revista presei pe energie 18 ianuarie – part II

2011/01/18

Adevarul: Colaborarea Rosneft-BP stârneşte controverse

Înţelegerea istorică dintre giganţii energetici British Petroleum (BP) şi Rosneft cauzează nelinişti la Washington privind siguranţa naţională a Statelor Unite ale Americii.

Tranzacţia prin care cele două companii au schimbat între ele 16 miliarde de titluri transformă compania rusească de stat Rosneft în cel mai mare acţionar al BP, cu o participaţie de 5% (a cărei valoare se ridică la 7,8 miliarde de dolari). La rândul său, BP va dobândi încă 9,5% din acţiunile Rosneft, pe lângă cele 1,3% deţinute deja.

Compania britanică şi cea rusească vor explora şi exploata împreună zăcămintele din regiunea arctică a Rusiei. Însă oficialii americani şi-au exprimat deja îngrijorarea faţă de implicaţiile pentru siguranţa naţională aduse de consolidarea relaţiilor dintre BP şi Rosneft, controlată de Kremlin. Un sfert din producţia totală de petrol a BP este de provenienţă americană, iar 25% din activele companiei se află în SUA. Mai mult, în 2009, BP era principalul furnizor de petrol al armatei americane.

„Balşoi Petroleum”

„BP venea cândva de la British Petroleum. După această înţelegere, BP vine de la Balşoi Petroleum”, a declarat democratul Edward Markey, membru al Congresului American şi membru al Comitetului pentru Resurse Naturale din Camera Reprezentanţilor, citat de „The Wall Street Journal”.

Vocea Rusiei: Englezii au fost invitaţi pe şelf

Una din cele mai mari companii petroliere ruseşti, Rosnefti şi compania britanică BP s-au înţeles în privinţa schimbului de acţiuni.

În urma acestei afaceri, Rosnefti va primi 5% din acţiunile BP, iar BP va deveni, după statul rus, cel de-al doilea ca mărime acţionar al companiei Rosnefti, cota BP se va mări cu 9,5% şi va deveni de 11%. Valoarea afacerii este de circa 8 miliarde dolari.

Ambele părţi menţionează că va fi vorba, în primul rând, de investiţiile strategice. Partenerii au calculat că afacerea trebuie să se încheie în decursul a câtorva săptămâni. Consiliile directoare ale celor două companii au aprobat afacerea, acum este rândul regulatoarelor şi burselor.

Companiile au făcut primul pas în vederea apropierii şi s-au înţeles în privinţa activităţii comune pe şelful arctic: cercetarea şi exploatarea a trei segmente din Marea Karsk. În cadrul societăţii mixte, Rosnefti va beneficia de 67%, iar BP de 33%.

În cadrul întâlnirii cu directorii companiei britanice, Vladimir Putin a menţionat că potenţialul şelfului este enorm şi exploatarea lui necesită mobilizarea tuturor eforturilor: „Aceasta poate deveni o muncă de amploare şi poate influenţa întreaga ramură petrolieră mondială. Resursele petroliere reprezintă 5 miliarde tone, cele de gaze-10 trilioane m3. Acestea sunt cifre serioase care trebuie să fie confirmate, însă sunt destul de reale. Guvernul intenţionează să ofere acestui proiect un regim fiscal favorabil. Aceasta necesită investiţii de zeci de miliarde dolari şi atragerea tehnologiilor avansate”.

Pentru aceasta va fi înfiinţat Centrul Tehnologiilor Arctice. El se va ocupa de elaborarea programelor privind valorificarea resurselor de hidrocarburi ale Arcticii. Problema securităţii este problema de bază a exploatării şelfului, a subliniat într-un interviu pentru Vocea Rusiei, Directorul Institutului de Energetică şi Finanţe, Vladimir Feighin: „Exploatarea resurselor şelfului arctic este, cum spun specialiştii, o provocare care necesită tehnologii noi, soluţii noi, o experienţă enormă. Şelful, mai ales cel arctic, este un teritoriu foarte vulnerabil., unde ecologia se reface zeci de ani. De aceea trebuie să lucrăm cu atenţie deosebită”.

Şeful companiei britanice, Robert Dudley a declarat că specialiştii trebuie să înceapă imediat evaluarea potenţială a lucrărilor de cercetare. În ce priveşte extracţia petrolului în şelful arctic al Rusiei, ea va începe în urmării cinci sau zece ani, a declarat el.

