revista presei pe energie 18 iunie

2010/06/18

Hotnews: Adriean Videanu: Nu am nicio rezerva sa reduc personalul ministerului cu 25%. Ma uit pe ordinele de ministru care au cate 11 semnaturi inutile

Abia intors din Rusia, ministrul economiei, Adriean Videanu, a sustinut o conferinta de presa in care a vorbit despre rezultatele intalnirii de la Moscova cu presedintele Gazprom, Alexei Miller si despre reducerea cheltuielilor bugetare. Videanu sustine ca autoritatile romane au reusit sa obtina o reducere a pretului la gazele din import cu 13 dolari de la 365 dolari mia de metri cubi.  In ceea ce priveste reducerea cheltuielilor, Videanu a spus ca nu are “nicio rezerva” sa reduca personalul ministerului cu 25%, luand in calcul chiar si renuntarea la unii secretari de stat. “Cei care muncesc mai putin sa-si caute de lucru in alta parte”, a spus ministrul.
Acesta sustine ca prefera sa faca disponibilizari decat sa diminueze salariile. “Ma uit pe ordinele ministrului care au 11 semnaturi, in mod inutil”, a precizat ministrul.

El a mai spus ca din cei 55 de reprezentanti ai Ministerului Economiei in CA si AGA, 48 au depus declaratii personale de donare a sumelor catre Fondul de Solidaritate, doi au renuntat la functii, iar 5 nu au putut fi contactati. Despre remaniere, Videanu a spus ca “se discuta intre premier si presedinte si se face”. In cadrul conferintei, Videanu a negat informatiile aparute in presa potrivit carora ar fi facut tranzactii pe bursa prin casa de brokeraj Equity Invest. “Din 11 decembrie 2008, cu doua saptamani inainte sa devin ministru, societatea Equity Invest a renuntat la tranzactionarea in nume propriu pe BVB. Toate informatiile tranzactiei la care s-a facut referire sunt publice (…) Am sesizat CNA de discreditare a propriei persoane”, a spus Videanu.

Videanu a mai spus ca proiectul de act normativ privind vanzarea unui pachet de 11,84% din actiunile OMV Petrom detinute de stat va fi prezentat in sedinta viitoare a Guvernului, iar tranzactionarea pe Bursa ar putea avea loc in septembrie.

“Am adresat presedintelui Gazprom solicitarea sa ne sprijine in reducerea preturilor la importurile de gaze

 • Legat de vizita de la Moscova privesc cu mult optimism vizita. Am abordat 5 puncte importante: depozitele de gaze din Romania, tranzitul de gaze, investitiile in productia de energie electrica pe gaze, pretul gazelor din import si South Stream.
 • Am solicitat Romgaz sa urgenteze studiul de fezabilitate la Roman Margineni, urmand ca in toamna la

  Am redus cu 13 dolari pretul negociat initial cu Wintershall. Pretul de import era de 365 dolari. Undeva in septembrie, pretul gazului se preconizeaza sa creasca la peste 400 de dolari mia de metri cubi.

  Adriean Videanu

  vizita presedintelui Goazprom sa-l putem materializa.

 • Reprezentantii Transgaz vor fi pe 6 iulie la Moscova pentru a incepe negocierile despre tranzitul de gaze catre zona Balcanica.
 • Gazprom si-a manifestat disponibilitate si pentru investitii green-field.
 • Am adresat solicitarea sa ne sprijine in reducerea preturilor la importurile de gaze. Am redus cu 13 dolari pretul negociat initial cu Wintershall. Pretul de import era de 365 dolari. Undeva in septembrie, pretul gazului se preconizeaza sa creasca la peste 400 de dolari mia de metri cubi.
 • Pana la sfarsitul anului viitor sper sa finalizam interconectarea Giurgiu-Ruse.
 • Romania are premisa importanta de a fi unul dintre jucatorii importanti in ceea ce priveste tranzitul de gaze catre UE.
 • South Stream: La sfarsitul lunii august, Gazprom va avea date relevante privind studiul de fezabiliate. In discutiile tehnice nu am identificat nicio data pe care autoritatile sa nu le fi pus la dispozitia partii ruse. In toamna urmeaza ca presedintele Gazprom sa prezinte orice data relevanta.
 • In momentul de fata nu se poate spune ca vom participa cu siguranta la Proiectul South Stream. Decizia este a partii ruse. Romania ramane ancorata in proiectele Nabucco si AGRI. Totul depinde de vointa celor care realizeaza acest studiu de fezabilitate.

