea subvenţiilor la încălzire va determina creşterea pieţei locale de centrale termice de apartament cu peste 30% în acest an, estima, recent, Ariston Thermo România. Se va ajunge astfel la 180.000 de unităţi vândute, faţă de 135.000, cât s-au comercializat anul trecut.

Pe drumul spre „reţeaua inteligentă” şi „centrala virtuală”

În ceea ce priveşte electricitatea produsă în centrala de la Suceava, Bodea spune că prioritatea investiţiei este producţia de energie termică, iar cea de electricitate va depinde de cererea de căldură şi apă caldă. Întrebat unde va vinde electricitatea, Bodea a amintit de dezbaterea creată pe marginea modificărilor legislaţiei din domeniul regenerabilelor (Legea 220/2008) prin care se doreşte preluarea garantată a energiei în reţea, dar nu cu prioritate.

„Înţelegem acest aspect, ca specialişti în reţele, chiar dacă nu ne avantajează în investiţia noastră: reţelele noastre de electricitate nu sunt pregătite să preia procente foarte mari de energie regenerabilă. Cum să spun eu că preiau cu prioritate energia eoliană, dacă vântul se poate opri în orice moment, fără să poată prevedea nimeni? Atunci trebuie să ai o rezervă de capacitate echivalentă şi nu de oricare, ci cu pornire rapidă”, spune el.

Bodea a amintit şi de conceptul de reţea inteligentă – „smart grid” – de care se vorbeşte din ce în ce mai mult ca despre o soluţie salvatoare pentru integrarea energiei regenerabile în reţea şi pentru eficientizarea consumului.

„Aici trebuie ca statul şi instituţiile să stabilească o strategie cu aplicabilitate rapidă, să transforme reţelele în smart grid. Este un concept foarte complex, dar care se referă exact la problematica asta. În 20 de ani o să apară o grămadă de schimbări. Oamenii îşi pun eoliene şi panouri fotovoltaice pe case şi trebuie să le garantezi accesul la reţea, dar când ponderea lor creşte foarte mult trebuie să ai o reţea inteligentă”, a arătat reprezentantul Adrem Invest.

El a arătat că în ţările nordice din Europa, unde ponderea energiei verzi este mare, se lucrează deja cu noţiuni precum „virtual power plant”, adică o „centrală virtuală” unde mai mulţi producători se unesc în sistemul energetic, chiar dacă fizic ei sunt la distanţă, formează un coş de energie şi se echilibrează reciproc în sistem.

„Există în Suedia o reţea de smart grid unde s-a ajuns chiar şi la următoarele: pe baza unor contracte şi echipamente speciale, există un consens între furnizorul de electricitate şi consumator ca furnizorul să poate interveni să pornească sau să oprească echipamentele din casă. De exemplu, frigiderul nu păţeşte nimic dacă îl opreşti o jumătate de oră. Un frigider consumă puţin, dar un milion de frigidere consumă foarte mult. Este vorba şi de nivelul de tehnică, dar şi de nivelul de conştientizare. Consumatorul obţie un preţ mai mic la energie, dar câţi dintre noi am fi dispuşi să acceptăm aşa ceva? Totuşi, acesta va fi viitorul”, a mai spus antreprenorul român.

Hotnews: Raport al Bancii Mondiale:Incapatanarea Guvernului de a infiinta doi campioni energetici a alungat investitorii/ Romgaz si Hidroelectrica au pierdut prin contractele actuale miliarde de lei

Banca Mondiala recomanda Ministerului Economiei sa renunte la crearea a “doi campioni nationali” in sectorul energetic, aratand ca planurile privind  infiintarea celor doua companii au blocat investitiile in domeniu. De asemenea, recomanda elaborarea unui set de reforme la companiile de stat, acestea  presupunand printre altele, vanzarea unor pachete de actiuni de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica, lichidarea unitatilor neviabile si vanzarea energiei  electrice si a gazelor pe bursa, intr-un mod transparent. Recomandarile sunt cuprinse intr-un document de aproape 200 de pagini. Potrivit evaluarii (Functional Review-n.r.), prin contractele bilaterale incheiate in mod netransparent, Hidroelectrica a pierdut circa 4-5 miliarde de lei. Ministerul Economiei considera ca aplicarea  unora din aceste recomandari ar putea avea consecinte negative.

In evaluarea Bancii Mondiale se arata ca inca de la sfarsitul lui 2007, Romania a blocat punerea in aplicare a angajamentelor din Energy Road Map 2003, cand a  fost negociat capitolul Energie pentru aderarea la UE. La sfarsitul anului 2007, punerea in aplicare a reformei a stagnat deoarece au inceput dezbaterile pentru  infiintare a unul sau doi campioni energetici, se arata in evaluare. Acesta recomanda Romaniei sa reia punerea in aplicare a angajamentelor din “Road Map”. In  acest sens, Banca Mondiala propune mai multe reforme care sunt interdependente.

“Primul set de trei reforme este conceput pentru a incepe procesul de  restaurare a credibilitatii si pentru atragerea investitorilor. Romania a pierdut multi ani din cauza stagnarii reformei si nu-si poate permite si alte  amanari”.

  • Potrivit Bancii Mondiale, necesarul de investitii in sectorul energetic este foarte mare, fiind estimat la circa 30-35 miliarde de euro in urmatoarii 10 de  ani, din care jumatate in productia de energie electrica.

Strategia privind “campionii nationali” va descuraja sectorul privat si nu va fi putea fi obtinuta o astfel de finantare, considera Banca Mondiala. De aceea  este nevoie de punerea in aplicare a intregului pachet de reforme.  
Primele 3 actiuni imediate sunt urmatoarele:

  • Reforma 1: Guvernul anunta anularea planului de a crea doua companii energetice si reia punerea in aplicare a angajamentelor din Energy Road Map-2003,  aceasta fiind o strategie echilibrata de atragere a investitorilor si de dezvoltare a societatilor de stat viabile. Aceasta include listarea Hidroelectrica,  Nuclearelectrica, Electrica si Romgaz;
  • Reforma 2: Guvernul cere producatorilor de energie electrica si companiei Romgaz sa incheie contracte bilaterale in mod transparent si competitiv prin bursa energiei OPCOM sau alte proceduri similare. Hidroelectrica si Romgaz sa renegocieze contractele bilaterale actuale in sensul de a majora preturile sau sa le rezilieze.
  • Reforma 3: In ceea ce priveste datoriile CFR-ului catre distribuitorii de energie: Ori sunt gasite solutii pentru plata datoriilor, ori se deconecteaza  serviciile CFR de la electricitate. Factura la energia electrica din partea CFR catre CEZ, ENEL, E.ON si Electrica a ajuns la 1,7 mld lei. ; Guvernul sa  elimine barierele legislative si fizice pentru exporturile de gaze ale producatorilor din Romania.


Raportul arata ca planul de infiintare a companiilor campion trebuie anulat avand in vedere ca alunga investitorii. Inainte de anuntarea acestui plan, au  sosit in Romania companii puternice precum CEZ, Enel, E. ON, GDF si OMV. La sfarsitul anului trecut si inceputul acestui an, s-au retras 4 din 6 companii  implicate in proiectul reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, aminteste Banca Mondiala in raport.

Potrivit acestuia, sunt necesare masuri urgente pentru a restabili credibilitatea Romaniei in domendiul energiei.

Vocea Rusiei: „Gazprom” va ajuta Germania să scape de energetica nucleară

În viitorul apropiat în Europa de Vest pot apărea noi centrale electrice care vor funcţiona pe bază de gaze naturale şi cărbuni. Joi la Roma concernul rus „Gazprom” a semnat un Memorandum de înţelegere reciprocă cu compania energetică germană „RWE”.

„Gazprom” şi „RWE” încep consultările în legătură cu posibila înfiinţare a unei întreprinderi mixte, din care vor face parte centralele electrice existente şi care se construiesc din Germania, Marea Britanie şi statele Benelux. Şeful „Gazprom”, Aleksei Miller, a declarat că electroenergetica este una din direcţiile prioritare ale activităţii concernului în Europa. În lumina ultimelor hotărâri ale guvernului german privind reducerea programului de energetică nucleară se creează  perspective frumoase pentru construcţia în Germania de noi centrale moderne care funcţionează pe bază de combustibil solid, a menţionat Miller.

Directorul Fondului de Dezvoltare Energetică, Serghei Pikin, consideră că noul acord va permite „Gazprom”-ului să aibă acces direct la reţelele energetice din Europa: „Gazprom” este unul din cei mai mari furnizori de gaze pe piaţa europeană. Reiese că cea mai eficientă este succesiunea: livrarea de gaze, producerea de energie electrică şi furnizarea ei către consumatori. Ca urmare, se măreşte şi volumul vânzărilor”.

„Gazprom” tinde de multă vreme să participe la distribuţia directă a debitului de energie electrică în Europa, însă nu a reuşit.  Au avut loc negocieri cu diferite companii. Chiar şi principalul partener al concernului rus la construcţia „Nord Stream”, compania „E.On”, nu intenţionează să permită accesul „Gazprom”-ului la consumator. În prezent, situaţia se schimbă şi a apărut o nouă perspectivă privind extinderea afacerilor în Europa.

Compania „RWE” ocupă locul doi pe piaţa energetică a Germaniei. Ea deţine active în câteva ţări europene. Anul trecut venitul ei a fost de 4,5 miliarde dolari.  Însă în prezent „RWE” trece printr-o perioadă mai dificilă: veniturile scad şi cresc datoriile corporative. De aceea este nevoie de un partener strategic care să investească în companie.

„Gazprom” este pregătit să asigure aprovizionarea cu gaze „RWE” la un preţ competitiv. „RWE” apreciază acest lucru şi, conform declaraţiilor şefului companiei, Jurgen Grossmann, este pregătit pentru proiectele comune în Germania şi în terţe ţări. În condiţiile reorientării pieţei energetice europene către gaze şi cărbune aceste proiecte devin foarte convenabile pentru companiile ruseşti.

money.ro: Cine şi cât ajutor a primit ca să producă energie verde

Toate certificatele verzi disponibile pentru anul trecut au fost vândute pe piaţă la preţul maxim de 55 de euro. Campioana anilor precedenţi, Hidroelectrica, a pierdut prima poziţie în topul companiilor care au făcut bani din certificate verzi în favoarea unui producător de energie eoliană

Cinci companii producătoare de energie din surse regenerabile au beneficiat de grosul cantităţii de certificate verzi disponibile pe piaţă anul trecut. Mai mult de o treime au ajuns la producătorul de energie eoliană Tomis Team în timp ce Hidroelectrica, campioana precedenţilor cinci ani n-a mai beneficiat decât de 10% din certificate. Alte firme beneficiare au mai fost Elsid cu 15%, Bio Electrica Transilvania cu 8% ori Holzindustrie Schweighofer cu 6%, potrivit datelor Agenţiei de Reglementare .
Preţul promovării producţiei de energie din surse regenerabile a fost de circa 37 de milioane de euro luându-se în calcul preţul la care s-au tranzacţionat acestea, de 55 de euro pe toată durata anului. Astfel, Tomis Team a încasat circa 13 milioane de euro doar din certificate verzi iar Hidroelectrica doar 3,7 milioane de euro.

Certificatele verzi emise în cursul anului 2010 producătorilor de energie electrică din surse regenerabile de energie au fost, în totalitate, ofertate şi vândute pe piaţa centralizată şi cea a contractelor bilaterale

Cumpărătorii au fost marii furnizori de electricitate E.ON, Enel, CEZ şi Electrica. Gradul de îndeplinire a cotei anuale obligatorii de achiziţie de CV la nivelul anului 2010 a fost de 99,9 %.

Sprijinul statului pentru producătorii de energie „verde” a condus la o scumpire a electricităţii la consumatorii finali de 3,55 lei pe MWh, potrivit  ANRE. .

Sistemul de promovare a energiei verzi s-a aplicat în anul 2010 pentru o producţie de energie electrică de 676 606 MWh, pentru care s-au emis tot atâtea CV, din care 40,3 % o reprezintă energia
hidroelectrică, 43,2 % energia electrică produsă utilizând energia vâtului, 16,6 % energia electrică
din biomasă şi 0,001% o reprezintă energia fotovoltaică. Puterea instalată în  unităţile de producere a energiei regenerabile menţionate a fost de 561,244 MW (12,8 % în unităţi hidro, 88 % în eoliene, 4,8 % în unităţi pe biomasă şi 0,002 % în unităţi fotovoltaice).

Certificatul verde reprezintă un sistem de recompensare a producătorilor de energie din surse regenerabile pentru fiecare MWh de electricitate livrat in sistem. Operatorul de transport si sistem emite lunar producătorilor certificate verzi pentru cantitatea de energie electrica din surse regenerabile de energie produsă şi livrată în reţea. Furnizorii de energie electrică sunt obligaţi să achiziţioneze, anual, un număr de certificate verzi egal cu produsul dintre valoarea cotei obligatorii şi cantitatea de energie electrica furnizată  consumatorilor finali.