Parteneriatul extins cu cea de-a doua ca mărime companie petrolieră din lume, va permite Rosnefti să ocupe, în cel mai scurt timp, un loc printre cele mai mari concerne internaţionale, conchid analiştii.

inforusia.ro: Companiile Rosnefti si British Petroleum au facut schimb de actiuni

Compania “Rosnefti” a incheiat cea mai mare tranzactie internationala din istoria sa. Aceasta consta intr-un schimb cu compania britanica British Petroleum (BP), in urma caruia va primi 5% din capitalul acesteia, iar BP va deveni posesoarea a 9,5% din actiunile companiei rusesti. Costul fiecarui pachet reprezinta aproape 8 miliarde dolari, scrie publicatia Kommersant.

Cele doua companii au cazut, de asemenea, de acord sa desfasoare lucrari  in comun  pe o portiune din coasta Arcticii. Va fi creat, de asemenea, un Centru de tehnologii arctice, care va elabora un program de explorare in conditii de securitate a resurselor de hidrocarburi ale continentului Nordic.

Tranzactia urmeaza sa fie aprobata de bursele care aloca fonduri, scontandu-se ca aceasta sa fie incheiata in cursul urmatoarelor saptamani.

In urma tranzactiei, compania britanica BP va deveni cel mai important actionar minoritar al “Rosnefti”, iar compania ruseasca  va fi al doilea actionar al companiei britanice, dupa fondul BlackRock, care detine 5,9%.

Tranzactia a fost aprobata la nivel guvernamental, premierul Vladimir Putin declarand ca guvernul rus o sustine si promitand regimul cel mai favorabil din punct de vedere al impozitelor si administrarii pentru proiectul lucrarilor arctice. Premierul rus a subliniat ca resursele de titei reprezinta 5 miliarde tone, iar de gaze – 10 trilioane metri cubi si spera ca aceste resurse sa devina rezerve.

inforusia.ro: British Petroleum da un atu Rosneft in exploatarea platformei petrolifere arctice

Companiile Rosneft si British Petroleum au incheiat un acord important pentru explorarea in comun a zacamintelor petrolifere din Rusia si din alte tari. Primul-ministru Vladimir Putin a vorbit vineri despre aceste proiecte, intr-o intalnire cu managerii BP, confirmand ca guvernul rus este dispus sa creeze un regim fiscal favorabil pentru dezvoltarea proiectului. Intr-o conferinta de presa la Londra, directorul executiv British Petroleum Bob Dudley (foto stanga) si presedintele Rosneft, Eduard Hudainatov, au anuntat „o alianta strategica globala”, prin care Rosneft urmeaza sa detina un pachet de cinci la suta din actiunile British Petroleum.

Rosneft si BP coopereaza in exploatarea zacamantului din Sahalin, in Extremul Orient rus, iar in 2006 au semnat un memorandum pentru exploatarea platformei continentale a Oceanului Arctic.

Rusia se afla in concurenta cu patru tari (Statele Unite, Canada, Danemarca si Norvegia) pentru controlul sectoarelor din platforma Oceanului arctic, despre care se crede ca ar contine cele mai mari rezerve de petrol si gaze neexploatate, zacaminte care devin tot mai accesibile o data cu incalzirea globala. Expertii rusi au estimat resursele de petrol si gaze din platforma continentala arctica la 100 miliarde tone.

Vocea Rusiei: Expert rus: “Conducta Nabucco nu poate fi umplută cu declaraţii”

Comisia Europeană şi Azerbaidjan au semnat o declaraţie comună privind Coridorul Sudic pentru transportul gazelor. Republica caucaziană s-a obligat să livreze în UE „un volum considerabil de gaze pe o perspectivă îndelungată”. Şeful Comisiei Europene, Barrosso, consideră înţelegerile cu preşedintele Aliev „un mare progres”.

Însă Serghei Pravosudov, directorul general al Institutului de Energie Naţională, este rezervat în ce priveşte intenţiile Azerbaidjanului şi perspectivele proiectului Nabucco, inclus în Coridorul Sudic.

„De fapt nu s-a schimbat nimic. Azerbaidjanul a confirmat încă o dată că dacă Nabucco se va construi, el este dispus să livreze gaze. Şi ce? Nu s-a schimbat niciun fel de contract comercial. Gazprom are deja un astfel de contract cu Azerbaidjanul şi el este pus în aplicare. Într-un cuvânt, Nabucco se află în starea anterioară. Declaraţia de la Baku reprezintă doar un PR, un motiv de a ieşi în evidenţă, pur şi simplu o nouă hârtie semnată. Apropo, Azerbaidjanul are deja multe obligaţii în privinţa livrării de gaze. Iar volumul maxim pe care această ţară îl poate furniza pe piaţă este de 15 miliarde de metri cubi de combustibil pe an. Amintesc că, potrivit proiectului, capacitatea Nabucco este de 31 de miliarde. Evident că Azerbaidjanul nu are o cantitate de gaz suficientă pentru toată lumea”.

Ce variante îi rămân Uniunii Europene pentru a rezolva problema-cheie a aprovizionării cu materie primă a proiectului său Nabucco? Ne răspunde la această întrebare Serghei Pravosudov.

„Pentru a umple conducta fără probleme ar trebui semnat un contract cu Iran. Însă Iran este o ţară-paria şi nu se vrea să se aibă de-a face cu ea pentru a nu stârni nemulţumirea americanilor. Exista varianta (mai mult teoretică) a înţelegerii cu Turkmenistanul. Dar şi aici există o problemă. Trebuie construită o conductă pe fundul Mării Caspice, însă Iran, Turkmenistan şi Azerbaidjan nu pot nicicum să convină asupra statutului acesteia, asupra zonei de delimitare a platformei. În plus, turkmenii livrează combustibilul lor în China, Iran şi Rusia. Este de înţeles că aceste trei ţări vor fi împotriva gazoductului trans-caspic. Mai e şi problema Turciei, care încearcă să folosească statutul său de ţară tranzitară în Nabucco în scopuri politice, concret pentru a adera la UE. Pur şi simplu nu înţeleg cum va putea Comisia Europeană depăşi toate aceste obstacole. În schimb, proiectul South Stream, considerat concurent al Nabucco, se realizează conform planului. În prezent el se află în stadiul semnării studiilor de fezabilitate şi încheierii contractelor cu consumatorii. Însă principalul este că sursa de materii prime este deja cunoscută! Este vorba de cele mai mari rezerve din lume de gaze naturale, pe care le deţine Rusia”.

Se pare că acest lucru este înţeles în Uniunea Europeană. Şeful Comisiei Europene s-a îndreptat din Baku spre Aşhabad, unde a purtat tratative cu preşedintele Turkmenistanului, Berdâmuhamedov. Rezultatele sunt aproape aceleaşi ca şi în Azerbaidjan: dorinţa reciprocă de a colabora, inclusiv în proiectul problematic al conductei de pe fundul Mării Caspice, intenţiile de a semna un Protocol de Intenţii. Cuvinte, cuvinte şi iar cuvinte…

Descarcă audio

inforusia.ro: Rusia elaboreaza noua doctrina a securitatii energetice

Rusia elaboreaza noua doctrina a securitatii energetice a tarii, a declarat secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrusev. Scopul acestui document este de a realiza un sistem de asigurare al securitatii energetice si coordonarii activitatii ministerelor si departamentelor, titreaza Vocea Rusiei. Printre directiile prioritare ale noii conceptii sunt considerate asigurarea energetica a tarii chiar si in situatii de urgenta, modernizarea complexelor de prelucrare a petrolului si gazului si ca urmare, transformarea Rusiei intr-una din primele puteri economice si politice ale lumii.

inforusia.ro: Presedintele turkmen ofera gaze direct Uniunii Europene

Turkmenistanul este dispus si are toate conditiile pentru a urma tendintele Uniunii Europene in politica energetica, a anuntat presedintele tarii, Gurbanguly Berdimuhamedov, dup? convorbirile de la Ashabad cu presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

Turkmenistantul este dispus sa furnizeze gaze naturale direct Uniunii Europene, pentru aceasta fiind nevoie de construirea unei conducte pe fundul Marii Caspice. Presedintele Berdimuhamedov a amintit ca aceasta pozitie a fost exprimata la summit-ul tarilor caspice, desfasurat la Baku in noiembrie 2010. Presedintele turkmen a evocat, de asemenea, posibilitatea transportului de gaze lichefiate, subliniind ca pentru aceasta tara sa are nevoie de dezvoltarea unei infrastructuri si a unei flote corespunzatoare.

“Acestea, dar si alte variante pentru furnizarea de gaz turkmen Europei vor trebui discutate cu statele si companiile din UE”, a concluzionat Berdimuhamedov.

Tags: , , ,

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter