revista presei pe energie 17 noiembrie

2010/11/17

Hotnews: Secretar de stat in Ministerul Economiei: A fost semnat un ordin de ministru pentru dezvoltarea retelelor electrice inteligente

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a aprobat, in urma cu doua zile, un plan de actiune privind dezvoltarea retelelor smart grid (n.red. retele electrice inteligente) in Romania. “Prin ordin de ministru s-a semnat acum doua zile planul de actiune pentru dezvoltarea retelelor smart grid. Este clar ca acest concept va remodela toata gandirea noastra in privinta investitiilor pe termen lung“, a declarat secretarul de stat in Ministerul Economiei, Claudiu Stafie. Retelele inteligente de tip Smart Grid pot furniza energie electrica folosind tehnologia digitala si pot, de asemenea, sa integreze energia provenita din surse regenerabile. In plus, consumatorii vor avea posibilitatea de a reduce consumul in timpul orelor cu consum maxim, adaptand cantitatea luata din retea la nevoile lor personale.

Uniunea Europeana intentioneaza sa aloce 4,2 miliarde de euro pentru proiectele de dezvoltare a retelelor smart grid, a afirmat, la randul sau, presedintele Comisiei de servicii si industrii din Camera Deputatilor, Iulian Iancu.

  • „Smart Grid este un concept nou, care va revolutiona viata noastra, a tuturor, este acea imbinare intre energie, internet, sisteme inteligente care sa ne permita sa ajungem, in final, la obiectivele pe care ni le-am propus,adica reducerea consumului energetic, eficienta energetica, dialogul permanent intre consumator si distribuitorul de energie, acel sistem inteligent de transport, distributie si chiar de producere a energiei electrice. Toate informatiile adunate in acest fel vor ajunge in timp util la cei care le proceseaza si monitorizeaza prin Dispeceratul Energetic National si, astfel, ne vor ajuta sa luam deciziile cele mai bune, in cel mai scurt timp. Acest nou concept va remodela toata gandirea noastra in ceea ce priveste investitiile in SEN, privind planificarea acestor investitii pe termen lung. Avem, pe langa obligatiile de mediu pe care ni le-am asumat, si acesta noua provocare, sa fim in concordanta cu politica Uniunea Europeană in acest domeniu”, a spus secretarul de stat in Ministerul Economiei.

Claudiu Stafie a mai spus ca o noua strategie energetica vizand perioada 2010-2035 ar putea fi supusa dezbaterii publice, la inceputul anului 2011. “Mizam pe o crestere a eficientei energetice, precum si pe o scadere a emisiilor de dioxid de carbon. Trebuie sa luam in calcul consumul de energie pentru perioada urmatoare, costurile, impactul energiilor regenerabile si al noilor unitati de productie a energiei”, a precizat Stafie. Potrivit acestuia, din strategia energetica vor face parte si cele doua mari companii energetice, Electra si Hidroenergetica, care ar putea fi infiintate pana la sfarsitul acestui an.

Cresterea eficientei energetice, accelerarea productiei de energie regenerabila si dezvoltarea tehnologiilor de tip Smart Grid (asa numitele retele inteligente) sunt in topul prioritatilor pe care le au companiile energetice din intreaga lume, potrivit raportului global Deloitte Energy Predictions 2010. Carbunele este combustibilul viitorului. Aceasta este doar una dintre concluziile raportului.

  • Companiile de electricitate si utilitati se vor confrunta cu noi tendinte, cea mai importanta fiind dezvoltarea tehnologiei Smart Grid, care poate revolutiona industria prin scaderea consumului de energie cu pana la 30%, ceea ce reduce si necesitatea de a construi noi centrale electrice. Estimarile arata ca electricitatea va acoperi o parte tot mai mare din cererea totala de energie la nivel mondial, ea fiind forma cu cea mai rapida rata de raspandire in randul consumatorului final in urmatorul deceniu. Date fiind cresterea si importanta electricitatii in intreaga lume, este surprinzator ca eficienta medie a retelelor de electricitate existente pe glob este in jur de 33%. Prin comparatie, retelele bazate pe tehnologia de ultima ora au o eficienta de 60%. Tehnologiile de tip Smart Grids pot reduce nevoia de a construi noi centrale electrice sau de a exploata surse de generare care pun in pericol mediul inconjurator. Pe larg, companiile ce folosesc retele inteligente adauga inteligenta computerelor si retelistica la ceea ce este de altfel un labirint fizic de fire interconectate.

