revista presei pe energie 17 mai

2010/05/17

Bursa: “Romgaz” şi-a sporit cu 22% vânzările de gaze

Compania “Romgaz” a vândut, în primul trimestru, 21,2 milioane MWh de gaze naturale, în creştere cu aproximativ 17% faţă de cea din perioada similară a anului 2009 (18,1 milioane MWh).
Cifra de afaceri înregistrată de “Romgaz” în primul trimestru al acestui an a fost de 1,162 miliarde de lei, în creştere cu 22,1% faţă de cea realizată în trimestrul I 2009, arată un comunicat remis redacţiei. Înregistrarea unei cifre de afaceri mai mari se datorează faptului că, în această iarnă, s-a livrat o cantitate mai mare de gaze naturale din producţia internă faţă de primele trei luni din 2009.
Profitul net al companiei a fost, în primul trimestru, de 203,7 milioane de lei, mai mic cu 2,3% faţă de trimestrul I 2009 din cauza faptului că s-au înregistrat cheltuieli nedeductibile mai mari.

money.ro: Preşedintele ucrainean consideră imposibilă fuziunea între Gazprom şi Naftogaz

Preşedintele Ucrainei, Viktor Ianukovici, consideră că fuziunea între grupul Gazprom şi compania ucraineană Naftogaz, propusă de premierul rus Vladimir Putin, este imposibilă, potrivit unui interviu acordat vineri BBC, transmite AFP.

Putin a lansat, pe 30 aprilie, propunerea unei fuziuni între Gazprom, cel mai mare producător de gaze la nivel mondial, şi compania ucraineană Naftogaz, care are dificultăţi financiare.

“Dacă ar avea loc de pe poziţii de egalitate (cu participaţii de câte 50%), ar fi interesant”, a sugerat Ianukovici, recunoscând totuşi este doar o glumă.

Potrivit analiştilor, participaţia Naftogaz la o astfel de companie nu ar depăşi 8%.

“Înţelegem că o fuziune în condiţii de egalitate este imposibilă, întrucât Gazprom, Rusia nu ar accepta niciodată. Este o glumă. Fuziunea este imposibilă din toate punctele de vedere”, a conchis Ianukovici.

Premierul ucrainean, Mikola Azarov, a indicat deja, la sfârşitul lunii aprilie, că Ucraina nu este pregătită să ia în considerare o fuziune, cu excepţia cazului în care ar fi de pe poziţii egale.

În schimb, Ucraina este pregătită să formeze un consorţiu cu Rusia şi Uniunea Europeană pentru modernizarea sistemului de gazoducte prin care sunt livrate 80% din gazele ruseşti către ţările Europei.

Dacă acest consorţiu va fi format, toţi participanţii vor obţine acţiuni, a asigurat Azarov.

Hotnews: Kievul refuza “oferta” Gazprom de a inghiti Naftogaz

In ajunul vizitei la Kiev a presedintelui Dmitri Medvedev, seful Ministerului ucrainean al Energiei, Iuri Boiko a purtat la Moscova negocieri privind unificarea Gazprom si Naftogaz Ukrainy. Rezultatul discutiilor nu este cunoscut, dar autoritatile ucrainene de la toate nivelurile subliniaza ca nu vor accepta o asemnea inghitire a Naftogaz de catre Gazprom – pornind de la valoarea companiilor, este posibila o singura varianta, de fuziune.
Ucraina ar dori sa pastreze controlul in noua companie, propunand Rusiei sa vina cu o parte a zacamintelor rusesti de gaze si a conductelor ucrainene. In plus, Kievul insista pe ideea readucerii la viata a proiectului privind crearea unui consortiu de transport al gazelor, scrie Kommersant.Potrivit deputatul ucrainean Serghei Pashinski, Guvernul tarii doreste „o unificare pe picior de egalitate – 50 la 50, sau, si mai bine, de 60 la 40 in favoarea Ucrainei si conducere totala a noii companii”. El a explicat ca acest lucru este posibil daca Gazprom va aduce in intreprinderea mixta o parte din zacamintele sale.

money.ro: Două firme solicită insolvenţa Rompetrol Downstream, reprezentaţii grupului spun că nu există temei

Două firme, Novensys Corporation şi Automotive, solicită Tribunalului Bucureşti deschiderea procedurii insolvenţei în cazul Rompetrol Downstream, însă reprezentaţii grupului petrolier susţin că nu există temei juridic şi legal, întrucât nu se află în imposibilitate de plată.

Foto 1 (din 1)

În 25 februarie, Novensys Corporation a cerut deschiderea procedurii insolvenţei Rompetrol Downstream, urmând ca Secţia comercială a Tribunalului Bucureşti să ia în discuţie solicitarea în data de 19 mai.