Producătorii de energie electrica din surse regenerabile de energie pot vinde certificatele verzi primite pe piaţa contractelor bilaterale sau pe piaţa centralizată a certificatelor verzi.

money.ro: Grupul italian Enel a construit în Rusia o centrală pe gaz de 410 MW, investiţie de 400 mil. euro

Grupul italian Enel a anunţat vineri că a inaugurat o centrală pe gaz cu o capacitate instalată de 410 MW la Nevinnomysskaya Gres, în Rusia, fiind prima unitate de producere a energiei lansată de Enel în Rusia, ca parte a programului de investiţii din această ţară.

Proiectul a beneficiat de contribuţia Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), printr-un credit de 120 milioane de euro şi un împrumut pe termen lung. Este pentru prima dată când un proiect de anvergură din sectorul de utilităţi rusesc este finanţat de o instituţie internaţională.

“Investiţiile totale în TGCC-410 la Nevinnomysskaya GRES ajung la 16 miliarde de ruble (echivalentul a 400 milioane de euro)”, potrivit unui comunicat al Enel.

Programul prevede creşterea capacităţii instalate şi îmbunătăţirea performanţelor operaţionale şi de protecţie a mediului a unităţilor din portofoliu. Noua facilitate şi-a început operaţiunile comerciale, după obţinerea tuturor autoriza?iilor necesare pentru vânzarea de energie angro, se mai arată în comunicat.

TGCC de 410 MW de la Nevinnomysskaya este unicul proiect de acest tip implementat în această regiune. Proiectul capătă o importanţă deosebită în vederea celei de-a XXII-a ediţii a Jocurilor Olimpice de Iarnă şi a celei de-a XI-a ediţii a Jocurilor Paralimpice, ce vor avea loc în 2014 la Sochi, deoarece noua capacitate producătoare de energie va creşte siguranţa şi va reabilita furnizarea de energie către infrastructură şi facilităţile sportive, spun oficialii Enel.

Construcţia centralei a început în noiembrie 2010 şi a fost făcută de un consorţiu format din companii importante ruseşti şi internaţionale, condus de Enel Engineering and Innovation. Noua centrală pe ciclu combinat de gaz este bazată pe tehnologii şi echipamente noi, de a patra generaţie, care permit generarea a mai multă energie şi reduc impactul negativ asupra mediului. Eficienţa noii TGCC este de aproximativ 58%, comparativ cu un procentaj de 35-40% al centralelor obişnuite pe gaz.

Odată cu lansarea noii TGCC-410, capacitatea instalată de la Nevinnomysskaya GRES va creşte cu 380 MW, după oprirea unei vechi unităţi de 30 MW. Pornirea centralei de 410 MW va crea condiţii favorabile modernizării celorlalte centrale din regiune, spun reprezentanţii Enel.

OJSC OGK-5 a fost înregistrată în Yekaterinburg, pe 27 octombrie 2004. Pe 7 iulie 2009, OJSC OGK-5 a fost rebranduită în OJSC Enel OGK-5 prin decizia Adunării Generale a Ac?ţonarilor. Capacitatea totală instalată a bunurilor de producţie ale companiei este de 8.772 MW pentru energia electrică şi de 2.412 GCal/h pentru căldură. Enel Investment Holding B.V. deţine 56,43% din capitalul social al companiei, Oao Inter Rao Ues – 26,43%, alţi acţionari minoritari – 17,14%. Acţiunile Enel OGK-5 sunt listate la Quotation Lists A1 a MICEX şi A2 a RTS.

Hotnews: OMV a achizitionat in intregime o companie petroliera din Pakistan

Grupul OMV a finalizat achizitia intregului capital social al companiei de petrol si gaze Petronas Carigali din Pakistan, in urma aprobarii tranzactiei de catre guvernul pakistanez, a anuntat OMV. Potrivit acestuia, potentialul ridicat de dezvoltare a companiei cumparate va contribui la cresterea productiei in Pakistan pana la aproximativ 25.000 barili echivalent petrol/zi (bep/zi) pana in 2014. “Licentele de productie, dezvoltare si explorare cumparate vor consolida pozitia OMV in randul principalilor producatori externi de gaze naturale din Pakistan. OMV este aproape de a-si atinge obiectivul activitatii sale in Pakistan, si anume de a-si creste productia la aproximativ 25.000 bep/zi pana in 2014”, a declarat Jaap Huijskes, membru al Consiliului Director OMV.

