revista presei pe energie 19 aprilie

2011/04/19

money.ro: Băsescu: Preţurile carburanţilor vor fi ţinute în frâu după intrarea pe piaţă a firmei azere SOCAR

Preţurile carburanţilor vor fi ţinute în frâu odată cu intrarea pe piaţa românească a companiei azere SOCAR. Declaraţia a fost făcută de preşedintele Traian Băsescu, la Baku, unde şeful statului se află într-o vizită oficială de două zile în Azerbaidjan.

Societatea Naţională de Petrol şi Gaze din Azerbaidjan a anunţat recent că vrea să deschidă circa 300 de benzinării în România, în următorii trei ani. Compania a achiziţionat deja mai multe benzinării în România, fiind acum în plin proces de rebranding. În urmă cu o săptămână, şeful reprezentanţei din România declara că preţurile la caburanţi vor scădea “cu siguranţă după ce pe piaţa românească va intra un nou jucător puternic, precum compania azeră”.

SOCAR este interesată şi de preluarea Oltchim, întrucât şi-a planificat extinderea în Europa a activităţii de petrochimie.

“Faptul că o companie de talia SOCAR a început să devină şi un distribuitor de combustibil pe piaţa românească, cu perspectiva extinderii reţelei de distribuţie a carburanţilor către populaţie, e un lucru extrem de important pentru noi, pentru că astfel contribuie la crearea unei concurenţe puternice care va ţine preţurile în frâu şi pentru populaţie şi pentru industrie”, a declarat Traian Băsescu, aflat în vizită în Azerbaidjan.

money.ro: Un deputat propune supraimpozitarea companiilor petroliere

Preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, vrea să supraimpoziteze companiile petroliere. Dacă acestea vor depăşi un anumit nivel la preţul carburanţilor, impozitul pe profit ar urma să ajungă la 80%.

“Luăm exemplu unei marje de 5,7-6,5 lei la carburanţi. În cazul în care compania va vinde sub 5,7 lei, impozitul pe profit ar fi redus cu 30%. Pe de altă parte, dacă va vinde de peste 6,5 lei, impozitul pe profit va fi de 80%. Las la latitudinea guvernului să stabileasca cifrele intervalului conform pieţei”, a spus Iulian Iancu. Potrivit acestuia, Marea Britanie ar fi adoptat un program similar de impozitare. Iancu speră ca un asemenea proiect de lege să fie pe placul Comisiei Europene.

O altă prevedere a proiectului de lege este interzicerea exportului de gaze până când  România va avea o diversificare a surselor de aprovizionare cu gaze din import, deşi România nu are capacitatea tehnică de a exporta. Ţinta vizată este Petrom care a anunţat că odată cu liberalizarea preţului la gaze pentru consumatorii non-casnici vrea să exporte gaze în Ungaria şi de acolo mai departe către Europa de Vest prin intermediul conductei Arad Szeged.

“Exportul este acum lovitura de graţie pe care o poţi da economiei româneşti. Prin această lege România nu va putea face exporturi, până la diversificarea surselor”, a afirmat Iancu într-o conferinţă organizată de Focus Energetic.

România nu poate deocamdată să exporte gaze întrucât nu dispune de conducte de export spre alte state. Chiar dacă România are o conductă de gaze conectată la sistemul ungar de gaze, prin acesta pot fi doar importate gaze.

România importă gaze din Federaţia Rusă, indirect, prin intermediari, şi din Ungaria, prin conducta Arad-Szeged, prin care primeşte cantităţi nesemnificative prin raportare la consum.

Singurele modalităţi prin care România va putea să îşi diversifice rutele de aprovizionare cu gaze naturale sunt prin realizarea proiectelor Nabucco şi AGRI. Niciunul din aceste proiecte nu este funcţional, iar realizarea lor este estimată în câţiva ani.

Cei mai mari producători de gaze sunt OMV Petrom (SNP) şi Romgaz Mediaş.

OMV Petrom a anunţat că va exporta dacă piaţa de gaze din România nu va fi liberalizată.

Hotnews: Iulia Timosenko, acuzata ca a adus Ucrainei un prejudiciu de 200 de milioane de dolari prin semnarea acordului gazier cu Rusia

Procuratura generala a Ucrainei a stabilit ca fostul premier Iulia Timosenko a semnat acordul gazier cu Rusia in ianuarie 2009 fara a avea aprobarea guvernului de la Kiev. Astfel, ea a adus un prejudiciu colosal tarii. Avand in vedere ca este vorba despre atentat la securitatea nationala, acuzatiile impotriva fostului premier pot urca la un nivel mult mai serios, scrie publicatia electronica Vzgliad.

Toate informatiile privind actiunile Iuliei Timosenko au fost trimise de Procuratura generala Serviciului de securitate al Ucrainei.

La inceputul anului 2009, pretul gazului a fost fixat la 179 $/1000 mc, pentru ca, dupa semnarea acordului de baza, tariful pentru Ucraina a sarit la 450 $/1000 mc. Pagubele cauzate de actiunile fostului premier au fost estimate la 200 milioane de dolari.

„Se poate spune ca semnarea acestui contract s-a facut cu incalcarea flagranta a legii ucrainene? Da. Toate actiunile intreprinse de partea ucraineana in vederea semnarii acestui document au avut un caracter contradictoriu”, a explicat prim adjunctul procurorului general, Renat Kuzmin. In opinia lui, asta poate insemna ca „insusi contractul si toate actiunile de indeplinire pot fi puse sub semnul indoielii si anulate prin decizie judecatoreasca”.

Saptamana trecuta, procurorii ucraineni au deschis o noua ancheta penalaimpotriva fostului premier, legat de acordul din ianuarie 2009 privind aprovizionarea cu gaz rusesc.

Timosenko a mai fost inculpata la inceputul anului pentru abuz de putere in cadrul unei anchete privind folosirea inadecvata a 380 de milioane de euro primiti de Kiev in schimbul vanzarii cotelor sale de emisii de CO2, in perioada in care conducea Guvernul.

Tags: ,

Comments are closed.

October 2017
M T W T F S S
« Sep    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Site Metter