Revista Presei pe energie 17 iulie 2013

2013/07/17

Bursa: Gazprom vrea să se extindă în ţările vecine, cu prioritate pe piaţa românească

Compania rusească Gazprom, prin intermediul NIS (subsidiara companiei Gazprom Neft), a inaugurat recent prima reţea de staţii de distribuţie carburanţi din ţara noastră, oficialii companiei anunţând că numărul benzinăriilor va ajunge la 120 la sfârşitul anului 2015, în urma unei investiţii de circa 150 milioane euro.
Intrarea companiei ruseşti pe piaţa românească a avut loc în 2012, când, în localitatea Vestem, lângă Sibiu, sârbii de la NIS, subsidiară a Gazpromului, au deschis prima benzinărie.
Tot prin intermediul NIS, ruşii de la Gazprom sunt implicaţi şi în exploatarea unor resurse naturale, în partea de vest a ţării.
Domnul Vadim Smirnov, director regional NIS pentru România, ne-a acordat un scurt interviu în care ne-a povestit despre planurile de investiţii ale Gazprom în ţara noastră.
În ciuda reticenţei autorităţilor cu privire la relaţiile româno-ruse, destul de reci în ultimii ani, Gazprom consideră România o piaţă strategică, unde vrea să investeas­că sute de milioane de euro.

*  Interviu cu domnul Vadim Smirnov, Director regional NIS pentru România
Reporter: La evenimentul de inau­gurare a reţelei de benzinării, numeroase persoane au vorbit despre Gazprom ca despre un viitor partener strategic pentru România. Pe lângă segmentul producţiei de energie, ce alte elemente ar mai putea include acest parteneriat strategic?
Vadim Smirnov: NIS şi-a asigurat deja o aprovizionare stabilă cu combustibil pentru nave în Constanţa (n.r. compania a cumpărat în acest an firma Marine Bunker Balkan din Constanţa, specializată în alimentarea cu carburanţi a navelor), pentru avioane în Timişoara, precum şi bitum pentru construcţia drumurilor a cărui calitate corespunde standardelor europene. Divizia noastră, Oilfield Services, a certificat două centre de reparaţii şi de servicii petroliere de exploatare în România şi avem de gând să le folosim în operaţiunile noastre în viitorul apropiat, cel mai probabil în toamnă.
Pentru NIS ca subsidiară a Gazpromneft, o sarcină strategică este să devină una dintre cele mai eficiente companii în sectorul petrolului şi energiei din Balcani, un domeniu care evoluează rapid. După modernizarea rafinăriei Pančevo, cu o capacitate de rafinare preconizată să ajungă la un volum de cinci milioane de tone pe an până în 2020, societatea intenţionează să-şi extindă operaţiunile sale către ţările vecine, având prioritate piaţa românească, datorită mărimii şi avantajelor sale logistice.
NIS îşi va extinde activitatea în două direcţii: dezvoltarea reţelei de retail şi explorarea şi extracţia de ţiţei şi gaze. Începând din septembrie, benzinăriile noastre GAZPROM vor vinde combustibil la cel mai înalt standard Euro 5, produs la rafinăria de la Pancevo.
Planul nostru este să obţinem o cotă de piaţă de cel puţin 10% până în 2016 şi cel puţin o treime din segmentul premium, unde se încadrează benzinăriile GAZPROM. În acest scop avem planificate investiţii de 150 de milioane de euro.
Reporter: România are încă numeroase zăcăminte de gaze naturale şi petrol. Este Gazprom interesat să foreze după resurse în ţara noastră?
Vadim Smirnov: Principalele proiecte ale societăţii pe piaţa româ­nească sunt concentrate, de asemenea, pe explorarea şi producţia de hidrocarburi (ţiţei şi gaze naturale) în vestul ţării. NIS a început deja pregătirea şi execuţia lucrărilor geologice şi de explorare în perimetrele amplasate în vestul României, în judeţele Bihor, Arad şi Timiş. Ne-am asociat cu trei companii în aceste proiecte: una canadiană – East West Petroleum Group, una irlandeză – Moesia Oil and Gas, şi una britanică – Zeta Petroleum. De asemenea, recent am încheiat un contract cu firma maghiară Acoustic Geophysical Services (AGS), prin care specialiştii AGS vor realiza studii seismice pe teritoriul concesiunii Tria (judeţul Bihor). Pe parcursul forajelor de explorare şi al dezvoltării de resurse convenţionale, NIS foloseşte tehnologii avansate în conformitate cu standardele internaţionale şi UE în domeniu. Investiţiile necesare în prima etapă pentru explorare şi producţia de hidrocarburi sunt de mai multe sute de milioane de dolari, în cazul în care rezervele sunt confirmate.
Reporter: Este Gazprom/NIS interesată în cumpărarea afacerilor OMV?
Vadim Smirnov: Vom continua să ne extindem reţeaua de benzinării GAZPROM. Pentru a realiza acest obiectiv, analizăm în momentul de faţă piaţa şi evaluăm toate oportunităţile posibile pentru investiţii, dar deocamdată, este prea devreme să vorbim despre vreo tranzacţie concretă.
Reporter: Dacă Gazprom – Nis îşi va extinde linia de benzinării până în 2015, ajungând la 120 de benzinării, va deveni un concurent puternic pe acel segment. Cum credeţi că vor privi acest lucru OMV, Rompetrol, Agip sau Lukoil, principalii distribuitori de combustibil din România?
Vadim Smirnov: Cea mai mare provocare pe piaţa românească este să satisfacem nevoile şi cererea clienţilor noştri şi sunt sigur că o concurenţă puternică contribuie în mare măsură la realizarea acestor obiective. Scopul nostru principal este să fim mereu cu un pas înaintea pieţei, încercând în mod constant să creăm noi produse şi servicii pe care le caută clienţii noştri şi asigurându-ne totodată că ei obţin maximum de valoare din interacţiunea cu societatea noastră. Oferta noastră este concepută în aşa fel încât să garanteze că toţi clienţii noştri primesc produse premium. Toate benzinăriile sunt echipate cu pompe moderne cu afişaj multimedia. Pompele func­ţionează la cerere pentru a asigura furnizarea cu maximum de rapiditate a serviciilor către clienţii care pot plăti pe loc cu cardul de credit.
Benzinăriile sunt eficiente din punct de vedere energetic şi construite în aşa fel încât să asigure o protecţie adecvată a mediului pentru apele subterane şi a pământului.
Reporter: Vă mulţumesc!