“Situaţia creată între Rompetrol Downstream şi compania Novensys este una strict comercială, în care ambele părţi nu au convenit încă asupra tuturor detaliilor în ceea ce priveşte contractul de prestări de servicii, a modului de derulare a acestuia, toate anexele acestuia şi asupra îndeplinirii de către Novensys a obligaţiilor sale contractuale”, au declarat, pentru Mediafax, reprezentanţii grupului petrolier.

De asemenea, Rompetrol Downstream va solicita în 19 mai instanţei respingerea cererii şi obligarea companiei Novensys la plata unei cauţiuni de zece la sută din valoarea creanţei invocate, apreciind că cererea de deschidere a insolvenţei a fost formulată cu rea-credinţă, în contradicţie cu prevederile Legii 85/2006.

O altă firmă, Automotive SA a depus două cereri de chemare în judecată, cu acelaşi obiect, a Rompetrol Downstream, una înaintată instanţei în 30 aprilie şi alta în 4 mai. Societatea cere deschiderea insolvenţei companiei Rompetrol, termenele de judecată fiind stabilite pentru 3 şi 15 decembrie 2010.

Reprezentaţii Rompetrol spun că Automotive solicită recuperarea unei sume de bani care este inferioară creanţei pe care Rompetrol Downstream o are împotriva societăţii, reprezentând contravaloarea carburanţilor livraţi în perioada 2009-2010.

“Precizăm că Rompetrol Downstream a solicitat, prin intermediul instituţiilor competente, recuperarea acestei creanţe, după ce anterior a avut toată disponibilitatea de a găsi o soluţie pentru stingerea diferendului dintre părţi. Pe de altă parte, societatea Automotive deţine fără niciun titlu legal trei rezervoare pentru depozitarea de GPL care aparţin unei alte societăţi a grupului Rompetrol, Rompetrol Gas”, au mai precizat reprezentanţii Rompetrol.

Rompetrol Gas face demersuri pentru obligarea societăţii Automotive la respectarea obligaţilor contractuale.

Reprezentanţii Rompetrol apreciază că cererile Novensys şi Automotive pentru deschiderea insolvenţei Rompetrol Downstream, membră a Grupului Rompetrol, nu au niciun fundament financiar şi juridic care să corespundă realităţii de fapt, grupul petrolier nefiind în imposibilitatea de plată faţă de nici unul dintre furnizorii sau prestatorii de servicii ai companiei.

Rompetrol Downstream, divizia de distribuţie a carburanţilor din grupul Rompetrol, operează 805 benzinării. Grupul Rompetrol este controlat de compania de stat KazMunaiGaz din Kazahstan.

inforusia.ro: Kievul nu concepe sa piarda controlul Naftogaz

Ucraina este de acord cu integrarea companiilor gaziere Naftogaz si Gazprom doar pe baza de paritate, afirma mass media de la Kiev, citandu-l pe presedintele Viktor Ianukovici. „Daca eu as fi fost la Soci, i-as fi spus lui Vladimir Putin: Sustinem un acord fifty-fifty”. Referire la convorbirile lui Vladimir Putin cu premierul ucrainean Nikola Azarov, in care Putin a evocat ideea fuziunii celor doua companii.

Si ministrul de externe Konstantin Griscenko a declarat, saptamana trecuta pentru ziarul Financial Times, ca o fuziune deplina este dificil de realizat. „Noi am spus ca ne vom gandi, dar vedem ca exista dificultati majore in calea fuziunii. Noi nu ne gandim sa abandonam controlul asupra Naftogaz…Vom incheia doar acorduri care servesc interesele noastre si care se vor baza pe controlul asupra obiectivelor de pe teritoriul nostru, care reprezinta un element important in dezvoltarea noastra economica”.

Viktor Ianukovici a mai declarat, pentru postul de radio Ecoul Moscovei, ca nu este ingrijorat pentru proiectul South Stream, care ocoleste Ucraina. „Daca este un mijloc pentru a face presiuni asupra Ucrainei, intelegem acest lucru. Daca este o competitie suntem pregatiti”, a spus liderul ucrainean. La aceasta, directorul institutului East European Gas Analysis, Mihail Korcemkin, apreciaza ca Ucraina nu va accepta fuziunea companiilor gaziere Naftogaz si Gazprom, decat cu conditia renuntarii Rusiei la planurile de construire a South Stream. Altfel „va fi vorba pur si simplu de transferul unei parti a pietei ucrainene spre Rusia, fara nici un beneficiu pentru Kiev”, concluzioneaza analistul, cu cateva zile inaintea vizitei oficiale a presedintelui Dmitri Medvedev in Ucraina, din 17-18 aprilie, cand ar putea avea loc o noua runda a negocierilor gaziere dificile.

rt.com: Gazprom Naftogaz merger proposal gets discussion going

Moscow’s proposal to unite some of the assets of Russia’s Gazprom with Ukraine’s Naftogaz has triggered a wave of reaction from both sides.

Russian Prime Minister, Vladimir Putin’s proposal to unite Russia’s Gazprom with Ukraine’s Naftogaz has provoked hot debate, and many observers say it’s the start of a long story.

Ukraine may prove unwilling to give up a key asset, and the idea may not have much to recommend it to Gazprom – says Chris Weafer, Chief Strategist at Uralsib.

“On the financial side there’s a lot of doubt about Naftogaz’s financial position, its debt position – I don’t expect Gazprom would welcome having to take that responsibility for that. Instead though I think that what Prime Minister Putin was doing was flying a kite with introducing almost the extreme of what may happen in order to provoke the debate and get the process going.”

Konstatin Simonov, Head of the National Energy security fund says, however, a merger could benefit not two, but three interested parties – Russia, Ukraine and the European Union.

“Ukraine will continue to be a transit country for many years – a serious profit for Ukraine, which gives it about 3 billion dollars a year. Russia gill get a secure and cheap way to export about 140 billion cubic meters of gas to Europe. While Europe will get rid of the transit problems.”

Where analysts agree, however, is that merger is the wrong word: Gazprom is so much bigger, that it would either acquire Naftogaz – or the proposal will turn out to be a bargaining chip, for Russia to achieve joint ownership of Ukraine’s pipeline network. Something it suggested back in 2006.

apa.az: Turkey, Azerbaijan, Italy and Greece to hold gas summit

Turkish minister of energy and natural resources Taner Yildiz said to journalists that Turkey, Azerbaijan, Italy and Greece will convene a summit on natural gas, APA reports.

“The summit will focus on prospects for constructing a gas pipeline from Azerbaijan to Italy via Turkey and Greece,” he stated.

Yildiz said the Turkish Premier Erdogan discussed the issue during his visit to Greece.

trend.az: Iran, Turkey sign agreement on uranium exchange

Iran, Turkey sign agreement on uranium exchange (UPDATE)

Iran and Turkey signed an agreement on exchange of 1200 kg of low enriched uranium for higher enriched uranium in territory of Turkey, Iranian Foreign Ministry Spokesman Ramin Mehmanparast was quoted as saying by Ilna.

Iran will ship its low enriched uranium to Turkey in exchange for 20-percent uranium under a nuclear fuel swap agreement to be signed on Monday, an Iranian Foreign Ministry spokesman said.

The new agreement was reached at the tripartite meeting of Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan, Brazilian President Luiz Inacio Lula da Silva and Iranian President Mahmoud Ahmadinejad on Iran’s nuclear program in Tehran on Monday.

The International Atomic Energy Agency (IAEA) will receive a letter on Monday’s nuclear swap deal agreement within a week, spokesman Ramin Mehmanparast told reporters.

Novinite: Gazprom Executives Slam Bulgaria before Watching AC/DC Gig

Bulgaria: Gazprom Executives Slam Bulgaria before Watching AC/DC Gig
Sergei Kupriyanov, Gazprom spokesperson, said there was an administrative delay in the realization of South Stream in Bulgaria. Photo by BGNES

Senior Gazprom executives criticized Bulgaria in a press briefing in Sofia on Friday over delays in the realization of the South Stream gas transit pipeline project.

Sergei Kupriyanov, Spokesperson of the Gazprom CEO, Alexei Miller, and Pavel Oderov, head coordinator of the South Stream project, announced they have arrived in the Bulgarian capital for the concert of legendary rock group AC/DC.

However, they used the chance to meet with Bulgarian energy experts to discuss South Stream and its realization.

“Bulgaria remains the only route for the pipeline and there are no ongoing talks for circumventing it,” Kupriyanov said while expressing criticism that the Bulgarian government was currently delaying the realization of the pipeline project on its territory.

“This is probably because of the condition of the energy sector in the country but we expect the setting up of a joint company between Gazprom and Bulgargaz for South Stream,” he explained.

“The negotiations for new contracts for Russian gas supplies for Bulgaria will not be conditional on Bulgaria’s participation in South Stream,” declared in turn Pavel Oderov.

During his meeting with Gazprom CEO Alexei Miller in February 2010, Bulgarian Prime Minister Borisov set the negotiations for new gas supply deals as a condition for Bulgaria’s participating in South Stream. According to Oderov, such talks will run parallel and will not be connected.

“In order to realize the project as planned, the Bulgarian side has to make certain administrative and organizational steps,” Kupriyanov said.

The South Stream gas transit pipeline is a project of Gazprom, the Italian company Eni, and the French EDF, which is considered a competitor to the EU-sponsored Nabucco.

Kupriyanov and Oderov said it was not clear how South Stream and Nabucco could be united for the sections of their routes that overlap.

Tags: ,

Comments are closed.

December 2017
M T W T F S S
« Nov    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031

Site Metter