Guvernul va semna acordul cadru cu Eurocopter in vederea definitivarii parcului aerospatial de la Ghimbav

 • Astazi la ora 14.00 la ambasada Frantei vom semna acordul cadru intre Guvern si Eurocopter privind definitivarea parcului aerospatial de la Ghimbav- Realizarea unui centru de mentenanta, reparatii si revizii ale elicopterelor, realizarea unui centru de competenta pentru asamblarea elicopterelor si centru de competenta pentru fabricarea de componente
 • Dorim sa continuam productia de componente pentru elicopterele aflate in dotarea Romaniei
 • Investitiile de la Ghimbav ar putea sa ajunga la sute de milioane de euro. Important este efectul de antrenare asupra economiei nationale

Statul ar putea vinde actiunile OMV Petrom in luna septembrie

 • Proiectul privind vanzarea participatiilor statului la Petrom (n.red. 11,8%) va fi discutat in sedinta Guvernului de miercuri. Vanzarea pe Bursa ar putea avea loc in septembrie
 • Dupa aceea vom lucra si lla proiectele privind vanzarea unor actiuni la Transgaz si Transelectrica
 • Contrar opiniei expertilor care au spus ca nu este un moment optim sa privatizam, vreau sa va spun ca vanzarea unor participatii pe bursa de la Varsovia a devenit un element de finantare a economiei din Polonia. Aceasta experienta ne va fi si noua utila
 • Eu cred ca va fi un element important de relansare a economiei nationale
 • Cred ca este o oportunitate de a valorifica mult mai eficient un pachet minoritar decat a fost valorificarea unui pachet majoritar

Din cei 55 de reprezentanti ai Ministerului Economiei in Consiliile de Administratie, Consiliile de Supraveghre si AGA, 48 au depus declaratii personale de donare a sumelor catre Fondul de Solidaritate. Doi au renuntat, nu au vrut sa depuna si am luat decizia sa-i demit, iar 5 nu au putut fi contactati.

Adriean Videanu

“Eu prefer reducerea numarului de persoane”

 • Din cei 55 de reprezentanti ai Ministerului Economiei in Consiliile de Administratie, Consiliile de Supraveghre si AGA, 48 au depus declaratii personale de donare a sumelor catre Fondul de Solidaritate. Doi au renuntat, nu au vrut sa depuna si am luat decizia sa-i demit, iar 5 nu au putut fi contactati. Am dat termen pana maine sa spuna daca accepta sau nu. Cu alte cuvinte, incepand cu iunie, toti angajatii Ministerului Economiei vor dona sumele care le primesc ca atare in Fondul de Solidaritate. Sumele incasate nu au legatura cu resursele bugetare.
 • La nivelul Ministerului Economiei, pe primele 5 luni s-au facut economii cu 20% in ceea ce priveste cheltuielile cu salariile. Nu am nicio rezerva sa reduc personalul cu 25%. Cei care muncesc mai putin sa-si caute de lucru in alta parte. Am lansat o consultare interna cat mai larga. Sa incercam ca cei care si-au facut datoria sa ramana. Luam in calcul inclusiv reducerea secretarilor de stat.
 • Eu prefer reducerea numarului de persoane. Ma uit pe ordinele ministrului care au 11 semnaturi in mod inutil.
 • Remanierea se discuta intre premier si presedinte si se face.
 • Ajutorul de stat pe care putem sa-l acordam Oltchim cred ca va fi aprobat

EVZ: Ruşii ne momesc cu gaze naturale mai ieftine

O primă victorie în relaţia cu Moscova? Romgaz a obţinut o reducere a preţului gazelor importate de la ruşi, iar Gazprom pare deschis să ne ofere gaze direct, din 2012, când expiră contractele cu actualii intermediari.

Însă asta depinde de modul cum vom reuşi să “colaborăm” până atunci cu ruşii. “În 2012 există disponibilitatea să avem o relaţie directă cu Gazprom la importul de gaze, acest lucru va fi determinat şi de modul în care vom reuşi să colaborăm până atunci”, a anunţat, într-o conferinţă de presă, ministrul economiei, Adriean Videanu.

Declaraţiile au fost făcute după întoarcerea sa de la Moscova, unde s-a întâlnit cu preşedintele Gazprom, Alexei Miller. Ministrul a adăugat că, în cadrul discuţiilor “de o oră şi jumătate”, a abordat şi problema preţului la gaze. “Am adresat rugămintea domnului preşedinte Miller să ne sprijine în reducerea preţului la importul de gaze. Există această disponibilitate. Inclusiv în această perioadă am redus cu 13 dolari preţul iniţial negociat cu Wintershall, deci este un pas important. Sunt încrezător în reducerea treptată a preţului gazelor importate”, a afirmat Videanu.

Importurile s-ar putea scumpi la 400 dolari

El a precizat că preţul din contractul de import pe care îl avea Romgaz era de 365 dolari pe mia de metri cubi, iar “în această perioadă” gazele au fost înmagazinate la preţul de 352 dolari pe mia de metri cubi.

“Suntem în negocieri dacă preţul va fi menţinut până la finele anului, eu mizez pe mai mult”, a adăugat Videanu. Potrivit ministrului, după evoluţia cotaţiei petrolului de până acum, se preconizează că gazele din import vor urca la peste 400 de dolari pe mia de metri cubi, în toamnă.

O creştere atât de mare va pune o presiune uriaşă pe preţul gazelor, dat fiind că tarifele actuale sunt cele stabilite în iulie 2009, când importurile, care asigură circa 30% din consum, costau 270 de dolari pe mia de metri cubi.

În spatele acestei “deschideri” a Gazprom pentru a ne oferi gaze mai ieftine stau însă interese cât se poate de concrete. Astfel, România este luată în calcul pentru a fi inclusă în South Stream. De altfel, publicaţia rusă Kommersant a scris că Gazprom va înlocui probabil Bulgaria cu România în proiectul gazoductului South Stream.

“Am avut un dialog foarte clar şi concret cu Videanu. Am iniţiat o discuţie despre posibila participare a României la South Stream”, a afirmat Miller. Costurile legate de construcţia unui tronson românesc al South Stream vor fi calculate în următoarele luni. O altă miză ar fi construcţia de depozite de gaze în România, cel mai important fiind proiectul unui depozit la Roman-Mărgineni. Totodată, este luată în calcul şi producţia de energie electrică în comun.

În această perioadă se negociază şi tarifele de tranzit ale gazelor ruseşti prin România.

Bursa: Se ieftineşte gazul importat din Federaţia Rusă

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat, ieri, într-o conferinţă de presă, că a demarat negocierile cu “Gazprom” pentru ieftinirea importurilor curente de gaze din Federaţia Rusă. Domnia sa susţine că s-a obţinut deja o reducere cu 13 dolari/ 1.000 mc de gaze în cadrul contractului de import dintre “Romgaz” şi “Wintershall”.
Ministrul Videanu a subliniat: “Am adresat rugămintea preşedintelui < Gazprom >, Alecsei Miller, să ne sprijine în reducerea preţului la importul de gaze. Există această disponibilitate şi sunt încrezător în reducerea treptată a preţului gazelor importate”. Videanu a precizat că preţul negociat iniţial cu “Wintershall” era de 365 dolari/1.000 mc, iar în această perioadă gazele au fost înmagazinate la preţul de 352 dolari/1.000 mc.
De asemenea, ministrul Economiei a mai spus că “Gazprom” are în continuare disponibilitatea de a dis-cuta cu România despre o posibilă relaţie contractuală directă, fără intermediari, pentru importurile de gaze necesare ţării noastre, începând din 2012, când expiră contractele actuale.

money.ro: Videanu, Ministrul Economiei: Factura pentru gazele importate va scădea (VIDEO)

Ministrul Economiei, Adriean Videanu, a anunţat că a renegociat cu distribuitorul de gaze Wintershal preţul plătit de România. Rezultatul: o scădere de 13 dolari pe mia de metri cubi.

Din 2012 România ar putea negocia direct cu Gazprom importul de gaze, a mai spus Adriean Videanu, întors dintr-o vizită la Moscova.

“Am adresat rugamintea presedintelui miller sa ne sprijine in reducerea pretului la importul de gaze”, a declarat ministrul Economiei Adriean Videanu.

“Exista disponibilitatea in acest punct de vedere, inclusiv in aceasta perioada, am redus cu 13 dolari pretul negociat initial cu Vintershal, ceea ce ma face increzator in reducerea treptata a pretului cu care Romania importa gazele”, a mai precizat Videanu.


Astfel, preţul gazelor importate s-a redus de la 365 de dolari pe mia de metri cubi la 352 de dolari. Contractul încheiat cu Wintershal va expira în 2012.

“Exista disponibilitatea ca incepand cu 2012 cand expira contractul celor doi furnizori de gaze sa avem o relatie directa cu Gazpromul, o relatie de importa de gaze directa”, sustinea ministrul Economiei.

Compania rusească este interesată deasemenea să investească, alături de Romgaz, în producţia de energie electrică în România.

“Vom discuta in mod concret Iernutul ca o potentiala locatie, dar Gazprom si-a manifetat interesul si fata de investitii greenfield”, a afirmat Adriean Videanu.

Adriean Videanu a anunţat că pe 6 iulie reprezentanţii Transgaz vor merge la Moscova ca să negocieze tranzitul de gaze prin România către zona balcanică. Ministrul Economiei a mai anunţat că preşedintele Gazprom Alexei Miller va veni în această toamnă la Bucureşti.

Romania Libera: Ezitările Bulgariei fac loc României în South Stream

România ar putea înlocui Bulgaria în proiectul de gazoduct, după ce Sofia a semnalat că ar renunţa la alte două proiecte energetice majore dezvoltate cu Rusia.

Monopolul gazului rusesc Gazprom va înlocui foarte probabil Bulgaria cu România în proiectul gazoductului South Stream, după ce Sofia a dat semnale confuze cu privire la participarea sa în alte două proiecte energetice dezvoltate cu Rusia, anunţând că renunţă la construcţia oleoductului Burgas-Alexandroupolis şi că îngheaţă proiectul centralei nucleare pe care urma să o construiască cu ajutorul

Rusiei la Belene.

Potrivit cotidianului rusesc Kommersant, experţii gigantului energetic rusesc calculează în prezent costurile totale ale unui eventual tronson românesc al gazoductului South Stream. Schimbarea de optică a ruşilor de la Gazprom a venit după ce, pe parcursul a numai o săptămână, premierul bulgar, Boiko Borisov, a declarat, a retractat şi a reafirmat că Sofia se retrage  din proiectele Burgas-Alexandroupolis şi Belene. Săptămâna trecută, Borisov le-a spus ambasadorilor UE la Sofia că ţara sa se retrage din oleoductul Burgas-Alexandroupolis, pentru care în 2008 a semnat un acord cu Rusia şi Grecia. Declaraţia premierului a fost urmată de un comunicat care preciza că guvernul nu a luat încă o decizie, că aşteaptă o evaluare a impactului asupra mediului. Comunicatul a fost urmat de noi declaraţii ale premierului, care prognoza o evaluare de mediu negativă pentru proiectul estimat la 900 milioane euro.

Tot săptămâna trecută, Borisov a anunţat şi îngheţarea proiectului Belene, pentru că ar fi nerentabil. Cu toate acestea, ieri, la Bruxelles, tot el afirma că şantierul nu a fost îngheţat. Reactivat în 2008 pe structura unui proiect ruso-bulgar din anii 1980, Belene urma să fie un joint-venture între compania de electricitate bulgară şi grupul german RWE, constructia urmând să fie asigurată de ruşii de la Atomstroyexport. Anul trecut, RWE a renunţat la proiect, iar de atunci Bulgaria

a refuzat două oferte de finanţare din partea Rusiei, care oferise împrumuturi de două şi, respectiv, 4 miliarde euro până la găsirea unui alt partener. După o săptămână în care diferitele publicaţii ruseşti au scris cum „fraţii” bulgari au dat o lovitură grea celor două proiecte şi nu sunt deloc entuziasmaţi nici de South Stream, Kommersant scrie joi că evaluările cu privire la eventuala mutare a South Stream pe teritoriul românesc au loc după discuţiile dintre ministrul român al Economiei

, Adriean Videanu, şi preşedintele Gazprom, Alexei Miller, care, subliniază Kommersant, urmează să viziteze România în toamnă pentru a discuta în detaliu acest subiect.

Considerat un concurent al proiectului european Nabucco şi o modalitate prin care Rusia dorea ocolirea reţelei de tranzit din Ucraina, South Stream – iniţiat de Rusia şi Italia –  a ob-ţinut treptat susţinerea multora dintre statele UE pe care urmează să le traverseze. În prezent, alături de Rusia şi Italia, în proiect sunt angajate Franţa, Austria, Ungaria, Grecia, Slovenia, Croaţia, Serbia şi Bulgaria. România, care mult timp a insistat asupra priorităţii Nabucco în faţa South Stream, a declarat săptămâna aceasta, prin vocea ministrului de Externe, Teodor Baconschi, că susţine politic proiectul South Stream.

Bursa: Acţiunile statului la “Petrom” vor fi scoase la vânzare în septembrie

Proiectul de hotărâre privind vânzarea unui pachet de 11,84% din acţiunile statului la “OMV Petrom” va fi analizat, miercuri, în şedinţa de Guvern, a declarat, ieri, Adriean Videanu, ministrul economiei. Domnia sa a precizat că, cel mai probabil, oferta publică pentru vânzarea aces-tor acţiuni la Bursa de Valori Bucureşti va avea loc în septembrie, după ce vor fi fost derulate procedurile de selecţie a intermediarului. “În opinia mea, după vân-zarea aces-tei deţineri, statul ar putea participa la majorarea de capital de care are nevoie < Petrom >”, a mai spus Videanu, într-o conferinţă de presă.
Domnia sa a mai menţionat că se lucrează la strategia de vânzare a pachetelor minoritare de acţiuni pe care Ministerul Economiei le deţine la companiile energetice. Potrivit lui Videanu, după “Petrom”, vor fi scoa-se la vânzare pe Bursa de la Bucureşti pachete minoritare de acţiuni la “Transgaz” şi “Transelectrica”, apoi la “Oil Terminal” şi “Conpet”. “Temporizarea ofertelor publice o vom stabili cu Bursa, cu care vom continua consultările”, a mai spus domnia sa.
Adriean Videanu nu este de acord cu experţii care spun că statul face o afacere proastă dacă înstrăinează acţiuni în această perioadă: “Privatizările derulate pe Bursa din Varşovia au fost un succes şi au ajutat la relansarea economiei Poloniei. Eu am încrederea că vom obţine un preţ bun pe acţiunile < Petrom >, chiar mai bun decât la momentul privatizării. Cu 8% avem acelaşi control şi drepturi ca şi cu 20%. În plus, compania a anunţat că are nevoie de majorare de capital. În această situaţie, statul fie participa cu o sumă mare de bani pentru menţinerea participaţei, fie îşi dilua participaţia. Deci, oricum statul pierdea bani. Prin vânzarea pe Bursă sunt convins că vom câştiga o sumă importantă la buget”.
Preţul plătit de “OMV” pentru o acţiune “Petrom” la momentul privatizării a fost de 0,0525 de euro (0,2158 lei, la valoarea euro din momentul tranzacţiei). Ieri, acţiunile “OMV Petrom” (SNP) s-au tranzacţionat la Bursa de Valori Bucureşti, la preţuri cuprinse între 0,306 şi 0,391 de lei/acţiune.

Adevarul: Eolienele „prăjesc“ sistemul energetic din România

Primul parc eolian din România, cel al CEZ de la Fântânele, va fi pus în funcţiune la toamnă

Primul parc eolian din România, cel al CEZ de la Fântânele, va fi pus în funcţiune la toamnă

Chiar dacă principalul avantaj al turbinelor pe vânt este lipsa poluării, fluctuaţia sursei eoliene poate reprezenta un pericol pentru restul sistemului energetic. Energia regenerabilă are prioritate în preluarea în sistem, ceea ce înseamnă că funcţionarea celorlalte centrale va depinde de capriciile naturii.

Potenţialul eolian al României, considerat cel mai mare din sud-estul Europei, a atras atenţia unui număr impresionant de investitori care văd în acest sector un business de viitor.electrica stau investitori cu proiecte de peste 20.000 de MW de energie pe vânt pentru obţinerea avizelor necesare, în condiţiile în care potenţialul eolian al ţării este de 14.000 de MW. Avantajele unei astfel de energii sunt evidente, având în vedere faptul că emisiile poluante sunt zero.

Totodată, investiţiile care vin din acest sector sunt impresionante, mai ales într-o perioadă de criză economică, în condiţiile în care pentru instalarea unui MW eolian este necesară o sumă de cel puţin 1,5 miliarde de euro.

Mai mult, astfel de şantiere oferă locuri de muncă (spre exemplu, la şantierul eolian al CEZ de la Fântânele, judeţul Constanţa, lucrează circa 500 de angajaţi, în mare parte localnici).

Însă care este partea mai puţin avantajoasă pentru apariţia pădurilor de eoliene în ţara noastră? Un sistem energetic bazat în mare parte pe energie eoliană este extrem de instabil, în condiţiile în care vântul este fluctuant şi nu poate garanta o producţie liniară.

„Şacalii din eoliene”

Turbinele eoliene funcţionează, de regulă, doar la maximum o treime din numărul total de ore dintre-un an. Iar energia electrică nu poate fi stocată, deci producţia trebuie foarte clar planificată în funcţie de consum.

Potrivit noii legi a energiei regenerabile, producţia din aceste surse este preluată cu prioritate în sistem, ceea ce ar crea serioase probleme pentru centralele care pot fi pornite şi oprite foarte greu, în circa 24 de ore, precum reactoarele nucleare de la Cernavodă.

„Reactoarele nucleare vor fi puse pe butuci odată cu apariţia şacalilor din eoliene”, a arătat Viorel Şerban, expert în cadrul Sucursalei de Inginerie Tehnologică pentru Obiective Nucleare (CITON), prezent la Neptun la forumul pe teme energetice FOREN. Iar, odată cu punerea în funcţiune şi a reactoarelor nucleare 3 şi 4, problema se va agrava.

La rândul său, Anton Vlădescu, reprezentant al Comitetului Naţional Român al Consiliului Mondial al Energiei, a explicat că nu vor exista astfel de probleme în sistem până la punerea în funcţiune a unor capacităţi eoliene de 1.000 de MW, însă, mai departe, sunt necesare puteri suplimentare de rezervă.

Verde, dar scump

Problema a fost ridicată şi de directorul general al Hidroelectrica, Mihai David, care avertiza că problema fluctuaţiei energiei eoliene poate creşte costurile şi celorlalte centrale, odată cu o pondere mare a turbinelor în sistem. „Dacă bate sau nu vântul, ce facem, închidem (restul centralelor – n.r.), le deschidem iar, le răcim, le încălzim… Aceasta înseamnă costuri foarte mari”, a spus David.

Un alt dezavantaj al energiei eoliene este preţul mare de producţie, întrucât acesta cuprinde valoarea unui certificate verde, acordat producătorilor în cadrul schemei de stimulare a investiţiilor în regenerabile. Astfel că preţul energiei eoliene ajunge la circa 80-90 de euro pe MWh, de două ori mai mare decât media producţiei din resurse clasice.

Primele ferme eoliene

Anul acesta vor fi puse în funcţiune capacităţi eoliene de circa 400-600 de MW, potrivit Autorităţii de Reglementare în Energie. În prezent, în România, există turbine eoliene de doar 14 MW.

Ce înseamnă turbinele eoliene

Avantaje

-reducerea poluării

-investiţii pe timpde criză

-locuri de muncă

Dezavantaje

-energie scumpă pentru consumatorii finali

-vântul este fluctuant

-dezechilibre pentru sistem

RIA Novosti: Gazprom may cut 85% planned gas deliveries to Belarus from June 21

Russian energy giant Gazprom may cut 85% of gas deliveries to Belarus from June 21 due to outstanding debts, Gazprom’s CEO Alexei Miller said on Thursday.

“Considering the set price of gas in June and an amount of debt of $192 million, gas deliveries to Belarus could be cut by 85% of the planned volume. The remaining 15% will allow Belarus to maintain its gas transport system until it compensates in full its outstanding debt,” Miller said.

RIA Novosti: Russia’s Gazprom, Axens and IFP to develop LNG cooperation

Russian gas monopoly Gazprom, Axens oil-refining company and research and training centre IFP plan to expand joint development and approbation of the Russian-French natural gas liquefaction technology, Gazprom-Liquefin, Gazprom said on Thursday.

The companies decided on signing an interaction agreement at the International Economic Forum in St. Petersburg.

Under the agreement a demonstration commercial LNG plant would be built and the joint Gazprom-Liquefin trademark would be registered.

“This advanced technology will enable to reduce our dependence on external suppliers, produce LNG equipment in Russia, train domestic specialists in using the relevant know-how, and promote Gazprom’s image of a global energy company,” said Vlada Rusakova, Gazprom head for corporate development, science and ecology administration.

Axens, a wholly owned subsidiary of IFP, is an international provider of advanced technologies, catalysts, adsorbents and services. Axens is focused on the conversion of oil, coal, natural gas and biomass to clean fuels as well as production and purification of major petrochemical intermediates.

Novinite: Gazprom Swaps Bulgaria for Romania in South Stream – Report

Bulgaria: Gazprom Swaps Bulgaria for Romania in South Stream - Report
Gazprom might abandon its plans to run South Stream through Bulgaria, and might go for Romania instead. Map by wordpress.com

Gazprom is already technically prepared to drop Bulgaria and to pick Romania for its South Stream gas transit pipeline project, according to Russian paper Kommersant.

“Bulgaria, which has practically given up on building the Belene NPP and the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline in partnership with Russia, may now also lose the South Stream gas pipeline project,” the paper says.

According to the article entitled, “South Stream Is Going North – It Might Enter Europe through Romania”, Gazprom has already prepared technical and economic surveys for the underwater part of the pipe that lead out of the Black Sea into Romania instead of Bulgaria.

The article comes a day after Gazprom and the Romanian government opened formal talks for the country’s inclusion in South Stream.

Wednesday’s meeting in Moscow was attended by Gazprom CEO Alexei Miller andRomanian Economy Minister Adrian Videanu as well as the heads of Romanian companies Romgaz SA and Transgaz SA.

The Kommesant paper points out that Gazprom had been planning a minor pipelinelinking Romania to the main South Steam pipe, and reminds a statement of Alexei Millerfrom the spring of 2010 saying that Gazprom already had made an agreement with Bulgaria, and was certain that the pipeline will go to its territory straight from the Russian Black Sea coast near Novorosiysk.

Yet, the article stresses the statements of the Bulgarian government last week that amounted to giving up on the Burgas-Alexandroupolis oil pipeline and the Belene Nuclear Power Plant, and declaring the EU-sponsored gas pipeline Nabucco a higher priority than the Russian alternative South Stream.

It says the Russian authorities did react officially but Gazprom changed its position radically so as to start formal talks with the Romanians.

The Director of East European Gas Analysis Mikhail Korchemkin is quoted as saying Gazpromalso has other disagreements with Bulgaria such as the latter’s insistence on a new gas supply contract eliminating two of the three existing intermediaries.

Korchemkin believes that there is a good compromise option to construct the South Stream pipeline in two directions – one going through Bulgaria to Greece and Southern Italy, and another one going through Romania to Serbia, Hungary, Austria, Slovenia, and Northern Italy. (Under the current plans, the pipe is supposed to split in two on Bulgarian territory circumventing Romania.)

He says that this option would be reduce the total length of South Stream and will make the project cheaper.

An anonymous source quoted by Kommersant acquainted with the technical and economic plans says the construction of the gas pipe through Romania to Slovenia and Italy will be more feasible than going through Bulgaria because it could be laid together with the Constanta-Trieste oil pipeline.

The source points out that if the underwater section of the pipeline leads to theRomanian Black Sea coast instead of the Bulgarian, it will be only 20-30 km longer.

The paper reminds that Romania has alternatives to working with Gazprom such as the recent deal it made with Georgia and Azerbaijan for natural gas supplies and liquefied natural gas terminals. Yet, Russian experts believe that South Stream will be more attractive toRomania than this deal.

Novinite: Bulgarian PM ‘Unfreezes’ Belene Nuclear Plant

Bulgaria: Bulgarian PM 'Unfreezes' Belene Nuclear Plant
Bulgarian PM Borisov is firm in his statements that Bulgaria is seeking a strategic foreign investor for the Belene NPP. Photo by BGNES

Bulgarian Prime Minister Boyko Borisov has reversed his words that the project for the construction of the Belene Nuclear Power Plant is “frozen”.

Speaking in Brussels late Wednesday night as cited by BNT 1, Borisov declared that the construction of Bulgaria’s second nuclear power plant was not frozen but that the government was just in the midst of a search for a new strategic foreign investor.

Last Friday, the Prime Minister made the headlines with a similar, yet different statement that the construction of the Belene NPP was frozen while the search for a new investor is going on.

The project for the new plant, which is to be constructed by the Russian state company Atomstroyexport, has run into trouble after its cost was estimated to be much higher than the previously projected EUR 4 B, and after the selected strategic investor, Germany’s RWE, which was supposed to provide half of the investment, withdrew in the fall of 2009.

The Bulgarian Prime Minister has also commented on Wednesday’s talks betweenGazprom and Romania for the latter’s joining the South Stream gas transit pipeline project. He welcomed this development saying that Romania’s participation in the project is good news for Bulgaria.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter