revista presei pe energie 17 septembrie

2010/09/17

Hotnews: Licitatie pentru constructia reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda: Proiectul este estimat la 3,2 miliarde de euro, fara TVA

EnergoNuclear a lansat licitatia pentru atribuirea contractului privind constructia si punerea in functiune a reactoarelor 3 si 4 ale centralei nucleare de la Cernavoda. Potrivit anuntului publicat joi pe e-licitatie.ro, EnergoNuclear asteapta pana la 15 decembrie ofertele pentru lucrarile de constructie, estimand proiectul la 3,2 miliarde de euro, fara TVA. EnergoNuclear este compania mixta care se ocupa de dezvoltarea proiectulului celor doua reactoare de la Cernavoda.

  • Contractul prevede lucrari de inginerie, procurare, constructie si punere in functiune pentru finalizarea unitatilor 3 si 4 ale centralei nuclear electrice de la Cernavoda, conform anuntului de participare publicat de companie. Ambele unitati vor fi proiectate identic si vor folosi tehnologia CANDU-6, cu scopul de a maximiza capacitatea neta de productie de energie electrica. Termenul de finalizare al contractului este de 64 de luni de la data atribuirii. Pentru etapa de calificare a procedurii, nu se cere garantie de participare. Pentru etapa de negociere a procedurii garantia de participare va fi de patru milioane de euro, cu o valabilitate de 360 zile.
  • Constructia reactoarelor va fi finantata din mai multe surse, precum banci comerciale si institutii financiare, agentii multilaterale sau de creditare a exporturilor. Pentru ofertanti, una dintre cerinte este ca media anuala a cifrei de afaceri pentru ultimii trei ani sa fie de cel putin un miliard de euro.
  • Atribuirea va fi facuta prin negociere, pentru oferta cea mai avantajoasa din punct de vedere economic. Fiecare din cele doua viitoare reactoare nucleare va avea o putere instalata de 700 MW. Punerea in functiune a primului reactor este preconizata pentru anul 2017. Cele doua reactoare aflate in functiune asigura aproximativ 20% din productia de electricitate la nivel national.

In acest moment, statul detine, prin Nuclearelectrica, 51% din actiunile EnergoNuclear, CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE Power (Germania) si GDF SUEZ (Franta) detin cate 9,15% fiecare, in timp ce ArcelorMittal Romania si Iberdrola (Spania) detin cate 6,2%. Nuclearelectrica si cei sase investitori au semnat in noiembrie 2008 Acordul Investitorilor pentru infiintarea companiei de proiect (EnergoNuclear SA), care va construi, pune in functiune si exploata Unitatile 3 si 4 de la CNE Cernavoda.

  • Fostul ministru al economiei, Adriean Videanu, a declarat prin luna mai pentru HotNews.ro ca statul roman ar putea sa-si reduca participatia de 51% pe care o detine la EnergoNuclear. “Dat fiind situatia de criza va fi dificil ca statul roman sa finanteze partea de 51%. Trebuie sa privim cu realism acest lucru, si dat fiind faptul ca grupurile 3 si 4 reprezinta poate cel mai atractiv proiect nuclear in aceasta zona a Europei, este pacat ca noi, statul, sa blocam dezvoltarea acestui proiect. Ne diminuam partea, astfel incat statul roman sa fie un actionar care sa participe activ la dezvoltarea proiectului si sa nu fie o frana. Undeva intre 20 si 34%”, a declarat fostul ministrul.

Tehnologia tip CANDU utilizeaza apa grea drept moderator si agent de racire, iar combustibilul este uraniul natural. Cititi aici mai multe despre tehnologia CANDU.

money.ro: Scapă România de gazul rusesc?

România ar putea renunţa în viitor la importurile de gaz din Rusia, acestea urmând să ne vină din Azerbaidjan peste aproximativ trei ani, când prima etapă a proiectului AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnection) va fi încheiată.  Potrivit publicaţiei ruse Kommersant, citată de Hotnews.ro, România ar putea scăpa astfel de necesitatea de a cumpăra gaze ruseşti.

Consumăm anual aproximativ 17,5 miliarde de metri cubi, din care 14 provin din producţie proprie, restul fiind importaţi. Înplus, mai scrie Kommersant, prin pachetul energetic al UE, proiectul ne-ar permite să obţinem bani de la Bruxelles pentru construcţia unui terminal de prelucrare a gazelor lichefiate.