A consemnat ANCUŢA STANCIU

 

     Gazprom a achitat, în 2009, circa 400 milioane euro autorităţilor din Serbia, pentru a deveni acţionar majoritar la compania sârbă NIS, ruşii promiţând investiţii anuale de aproximativ 500 milioane euro.

 Adevarul: Strategia Gazprom Neft în România: Benzină ieftină şi mâncare bună

 

Sârbii de la NIS, grup petrolier controlat de gigantul rus Gazprom, au deschis vineri două noi benzinării pe autostrada Bucureşti-Piteşti, la kilometrul 59, în total compania având în prezent 12 puncte de alimentare în România
.

Compania NIS (Naftna Industrija Srbije) anunţă că va ajunge până la finalul acestui an la 50 de benzinării sub brandul Gazprom, urmând ca în 2015 să ajungă la o reţea de 120 de puncte de alimentare în România. Potrivit unui comunicat, compania se orientează pe segmentul premium al pieţei produselor petroliere din România şi din alte state din Balcani. “Acest format presupune existenţa şi a unui restaurant cu mâncăruri şi băuturi de calitate cu specific local. Totodată aici vor fi şi terenuri de joacă pentru copii, internet gratuit, etc“, se menţionează în comunicatul celor de la NIS. Chiar dacă este pe segmentul premium, preţurile la benzinăriile companiei sunt cele mai mici din România. Kiril Kravcenko, deputy CEO la NIS şi Foreign Asset Management la Gazprom Neft a declarat că miza companiei este să devină lider regional în comerţul cu produse petroliere. NIS este una dintre cele mai mari companii integrate de resurse energetice din Europa de Sud-Est.

Ea desfăşoară operaţiuni de explorare, producţie şi rafinare de petrol şi gaze, cât şi de vânzare de produse petroliere. Acţionarii principali sunt Gazprom Neft (56,5%) si Guvernul Serbiei (29,88%). Compania deţine două rafinării, în Pancevo şi în Novi Sad, având o capacitate totală de procesare de şapte milioane tone de petrol pe an, dar şi o unitate de producţie GPL în Elemir. Reţeaua de retail a companiei include circa de 500 de puncte de lucru. În afară de Serbia, NIS este prezentă în Bosnia şi Herzegovina, Ungaria, Bulgaria, România, Turkmenistan, Angola, Belgia şi Rusia.