Achizitia include licentele de explorare Mubarak si Mehar, precum si licentele de dezvoltare si productie Mehar si Mubarak din bazinul fluviului Indus, in centrul Pakistanului. Prin aceasta tranzactie, Pakistan capata o importanta pozitie strategica in portofoliul E&P al companiei si va contribui la realizarea obiectivelor de crestere pe termen lung ale OMV.

OMV si-a inceput activitatea in Pakistan in 1991. Productia bruta, operata si procesata de catre OMV se ridica la 90.000 bep/zi, ceea ce constituie circa 13% din rezervele de gaze naturale ale Pakistanului. Tara asigura potential de crestere prin explorari prospective si zonele sub-explorate. Mediul propice de business si cererea ridicata de energie sustin obiectivele de crestere.

In primul trimestru din 2011, productia de petrol si gaze naturale a OMV era de 304.000 bep/zi. La sfarsitul lui 2010, OMV detinea rezerve dovedite de aproximativ 1,15 miliarde bep. In tarile sale cheie, Romania si Austria, OMV se concentreaza pe reducerea declinului natural si pe cresterea ratelor de recuperare din campurile mature. Se asteapta cresteri din dezvoltarea de noi campuri, din explorare si achizitii internationale. OMV urmareste sa-si extinda portofoliul existent, cautand noi zone de crestere in regiunea Marii Caspice, in Orientul Mijlociu si America de Nord.

inforusia.ro: Rusia va trece la construirea unui nou tip de centrale atomoelectrice

Rusia va construi centrale atomoelectrice  pe baza de netroni. Reactorii cu neutroni rapizi sunt considerati cei mai siguri. Instalatiile experimentale au fost realizate inca din anii ,50 ai secolului trecut, insa cercetarile au fost sistate din considerente financiare.

In lume exista deocamdata o singura CAE cu reactor energetic cu nutroni rapizi – centrala Beloiarsk din regiunea Sverdlov, inca o centrala de acest tip urmand sa fie constriuita in India.

Particularitatea noului bloc energetic de la Ulianovsk SVBR-100 o constituie faptul ca purtatorul de combustibil este dintr-un aliaj de plumb-bismut, care nu elimina hidrogen, ceea ce exclude complet posibilitatea exploziilor chimice. Constructia are, de asemenea, o particularitate, in caz de avarie practic nu este posibila scurgerea de substanta radioactiva.

Durata de viata a unui asemenea bloc energetic este de 60 de ani. Singurul neajuns il constituie capacitatea redusa, fiind destinat pentru regiuni cu volum redus de consum.

inforusia.ro: Metode de sustragere a titeiului in Rusia

Piata neagra a titeiului si a produselor petroliere, care se mai domolise in anii 2006-2008, a inceput din nou sa se faca cunoscuta intr-un ritm accelerat. In timp ce unii isi fac plinul automobilelor nemultumiti de continua scumpire a carburantilor, altii cauta metode nu numai sa economiseasca, dar si sa castige. Un asemenea business cu titei poate imbraca in aur faptuitorul in cateva zile, titreaza publicatia rusa RBK daily.

Sistemele de desfacere a petrolului – pe cai ascunse sau legale – sunt sisteme cu mai multe niveluri. Cele mai neinsemnate cai de a se acumula bani din aceste afaceri le constituie cele care au loc intre beneficiari. Carburantii pentru autocamioane sunt platiti de firme pe baza de taloane. Volumul rezervorului este calculat la 500 litri, dar in fapt acesta se umple cu 420 litri. Pentru cantitatea in minus soferul camionului primeste o suma ceva mai mica decat cea legala, cantitatea ramasa fiind vanduta altui comparator, la pretul legal – relateaza pentru RBK daily un interlocutor, care nu cunoaste aceasta schema decat din auzite.

Combustibilul se imparte si intre cumparatori, cine are mai mult vinde altora.

Operatii nelegale se fac si la umplerea rezervoarelor pana la refuz, nu numai pana la semnele indicatoare. Surplusul este vandut apoi la pretul pietei sau cu reducere.

Cei mai inventivi au invatat sa toarne surplusul de titei din mers.

Adevarate rauri de titei, surse de bani sunt pe rutele de instalare a conductelor “Transnefti”. In acestea se instalatii clandestine, indeosebi chiar ca acestea sa constituie cadouri de nunta. Prejudiciul de pe urma acestui procedeu a fost in anul 2010 de peste 100 milioane de ruble, conform declaratiilor serviciului de presa al companiei.

In urma unor masuri speciale, cantitatile sustrase au fost mult reduse, dar si descoperirea infractiunilor a devenit mai complicata, instalatiile -fantoma facandu-se astfel, incat reducerea cantitatii pe conducte sa fie in limitele admise.

In medie, un boiler umplut cu titei furat – o cisterna de 20 t se umple in 25 minute, aceasta insemnand un castig de 200 mii ruble, in decursul unei nopti castigul ridicandu-se la suma de 3 milioane ruble.

Odata cu cresterea pretului, furturile au inregistrat o noua dinamica.

La statiile LUKOIL nu se inregistreaza furturi, neexistand posibilitati tehnice pentru aceasta, sustrageri neinsemnate existand la transporturile titeiului pe calea ferata, dat furnizorul are posibilitatea sa-si asigure marfa sau sa insoteasca transportul cu paza.

Schema cea mai ironica de desfacere a titeiului furat o constituie cea in care acesta este vandut inapoi la Transnefti.

Conform hotararilor adoptate chiar la nivel de presedinte, Rostehnadzor efectueaza verificari la intreprinderile de rafinare a titeiului, dar si aici s-au gasit cai de evitare a verificarii, cea mai utilizata fiind considerata netrimiterea unui reprezentant oficial. Este aproape imposibil sa se dovedeasca functionarea unei intreprinderi pe baza de comustibil furat, desi proprietatile chimice ale acestuia sunt aceleasi ca ale titeiului din cea mai apropiata conducta.

La intrebarea ce se poate face, majoritatea interlocutorilor RBK daily nu au dat un raspuns identic, dar toti au fost de acord ca factorul uman nu poate fi invins. Masurile luate pana in prezent s-au referit la disponibilizarea celor prinsi si a familiilor lor, sistemul de stimulare materiala a celor care dau informatii despre sustrageri, stimulentele ajungand pana la 10% din cuantumul prejudiciului.

La “Transnefti” se considera ca, in conditiile cresterii pretului carburantilor, practic a iesit de sub controlul statului activitatea intreprinderilor si a societatilor in domeniul depozitarii, transportarii si prelucrarii materiilor prime petrolifere.

In Codul penal al Federatiei Ruse nu exista un capitol special dedicat acestui gen de infractiuni, aplicandu-se sanctiuni conform  normelor de la capitolul “Furturi”.

inforusia.ro: Moscova promite ca nu se va repeta criza carburantilor

Deficitul de carburanti va putea fi evitat in lunile iulie si august, cand se inregistreaza un consum sporit, declara ministrul Energiei al Federatiei Ruse, Serghei Smatko. Guvernul rus intentioneaza sa creeze rezerve de benzina, asa cum exista in alte tari, de exemplu, in SUA.

“RBK-daily” releva ca sistemul de rezervare a produselor petroliere, menit sa preintampine deficitul de pe piata carburantilor, va incepe sa functioneze in curand, multe companii incheind deja contracte cu “Rosneftegaz”, in particular, cu LUKOIL si “Gazpromnefti”.

“Kommersant” titreaza ca ministrul Energiei  a incercat sa-i linisteasca pe petrolisti, asigurand ca nu va mai exista nici un fel de amestec suplimentar din partea statului, dupa semnarea conventiilor, care sunt considerate ca un acord social, prin care companiile isi indeplinesc obligatiile de modernizare.

Expertii considera ca deficitul inregistrat in luna aprilie nu se va mai repeta, situatia aparuta atunci fiind cotata ca stranie. Analistul sectorului de titei si gaze, Anton Budarov considera ca in ultima instanta, guvernul si companiile vor ajunge la un consens, pana la sfarsitul acestui an situatia devenind stabila.

Ministrul Energiei declara insa ca vor apare probleme in privinta modernizarii, avand in vedere ca in Rusia nu exista nici o intreprindere producatoare de utilaje pentru prelucrarea titeiului, fiind necesar sa se apeleze la intreprinderi din strainatate. Pe langa aceasta, se considera ca modernizarea intreprinderilor de titei si gaze va atinge suma de 1 trilion de ruble, dificultati aparand si in urma opririi intreprinderilor pe perioada respectiva.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

February 2018
M T W T F S S
« Jan    
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728