Bursa: Înfiinţarea celor două companii energetice, aproape de final

Înfiinţarea celor două companii energetice, Electra şi Hidroenergetica este aproape de final, a declarat astăzi, într-un forum energetic, Claudiu Stafie, secretar de stat în Ministerul Economiei. Domnia sa a precizat că înfiinţarea celor două companii nu este la această oră blocată de Fondul Proprietatea. “Vom vedea poziţia Fondului Proprietatea la momentul aprobării în AGA societăţilor care vor compune viitoarele companii a deciziilor de divizare şi fuziune”, a subliniat oficialul din Ministerul Economiei.

Hotnews: Studiu: Rezervele de petrol se vor epuiza in 30 de ani, e nevoie de peste 100 de ani pentru a avea suficiente resurse alternative

Rezervele de petrol brut ale planetei ar urma sa fie epuizate complet in jurul anului 2041, inainte ca energia regenerabila sa fie suficienta, in conditiile in care este nevoie de peste 100 de ani pentru a exista o cantitate suficienta de resurse alternative, arata un studiu realizat de cercetatorii de la Universitatea din California, citat de AFP.

Studiul arata ca rezervele actuale, de 1.332 de mii de miliarde de barili de petrol brut la nivel global, ar urma sa fie epuizate in 2041, avand in vedere consumul mondial de 85,22 de milioane de barili pe zi si cresterea anuala a consumului cu 1,3%.

Un alt scenariu, mai “optimist”, este acela ca rezervele mondiale de petrol ar urma sa fie epuizare in 2054. In prezent, doua treimi din petrolul brut este transformat in benzina sau motorina pentru autovehicule.

Cercetatorii americani au comparat preturile titlurilor a 25 de companii cotate pe piata americana si 44 de companii de pe piata europeana, din sectorul energiei regenarabile, in incercarea de a stabili cand va exista suficienta energie regenerabila care sa inlocuiasca petrolul. Concluzia la care au ajuns a fost ca acest lucru ar putea fi posibil abia catre jumatatea secolului viitor.

Mediafax Talks about Energy pune în dezbatere strategia energetică a României

Directori ai celor mai mari companii energetice, reprezentanţi ai autorităţilor şi specialişti în tehnologie vor analiza strategia energetică a României şi dezvoltarea tehnologiei de tip Smart Grid la conferinţa Mediafax Talks about Energy, care are loc marţi, 16 noiembrie.

Evenimentul cu tema “Smart Grid – reţelele energetice ale viitorului”, organizat de Mediafax împreună cu Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri (MECMA), se va desfăşura de la ora 9.30, la Hotel InterContinental, sala Rondă.

Mediafax Talks about Energy îi are ca lectori pe: Constantin Claudiu Stafie – secretar de stat în Ministerul Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, Tudor Şerban – consilier în MECMA, Mihai David – director general al Hidroelectrica, Alberto Birga – director general Enel Distribuţie, Constantin Bălăşoiu – director general al Complexului Energetic Craiova, Stelian Gal – director general al CNTEE Transelectrica S.A, Valentin Mircea – membru al Plenului Consiliului Concurenţei, Alexandru Săndulescu – director în MECMA, Călin Vilt – consilier DG Smart S.A./Membru in Consiliul de Politica energetica SUA-UE pentru SMART GRID, Iulian Iancu – preşedinte al Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor şi Otilia Marin – director al Direcţiei Tarife de Reţea din cadrul Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Speakerii vor aduce în dezbatere strategia energetică a României şi stadiul înfiinţării celor două companii energetice naţionale, Electra şi Hidroenergetica, ce ar urma să comaseze principalii producători de electricitate şi cărbune.

Impactul pe care îl va avea dezvoltarea tehnologiei de tip Smart Grid şi posibilitatea ca implementarea programului de reţea inteligentă să ducă la repoziţionarea energetică a României în plan regional sunt alte teme ce vor fi dezbătute.

De asemenea, lectorii vor pune în discuţie investiţiile făcute în producţia de energie regenerabilă şi criteriile de distribuire a certificatelor verzi, stadiile modernizării infrastructurii de gaze naturale şi electricitate, precum şi evoluţia tarifelor la energie pentru populaţie şi rolul ANRE.

Evenimentul organizat de Mediafax împreună cu MECMA are ca partener compania Enel şi se desfăşoară cu sprijinul AmCham Romania şi al Structural Consulting Group.

Mediafax organizează, începând din 2006, evenimente de business care vin în completarea informaţiilor de afaceri oferite zilnic companiilor. Prin seria de conferinţe Mediafax Talks (www.mediafaxtalks.ro), oamenii de afaceri au la dispoziţie un forum de dezbatere despre subiecte şi probleme arzătoare, precum şi o modalitate de dialog cu autorităţile.

Tags:

Comments are closed.

September 2017
M T W T F S S
« Aug    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930  

Site Metter