Vocea Rusiei: Gazprom nu va stoca gaze în depozitele ucrainene

Compania rusă Gazprom nu va stoca niciodată gaze în depozitele subterane ucrainene, a declarat vineri şeful holdingului rus, Aleksei Miller.

„Gazpromul are o experienţă negativă privind pomparea de gaze în depozitele din Ucraina. Am adoptat o decizie foarte severă: niciodată şi în nici un fel de condiţii să nu pompăm gaze în depozitele ucrainene”, a declarat Aleksei Miller în cadrul unei conferinţe de presă.

Vocea Rusiei: Gazprom intenţionează să ocupe 15% din piaţa mondială de gaze lichefiate

Compania rusă Gazprom intenţionează să mărească cota sa pe piaţa mondială de gaze naturale lichefiate până la 15%, a anunţat şeful holdingului, Aleksei Miller.

  De asemenea, Miller a relevat că în 2012, Gazprom a mărit experienţa activităţii pe piaţa gazelor lichefiate, efectuând diferite tranzacţii.

Wallstreet.ro: Seful Gazprom, in vizita la Sofia pentru discutii privind proiectul South Stream

Directorul general al grupului rus Gazprom, Alexei Miller, va sosi luni la Sofia intr-o vizita de o zi, pentru discutii cu premierul Plamen Oresarski privind dezvoltarea gazoductului South Stream, transmite Mediafax care citeaza Novinite.

Miller va ajunge in capitala bulgara in jurul pranzului si se va indrepta imediat spre intalnirea programata cu primul ministru.

De asemenea, CEO-ul Gazprom va primi titlul de doctor honoris causa de la Universitatea de Arhitectura, Inginerie Civila si Geodezie pentru “contributiile sale la relatiile bune si mutual avantajoase dintre Bulgaria si Rusia”.

Una dintre principalele subiecte de discutie cu premierul bulgar va fi inceperea lucrarilor la segmentul bulgar al proiectului South Stream.

Lucrarile de constructie sunt programate sa inceapa in vara acestui an, dar proiectul nu are inca un studiu de impact asupra mediului si un permis de constructie, noteaza Novinite.

Gazoductul South Stream va livra gaze naturale rusesti catre Austria, tranzitand Marea Neagra, Bulgaria, Serbia si Ungaria.

Agerpres: Gazprom a fost forţat să reducă preţul gazelor naturale vândute grupului german RWE

Gazprom va modifica contractul său cu grupul german de utilităţi RWE, în urma soluţionării disputei legate de preţul inclus în contractele de livrare pe termen lung a gazelor naturale, a anunţat marţi şeful companiei energetice ruse, Alexander Medvedev, transmite RIA Novosti.

‘Vom face asta într-o lună. Suntem interesaţi să rezolvăm rapid problema deoarece modificările aduse contractului vor fi făcute înainte de semnarea documentelor finale’, a explicat şeful Gazprom.

Ajustarea preţurilor în urma deciziei unui tribunal de arbitraj din Viena va duce la încheierea perioadei îndelungate în care preţurile percepute de Gazprom erau mai mari decât preţurile de pe piaţa spot. Acest tip de contracte este vital pentru companiile de utilităţi care cumpără gaz de la Gazprom potrivit unor acorduri pe termen lung legate de preţul petrolului şi trebuie să le revândă consumatorilor la preţuri legate de evoluţiile de pe piaţa spot.

Conform deciziei tribunalului de arbitraj din Viena, Gazprom va trebui să facă plăţi retroactive către RWE calculate din mai 2010 până la data modificării contractului. Anterior RWE anunţase că ar putea primi înapoi de la Gazprom aproximativ un miliard de euro de euro (1,3 miliarde de dolari).

Anul trecut, o serie de companii energetice din Europa, printre care Edison (Italia), E.ON(Germania) şi PGNiG (Polonia) au adresat Tribunalului de arbitraj de la Stockholm o plângere faţă de preţurile percepute de Gazprom, preţuri care sunt mai mari decât preţurile de pe piaţa spot. Între timp, Gazprom a acceptat să returneze grupului E.ON o sumă de aproximativ un miliard de euro ca urmare a modificării contractelor pe termen lung. AGERPRES/(AS – autor: Mihaela Dicu, editor: Mariana Nica)

 

Tags: , , ,

Comments are closed.

November 2017
M T W T F S S
« Oct    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Site Metter