Înţelegerea consfinţeşte construcţia terminalelor şi conductelor aferente şi a fost semnată marţi la Baku de către preşedinţii Azer­baidjanului, Georgiei şi României, Ilham Aliev, Mihail Saakasvili şi Traian Băsescu. Schema  preconizează livrarea până la 8 miliarde de metri cubi de gaze pe an cu ocolirea Rusiei, prin Marea Neagră. Proiectul nu are, deocamdată, surse de finanţare. Citeşte mai departe pe România liberă

Hotnews: Stratfor: Proiectul AGRI nu este viabil tehnic si financiar, este doar un proiect politic

Proiectul AGRI- Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-Romania-Ungaria este, potrivit unei analize a Stratfor, un proiect politic prin care se urmareste transmiterea de semnale Rusiei si Turciei. Stratfor argumenteaza ca el nu se sustine tehnic, logistic si financiar. ​
Analistul Stratfor Eugene Chausovsky, specialist pe Eurasia, spune despre AGRI ca este “un proiect foarte ambitios, nerealist”, din punct de vedere tehnic si logistic.

Iata care sunt argumentele lui in acest sens:

  • tehnic, niciuna dintre tarile semnatere nu are tehnologia de a construi terminale de gaz lichefiat si vor trebui sa ia know-how-ul sau tehnologia din exterior
  • in ceea ce priveste finantarea, este un proiect estimat la 2-5 miliarde de dolari
  • in privinta locatiei, expertul Stratfor spune ca aceasta conducta ce transporta gazul din Azerbaidjan trece in Georgia foarte aproape de regiunea separatista Abhazia, controlata de Rusia. Rusia are acolo trupe si ar putea afecta conducta, daca vrea, sustine Chausovsky.

Prin urmare, sustine Stratfor, “proiectul trece de detaliile tehnice si e mai mult un proiect politic”. Trei dintre tarile implicate au avut, in ultima vreme, probleme cu Rusia. E amintit razboiul din Georgia si faptul ca Rusia sustine regiunile separatiste, Romania si Rusia s-au infruntat din cauza republicii Moldova, spune compania americana de analiza, iar Azerbaidjanul este deranjat de faptul ca Rusia si Armenia, rivalul Azerbaidjanului, au semnat recent un acord prin care se accepta amplasarea unei baze militare rusesti in Armenia.

Un alt actor avut in vedere e Turcia, care nu sustine proiectul AGRI pentru ca vrea ca mare parte din gazul azer sa fie folosit pentru a alimenta proiecte energetice din care face parte.

Azerbaidjanul pare cel mai castigat din intreaga situatie, pentru ca el poate arata astfel Rusiei si Turciei ca are si alte optiuni de colaborare si cai pentru gazul sau. Proiectul AGRI- Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-Romania-Ungaria este, potrivit unei analize a Stratfor, un proiect politic prin care se urmareste transmiterea de semnale Rusiei si Turciei. Stratfor argumenteaza ca el nu se sustine tehnic, logistic si financiar. ​ Proiectul AGRI- Interconectorul Azerbaidjan-Georgia-Romania-Ungaria este, potrivit unei analize a Stratfor, un proiect politic prin care se urmareste transmiterea de semnale Rusiei si Turciei. Stratfor argumenteaza ca el nu se sustine tehnic, logistic si financiar. ​

EVZ: Fitch a pus sub supraveghere ratingul Rompetrol, după ce ANAF a pus sechestru asigurător pe activele Rompetrol Rafinare

Statie RompetrolAgenţia de evaluare financiară Fitch a pus sub supraveghere, pentru o eventuală retrogradare, ratingul “B+” pentru credite pe termen lung al grupului Rompetrol, după ce Autoritatea Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) a instituit sechestru asupra unor active ale subsidiarei Rompetrol Rafinare.
Grupul doreşte ca datoria să fie convertită în acţiuni, măsura fiind aprobată şi în adunarea generală a acţionarilor, însă statul a refuzat oferta.

Sorin Blejnar, șeful Fiscului, a declarat că, în cazul în care compania nu-şi achită restanţele până la 30 septembrie, “măsurile asigurătorii se vor transforma în unele de executare silită”.

Tags:

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter