revista presei pe energie 18 noiembrie

2010/11/18

ziare.com: Consumatorii vor sti ce fel de energie folosesc

Consumatorii de energie vor sti de unde provine electricitatea pe care o primesc de la furnizori, potrivit unui proiect hotarare de guvern elaborat de Ministerul Economiei.

Prin Hotararea de Guvern, consumatorii vor fi informati cu privire la mixul de combustibil din care a fost produsa energia electrica achizitionata de furnizorul cu care a incheiat contract de furnizare.

“Este posibil ca un consumator sa aleaga un furnizor si pe criteriul mixului de combustibil utilizat la producerea energiei, avand in vedere posibilitatea exceptarii de la plata accizei pentru energia produsa din surse regenerabile”, se arata in nota de fundamentare a hotararii de guvern.

Garantarea originii este importanta si pentru scutirea de la plata accizei pentru energia produsa din surse regenerabile.

money.ro: Energia regenerabilă ar putea fi exceptată de la plata accizei

Consumatorii de energie vor fi informaţi cu privire la sursele din care este produsă electricitatea pe care o primesc de la furnizori, măsura fiind inclusă într-un proiect hotărâre de guvern elaborat de Ministerul Economiei.

Hotărârea de guvern, aflată în dezbatere publică, vizează aprobarea unui regulament de emitere şi urmărire a garanţiilor de origine pentru energia produsă din surse regenerabile.

“Proiectul de act normativ are un impact social pozitiv, deoarece consumatorii sunt informaţi cu privire la mixul de combustibil din care a fost produsă energia electrică achiziţionată de furnizorul cu care a încheiat contract de furnizare. Este posibil ca un consumator să aleagă un furnizor şi pe criteriul mixului de combustibil utilizat la producerea energiei, având în vedere posibilitatea exceptării de la plata accizei pentru energia produsă din surse regenerabile”, se arată în nota de fundamentare a hotărârii de guvern.

Garanţiile de origine, care vor fi acordate de ANRE, au rolul de a informa consumatorul final de energie în privinţa surselor din care este produsă electricitatea pe care o consumă, precum şi pentru a fi exceptat de la plata accizei pentru energia produsă din surse regenerabile.

ziare.com: Directorul OMV acuzat de tranzactii ilegale pe bursa

Directorul executiv al grupului petrolier OMV, ce detine Petrom in Romania, a fost acuzat de tranzactii bursiere pe baza unor informatii privilegiate (inside trading), potrivit procurorilor din Viena.

Acuzarea lui Wolfgang Ruttenstorfer vine dupa cateva luni de ancheta si a fost confirmata de purtatorul de cuvant al Procuraturii austriece, relateaza Reuters.

Reprezentantii OMV nu au comentat pe aceasta tema. Ancheta a vizat vanzarea pachetului de actiuni pe care compania austriaca il detinea din grupul maghiar MOL.

In urma esuarii fuziunii cu aceasta, OMV a vandut pachetul de 21 la suta din actiuni. Totusi, cu o saptamana inainte, Rutternstorfer anuntase ca nu intentioneaza sa vanda. In acest interval, directorul executiv al companiei austriece a cumparat actiuni OMV in valoare de 620.000 de euro, valoarea acestora crescand semnificativ dupa anuntul vanzarii.

In Romania, OMV este actionarul majoritar al celei mai mari companii, Petrom, detinand 51% din aceasta, dar si a unui lant de benzinarii sub brandul propriu.

Vocea Rusiei: Gazele ruseşti ajung atât pentru Europa, cât şi pentru Asia

În următorii ani, cererile la gaze vor creşte simţitor. Aceasta se referă la Europa şi mai ales la regiunea Asia-Pacific. La conferinţa „Gazele Rusiei” de la Moscova, la care participă conducătorii concernelor mondiale de profil, a fost făcută această prognoză.

Pentru comparaţie: UE estimează cerinţele sale la volumul de 165 miliarde m3 de gaze până în anul 2030, iar China-la 220 miliarde. În rândul celor mai mari pieţe pentru exportul de gaze ruseşti intră Coreea de Sud şi Japonia. Ele au încheiat contractele pentru marea parte a gazului lichefiat extras la Sahalin-2.

Rusia va realiza proiectele din Est în conformitate cu obligaţiile prevăzute în contractele încheiate cu partenerii europeni. Priorităţile Moscovei rămân neschimbate: diversificarea pieţelor sale şi respectarea reputaţiei de partener de nădejde, a menţionat în cadrul conferinţei vice-preşedintele concernului Gazprom, Aleksandr Medvedev: „Noi suntem convinşi că cele două mega-proiecte ale Gazprom-ului, Nordstream şi South Stream vor asigura fiabilitatea şi maleabilitatea livrărilor de gaze care, în acelaşi timp, se vor mări. Europa are nevoie de livrări neîntrerupte de gaze, iar partea rusă este interesată de o cerere stabilă”.

În acest context, top-managerul Gazprom a chemat partenerii europeni să depolitizeze la maximum cooperarea cu Rusia, printre altele, să înţeleagă că South Stream nu se realizează în pofida proiectului Nabucco iniţiat de UE.

În continuare, Aleksandr Medvedev a declarat : „Noi nu privim aceste proiecte ca fiind rivale. Înainte de toate, South Stream este un instrument de diversificare a livrărilor de gaze ruseşti din rezerve garantate clienţilor europeni. Scopul proiectului este de a asigura cerinţele crescânde. Nabucco este orientat în principal spre o bază de rezerve principial diferită, care, de fapt, nu a fost stabilită nici până acum şi este căutată în regiuni cu o situaţie destul de instabilă”.

South Stream are toate şansele să devină un proiect comun european. Traseul lui trece prin teritoriile a zece ţări şi se pare că numărul lor va creşte.

inforusia.ro: Rusia asigura ca poate acoperi consumul mondial de gaze pentru 20 de ani

O conferinta internationala cu tema “Gazele in Rusia” s-a deschis marti la Moscova, cu participarea sefilor celor mai importante concerne gaziere. Ideea de plecare este cresterea cererii de gaze naturale in urmatorii ani, atat in Europa cat si in regiunea Asia-Pacific.

Presedintele Comunitatii Ruse a Gazelor, Valeri Iazev, crede ca Rusia este capabila sa acopere aceasta cerere. “Toate campurile ruse au o baza durabila de zacamant. Guvernul rus a stabilit obiectivul de crestere a productiei la 1000 miliarde metri cubi pe an pana in 2030”. Aceasta in conditiile in care cererea UE va fi, peste 20 de ani, de 165 miliarde metri cubi, iar a Chinei – 220 miliarde. Alte doua tari, Coreea de Sud si Japonia, preseaza sa intre in topul cumparatorilor de gazele rusesti, asigurandu-si partea leului din camplul Sahalin II pentru gaze lichefiate. La Moscova s-a vorbit ?i despre negocierile pentru constructia gazoductului Siberia de Est-China, care se vor relua luna aceasta la nivelul oficialilor guvernamentali.

Rusia va realiza proiectele in Est, in primul rand pe baza resurselor din insula Sahalin, in paarlel cu onorarea obligatiilor catre partenerii europeni, a subliniat seful Gazprom, Aleksei Miller. “Suntem convinsi ca proiectele Nord Stream si South Stream vor garanta cresterea si, in acelasi timp, flexibilizarea furnizarii de gaz. Europa are nevoie de furnizare continua, iar Rusia este interesata de o cerere constanta”. Miller a cerut, in acest context, europenilor sa “depolitizeze la maximum” dezbaterea despre traseul gazelor si sa renunte la “cliseul ideologic” ca South Stream ar fi un proiect concurent la Nabucco, initiat de Uniunea Europeana. “South Stream este in primul rand un instrument pentru diversificarea furnizarii gazului rusesc catre Europa, din resurse care sunt garantate”. Miller a mai spus ca South Stream are toate datele pentru a fi un proiect european, prin cele zece tari pe care le parcurge traseul proiectat si “judecand dupa toate datele numarul acestor tari va mai creste”.

inforusia.ro: Rusii au primit unda verde pentru construirea de reactoare nucleare in Ucraina

Rusia va construi doua reactoare la centrala nucleara ucraineana de la Hmelnitki, a anuntat miercuri ministrul adjunct al energiei de la Kiev, Vladimir Makusha. Expertii grupului Rosatom au evaluat costurile construirii reactoatelor la sase miliarde dolari, Kievul trebuind sa obtinua un credit rusesc de doua miliarde.

Constructia reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare a fost subiect de discutii intre prim-ministrii Vladimir Putin si Nikola Azarov, in aprilie anul acesta la Soci. Pentru constructia celor doua reactoare ale centralei nucleare din vestul Ucrainei a fost anuntata o licitatie internationala in martie 2008, pe vremea guvernului Timosenko. Rusii vor dota centrala cu reactoare cu apa grea de tipul W-392B, cu o putere de 1000 megawati, cele doua reactoare urmand sa fie finalizate in 2016 confrom strategiei energetice a guvernului ucrainean.

Ucraina isi asigura mai mult de jumatate din necesarul de energie din cele patru centrale nucleare – Zaporojie, Iujno Ukrainska, Rowno si Hmelnitki – cu o putere instalata totala de 13,835 gigawati, toate functionand cu combustibil rusesc. Dezvoltarea complexului nuclear ucrainean a fost stopata in 1990, iar dupa inchiderea centralei de la Cernobil Ucraina a fost nevoita sa recurga la resursele energetice alternative.

Tags: , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter