revista presei pe energie 17 mai

2011/05/17

ecotext.ro: Oficial rus: Daca Romania ar oferi ceva grupului Gazprom, v-am da gaz mai ieftin

Daca Romania ar fi vandut Distrigaz Sud rusilor de la Gazprom si nu catre Gaz de France, statul roman ar fi cumparat gaze la un pret mai bun, a declarat consilierul economic al Ambasadei Rusiei la Bucuresti, Igor Sidorov, in cadrul reuniunii ministrilor Economiei din Statele Membre ale Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre (OCEMN).

Mai mult, daca am oferi acum ceva rusilor, am putea primi gaz mai ieftin.

Astfel, prima idee este ca, daca Romania vindea Distrigaz Sud catre Gazprom, rusii ne-ar fi dat gaze la un pret mai mic decat cel actual.

Alta solutie pentru pret mai bun la gaze: importuri mai mari

Apoi, Sidorov a mai prezentat o cale prin care Romania ar putea obtine un pret mai redus la gazele naturale importate de la rusi.

Oficialul moscovit a afirmat ca tara noastra ar putea obtine un pret mai mic la gazele naturale daca va importa cantitati mai mari, adaugand ca Gazprom are capacitatea de a livra in Romania tot necesarul national de gaze. Pentru ca acest lucru sa se intample, Romania trebuie sa vina cu propunerea.

Rusii vor ceva de la noi ca sa ne dea gaz mai ieftin

Reprezentantul rus a mai precizat ca renuntarea la intermediari nu ar duce neaparat la scaderea pretului la gaze, amintind ca atunci cand tara noastra importa gaze direct din Rusia, era rau-platnica.

Insa in momentul in care au aparut intermediarii, Romania si-a respectat la timp obligatiile de plata.

„Romania n-ar obtine neaparat un pret mai bun la gaze daca s-ar elimina intermediarii. Romania era rau-platnica, dar dupa ce au aparut intermediarii, Romania si-a onorat obligatiile de plata. Actuala schema satisface toti partenerii. Insa, daca Romania ar oferi ceva grupului Gazprom, daca ar face un pas inainte catre Gazprom, ar putea obtine un pret mai bun”, a spus Sidorov.

El nu a precizat ce am putea sa le oferim rusilor, dar analistii din industria romaneasca cred ca lucrul pe care l-ar vrea rusii este compania Romgaz.

Mimarea unor discutii

Sidorov a concluzionat ca discutiile care au loc in Parlamentul Romaniei in ceea ce priveste renuntarea la intermediari sunt doar dezbateri politice, de fatada, deoarece lipsa intermediarilor nu garanteaza un pret mai bun.

Hotnews: Ambasada Rusiei: Daca Romania ar fi vandut Distrigaz catre Gazprom ar fi avut un pret mai bun la gaze

Romania ar putea avea relatii comerciale directe cu grupul rus Gazprom, daca ar oferi ceva la schimb, pentru a putea importa direct gaze din Federatia Rusa la un pret mai mic, a declarat, Igor Sidorov, consilier economic al Ambasadei Rusiei la Bucuresti, potrivit Mediafax. Acesta a mai spus ca daca Romania ar fi vandut Distrigaz Sud catre Gazprom, care a vrut sa o cumpere, statul ar fi avut un pret mai bun la gaze in prezent. HotNews.ro a aratat caRomania plateste printre cele scumpe gaze exportate de Gazprom in Europa.

Compania Distrigaz Sud a fost achizitionata in 2005 de grupul francez Gaz de France.

“Romania n-ar obtine neaparat un pret mai bun la gaze, daca s-ar elimina intermediarii, dar daca ar oferi ceva grupului Gazprom, daca ar face un pas inainte catre Gazprom, ar putea”, a afirmat Sidorov, prezent la reuniunea ministrilor Economiei din statele membre ale Organizatiei Cooperarii Economice a Marii Negre, care se desfasoara la Bucuresti.

Sidorov a precizat ca, atunci cand Romania importa gaze direct din Rusia, era rau-platnica, dar dupa ce in relatia dintre Romania si Rusia au aparut intermediarii agreati de Gazprom, autoritatile romane si-au onorat obligatiile de plata.

In martie, Romania importa gaze cu 400 de dolari/1.000 de metri cubi, in timp ce  alte state europene achizitionau gaze rusesti cu circa 360 dolari/1.000 metri cubi. Gazprom a prognozat, recent, majorari masive la preturile gazelor naturale furnizate Europei, putand ajunge chiar si la 500 de dolari/1.000 metri pana la sfarsitul anului.

Romania Libera: România ar putea avea relaţii directe cu Gazprom condiţionat

Consilierul economic al Ambasadei Rusiei la Bucureşti, Igor Sidorov, a declarat, la reuniunea miniştrilor Economiei din statele membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre de la Bucureşti, că România ar putea avea relaţii comerciale directe cu grupul rus Gazprom, dacă ar oferi ceva la schimb, pentru a putea importa direct gaze din Federaţia Rusă la un preţ mai mic, potrivit Mediafax.

Sidorov a adăugat că dacă România ar fi vândut Distrigaz Sud către Gazprom, care a vrut să o cumpere, statul ar fi avut un preţ mai bun la gaze în prezent. Distrigaz Sud a fost preluată în 2005 de grupul francez Gaz de France.

Sidorov a adăugat că, atunci când România importa gaze direct din Rusia, era rău-platnică, dar după ce în relaţia dintre România şi Rusia au apărut intermediarii agreaţi de Gazprom, autorităţile române şi-au onorat obligaţiile de plată.

Consilierul economic al Ambasadei Rusiei la Bucureşti a mai arătat că Gazprom ar putea să livreze în România tot necesarul de gaze la nivel naţional, dar o astfel de propunere ar trebui să vină din partea Guvernului român.

România importă de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE şi Imex Oil, cu care are acorduri până în 2012.

WIEE este deţinută de WIEE Zug Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene. Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în România.

Imex Oil este deţinută de firma Conef, care este controlată de Vimerco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.

money.ro: Rusia: Dacă vindeaţi Distrigaz către Gazprom, aveaţi gaze mai ieftine

România ar putea avea relaţii comerciale directe cu grupul rus Gazprom, dacă ar oferi ceva la schimb, pentru a putea importa direct gaze din Federaţia Rusă la un preţ mai mic, a declarat, marţi, Igor Sidorov, consilier economic al Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

“România n-ar obţine neapărat un preţ mai bun la gaze, dacă s-ar elimina intermediarii, dar dacă ar oferi ceva grupului Gazprom, dacă ar face un pas înainte către Gazprom, ar putea”, a afirmat Sidorov, prezent la reuniunea miniştrilor Economiei din statele membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre, care se desfãşoară la Bucureşti.

El a adăugat că dacă România ar fi vândut Distrigaz Sud către Gazprom, care a vrut să o cumpere, statul ar fi avut un preţ mai bun la gaze în prezent. Distrigaz Sud a fost preluată în 2005 de grupul francez Gaz de France.

Sidorov a adăugat că, atunci când România importa gaze direct din Rusia, era rău-platnică, dar după ce în relaţia dintre România şi Rusia au apărut intermediarii agreaţi de Gazprom, autorităţile române şi-au onorat obligaţiile de plată.

Consilierul economic al Ambasadei Rusiei la Bucureşti a mai arătat că Gazprom ar putea să livreze în România tot necesarul de gaze la nivel naţional, dar o astfel de propunere ar trebui să vină din partea Guvernului român.

România importă de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE şi Imex Oil, cu care are acorduri până în 2012.

Conform unei analize publicate de Hotnews.ro, preţul plătit de România, de 400 de dolari pentru 1.000 mc este mai mare decât cel cu care Gazprom a vândut gaze în Bulgaria, Ungaria, Italia, Germania Austria, sau Franţa.

WIEE este deţinută de WIEE Zug Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene. Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în România.

Imex Oil este deţinută de firma Conef, care este controlată de Vimetco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.

Adevarul: România trebuie să ofere ceva Rusiei dacă vrea gaze mai ieftine, spune un diplomat rus

România trebuie să-i facă o ofertă companiei ruse Gazprom pentru a-i da ceva la schimb, dacă doreşte să importe gaze la un preţ mai mic, a declarat astăzi Igor Sidorov, consilier economic în cadrul Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

„Depinde de partea română să obţineţi un preţ mai bun la gaze. Trebuie să existe tratative. Dacă oferiţi ceva, dacă faceţi o propunere, atunci şi Gazprom va veni cu o propunere mai bună de preţ”, a spus Sidorov.

Acesta a dat drept exemplu povestea privatizării companiei de gaze Distrigaz Sud, cumpărată de francezii de la Gaz de France în 2005.

„Gazprom a vrut să cumpere acea distribuţie de gaze şi a propus pe o perioadă de timp mai multe preferinţe pentru gazul rusesc, însă România a dat câştig companiei Gaz de France”, a adăugat consilierul economic.

Potrivit acestuia, preţul de import al gazelor nu va scădea dacă România va importa gaze din Rusia în mod direct, fără intermediari.

„În trecut, când Rusia a livrat gaze în mod direct în România, am avut probleme cu plata resurselor din partea părţii române. Apoi am schimbat schema (au fost introduşi intermediarii – n.r.) şi România plăteşte foarte bine acum. Nu ştim de ce, întrebaţi-i pe cei care iau aceste decizii”, a precizat Sidorov.

„Preţul gazelor importate direct sau prin intermediari este acelaşi. Dezbaterile care există în România pe această temă sunt politice, nu economice. Aceste discuţii nu au nicio bază economică”, a subliniat reprezentantul Ambasadei Rusiei.

În prezent, România importă gaze la un preţ de circa 400 de dolari pe mia de metri cubi. Reprezentanţii GDF Suez declarau recent, pentru “Adevărul” că se aşteaptă la, la toamnă, ca preţul să urce la 520 de dolari pe mia de metri cubi.

Întrebat despre această posibilitate, Sidorov a precizat că preţul gazelor la iarnă poate fi mai mare sau mai mic de 500 de dolari pe mia de metri cubi, în funcţie de cotaţia petrolului, care va depinde, la rândul său, de situaţia geopolitică din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu.

Sidorov a fost prezent astăzi la reuniunea miniştrilor Economiei din zona Mării Negre, care are loc la Bucureşti.

Gandul: Consilierul economic al Ambasadei Rusiei: România ar putea lua gaz direct de la Gazprom, ELIMINÂND INTERMEDIARUL, dacă ar oferi ceva la schimb

România ar putea avea relaţii comerciale directe cu grupul rus Gazprom, dacă ar oferi ceva laschimb, pentru a putea importa direct gaze din Federaţia Rusă la un preţ mai mic, a declarat, marţi, Igor Sidorov, consilier economic al Ambasadei Rusiei la Bucureşti.

“România n-ar obţine neapărat un preţ mai bun la gaze, dacă s-ar elimina intermediarii, dar dacă ar oferi ceva grupului Gazprom, dacă ar face un pas înainte către Gazprom, ar putea”, a afirmat Sidorov, prezent la reuniunea miniştrilor Economiei din statele membre ale Organizaţiei Cooperării Economice a Mării Negre, care se desfãşoară la Bucureşti.

El a adăugat că dacă România ar fi vândut Distrigaz Sud către Gazprom, care a vrut să o cumpere, statul ar fi avut un preţ mai bun la gaze în prezent. Distrigaz Sud a fost preluată în 2005 de grupul francez Gaz de France.

Sidorov a adăugat că, atunci când România importa gaze direct din Rusia, era rău-platnică, dar după ce în relaţia dintre România şi Rusia au apărut intermediarii agreaţi de Gazprom, autorităţile române şi-au onorat obligaţiile de plată.

Consilierul economic al Ambasadei Rusiei la Bucureşti a mai arătat că Gazprom ar putea să livreze în România tot necesarul de gaze la nivel naţional, dar o astfel de propunere ar trebui să vină din partea Guvernului român.

România importă de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE şi Imex Oil, cu care are acorduri până în 2012.

WIEE este deţinută de WIEE Zug Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene. Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în România.

Imex Oil este deţinută de firma Conef, care este controlată de Vimerco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.

money.ro: Guvernul va revizui acordul cu Rusia privind tranzitul gazelor pe teritoriul României

Guvernul va începe, cât mai curând posibil, negocieri cu Rusia pentru revizuirea acordurilor interguvernamentale istorice privind tranzitul gazelor naturale prin conducte aflate pe teritoriul României, se arată memorandumul de înţelegere convenit de Executiv cu Comisia Europeană (CE).

Documentul, obţinut de MEDIAFAX, nu precizează un termen până la care aceste negocieri trebuie finalizate.

Sistemul naţional de transport al gazelor este administrat de compania de stat Transgaz Mediaş (TGN), controlată în proporţie de 73,5% de Ministerul Economiei. Transgaz gestionează, totodată, şi conductele prin care se tranzitează gazul rusesc către ţările din Balcani.

Oficialii Gazprom şi cei ai Ministerului Economiei au discutat, anul trecut, posibilitatea renegocierii, în vederea prelungirii, a contractelor de tranzit prin România a gazelor naturale către ţările din Balcani, care expiră în 2011, precum şi posibilitatea extinderii colaborării cu Gazprom în zona producţiei de energie electrică.

Ministerul Economiei a anunţat, în februarie 2010, că grupul rus Gazprom este interesat să furnizeze gaze în România prin Romgaz Mediaş, fără intermediari, după ce acordurile cu aceştia vor expira.

În prezent, România importă de la Gazprom prin intermediul companiilor la WIEE şi Imex Oil, cu care are acorduri până în 2012.

WIEE este deţinută de WIEE Zug Elveţia, societate mixtă înfiinţată în 1993 de Wintershall (din grupul german BASF) şi grupul rus Gazprom, cu copul de a furniza gaze naturale ruseşti ţărilor sud-est europene. Potrivit datelor companiei, WIEE a furnizat peste 48 de miliarde de metri cubi de gaze naturale în România.

Imex Oil este deţinută de firma Conef, care este controlată de Vimerco, acţionarul majoritar al producătorului de aluminiu Alro Slatina.

Totodată, producătorul de gaze Romgaz Mediaş, controlat de Ministerul Economiei, şi Gazprom, au semnat, în iunie 2009, un memorandum de înfiinţare a unei firme mixte pentru construcţia de depozite de gaze în România şi investiţii în producţia energiei electrice. Până în prezent nu au fost făcute publice efectele concrete ale acestui acord.

Federeţia Rusă tranzitează gaze naturale pe teritoriul României de 37 de ani. Gazele ruseşti intră în România pe la Isaccea (judeţul Tulcea) şi ies din ţară prin localitatea Negru Vodă (Constanţa) spre Bulgaria şi alte ţări de pe culoarul balcanic.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a finalizat luni prima evaluare din noul acord. România a încheiat în martie un nou acord, de tip preventiv, pentru doi ani, cu o valoare de 3,09 miliarde DST (circa 3,5 miliarde de euro), respectiv 300% din cota pe care o are la FMI.

Acordul va fi însoţit de un sprijin preventiv de 1,5 miliarde euro de la Uniunea Europeană şi de un împrumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondială. Citeşte mai mult pe www.mediafax.ro

Adevarul: FMI ne dictează o nouă strategie energetică

Autorităţile din sectorul energetic creionează o nouă strategie pentru companiile de stat, după ce FMI s-a opus planului de înfiinţare a celor doi giganţi energetici. Hidroelectrica pregăteşte listarea la Bursă a unui pachet de 10% din acţiuni, iar conducerea companiei şi-a propus ca acest lucru să se întâmple peste cel mult un an.

Discuţiile cu delegaţia FMI au dat cu totul peste cap planurile din sectorul energetic. Practic, s-a schimbat toată strategia de reorganizare a companiilor de stat, în primul rând fiind vizaţi producătorii de energie. De la înfiinţarea Electra şi Hidroenergetica – cei doi giganţi energetici care urmau să combine hidrocentrale cu termocentrale, mine de cărbune şi reactoare nucleare – s-a ajuns la privatizări, listări la bursă şi lichidări.

Cel mai aşteptat mesaj este cel privind viitorul Hidroelectrica, cel mai mare şi mai ieftin producător de energie şi, totodată, cea mai importantă companie din portofoliul statului.

Autorităţile se pregătesc acum de listarea la bursă a unui pachet de 10% din acţiunile producătorului hidro. „Această idee este mai veche, nu s-a născut odată cu negocierile cu FMI. De doi ani ne pregătim pentru listarea la bursă şi în acest moment facem diligenţele necesare pentru a lista un pachet de 10%”, a declarat, pentru „Adevărul”, Constantin Trihenea, directorul general al Hidroelectrica.

Potrivit acestuia, evaluările pieţei de până acum au condus la ideea că nu există sume suficiente pe bursă pentru a aprecia compania energetică la adevărata ei valoare.

Miliarde de euro din listări

„În perioada următoare, trebuie actualizate ratingurile acordate de agenţiile de specialitate, ratinguri care sunt foarte bune. Totodată, vom selecta un consultant, iar acesta ne va spune cât va dura întregul proces. Noi ne propunem un semestru-maximum două, nu doi ani”, a adăugat Trihenea.

Potrivit acestuia, compania are în vedere şi o emisiune de obligaţiuni, pentru a atrage fonduri necesare investiţiilor, însă oficialul a arătat că este prematur să fie avansată acum o valoare a acestei emisiuni.

Nuclearelectrica, al doilea mare producător de energie, se pregăteşte de asemenea pentru listarea la bursă, însă reprezentanţii companiei nu au putut fi contactaţi pentru detalii.

În urmă cu o lună, oficialii Fondului Proprietatea spuneau că statul ar putea obţine 3,5 miliarde de euro din listarea Hidroelectrica şi Nuclearelectrica, fără a pierde controlul celor două companii.

Viitorul termocentralelor şi al minelor, în ceaţă

În sectorul termo şi în şi cel minier, încă planează incertudini, în condiţiile în care Compania Naţională a Huilei (CNH) şi Termoelectrica figurează printre cei mai mari datornici la stat, iar activele viabile din aceste companii vor trebui separate până în decembrie de cele care trebuie să fie lichidate.

Autorităţile au în plan fuziunea a patru mine de huilă cu termocentralele Deva şi Paroşeni. „Acest lucru depinde însă de ştergerea datoriilor, pentru că fiecare unitate minieră are datoriile ei. Încă nu se ştie cu exactitate ce se va întâmpla”, ne-a declarat Constantin Jujan, directorul general al CNH.

În ceea ce priveşte Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, autorităţile au planificat unirea ei cu actualele complexuri Turceni, Rovinari şi Craiova. „Este singura variantă pe care o luăm în calcul în privinţa acestor companii. Vom analiza cum vom atrage investiţiile necesare, iar una dintre opţiuni este privatizarea pachetului majoritar de acţiuni, în funcţie de interesul pieţei”, spun surse din sectorul energetic.

money.ro: România va exporta gaze prin Ungaria din 2012

Guvernul s-a angajat că va lua toate măsurile pentru ca România să poată exporta gaze prin Ungaria până la sfârşitul anului 2012, se arată în memorandumul de înţelegere convenit de Executiv cu Comisia Europeană (CE), document obţinut de MEDIAFAX.

Guvernul va trebui “să întreprindă toate acţiunile necesare pentru a se asigura că fluxul bidirecţional de gaze la graniţa cu Ungaria este stabilit până la sfârşitul anului 2012”, se arată în memorandum.

Sistemul naţional de gaze este conectat cu cel ungar prin conducta Arad-Szeged, pusă în funcţiune în octombrie 2010. Prin acest gazoduct România poate acum doar să importe gaze, însă în urma unor investiţii va fi posibil şi exportul.

“Tehnic, fluxul de gaz poate fi inversat până în 2012, astfel încât să exportăm gaze, nu doar să importam. Termenul din memorandumul cu CE a fost negociat, nu a fost impus”, au declarat pentru MEDIAFAX surse din Ministerul Economiei.

Totodată, Executivul va trebui să prezinte, “în cel mai scurt timp posibil”, o foaie de parcus privind exportul de gaze, iar până la finele anului 2011 să elimine obstacolele legislative pentru acest obiectiv.

Un alt angajament asumat de România vizează eliminarea barierelor legislative şi tehnice referitoare la comerţul cu electricitate şi gaze la graniţă, precum şi stabilirea, până în luna decembrie, a unui sistem “intra-day” de tranzacţionare a energiei electrice şi gazelor cu Ungaria şi Bulgaria.

De asemenea, activităţile de transport al gazelor naturale şi energiei electrice trebuie să fie administrate într-o manieră “transparentă şi nediscriminatorie”. Separarea acestor activităţi va fi realizată complet până în februarie 2012, se spune în document.

Transportul gazelor şi al electricităţii este realizat de două companii de stat, Transgaz Mediaş (TGN), respectiv Transelectrica (TEL).

CE doreşte ca Transelectrica şi Transgaz să fie controlate de o altă autoritate decât cea care deţine pachetele majoritare de acţiuni la producătorii de gaze şi electricitate.

“Discuţiile dintre CE şi Guvern au fost ca transportatorii de energie şi gaze să fie trecuţi sub o altă autoritate decât cea sub care se află producătorii. Adică, Transelectrica şi Transgaz trebuie să fie controlaţi de o altă entitate decât Ministerul Economiei, care în prezent deţine pachetele majoritare de acţiuni şi la aceste două societăţi, şi la producători. O propunere a Ministerului Economiei a fost ca Transelectrica şi Transgaz să fie trecute în subordinea Guvernului”, au adăugat sursele.

Ministerul Economiei este acţionarul majoritar al Transelectrica şi Transgaz, precum şi al celor mai mari producători de electricitate, precum complexele Energetice din Oltenia, Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Termoelectrica.

De asemenea, Ministerul Economiei controlează şi producătorul de gaze Romgaz Mediaş, care, alături de OMV Petrom, asigură peste 90% din producţia de gaze la nivel naţional.

Memorandumul precizează că Executivul trebuie să se asigure, până în luna iunie, că autoritatea de reglementare în domeniul energetic, ANRE, va fi “puternic” indepedentă şi va dispune de mijloacele adecvate pentru a funcţiona.

CE şi-a exprimat, anul trecut, îngrijorarea în privinţa independenţei ANRE, din cauza măsurilor legislative ale Executivului din 2009.

ziare.com: Fost director Electrica: Romania are nevoie de liberalizarea pretului la energie

Romania are nevoie de liberalizarea pretului la energie, sustine fostul director general al Electrica, Lucian Boghiu.

“Cine se asteapta ca pretul sa scada instantaneu, dupa liberalizare, se inseala. Vor fi preturi corecte, o sa incerce fiecare ‘sa joace’ pretul. La ora aceasta, in zona energiei, fara niciun fel de exagerare, este cea mai dura concurenta”, a mai spus fostul director.

In opinia fostului director Electrica, nu ar trebui sa existe societati cu pret reglementat si societati care lucreaza pe piata libera.

“Acum vreo patru, cinci ani s-a liberalizat pretul in Romania. Acum iar vorbim despre liberalizarea pretului, probabil mergem la reglajul fin al liberalizarii. Pretul, in Romania, este unul liber. Nu e normal sa fie societati care iti dau primul pret reglementat si societati care lucreaza pe piata libera”, a daugat Boghiu.

money.ro: OMV vrea să-şi finanţeze achiziţii din Turcia şi Tunisia printr-o majorare de capital

Grupul austriac OMV, acţionarul majoritar al Petrom (SNP), vrea să atragă până la 900 milioane euro printr-o emisiune de acţiuni pentru a finanţa achiziţii în Turcia şi Tunisia, a anunţat marţi compania.

Acţiunile OMV au înregistrat în deschiderea şedinţei de marţi pe bursa de la Viena cea mai mare scădere din ultima lună.

Compania va oferi acţionarilor câte un titlu nou pentru fiecare 11 acţiuni deja deţinute, a anunţat OMV într-un comunicat.

Astfel, cel mai mare grup petrolier din Europa Centrală vrea să plasese până la 27,3 milioane de acţiuni noi, adică 9,1% din titlurile emise, şi a stabilit preţul maxim pe acţiune la 33 euro.

Compania a preluat în octombrie cel mai mare retailer de carburanţi din Turcia, Petrol Ofisi, majorându-şi participaţia la companie la 96% pentru un miliard de euro. În ianuarie, OMV a anunţat achiziţia activelor de explorare şi producţie ale Pioneer Natural Resources din Tunisia, pentru 866 milioane de dolari. Aceste achiziţii au ridicat rata de gearing, un indicator al gradului de îndatorare, la 47% la finele lunii martie, de la 29% în aceeaşi perioadă a anului trecut. OMV are ca obiectiv pe termen mediu o rată de gearing de 30%.

Directorul general al OMV, Gerhard Roiss, a declarat pe 31 martie că OMV va decide în mai sau în iunie dacă va emite noi acţiuni, obligaţiuni convertibile sau capital hibrid pentru a-şi finanţa achiziţiile.

Roiss se va adresa marţi, la Viena, adunării anuale a acţionarilor OMV.

Acţiunile grupului au scăzut cu până la 3,9% în deschiderea şedinţei de marţi pe bursa de la Viena, cel mai abrupt declin din 18 aprilie.

Tags: , , , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter